[/quote]Zikr, sema, duvanje u naj i slicno meni, kao muslimanu, ne moze da znaci nista.
Kao covjek od kulture, koji voli znati i saznati sve i svasta sto dolazi iz bilo kojeg kraja svijeta, to je prava riznica.
Dakle, to trebas shvatiti najvise kao folklor. Ne mislim na tekije vec na opcenito sve sto se veze za sufizam.
[/quote]
Zao mi je ali ja stvarno moram ovo ponovo zalijepiti. Sam postavljac teme se pita "nekada pomislim da li je u redu to"?
Dakle, sama ta konfuzija kod naseg brata i nesto sto mu je mistificirano, ne treba da ima mjesta u njegovom srcu. Poruke koje Poslanik dostavljao su upravo bile direktne i tacne, bas zbog toga da bi se izbjegle sve nedoumice. Nema tabua u islamu.
Cukundjedovi, pradjedovi i njihov islam, bogumili-muslimani, hamzevije, nosanje kriza u islamu, tetovaze, Sema kao zikr
... nista od toga ne uzimaj ako se dobro ne uvjeris da je ispravno (a sumnjam da ces se uvjeriti u to). Da se razumijemi, ni ja se toga nikada necu odreci u smislu da te tradicije ne treba zaboraviti, da ih donekle treba drzati u zivotu kroz neka predavanja, prezentacije, obicne razgovore i slicno, jer su i one nase bogatstvo.
Uglavnom, nemoj vjerovati meni niti ikome, mozes sam izuciti sve!
Ako ti je pitanje tvog ibadeta ili imana, pitanje gdje ces kalkulisati i gdje ces slijediti neki misticizam, onda svaka cast na hrabrosti. Ja to ne smijem.
Respekiram svakoga, znam i sa sufijamai sa svima sjesti i popiti kafu i svaka cast svakome. Iskreno mislim da nisam bolji musliman ni od koga pa tako ni od njih ali samo iznosim misljenje za koje mislim da je poprilicno objektivno.