Sudužnik- potreban savjet

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
limenka2014

#1 Sudužnik- potreban savjet

Post by limenka2014 »

Ej ljudi treba mi savjet bio sam sudužnik ja i još jedna žena (stanovi naši su stavljen i njegova zemlja) prijatelju na ogroman kredit, kredita je uredno vraćan sve dok je bio on živ, medjutim čovjek je umro i ostalo je još 60.000 KM otprilike njegova zemlja je te vrijednosti..E sad me zanima zna li neko kako ce se sad to regulisati jesu njegovi nasljednici duzni vratiti? ili ce se ici prodaja njegove zemlje ili potraznja od nas sudužnika? Zna li iko...?

Hvala svima
Wolf Angel

#2 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Wolf Angel »

limenka2014 wrote:Ej ljudi treba mi savjet bio sam sudužnik ja i još jedna žena (stanovi naši su stavljen i njegova zemlja) prijatelju na ogroman kredit, kredita je uredno vraćan sve dok je bio on živ, medjutim čovjek je umro i ostalo je još 60.000 KM otprilike njegova zemlja je te vrijednosti..E sad me zanima zna li neko kako ce se sad to regulisati jesu njegovi nasljednici duzni vratiti? ili ce se ici prodaja njegove zemlje ili potraznja od nas sudužnika? Zna li iko...?

Hvala svima

U ovom slučaju koji si naveo; nasljednici su ti koji odgovaraju za dugove ostavičeve imovine i to solidarno pa kada i dioba nije izvršena.
Savki nasljednik inače odgovara da dugove ostavitelja do visine vrijednosti naslijeđenog dijela., član 172.Zakona o nasljeđivanju F BiH.

Po predpostavkom da nije nekim testamentom ili ugovorom naslijeđivanju drukčije određeno, neka ih je otprilike troje nasljednika svakog slijeduje na ravne dijelove 20.000. oni su dužni povjeritelji vratiti dug do visine svog naslijeđenog dijela.
Povjeritelj može zahtjevati u roku od 3 mjeseca od dana otvaranja naslijeđa da se odvoje dijelovi potrebni za njegovo namirenje ako učini vjerovatnim to potraživanje. Na koji način će se to izvršti to je stvar odluke suda o ostavinskom postupku.

Znači oni su ti koji su dužni vratiti dugove a povjeritelj treba od njih a ne od vas tražiti namirenje duga. U slučaju da kojim slučajem povjeritelj podigne tužbu protiv vas za vraćanje duga, u odgovoru na tužbu možete istaći prigovor pasivne legitimacije (što znači da niste u obavezi vratiti dug) jer u ovom slučaju on nije iskoristio svoju zakonsku mogućnost da se namiri od nasljednjika.

Nadam se da je šta pomoglo.
Drinski

#3 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Drinski »

NIsi dobro kazala.

Ovaj pitalac je bio suduznik, pa je njegova pozicija identicna poziciji umrlog i njegovih nasljednika, dakle, svi idu u isti koš, a kod suduznistva, postoji solidarna pasivna obligacija pa povjerilac ili vjerovnik (termin povjeritelj ne postoji u nasim BHS jezicima, nego je izmisljen od ovih sto hoce da zvuce ko Hrvati, a ne znaju da potonji koriste termin vjerovnik) moze traziti ispunjenje obaveze od koga hoce.
Wolf Angel

#4 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Wolf Angel »

Drinski wrote:NIsi dobro kazala.

Ovaj pitalac je bio suduznik, pa je njegova pozicija identicna poziciji umrlog i njegovih nasljednika, dakle, svi idu u isti koš, a kod suduznistva, postoji solidarna pasivna obligacija pa povjerilac ili vjerovnik (termin povjeritelj ne postoji u nasim BHS jezicima, nego je izmisljen od ovih sto hoce da zvuce ko Hrvati, a ne znaju da potonji koriste termin vjerovnik) moze traziti ispunjenje obaveze od koga hoce.
I da je tako, onda sudužnik koji isplati cijeli iznos duga ima pravo da se namiri iz iznosa koji su nasljednici dobili, preko dijela svog iznosa duga.
Drinski

#5 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Drinski »

Wolf Angel wrote:
Drinski wrote:NIsi dobro kazala.

I da je tako, onda sudužnik koji isplati cijeli iznos duga ima pravo da se namiri iz iznosa koji su nasljednici dobili, preko dijela svog iznosa duga.
To je tacno, al njemu treba sad pomoć a ne kasnije kada on to plati.
Wolf Angel

#6 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Wolf Angel »

Šta bi mu ti savjetovao? Kako mu pomoći?
Drinski

#7 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Drinski »

Da "pritisne" nasljednike da to oni nastave vraćati. Nema druge opcije, niti pomoći.
Wolf Angel

#8 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Wolf Angel »

Slažem se, ja bih još dodao i to da forsira i vjerovnika da uputi zahtjev na ostavinskom postupku za namirenje iz nasljedničkih dijelova, možda ni sam vjerovnik za to ne zna.
limenka2014

#9 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by limenka2014 »

Ljudi nasljednici su u Njemackoj, dvoje djece i zena tamo zive, sad je problem njih ne zanima taj kredit....a naslijedli su njegovu kucu i auto, auto su uredno prodali koliko sam informisan...E sta sad slijedi ovi nece da vracaju taj kredit a hoce imovinu? Mislim ima li kakav nacin uredu ako nece da vracaju dajte meni pare od auta njegovog i kucu da prodam i namirim ovaj kredit ili ja zakonski mogu izvisiiti?
limenka2014

#10 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by limenka2014 »

I da dobio sam danas opomene za taj kredit da ako ne izmirim za 8dana ce pokrenuti sudski postupak
Drinski

#11 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Drinski »

Pa eto, vidi da ih nagovoris da to plate ili da banka aktivira hipoteku prema njima, ako ne, onda ti to moras vratiti, a kasnije regresirati se od njih. To je nažalost tako.
limenka2014

#12 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by limenka2014 »

Drinski wrote:Pa eto, vidi da ih nagovoris da to plate ili da banka aktivira hipoteku prema njima, ako ne, onda ti to moras vratiti, a kasnije regresirati se od njih. To je nažalost tako.
Nema se sta tu nagovorati, nece ljudi da plate...Nego na koji nacin ja mogu zakonski traziti da se vrati novac od prodanog njegovog auta i da se proda ovo njegovo zemljiste i kuca?
Wolf Angel

#13 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Wolf Angel »

limenka2014 wrote:
Drinski wrote:Pa eto, vidi da ih nagovoris da to plate ili da banka aktivira hipoteku prema njima, ako ne, onda ti to moras vratiti, a kasnije regresirati se od njih. To je nažalost tako.
Nema se sta tu nagovorati, nece ljudi da plate...Nego na koji nacin ja mogu zakonski traziti da se vrati novac od prodanog njegovog auta i da se proda ovo njegovo zemljiste i kuca?

Jedino tužbom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Truba »

kako su mogli prodati auto bez ostavinske?
limenka2014

#15 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by limenka2014 »

Black swan wrote:kako su mogli prodati auto bez ostavinske?
bila je ostovinska rasprava dobio sam ja kopiju jer je i moje auto bilo na njemu pa sam i to zakonski izgubio, u njoj nema nigdje da pise sta je sa kredita samoko je sta naslijedio, jedna je kcerka naslijedila sve, ova druga joj je poklonila sve sto je nju sledovalo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Truba »

ne znam vala otidji nekom advokatu
limenka2014

#17 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by limenka2014 »

Black swan wrote:ne znam vala otidji nekom advokatu
hvala kako god na pomoci..poz
mahalas505

#18 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by mahalas505 »

limenka2014 wrote:
Black swan wrote:ne znam vala otidji nekom advokatu
hvala kako god na pomoci..poz
Mora da ti je veliki prijatelj bio kad na to veliki iznos nisi se ni djelomicno osigurao.
Bluemore

#19 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by Bluemore »

limenka2014 wrote:Ljudi nasljednici su u Njemackoj, dvoje djece i zena tamo zive, sad je problem njih ne zanima taj kredit....a naslijedli su njegovu kucu i auto, auto su uredno prodali koliko sam informisan...E sta sad slijedi ovi nece da vracaju taj kredit a hoce imovinu? Mislim ima li kakav nacin uredu ako nece da vracaju dajte meni pare od auta njegovog i kucu da prodam i namirim ovaj kredit ili ja zakonski mogu izvisiiti?
i u njemackoj se naslijedjuju i obaveze...
limenka2014

#20 Re: Sudužnik- potreban savjet

Post by limenka2014 »

Hvala vam ljudi, a sad da li mi je bio prijatelj ili ne to je manje vazno, niko o smrti nije razmisljao u tom trenutku...
Post Reply