Moras ocistiti nijet, a i poraditi na metodologiji komunikacije sa neistomisljenicima. Ja sam hteo da napisem jedan ozbiljniji post, ali sam odustao iz razloga sto verujem da ti veceras nisi dosla da naucis nesto novo, vec da se raspravljas. Mozda neki drugi put.Pitanja su bila direktna i jednostavna, ako ih smatrate provokativnim samo za to sto nemate odgovor na njih, to nije do onoga ko pita![]()
Ne potcjenjujem nikoga, samo tragam za dokazima i istinom
Sufizam
- Towelie
#1926 Re: Sufizam
-
zijancer
#1927 Re: Sufizam
da li i vas ponekad smara vlastiti mozak
kakaf gnjavator, i to nece da ostane na onome sto me zanima, nego trckara od fug mase za kadu do kolindinih cevapa
da ima kakvo dugme
kakaf gnjavator, i to nece da ostane na onome sto me zanima, nego trckara od fug mase za kadu do kolindinih cevapa
da ima kakvo dugme
- @ngel
#1928 Re: Sufizam
Ne brini ti za nas dvije, brini se ti za sebe kako ces me traziti na sudnjem danu da ti halalimTowelie wrote:Hajde sad vas dve da se izljubite i da se pomirite.
Towelie wrote:Andjelcicu, a sta mislis, kakav je serijatski status govora o Islamu bez serijatskog znanja
imas kao dokaz Poslanika Lukmana , koji je govorio, da se nikada ne potcjnenjuje niti uceni niti neuceni insan... to ti je bonton u islamu.
A tek sto me proglasi nevjernikom zbog nadimka, e to ti tek necu lahko halalit
-
prenosnik
#1929 Re: Sufizam
on ce sve iznova traziti halala, a ti ces ritmicno mahati glavom u znak odbijanja@ngel wrote:
- @ngel
#1930 Re: Sufizam
To su vase pretpostavke, samo Allah zna sta je u srcima ljudiTowelie wrote:Moras ocistiti nijet, a i poraditi na metodologiji komunikacije sa neistomisljenicima. Ja sam hteo da napisem jedan ozbiljniji post, ali sam odustao iz razloga sto verujem da ti veceras nisi dosla da naucis nesto novo, vec da se raspravljas. Mozda neki drugi put.Pitanja su bila direktna i jednostavna, ako ih smatrate provokativnim samo za to sto nemate odgovor na njih, to nije do onoga ko pita![]()
Ne potcjenjujem nikoga, samo tragam za dokazima i istinom
Moja metodologija komunikacije se zasniva na argumentaciji, a vidim ovdje ako se nema argument onda ide napad na moju licnos a evo i na moj nijet
- Towelie
#1931 Re: Sufizam
Dal da ja tebi halalim sto ne citas moje postove kako treba, ha? Rekao sam "da smo u kalifatu" aludirajuci na ISISov "kalifat" gde bi se za nadimak poput tvoga zaista mogao spustiti propis o oponasanju nevernika. Kod normalnih muslimana to tako ne ide. Nisam te ja proglasio ni za sta, a i ovi tvoji odgovori su upravo razlog zasto nisam hteo da napisem ozbiljan post u vezi tvojih pitanja.@ngel wrote:Ne brini ti za nas dvije, brini se ti za sebe kako ces me traziti na sudnjem danu da ti halalimTowelie wrote:Hajde sad vas dve da se izljubite i da se pomirite.![]()
Towelie wrote:Andjelcicu, a sta mislis, kakav je serijatski status govora o Islamu bez serijatskog znanjaimas kao dokaz Poslanika Lukmana , koji je govorio, da se nikada ne potcjnenjuje niti uceni niti neuceni insan... to ti je bonton u islamu.
- HadiRa
#1932 Re: Sufizam
@ngel wrote:
samo Allah zna sta je u srcima ljudi![]()
sto ti onda smeta sto se neko sa takvim srcem njise ili okrece ??
- HadiRa
#1933 Re: Sufizam
zijancer wrote:da li i vas ponekad smara vlastiti mozak![]()
da ima kakvo dugme
mene Bogami pocesto smara moj mozak
- @ngel
#1934 Re: Sufizam
ama ne smeta bona, nego mi malo cudno et, malo i smijesno pravo da ti kazemHadiRa wrote:@ngel wrote:
samo Allah zna sta je u srcima ljudi![]()
sto ti onda smeta sto se neko sa takvim srcem njise ili okrece ??![]()
Pa reko ako imaju kakvi dokazi da je to od Islama, da se onda ne smijem, grehota je
- HadiRa
#1935 Re: Sufizam
ma kontam ja tebe.. ali ti vrlo rado zaboravljas koliko je opasna i teska sumnja, zar ne ?@ngel wrote:
ama ne smeta bona, nego mi malo cudno et, malo i smijesno pravo da ti kazem![]()
Pa reko ako imaju kakvi dokazi da je to od Islama, da se onda ne smijem, grehota je
-
prenosnik
#1936 Re: Sufizam
Ima li gdje kakvih predaja, hadisa...da je Poslanik s.a.w.s mahao glavom i padao u trans kako bi postigao neko duhovno uzdizanje, ili da se vrtio oko svoje ose uz muziku frule, bubnjeva i sl.? 
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:37, edited 1 time in total.
- @ngel
#1937 Re: Sufizam
Ne zaboravljam...jedino u Allahove rijeci i odredbe ne sumnjam, a ono sto je mimo toga je svakako sumnjivoHadiRa wrote:ma kontam ja tebe.. ali ti vrlo rado zaboravljas koliko je opasna i teska sumnja, zar ne ?@ngel wrote:
ama ne smeta bona, nego mi malo cudno et, malo i smijesno pravo da ti kazem![]()
"Čuo sam Allahovog Poslanika, alejhis-selam, kako kaže: 'Halal i haram su jasni a između njih su sumnjive stvari koje mnogi ljudi ne poznaju. Ko se bude čuvao sumnjivih stvari sačuvat će svoju vjeru i čast; a ko padne u sumnjive stvari, past će u haram (zabranjeno)..." ( Buharija,1/126. i Muslim,1599 )
-
prenosnik
#1938 Re: Sufizam
da te allah sacuva balasevica i fitne njegovih kutuba@ngel wrote:Ne zaboravljam...jedino u Allahove rijeci i odredbe ne sumnjam, a ono sto je mimo toga je svakako sumnjivoHadiRa wrote:ma kontam ja tebe.. ali ti vrlo rado zaboravljas koliko je opasna i teska sumnja, zar ne ?@ngel wrote:
"Čuo sam Allahovog Poslanika, alejhis-selam, kako kaže: 'Halal i haram su jasni a između njih su sumnjive stvari koje mnogi ljudi ne poznaju. Ko se bude čuvao sumnjivih stvari sačuvat će svoju vjeru i čast; a ko padne u sumnjive stvari, past će u haram (zabranjeno)..." ( Buharija,1/126. i Muslim,1599 )
- HadiRa
#1939 Re: Sufizam
@angel
Ne zamjeri, ali ti trebas draga jos dosta soli pojesti.
Nice , s tobom razmijeniti misljenje
- Capajebo
#1940 Re: Sufizam
A sta je to tacno pogresno rekla u zadnjem postu?HadiRa wrote:@angel
- HadiRa
#1941 Re: Sufizam
Capajebo wrote:A sta je to tacno pogresno rekla u zadnjem postu?HadiRa wrote:@angel
Haha, nista
Osim sto se shamara sa Casnim Ajetima
- Capajebo
#1942 Re: Sufizam
Ono je hadis, a ne ajetHadiRa wrote:Capajebo wrote:A sta je to tacno pogresno rekla u zadnjem postu?HadiRa wrote:@angel
Haha, nista
Osim sto se shamara sa Casnim Ajetima
- @ngel
#1943 Re: Sufizam
Cemu potcjenjivanje, nisi li sama rekla da to nije lijepo po islamskom bontonuHadiRa wrote:@angel
A i Nefs si nesto spominjala, da malo poradis na njemu ne bi bilo lose
Ja govorim jednostavno, navodim hadis o sumnjivim stvarima, ne govorim po svome nahodjenju, pa bi se tvoj komentar trebao odnositi na ono sto pisem, a ne na kolicinu soli koju trebam unijeti u svoj organizam
- HadiRa
#1944 Re: Sufizam
Capajebo wrote: Ono je hadis, a ne ajet
fino, slazem se s tobom Sarajevo
a reci, znas li ti ko je, ili preciznije, sta je Muhammed a.s. ?
- Capajebo
#1945 Re: Sufizam
Allahov Poslanik i Vjerovjesnik. Deder odma trece pitanjeHadiRa wrote:Capajebo wrote: Ono je hadis, a ne ajet
- HadiRa
#1946 Re: Sufizam
Capajebo wrote:Allahov Poslanik i Vjerovjesnik. Deder odma trece pitanjeHadiRa wrote:Capajebo wrote: Ono je hadis, a ne ajet
dakle, Kur'an koji hoda
- Capajebo
#1947 Re: Sufizam
Posto ti ocigledno volis filozofirati oko jednostavnih stvariHadiRa wrote: dakle, Kur'an koji hoda
Poslanik s.a.w.s je primjer i ucitelj ostatku covjecanstva kako se treba ponasati u skladu sa Kur'anom i Serijatskim propisima. Ali, to ti ne daje za pravo da izjednacavas hadis sa ajetom. Jer o ajetu nema diskusije, ajet je fakt, dok se o hadisima moze razgovarati. Zato i postoji vise vrsta hadisa, od daif preko apokrifnih pa sahih hadisa.
I da me ne bi uzela na foru "ne priznajem hadis", priznajem, samo hocu da kazem da hadis i ajet nije isto kao sto ti pokusavas reci.
-
prenosnik
#1948 Re: Sufizam
Ima li gdje kakvih predaja, hadisa...da je Poslanik s.a.w.s mahao glavom i padao u trans kako bi postigao neko duhovno uzdizanje, ili da se vrtio oko svoje ose uz muziku frule, bubnjeva i sl.? 
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:38, edited 1 time in total.
- @ngel
#1949 Re: Sufizam
Zar nije jednostavnije reci da nisi obratila paznju da li je hadis ili ajet, zasto se mora biti u pravu po svaku cijenu, pa i cijenu ovakvih izvalaHadiRa wrote:
dakle, Kur'an koji hoda
Nefs draga moja, nefs...opasna stvar za insana
Last edited by @ngel on 03/03/2015 23:04, edited 1 time in total.
- HadiRa
#1950 Re: Sufizam
Capajebo wrote:Posto ti ocigledno volis filozofirati oko jednostavnih stvariHadiRa wrote: dakle, Kur'an koji hoda![]()
Poslanik s.a.w.s je primjer i ucitelj ostatku covjecanstva kako se treba ponasati u skladu sa Kur'anom i Serijatskim propisima. Ali, to ti ne daje za pravo da izjednacavas hadis sa ajetom. Jer o ajetu nema diskusije, ajet je fakt, dok se o hadisima moze razgovarati. Zato i postoji vise vrsta hadisa, od daif preko apokrifnih pa sahih hadisa.
I da me ne bi uzela na foru "ne priznajem hadis", priznajem, samo hocu da kazem da hadis i ajet nije isto kao sto ti pokusavas reci.
ma jok drug.. null bock
rasprava nije moj stil nikada bila.
ziv mi ti