SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
-
Dino79
#1 SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sedmice ... /170417047
Laik sam za pravo ali mislim da današnje pravosuđe nema veze ni sa pravom a još manje sa pravdom.
Posebno ove nagodbe što su uveli poslije rata.
Nekontam? Nagodba je vid trgovine dam vam informacije i nisam kriv iako je dokazano pocinio krivicno dijelo ?
A sad su ovo doveli do tolikog apsurda da evo ima i rasprodaja .
Da nije tragično bilo bi smiješno.
Laik sam za pravo ali mislim da današnje pravosuđe nema veze ni sa pravom a još manje sa pravdom.
Nekontam? Nagodba je vid trgovine dam vam informacije i nisam kriv iako je dokazano pocinio krivicno dijelo ?
- Streptokok
#2 Re: SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
pravda nije nikad ni bila, pravo ponekad, trgovina uglavnom.
-
pinkman
#3 Re: SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
Nema ovo veze sa krivicnim postupcima. Ovo se odnosi na parnice.Dino79 wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/sedmice ... /170417047
- Sara03
#4 Re: SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
Institut sudske nagodbe je itekako poželjan za slučajeve male vrijednosti iz oblasti građanskog procesnog prava. Ne radi se tu o trgovini već o alternativnom, bržem, ekonomičnijem i dobrovoljnom rješavanju sporova bez otvaranja parnice, a koji se inače bespotrebno gomilaju na sudu.
- muminovic
#5 Re: SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
Za sada imamo tek 2.2 miliona nerjesenih predmeta i najsporiji i najneucinkovitiji pravni sistem na balkanu, a ujedno i najvece plate za sudije i tuzioce na balkanu.
- Maraschino
#6 Re: SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
katastrofa...muminovic wrote:Za sada imamo tek 2.2 miliona nerjesenih predmeta i najsporiji i najneucinkovitiji pravni sistem na balkanu, a ujedno i najvece plate za sudije i tuzioce na balkanu.
a cujem da traze jos privilegija.
- muminovic
#7 Re: SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
Da naravno, zasto i ne bi, najnizi sudija u BiH (sudije Opcinskog suda / Osnovnog suda) imaju samo cca 3.000,00 KM netto (sa toplim obrokom), treba podici to, mala je to plata spram EU standardaMaraschino wrote:katastrofa...muminovic wrote:Za sada imamo tek 2.2 miliona nerjesenih predmeta i najsporiji i najneucinkovitiji pravni sistem na balkanu, a ujedno i najvece plate za sudije i tuzioce na balkanu.
a cujem da traze jos privilegija.
-
broj dva
#8 Re: SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
Moze i jedno i drugo, trgovina pravdom...
Ili kao sto rekose negdje, how much justice you can afford...
Ili kao sto rekose negdje, how much justice you can afford...
- Sara03
#9 Re: SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
Sve je dobrovoljno, nema tu nikakve prisile. Ko hoće nagodbu dobit će je, ko neće ima parnica pa neka se kolju. 
- muha_sa
-
Dino79
#12 Re: SUDSTVO Pravda ili Trgovina ?
U najavi sudski epilog verbalnog rata: Ružica Jukić tužila Dragana Mektića!
Verbalni rat koji već duže vrijeme traje između potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružice Jukić i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića okončat će se pred sudom.
smrdim/vijest/u-najavi-su ... ica-252141
Kako li je ova Jukiceva podpredsjednica kad je zavrsila fakultet u 34- toj godini .
Evo sta pise u njenoj zvanicnoj biografiji

Verbalni rat koji već duže vrijeme traje između potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružice Jukić i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića okončat će se pred sudom.
smrdim/vijest/u-najavi-su ... ica-252141
Kako li je ova Jukiceva podpredsjednica kad je zavrsila fakultet u 34- toj godini .
Evo sta pise u njenoj zvanicnoj biografiji