Sudski spor (podjela imovine)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#1 Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

Pozdrav forumaši,
Treba mi savjet. Naime, nakon smrti čovjeka ostaju 3 kćerke i žena i usvojeni sin kojem je rečeno da tu živi da smrti očuha. Imovina se sudski dijeli ženi i kćerkama na po 1/4. Na tom imanju su živjeli otac do svoje smrti, majka i taj usvojeni sin. Majka i jedna kćerka žele da usvojeni sin ostane tu iako su prije očeve smrti pristali na dogovor da tu živi samo do smrti svog očuha. Druge dvije sestre ne žele da ostane. Izbila je svađa i one su sada posvađane. Na jednoj strani majka i kćerka a na drugoj 2 sestre. Danas u toj kući živi majka tih kćerki taj usvojeni koji se u međuvremenu oženio i dobio 2 djece i po svim prilikama ne planira tuda da ide. Na presudu o podjeli majka je uložila žalbu i navela da je njoj trebala pripast polovina. ta je žalba odbijena. Sada je njihov advokat tražio smjenu sudije koji je sudio taj spor i opet se traži ponovno dijeljenje te imovine. To već traje skoro 3 god. Dvije sestre nemaju pristup svom dijelu jer svaki put kada odu verbalno ih napadaju, a bilo je pokuašaja fzičkog obračuna i pozivanja policije itd itd. Mene sada interesuje da li ima neko rješenje po zakonu kao npr fizička podjela imovine i šta sud radi ako nema dogovora ili šta bi vi u ovome slučaju uradili da ste na mjestu 2 sestre koje na papiru imaju ali u stvarnosti je drugačije?? Hvala
hrle1976

#2 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

Ako je imovina se djelila na 4 tj. te cerke i mati ond taj 'usvojeni' sin nije usvojen, da nije mozda rijec o osobi kojoj su dozvolili da tu zivi od neke svoje godine prije punoljetnosti (zvuci van seriski ali u SFRJ je bilo takvih slucajeva), a danas ostala na istoj adresi kao punoljetna? Nema logike da sud dijeli na 4 ako je on usvojen onda i njemu pripada dio. Smjenu sudije? Tri godine traje :-) Pa jbte one u Hagu za to vrijeme osude, pa koliko to imovine je u pitanju :D sala.

Ako sud stoji do svoje prvostepene presude tj. 1/4 svakom onda ti je to to. A ta mati im je osporila prvostepenu presudu tuzbom, jer smatra da njoj pripada pola ali je bila odbijena pa je sad opet jovo na novo isto pokrenula ( :-) ) i to novo vec 3 god. traje po sudu i taj njen advokat sad zeli da smjeni tog sudiju iz zadnjeg procesa? Jel tako.

Kad se strane nemogu dogovoriti kako da podjele onda to moze sudskim putem, organ to cini prema dostupnim podatcima i po racionalnom principu npr. na svi imaju izlaz do javnog puta itd. U vecini slucajeve kuce i stanovi se nemogu racionalno dijeliti - nes u po sobe krecom crtat granicu - i u tom slucaju onda objekat ide na javnu drazbu pa ko ga kupi ali tu su svi gubitnici. E sad kakvo je pitanje u BiH, jer koliko sam razumio ta mati njihova bi zavrsila na cesti u tom slucaju, to bi morali oni se posavjetovati sa nekim pravnikom u BiH. Sto se tog "usvojenog" tice ako on nije usvojen a tako barem zvuci iz konteksta onda on tu nema sta da trazi osim ako mu neka od njih ostavi svoj udio. A kako kazes njega sud nije ni uvazavo u ostavinskom postupku zato sam siguran da on nije usvojen.
Zviz

#3 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

hrle1976 wrote:Ako je imovina se djelila na 4 tj. te cerke i mati ond taj 'usvojeni' sin nije usvojen, da nije mozda rijec o osobi kojoj su dozvolili da tu zivi od neke svoje godine prije punoljetnosti (zvuci van seriski ali u SFRJ je bilo takvih slucajeva), a danas ostala na istoj adresi kao punoljetna? Nema logike da sud dijeli na 4 ako je on usvojen onda i njemu pripada dio. Smjenu sudije? Tri godine traje :-) Pa jbte one u Hagu za to vrijeme osude, pa koliko to imovine je u pitanju :D sala.

Ako sud stoji do svoje prvostepene presude tj. 1/4 svakom onda ti je to to. A ta mati im je osporila prvostepenu presudu tuzbom, jer smatra da njoj pripada pola ali je bila odbijena pa je sad opet jovo na novo isto pokrenula ( :-) ) i to novo vec 3 god. traje po sudu i taj njen advokat sad zeli da smjeni tog sudiju iz zadnjeg procesa? Jel tako.

Kad se strane nemogu dogovoriti kako da podjele onda to moze sudskim putem, organ to cini prema dostupnim podatcima i po racionalnom principu npr. na svi imaju izlaz do javnog puta itd. U vecini slucajeve kuce i stanovi se nemogu racionalno dijeliti - nes u po sobe krecom crtat granicu - i u tom slucaju onda objekat ide na javnu drazbu pa ko ga kupi ali tu su svi gubitnici. E sad kakvo je pitanje u BiH, jer koliko sam razumio ta mati njihova bi zavrsila na cesti u tom slucaju, to bi morali oni se posavjetovati sa nekim pravnikom u BiH. Sto se tog "usvojenog" tice ako on nije usvojen a tako barem zvuci iz konteksta onda on tu nema sta da trazi osim ako mu neka od njih ostavi svoj udio. A kako kazes njega sud nije ni uvazavo u ostavinskom postupku zato sam siguran da on nije usvojen.
Nema papira gdje piše da je usvojen,a jest u pravu si, došao je u tu kuću dok je bila SFRJ.
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#4 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by de facto. »

Zviz wrote:Pozdrav forumaši,
Treba mi savjet. Naime, nakon smrti čovjeka ostaju 3 kćerke i žena i usvojeni sin kojem je rečeno da tu živi da smrti očuha. Imovina se sudski dijeli ženi i kćerkama na po 1/4. Na tom imanju su živjeli otac do svoje smrti, majka i taj usvojeni sin. Majka i jedna kćerka žele da usvojeni sin ostane tu iako su prije očeve smrti pristali na dogovor da tu živi samo do smrti svog očuha. Druge dvije sestre ne žele da ostane. Izbila je svađa i one su sada posvađane. Na jednoj strani majka i kćerka a na drugoj 2 sestre. Danas u toj kući živi majka tih kćerki taj usvojeni koji se u međuvremenu oženio i dobio 2 djece i po svim prilikama ne planira tuda da ide. Na presudu o podjeli majka je uložila žalbu i navela da je njoj trebala pripast polovina. ta je žalba odbijena. Sada je njihov advokat tražio smjenu sudije koji je sudio taj spor i opet se traži ponovno dijeljenje te imovine. To već traje skoro 3 god. Dvije sestre nemaju pristup svom dijelu jer svaki put kada odu verbalno ih napadaju, a bilo je pokuašaja fzičkog obračuna i pozivanja policije itd itd. Mene sada interesuje da li ima neko rješenje po zakonu kao npr fizička podjela imovine i šta sud radi ako nema dogovora ili šta bi vi u ovome slučaju uradili da ste na mjestu 2 sestre koje na papiru imaju ali u stvarnosti je drugačije?? Hvala
Mislim da morate sačekati kraj ostavinske rasprave,da bi došlo do podjele nasljedničkih dijelova.Sin iako je usvojen,imao bi pravo na nasljedstvo,odnosno imovinu koja je pripadala njegovom usvojiocu.I to pravo bi imao jednako kao kćerke i bračni drug u ovom slučaju.Svi oni se nalaze u 1.nasljednom dijelu,gdje se imovina dijeli jednako.To što je neko imao usmeni dogovor sa usvojenikom ne pije puno vode,jer iz golog sporazuma ne nastaje utuživa obaveza.
Ukoliko se nasljednici ne budu slagali sa zakonskom podjelom imovine,jer niste spomenuli da li je ostavitelj ostavio testament,onda pretpostavljam da će se ići na opciju da se imovina proda,te da se tako namiri dio koji svakog nasljednika sljeduje.

Neka me isprave,ako sam pogriješila. ;-)

Ako nema papire da je usvojen,mislim da ga možete izmjestiti,ako želite.
Da li je on doprinosio domaćinstvu,ulagao u imanje,je li imao kakav ugovor s očuhom?
Last edited by de facto. on 03/02/2013 22:21, edited 1 time in total.
hrle1976

#5 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

Zviz wrote:
hrle1976 wrote:Ako je imovina se djelila na 4 tj. te cerke i mati ond taj 'usvojeni' sin nije usvojen, da nije mozda rijec o osobi kojoj su dozvolili da tu zivi od neke svoje godine prije punoljetnosti (zvuci van seriski ali u SFRJ je bilo takvih slucajeva), a danas ostala na istoj adresi kao punoljetna? Nema logike da sud dijeli na 4 ako je on usvojen onda i njemu pripada dio. Smjenu sudije? Tri godine traje :-) Pa jbte one u Hagu za to vrijeme osude, pa koliko to imovine je u pitanju :D sala.

Nema papira gdje piše da je usvojen,a jest u pravu si, došao je u tu kuću dok je bila SFRJ.
Onda je ono sto sam predpostavljo tj. da je on nekim slucajom dosao u tu porodicu do svoje 18 god. a zbog koje kakvih drugih okolnosti (mozda rat) ostao tu i dan danas. To je tako bilo gdje su djeca imala problema sa vlastitim roditeljima, pa su onda toj djeci nalazili druge "roditelje" privremene, jer izgleda on nije bio slucaj za djecijeg doma. On samo moze traziti (ali mora i dokazati) ako je evt. ulagao u nesto pa da mu isplate prije nego sto ode. On nema nikakvog prava nasljedstva.
Zviz

#6 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

de facto. wrote:
Zviz wrote:Pozdrav forumaši,
Mislim da morate sačekati kraj ostavinske rasprave,da bi došlo do podjele nasljedničkih dijelova.Sin iako je usvojen,imao bi pravo na nasljedstvo,odnosno imovinu koja je pripadala njegovom usvojiocu.I to pravo bi imao jednako kao kćerke i bračni drug u ovom slučaju.Svi oni se nalaze u 1.nasljednom dijelu,gdje se imovina dijeli jednako.To što je neko imao usmeni dogovor sa usvojenikom ne pije puno vode,jer iz golog sporazuma ne nastaje utuživa obaveza.
Ukoliko se nasljednici ne budu slagali sa zakonskom podjelom imovine,jer niste spomenuli da li je ostavitelj ostavio testament,onda pretpostavljam da će se ići na opciju da se imovina proda,te da se tako namiri dio koji svakog nasljednika sljeduje.

Neka me isprave,ako sam pogriješila. ;-)

Ako nema papire da je usvojen,mislim da ga možete izmjestiti,ako želite.
Da li je on doprinosio domaćinstvu,ulagao u imanje,je li imao kakav ugovor s očuhom?
Pravomoćna presuda je donešena i ona glasi 1/4 majci i sestrama i tu je uložena jedna žalba pa odbijena,pa onda je tužba i ona odbijena i sada je njihov advokat pokreno tužbu gdje traži izmjenu sudije, mada ja mislim da on to namjerno oduglovači radi svoje koristi. a što se tiče usvojenog on je tu došao da živi sa svoje 4 godine jer mu se otac nije znao a majka ga nije htjela zadržati. Nema nikakvih papira da je usvojen, niti je on imao isto prezime kao ostali ukućani. Ostalo mu je prezime od prave majke. Nakon smrti očuha on je kad je pokrenut taj postupak promjenio prezime misleći da će tako ostvariti pravo na dio imovine. NIkad nije doprinosio domaćinstvu ni na koji način. 2 sestre što su sada na jednoj strani zajedno sa ocem su napravile kuću jer su tada radile i to je navedeno sudu i zbog toga je majci pao u vodu zahtjev za dodjelu 1/2. 2 setre su mislile tužiti drugu stranu i njega jer im je pristup skoro pa nemoguć jer uvijek se policija zove. Mene interesuje da li tu pije vode tužba za nelegalno stanovanje ukoliko je te 2 sestre pokrenu i ima li još nešto što bi se moglo uraditi da to što prije bude gotovo?
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#7 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by de facto. »

Vi možete tražiti sada da se on iseli,jer je on faktički stranac u vašoj kući.I da nisu te dvije sestre zajedno sa ocem gradile kuću,dobile bi svoj dio jer su mu djeca.Majka je bespotrebno tražila polovinu imovine,to svakako ne može ostvariti,jer iza ostavioca postoje potomci.Koliko sam shvatila advokat koji zastupa ipak odugovlači.A što se tiče nemogućnosti korištenja naslijeđene imovine,kćerke to trebaju biti u stanju,bez ikakve zabrane 3.lica.Nek pokrenu tužbu.

Opet navodim,to je moje mišljenje kojim nastojim pomoći,što ne isključuje mogućnost greške,mada sumnjam :D
hrle1976

#8 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

Pa gledaj, ta mati i jedna sestra u principu mogu dozvoliti da on uziva u njihovom, samo drugo je pitanje jel kvadratura kuce dovoljna za normalan zivot bez da se koristi dio tih drugih sestara itd. On nema tu sta da kaze i bilo kome da brani dostup. Te druge dvije sestre mogu ako zele otici u ustanovu za socialnu skrb i izvaditi podatke pod kojim je uslovom dosau u njihovu porodicu. Jel prica o lokalnom djetetu ili npr. prebacen iz neke druge opcine unutar SRBiH ili tada druge republike? Vako po ovoj prici on bi mogao komotno biti tretiran kao postanar koji uziva u tudjem bez dozvole :D Jel on ima neku alternativu? Mislim da stan ili nesto drugo, jer to kod vas izgleda vise jedana vrsta socialnog problema nego neki spor i ako ono gore sto si napisao, da taj advokat sve to trazi - drasticno zvuci. Te druge sestre mogu traziti sudsku podjelu ali u vasem slucaju to ima malo vece konsekvence. Ili nek on ili ta mati i ta treca sestra debelo isplate tj. ove druge dvije sestre ako one zele. Ako mu je opcina u sklopu sa socialnom ustanovom dala tu utociste onda su te iste duzne da mu nadju nesto novo u ovom slucaju, jer ako je ugovor bio do neke dobi onda mislim da su ga izdrzavali duze nego sto se od njih trazilo.

Posto su te dvije seste kako kazes gradile tu kucu sa svojim ocom onda one mogu da zacijene to koliko im je mila volja, jer tu nije samo utrosen trud i rad, tu su sjecanja i uspomene na nesto fino sa ocem itd. to je drug neprocijenivo. Ja da sam u pitanju, ja bi to gonijo do medija, pa nek mu drzava nadje kucu ili stan. Ipak nije malo primiti nekoga na svoju kasiku, izgraditi kucu i onda da nemas pravo uzivati u vlastitom sto si izgradio, nema veze sto je prica o zenskoj djeci, ako su one to gradile sa svojim ocom i imaju dokaze to je ko "sveto pismo".

A opet malo je i bezobrazno sa strane tog momka, cuj ozenio se i tu napravio dvoje djece. Jel on imao suglasnost od svih clanova?
de facto.

#9 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by de facto. »

Zviz javi mi se na pp.
Zviz

#10 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

hrle1976 wrote:Pa gledaj, ta mati i jedna sestra u principu mogu dozvoliti da on uziva u njihovom, samo drugo je pitanje jel kvadratura kuce dovoljna za normalan zivot bez da se koristi dio tih drugih sestara itd. On nema tu sta da kaze i bilo kome da brani dostup. Te druge dvije sestre mogu ako zele otici u ustanovu za socialnu skrb i izvaditi podatke pod kojim je uslovom dosau u njihovu porodicu. Jel prica o lokalnom djetetu ili npr. prebacen iz neke druge opcine unutar SRBiH ili tada druge republike? Vako po ovoj prici on bi mogao komotno biti tretiran kao postanar koji uziva u tudjem bez dozvole :D Jel on ima neku alternativu? Mislim da stan ili nesto drugo, jer to kod vas izgleda vise jedana vrsta socialnog problema nego neki spor i ako ono gore sto si napisao, da taj advokat sve to trazi - drasticno zvuci. Te druge sestre mogu traziti sudsku podjelu ali u vasem slucaju to ima malo vece konsekvence. Ili nek on ili ta mati i ta treca sestra debelo isplate tj. ove druge dvije sestre ako one zele. Ako mu je opcina u sklopu sa socialnom ustanovom dala tu utociste onda su te iste duzne da mu nadju nesto novo u ovom slucaju, jer ako je ugovor bio do neke dobi onda mislim da su ga izdrzavali duze nego sto se od njih trazilo.

Posto su te dvije seste kako kazes gradile tu kucu sa svojim ocom onda one mogu da zacijene to koliko im je mila volja, jer tu nije samo utrosen trud i rad, tu su sjecanja i uspomene na nesto fino sa ocem itd. to je drug neprocijenivo. Ja da sam u pitanju, ja bi to gonijo do medija, pa nek mu drzava nadje kucu ili stan. Ipak nije malo primiti nekoga na svoju kasiku, izgraditi kucu i onda da nemas pravo uzivati u vlastitom sto si izgradio, nema veze sto je prica o zenskoj djeci, ako su one to gradile sa svojim ocom i imaju dokaze to je ko "sveto pismo".

A opet malo je i bezobrazno sa strane tog momka, cuj ozenio se i tu napravio dvoje djece. Jel on imao suglasnost od svih clanova?
On nema saglasnost svih članova. Štite ga majka i kćerka i omogućuju mu da tu žive na čitavom imanju tj, i na dijelu od druge 2 kćerke iako se one ne slažu da on bude na njihovom. Predlagano je da mu majka i kćerka ustupe svoje i da ostave jedan dio da bi ove dvije mogle kada dođu da imaju svoj prostor za odmor i privatnost, međutim i tu nije pao dogovor, nisu pristale ta majka i kćerka. One misle da majci može pripasti 1/2 ili više. Za tog usvojenog ne znam gdje se rodio, ali znam da mu danas biološka majka živi u Sarajevu a mislim da je i prije, cca 80km od ovog grada.
blesava

#11 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by blesava »

ja koliko sam upucena i usvojeni sin, ako je potpuno usvojenje ima neka nasljedna prava :?
sugar junkie

#12 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by sugar junkie »

Pitanje je ili za seminarski rad nekog studenta ili za advokata. Ispravan savjet ne možeš dobiti ovako na forumu.
Prvo pitanje je kako je ostavilac tu kuću/imovinu stekao? Da li je to bilo za vrijeme dok je bio u bračnoj zajednici sa ženom ili prije toga, da li je nasljedio kuću itd. Ukoliko je imovina stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice, onda je vlasnik jedne polovina žena, bez obzira što nije navedena u zemljišnim knjigama.
Drugo pitanje, nakon što se utvrdi šta čini ostavinsku masu da li cijela imovina koja se vodila na imenu muža ili samo 1/2, je ko su nasljednici: majka, 3 kćerke i kakav status ima usvojeni sin (da li se radi o potpunom, nepotpunom usvojenju ili nečemu sasvim trećem).
Treće, nakon što sud donese odluku o tome ko su nasljednici i s kojim dijelovima, je podjela imovine (može u istoj odluci, ako se nasljednici dogovore ili posebnoj). Tu su već razne varijante moguće, da se fizički podijele (ako je to moguće, npr. jedan sprat majci i kćerci, drugi sprat dvjema kćerkama i sl.), da neko nekog isplati, da se proda sve i podjeli dobijeni novac... Ali najbitnije: sa svojim dijelom može da raspolaže svako kako hoće, tako da majka može dopustiti tom usvojenom sinu, čak iako on nije nasljednik da živi na tom imanju... Ukratko, treba Ti advokat.
de facto.

#13 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by de facto. »

blesava wrote:ja koliko sam upucena i usvojeni sin, ako je potpuno usvojenje ima neka nasljedna prava :?
Ma nije usvojen,nema dokumentacije nikakve.
Zviz

#14 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

sugar junkie wrote:Pitanje je ili za seminarski rad nekog studenta ili za advokata. Ispravan savjet ne možeš dobiti ovako na forumu.
Prvo pitanje je kako je ostavilac tu kuću/imovinu stekao? Da li je to bilo za vrijeme dok je bio u bračnoj zajednici sa ženom ili prije toga, da li je nasljedio kuću itd. Ukoliko je imovina stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice, onda je vlasnik jedne polovina žena, bez obzira što nije navedena u zemljišnim knjigama.
Drugo pitanje, nakon što se utvrdi šta čini ostavinsku masu da li cijela imovina koja se vodila na imenu muža ili samo 1/2, je ko su nasljednici: majka, 3 kćerke i kakav status ima usvojeni sin (da li se radi o potpunom, nepotpunom usvojenju ili nečemu sasvim trećem).
Treće, nakon što sud donese odluku o tome ko su nasljednici i s kojim dijelovima, je podjela imovine (može u istoj odluci, ako se nasljednici dogovore ili posebnoj). Tu su već razne varijante moguće, da se fizički podijele (ako je to moguće, npr. jedan sprat majci i kćerci, drugi sprat dvjema kćerkama i sl.), da neko nekog isplati, da se proda sve i podjeli dobijeni novac... Ali najbitnije: sa svojim dijelom može da raspolaže svako kako hoće, tako da majka može dopustiti tom usvojenom sinu, čak iako on nije nasljednik da živi na tom imanju... Ukratko, treba Ti advokat.
Znam ja to sve, na sporu nemam advokata, ali na drugom sporu imam i on je upoznat sa tim. Jedini njegov odgovor je bio " vi imate pravo na taj svoj dio, ukoliko ste se dogovorili o fizičkoj podjeli možete zaključati svoje, ukoliko provale to je krivično djelo i to je onda novi postupak", a kad mu je rečeno da njihov advokat traži izmjenu sudije on je samo rekao da mu nije jasno jer se to radi vrlo rijetko i to u pitanju kad su životni slučajevi kao npr ubice, teški pljačkaši itd i da mu to prođe mora imati veoma jak argument.
Maly

#15 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Maly »

Od izuzeca sudije u ovom slucaju nema nista...advokat pokusava ¨ukrasti¨ malo vremena. Radi čega? To vjerovatno samo on zna. Ukoliko je ¨usvojeni¨ privređivao domaćinstvu tada on to mora i dokazati kao i visinu tih ulaganja/privređivanja. Naše pravo ne poznaje ugovor o nasljeđivanju, za vrijeme života ostavioca...tako da od te ljubavi nema ništa.
Pravo na nasljedstvo u ovom slučaju pripada majci i kćerkama.
Može mi se obratit i napisati mi sa kojim dokumentima raspolažeš, od kojeg datuma i sve...pa bih moža i mogao detaljnije nešto reći i pomoći
Moj savjet...novi advokat ili da sam zastupaš svoje i interese svojih bližih...

U svakom slučaju sretno...
hrle1976

#16 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

de facto. wrote:
blesava wrote:ja koliko sam upucena i usvojeni sin, ako je potpuno usvojenje ima neka nasljedna prava :?
Iz konteksta sigurno nije usvojen, ali to sebi mogu potvrditi za sigurno, jer ima dokumentacija na koji nacin je dosao u tu porodicu. Zato bi te dvi sestre, ako imaju koga u BiH, da im ode i podigne dokumentaciju iz socialne ustanove koja ga je dovela u tu kucu. I da ta ustanova se upozna sa problemom te da poduzme neophodne korake da zbrine njega (opet), jer on je socialni slucaj. Ovdje nasljedstvo i on nemaju nista skupa. Nasljedstvo je kao samo "podloga" bil mu ko dozvolio da on tu ostane, ali ako npr. kuca nije takve gradje da je to izvodljivo, pa nece zar ta porodica da da kucu i sva sjecanja na javnu drazbu zbog nekoga kome su i vise nego dosta pomogli. :-)

Sud je dodjelio mati i cerkama po jednak udio. Mati osporavala prvostepenu presudu i pala. Pa opet tuzila (sad neznam jel opet pala) ili sta ali covjek kaze da njen advokat trazi smjenu sudije koji je vec dva puta vodio isti spor. :lol: Jel on ocekiva da ce drugi kolega na istom sudu da vako kazem popisa znanje svog kolega zbog necije kuce :wink: ja vise imam osjecaj da on to razvlaci a da ove dvi druge se brane same i sad poslje 3 god. nekontaju sta da ucine. Ja bi prije reko da taj advokat od te mame im prije ceka da ta mati umre nego da smjeni sudiju - treba ipak za ovaj korak imati DEBELE argumente.

One na osnovu papira gdje pise koliko su nasljedile mogu komotno njega tuziti da koristi njihov prostor kao postanar bez njihove dozvole. Te da im on isplati odstetu od dana prvostepene presude evt. od dana kada je odbijena zalba. One isto mogu da tuze sve one koji su im branili fizicki da imaju pristup svom nasljedstvu. One mogu isto da tuze sve one koji su nepravno prisvoji sebi njihovo nasljedstvo i nelegalno zapoceli da raspolazu sa tim nasljedstvom. One mogu da traze odstetu od socilane ustanove ako ta ista nece da poduzme neophodne korake i zbrine svoj problem za sve te godine sto su one morale da "pate", recimo da je mali tu trebao biti na kraci period a ustanova zanemarila pa je tu i dan danas. Njima treba advokat koji je spreman biti takav da bi svoju rodjenu mater prodao dva puta istoj musterij. :D
Last edited by hrle1976 on 05/02/2013 20:13, edited 1 time in total.
ho oponopono

#17 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by ho oponopono »

...nemam ja nerava za ovaj muvi... :D
i šta sad

#18 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by i šta sad »

Da ne otvaram novu temu,slično pitanje?
Čovjek iz prvog braka ima kćerku.Uredno je plaćao alimentaciju ali kontakt sa djetetom nije želio.Do svoje smrti živio je sa ženom nevjenčano,u njenom stanu.Međutim posjedovao je imovinu u Travniku.Kako njegova kćerka može saznati da li ima pravo na dio nasljedstva i da li je uopšte pokrenuta ostavinska rasprava?Umro je prije godinu i po.
hrle1976

#19 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

i šta sad wrote:Da ne otvaram novu temu,slično pitanje?
Čovjek iz prvog braka ima kćerku.Uredno je plaćao alimentaciju ali kontakt sa djetetom nije želio.Do svoje smrti živio je sa ženom nevjenčano,u njenom stanu.Međutim posjedovao je imovinu u Travniku.Kako njegova kćerka može saznati da li ima pravo na dio nasljedstva i da li je uopšte pokrenuta ostavinska rasprava?Umro je prije godinu i po.
Ako ima njegovo puno ime i zna dan rodjenja, ili najbolje rodni list moze u katastru da vidi sta je bilo sa njegovom imovinom.
i šta sad

#20 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by i šta sad »

Katastar u Travniku?Jer kćerka živi u drugom gradu.
hrle1976

#21 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

i šta sad wrote:Katastar u Travniku?Jer kćerka živi u drugom gradu.

Ona moze ziviti u Kanadi. To je nebitno. Jel ona zna gdje je on sve imao imovinu/nekretnine? Ako je samo imao u Travniku onda katastarski ured tog grada/opcine. U nekim drzavama kad vadis smrtni list mogu ti izdati informaciju o ostavinskom postupku jel to u BiH moguce (nceu znati) ali u katastru definitivno moze vidjeti sta je na njegovom imenu, i cak ako je sa njegovog imena prevedno na druga lica. U dnu imas upisano kad je to ucenjenjo i na koji nacin odnosno imas - neznam kako se kaze u BiH - seriski broj sudskog postupka (ako je bio ostavinski), onda pomocu tog broja predmeta mozes od arhivara* traziti da ti da uvid. Samo budi spreman da ga malo podmazes inace to necine. Ili da nanjde advokata i da pokrene tuzbu ako smatra da je izostavljena iz nasljedstva.
i šta sad

#22 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by i šta sad »

Hvala ti
hrle1976

#23 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

i šta sad wrote:Hvala ti
Nema na cemu.
%tacno*

#24 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by %tacno* »

de facto. wrote:
...ali vjerovatno zivi na toj adresi dugi niz godine cime ostvaruje svoja neka prava.
hrle1976

#25 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

%tacno* wrote:
de facto. wrote:
...ali vjerovatno zivi na toj adresi dugi niz godine cime ostvaruje svoja neka prava.
ali ne nasljedstvo ako je tako kako covjek pise... te cerke i ta mati nisu njemu nisu niko i nista! U njegovom rodnom listu, sa velikom vjerovatnocom (osim ako nije rodjen 'na crno'), ako nista pise ime njegove bioloske mame (ako se ne zna za oca) a ako da, onda i ocevo ime. Paradox je da zakonski nije moguce se odreci djeteta ili roditelja ali jest eto vako moguce ga ´zapustiti´ili predati drugima da ga odgoje. On ima pravo nasljedstva* kod svojih bioloskih roditelja i ako su ga predali djecijoj ustanovi - barem je kod nas tako ali mislim, a jel u BiH. Ko sigurno zna neka potvrdi.

* jedino ako nisu roditelji pravnim potezom onemogucili da bilo sta nasljedi.
Post Reply