Sudnji dan, 21.12.2012?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#101 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by arzuhal »

Et-Takwir - Prestanak sjaja

U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog

1. Kada sunce sjaj izgubi,

2. i kada zvijezde popadaju,

3. i kada se planine pokrenu,

4. i kada steone kamile bez pastira ostanu,

5. i kada se divlje životinje saberu,

6. i kada se mora vatrom napune,

7. i kada se duše sa tijelima spare,

8. i kada živa sahranjena djevojčica bude upitana

9. zbog kakve je to krivice umorena,

10. i kada se listovi razdijele,

11. i kada se nebo ukloni,

12. i kada se Džehennem raspali,

13. i kada se Džennet približi –

14. svako će saznati ono što je pripremio,

15. I kunem se zvijezdama – koje se skrivaju,

16. koje se kreću i iz vida gube,

17. i noći kad ona veo diže,

18. i zorom kada diše, -

19. Kur'an je, zaista, kazivanje Izaslanika plemenitog,

20. moćnog, od Gospodara svemira cijenjenog,

21. kome se drugi potčinjavaju, tamo pouzdanog!

22. A drug vaš nije lud:

23. on ga je na obzorju jasnom vidio

24. i, kada je u pitanju Objava, on nije škrt

25. i Kur'an nije prokletog šejtana govor,

26. pa kuda onda idete?!

27. Kur'an je samo pouka svjetovima,

28. onome od vas koji hoće da je na pravom putu,

29. a vi ne možete ništa htjeti ako to Allah, Gospodar svjetova, neće!

istocnjak

#102 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by istocnjak »

dr.gog wrote:dobar veče :) ...jedno od najstarijih pitanja radoznalih ljudi ..kad će kraj?
A zar odgovor nije sasvim jasno dat u Knjigama? :)
Evo vam jedan citat Sulejmana Bugarija:
"Možemo biti sigurni u sutra, samo ako smo danas u bliskoj vezi sa Allahom dž.š".

Opustite se ljudi ... i budite "u ravnoteži" ... nemojte se opterećavati, sa onim na šta ne možete uticati ... :D

Zna li ko sufaru?

Image

Na ruci piše "Allah".
Last edited by istocnjak on 11/12/2008 15:06, edited 2 times in total.
ponosna_manjina

#103 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by ponosna_manjina »

mama32 wrote:Nadam se samo da će se ukinuti religije, novac i vrijeme, pa da živimo u miru i sreći, bez nepotrebnih gluposti.
I ja se toplo nadam i pridruzujem ovim zeljama. Nisam bas neki poklonik Maitreje ali ako fakat ukinete religije, novac i vrijeme, svecano obecavam da cu vam se prikljuciti Č=
arzuhal

#104 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by arzuhal »

ponosna_manjina wrote:
mama32 wrote:Nadam se samo da će se ukinuti religije, novac i vrijeme, pa da živimo u miru i sreći, bez nepotrebnih gluposti.
I ja se toplo nadam i pridruzujem ovim zeljama. Nisam bas neki poklonik Maitreje ali ako fakat ukinete religije, novac i vrijeme, svecano obecavam da cu vam se prikljuciti Č=
Vaše želje će biti ispunjenje. Doćiće Dan poslije kojeg neće biti religija, niti će novac imati svrhu a bezvremenost će biti stanje u kojem, možda, nećete uživat.
madner

#105 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by madner »

More bit bidne, a i ne mora.
tataratira

#106 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by tataratira »

nemoć poimanja + moć fantazije = vrač
arzuhal

#107 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by arzuhal »

Ustvari, ovo uopće nije tema za muslimane.
Možda jest za sve slobodoumne, širokopojmljive, dubokopromišljajuće, megaantropozofe, demokrate, one zagledane u svjetlu budućnost, sofiste, one što viču "ljubi Boga i čini šta 'oćeš"...
Musliman zna i vjeruje da je vjerovanje u Dan sudnji jedno od temeljnih vjerovanja. I zna da niko, osim Allaha, 'azze we dželle, ne zna kada će biti taj Dan. I zna i vjeruje da samo oni koji budu vjerovali u Boga i Dan sudnji i budu činili dobra djela (muslimani, Jevreji, kršćani, Sabejci) neće imati čega da se plaše i ni za čim neće tugovati.
Zato svaki forumaš koji se ne slaže sa ovim što rekoh, nek posvjedoči za mene da sam musliman.
Hvala.
madner

#108 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by madner »

Mislio sam na 21.12.2012.
Sasvim je sigurno da ce se za koju milijardu godina ovaj svemir ugasit.
istocnjak

#109 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by istocnjak »

edited
Last edited by istocnjak on 11/12/2008 15:04, edited 1 time in total.
LSD

#110 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by LSD »

arzuhal wrote:Ustvari, ovo uopće nije tema za muslimane.
Možda jest za sve slobodoumne, širokopojmljive, dubokopromišljajuće, megaantropozofe, demokrate, one zagledane u svjetlu budućnost, sofiste, one što viču "ljubi Boga i čini šta 'oćeš"...
Musliman zna i vjeruje da je vjerovanje u Dan sudnji jedno od temeljnih vjerovanja. I zna da niko, osim Allaha, 'azze we dželle, ne zna kada će biti taj Dan. I zna i vjeruje da samo oni koji budu vjerovali u Boga i Dan sudnji i budu činili dobra djela (muslimani, Jevreji, kršćani, Sabejci) neće imati čega da se plaše i ni za čim neće tugovati.
Zato svaki forumaš koji se ne slaže sa ovim što rekoh, nek posvjedoči za mene da sam musliman.
Hvala.
Kako se nece imati cega plašiti (jevreji,krščani ili sabejci) kad sam Allah u Kur'anu kaže da je zadovoljan sa islamom kao vjerom koja je konacno upotpunjena,te da je islam vjera sudnjeg dana,tj. ce samo tu vjeru priznati sa sudnjem danu...da ce ljudi pozdravljati na ahiretu (u dzennetu) sa Selam alejkum itd....itekako ce se nemuslimani bojati na sudnjem danu i itekako ce tugovati što nisu postali muslimani dok su mogli.
karanana

#111 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by karanana »

bas je sinoc na history channelu bila emisija o mayama i 21.12.2012. nagadjaju sta ce biti. definitivno se desava taj astroloski dogadjaj poravnavanja planeta i sta ti ja znam cega jos. neko kaze da nece biti nista spektakularno, neko da ce se desiti neka natprirodna pojava, dolazak nekakvih ratnika ili cega vec.....jedina verzija koja me prepala i koja mi se ucinila najrealnijom ima veze sa prirodom. niko ne znam koje ce posljedice donijeti taj neki astroloski dogadjaj. svaki dan smo svjedoci da imamo plime i oseke samo uslijed gravitacije i dizanja i spustanja mjeseca (dan i noc). u jednom od mayanskih prepisa predvidja se potop. ja se toga bojim jer je moguce da se okeani uslijed neke neprirodne gravitacijske sile toliko podignu i potope svo kopno.

izdaje li iko apartmane na bjelasnici? zainteresovan sam za nekoliko dana recimo od 20.12.2012. pa eto mozda do 1.1.2013. mada mislim da je i bjelasnica preniska.
zonbirile

#112 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by zonbirile »

pa ,ističe 100godišnja koncesijaFED-u za štampanje dolara.Pošto je firma DD do raspleta će doći ranije,ali će biti frke do "istrebljenja".
neprilagodjena

#113 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by neprilagodjena »

Ja bas ne zelim da znam kad ce biti kraj svjeta :roll: :roll:
arzuhal

#114 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by arzuhal »

LSD wrote:
Hvala.
Kako se nece imati cega plašiti (jevreji,krščani ili sabejci) kad sam Allah u Kur'anu kaže da je zadovoljan sa islamom kao vjerom koja je konacno upotpunjena,te da je islam vjera sudnjeg dana,tj. ce samo tu vjeru priznati sa sudnjem danu...da ce ljudi pozdravljati na ahiretu (u dzennetu) sa Selam alejkum itd....itekako ce se nemuslimani bojati na sudnjem danu i itekako ce tugovati što nisu postali muslimani dok su mogli.
"One koji su vjerovali, pa i one koji su bili Jevreji, i kršćani, i Sabijci - one koji su Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili, - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničeg se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati!" (El-Bekara, 62. ajet)

Valjda nije nužno spominjati da "Allah" znači, u prevodu na južnoslavenske jezike, "Bog".
istocnjak

#115 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by istocnjak »

neprilagodjena wrote:Ja bas ne zelim da znam kad ce biti kraj svjeta :roll: :roll:
Opustiti se ... i budi "u ravnoteži" ... nemoj se opterećavati, sa onim na šta ne možeš uticati ... :D
Evo jedan citat Sulejmana Bugarija:
"Možemo biti sigurni u sutra, samo ako smo danas u bliskoj vezi sa Allahom dž.š".
Last edited by istocnjak on 11/12/2008 15:19, edited 1 time in total.
karanana

#116 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by karanana »

...i da Shallom znaci isto sto i sellam
neprilagodjena

#117 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by neprilagodjena »

istocnjak wrote:
neprilagodjena wrote:Ja bas ne zelim da znam kad ce biti kraj svjeta :roll: :roll:
Opustiti se ... i budi "u ravnoteži" ... nemoj se opterećavati, sa onim na šta ne možeš uticati ... :D
Meni kao trudnici i nije bas najbolje da se opterecujem sa sudnjim danom :roll: :roll:

Imam jedno pitanje.
Da li je u kuranu napisano da se tokom jela (dorucak,rucak ili vecera) nesmije pricati??

Izvinjavam se sto pitanje ode od teme ali me interesuje.

Unaprijed fala.
LSD

#118 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by LSD »

arzuhal wrote:
LSD wrote:
Hvala.
"One koji su vjerovali, pa i one koji su bili Jevreji, i kršćani, i Sabijci - one koji su Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili, - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničeg se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati!" (El-Bekara, 62. ajet)

Valjda nije nužno spominjati da "Allah" znači, u prevodu na južnoslavenske jezike, "Bog".
Jest,nužno je...da mi nisi sad napisao,ja to ne bih nikad saznao....svaka ti cast.
arzuhal

#119 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by arzuhal »

LSD wrote:Jest,nužno je...da mi nisi sad napisao,ja to ne bih nikad saznao....svaka ti cast.
Nekad se pitam ošta mi je to...al na hajr.
travar

#120 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by travar »

arzuhal wrote:
LSD wrote:Jest,nužno je...da mi nisi sad napisao,ja to ne bih nikad saznao....svaka ti cast.
Nekad se pitam ošta mi je to...al na hajr.
Sabur :thumbup:
istocnjak

#121 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by istocnjak »

neprilagodjena wrote:
istocnjak wrote:
Meni kao trudnici i nije bas najbolje da se opterecujem sa sudnjim danom :roll: :roll:

Imam jedno pitanje.
Da li je u kuranu napisano da se tokom jela (dorucak,rucak ili vecera) nesmije pricati??

Unaprijed fala.
Nisam naišao na to nigdje u Kur'an-u, ali naišao sam na ajet gdje se trudnicama savjetuje da jedu, piju (ne alkohol) i da budu vesele. Ma ti pričaj ako će te to usrećiti ne slušaj svakoga šta ti govori jer ne znaju puno ljudi o Islamu ...
Samo se ti što više opusti i budi vesela ... :D .... bježi od ljudi "crnjaka" ...
sheilak

#122 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by sheilak »

LSD wrote:Kako se nece imati cega plašiti (jevreji,krščani ili sabejci) kad sam Allah u Kur'anu kaže da je zadovoljan sa islamom kao vjerom koja je konacno upotpunjena,te da je islam vjera sudnjeg dana,tj. ce samo tu vjeru priznati sa sudnjem danu...da ce ljudi pozdravljati na ahiretu (u dzennetu) sa Selam alejkum itd....itekako ce se nemuslimani bojati na sudnjem danu i itekako ce tugovati što nisu postali muslimani dok su mogli.
Musliman znaci Vjernik, dakle onaj koji vjeruje u jednog i jedinog Boga. Ima ih medju pripadnicima Islama, ali i medju onima koji postuju Stari i Novi zavjet, koji su takodjer stvoreni od istog nam Gospodara. Pozdrav Selam alejkum znaci " mir s vama" i ne razlikuje se u znacenju od jevrejskog pozdrava Shalom niti od , primjerice, njemackog " Friede sei mit euch ". Razlika je, dakle, samo u jeziku. Jedna lijepa i dobra misao ista je i ima istu vrijednost bez obzira je li zamisljena ili upucena na bosanskom, arapskom, aboridzinskom ili nekom drugom jeziku. Dakle, ne vjerujem da ce se po jeziku na kojem je pozdrav izrecen ili po naciji onog ko pozdravlja odredjivati vrlina covjekova, nego po namjeri, osjecaju i djelu. Moje je misljenje da se pojam " nemusliman " odnosi na one koji cine zlo, samim tim ne vjerujuci u Boga.

Isto tako, ne mogu vjerovati da ce neko, ko se samo deklarativno izjasnjava kao musliman, koji mozda i klanja, a koji je u srcu zao, dvolican, licemjeran, ko je neradnik, ko je nasilan prema drugima ( majci, ocu, zeni, djeci, sestrama ), hvalisav, samodopadan, rigidan i nemilosrdan ( a puno je takvih u danasnjim zemljama Islama - namjerno ih ne zovem muslimanima - vjernicima )- biti u povlastenom polozaju, usprkos svim hrdjama njegove duse, dok ce, s druge strane, neko ko ne pripada Islamskoj vjeroispovijesti, a ko je u srcu samilostan i blag, ko istinski vjeruje u Dragog Boga, ko sve svoje nade polaze u Njega, biti kaznjen jer je pripadnik neke druge vjere. Stari i Novi zavjet, dakle Tevrat i Indjil su Svete Objave , receno je u Kur'anu. Mozda, pripadnici tih vjera ne slijede na pravi nacin njihove Objave, ali , mozemo li mi , muslimani, tvrditi da zivimo onako kako bi Poslanik sada zivio? Naravno da ne mozemo. Puno je izopacenosti i medju onima koji se nazivaju pripadnicima Islama ( poput sunecenja zenske djece, zabrana skolovanja zenske djece, prisiljavanje na brak, ubistva iz casti, krvne osvete, tocenje i konzumiranje alkohola, ali najvise, licemjernost, samopravednost, umisljenost, neobrazovanost, primitivnost...). Puno je tih novotarija koji su muslimani sami sebi nametnuli, a cije korijene treba traziti u nerazvijenim kulturama i zaostalim tradicijama zemalja u kojima je Islam dominatna vjera.

I jos nesto - ne smijemo prejudicirati niti odredjivati ko je dobar covjek, a ko ne, ko je zasluzio da ide u raj, a ko ce zavrsiti u paklu, ko je gresnik , a ko pun vrlina , jer ne znamo sta je ljudima u srcu. Ne smijemo nekoga ukivati u zvijezde, a nekoga kuditi ( ovdje mislim na pitanja dobrote i vrline ) jer ne znamo sve - to samo Bog zna. Jer smo svi skloni i dobrom i losem. Moze neki gresnik biti drazi Bogu, zbog svoje iskrenosti, dobrote u srcu od nekog ko je pun hvalisavosti, samopravednosti i kome je srco zatvoreno za milost i razumijevanje, a ko sebe naziva vjernikom.

Ovo je bilo off topic, znam, ali morala sam replicirati LSD-u. :)

Sto se tice same teme. Puno je nagadjanja oko ovog datuma koji se i sam po sebi cini znamenitim. Mozda se i desi nekakva strasna prirodna pojava, katastrofa, amozda se desi i nesto sasvim suprotno u vidu spoznaje, prelaska na neki visi nivo svijesti - pocetak nove evolucije, one duha, ipak u vidu katarze? Nemam pojma, ali bice zanimljivo vidjeti, naravno, ako prezivimo :-D
Licno sam sklonija vjerovanju u tezu o strasnoj katastrofi jer ljudski rod toliko zijani da se bojim reci da smo mozda i sami krivi, ako dobijemo kosmicki samar. :-D
travar

#123 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by travar »

Gleda li neko seriju "Heroes" :D , pik ja Nathan :D
beautyfool

#124 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by beautyfool »

neprilagodjena wrote:

Imam jedno pitanje.

Unaprijed fala.
Masallah,da ti dragi Allah dz.s. da laku trudnocu i lagan porod i da tvoje dijete bude jedan od uzroka tvog ulaska u Dzennet inshaallah :)
Image

Zelim vam sve najljepse

Sto se hrane tice dont worry, hrani se lijepim i dozvoljenim jelima i ugledaj se na naseg poslanika Ibrahima a.s koji nikad nije htio jesti sam, uvijek je zvao goste da djele hranu s njim.Gost u kuci je zaista veliki poklon od Allaha dz.s.
...dozvoljenim i lijepim jelima se hranite i dobra djela cinite, jer Ja dobro znam sto vi radite!” (Sura Al- Mu’minun, ajet 51) / “O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ta vi se samo Njemu klanjate!” (Sura Al- Baqara, ajet 172).
A ako ima ko upuceniji i da zna da nesto stoji u Kuranu da se ne smije pricati tokom jela nek postira,ja licno ne znam i ne sjecam se da sam se ikad susrela sa takvim ajetom.

Znam da je ovo skretanje s teme al eto nemojte zamjeriti :D morala sam cestitati :D

Selam alejkum
NIN

#125 Re: Sudnji dan, 21.12.2012?

Post by NIN »

neprilagodjena wrote:Imam jedno pitanje.

Unaprijed fala.
Jesti, tj. uporedo zvakati hranu i pricati nikako nije preporucljivo!
Locked