Sudjenje ratnim zlocincima - da li je moglo drugacije?

Prenj

#1 Sudjenje ratnim zlocincima - da li je moglo drugacije?

Post by Prenj »

Po statistici koju je jednom izrekao Tadeusz Mazowiecki, "85% zlocina u BiH su pocinili Srbi, 10% Hrvati, 5% bosanski Muslimani".
Armija BiH je pocinila ubjedljivo najmanje zlocina u poredjenju sa drugim stranama.
Ipak, zlocin je zlocin.
Da li je moglo bez toga?
Zasto se zlocincima nije sudilo jos za vrijeme rata?
Zasto se dopustilo da manjina uprlja pravednu borbu ogromnog dijela Armije BiH za opstanak Bosne i Bosanaca?
Zar su morali doci stranci da konacno sude nasim zlocincima?
Pred Sudom BiH
Abdulahim Maktouf optuzen za ratni zlocin

Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tuzilastva Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je podigao optuznicu u “slucaju Maktouf”, prvom predmetu ratnog zlocina pokrenutom pred Sudom BiH, saopceno je iz Posebnog odjela Tuzilastva BiH. Abdulahim Maktouf se tereti za krivicno djelo ratnog zlocina protiv civila “zbog ucesca u nezakonitoj otmici i zatocenju pet talaca civila od mudzahedina u srednjoj Bosni u oktobru 1993. godine”. Kako se navodi, Maktouf je ucestvovao u otmici i prebacivanju zatocenika u vojni kamp mudzahedina gdje su taoci pretuceni, a jednom od njih je kasnije odrubljena glava. Ovo je prvi predmet koji se odnosi na ratne zlocine, a tice se mudzahedina u Bosni i Hercegovini. Zamjenik glavnog tuzitelja BiH i sef Posebnog odjela John McNair smatra kako je ovo znacajna prekretnica u radu Tuzilastva BiH. “Predmet “Maktouf” je prvi u nizu krivicnih gonjenja u predmetima ratnih zlocina koja ce biti poduzimana kako se Posebni odjel bude sirio i primao predmete od Medjunarodnog krivicnog tribunala za bivsu Jugoslaviju (ICTY)”. Tuzilastvo je 10. septembra primilo naredbu Suda kojom se pritvor odredjen protiv Maktoufa produzava za tri naredna mjeseca u iscekivanju potvrdjivanja optuznice. Dozvola za gonjenje Maktoufa pribavljena je od ICTY u skladu sa zahtjevima “Rimskih pravila puta”. Za predmet “Maktouf” zaduzen je tuzitelj Posebnog odjela Jonathan Schmidt, stoji u saopcenju.

.

Copyright © 1999-2000 OSLOBODJENJE Sarajevo - Kontakt
vero

Post by vero »

Koja glupost izjednacavati sve one kazamatske LOGORE sa pet otetih "LICA".

I,po cemu je pravedna borba ABiH "uprljana"??

Mozda s tim sto smo u ratu sebi dozvolili imati ratne zarobljenike,koji su boravili u civilnim zatvorima?? ,dakle ne vojnim,imali obezbejdjene obroke itd....
Sjecam se,da sam `93. god. na ulici srela brigadu tih zarobljenika,kako popravljaju nesto.Pazi,molim te....Nove pernate jakne na njima...
Doduse,bili su na radu,ali to i civilni zatvorenici su duzni raditi.
Pa,nek neko uporedi sada sva ona izivljavanja,logore,svirepa ubistva,iscrpljenost,glad,premlacenost,tugu zbog ubijenog sina pre ocima ili silovane kcerke,sa ovom gospodom sto lupka po ulici,ususkana u tople jakne....

E meni je to dovoljan dokaz bio,da smo MI ti koji vode pravedan rat.
Fair Life

Post by Fair Life »

Domacina bi trebala biti sramota kad doceka da mu gosti ciste kucu.

Odluka o imenovanju međunarodnog tužitelja na mjesto
zamjenika glavnog tužitelja i rukovoditelja Posebnog odjela Tužiteljstva BiH

________________________Image
margareta

Post by margareta »

Sudjenje ratnim zlocincima - da li je moglo drugacije?

Moglo je ali nije po planu i programu "naših" , jer ovako mogu ponovo dići
uzbunu među narodima. To bi nam trebala biti kost za glođanje sljedeće decenije, al' ako narod bude pametan , nek se sude, nek se love i traže
, samo da mi više ne pušimo nacionalizme i cio pakleni put kojim smo išli.
Fair Life

Post by Fair Life »

vero wrote:... I,po cemu je pravedna borba ABiH "uprljana"??
HALOOOOOOOOOOO !!
"...Maktouf je ucestvovao u otmici i prebacivanju zatocenika u vojni kamp mudzahedina gdje su taoci pretuceni, a jednom od njih je kasnije odrubljena glava."

Image

Iracanin sa bosanskim pasosem.

Image
Prenj

Post by Prenj »

vero,

Procitaj ovaj clanak
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3254890.stm

Vrlo lako se moglo proci bez ovoga, samo da je saka kriminalaca bila na vrijeme sprijecena ili na vrijeme kaznjena.
Zbog ovih dogadjaja, zlonamjerni sada imaju municiju da pisu nesto sto mi svi znamo da je netacno kao 'sve tri strane su bile iste', ali ako nisi bio u BiH za vrijeme rata i ne znas dobro sta se ovdje desavalo, kada procitas jeziv opis samo jednog takvog ZLOCINA mozes lako to isto pomisliti.
grbavica70

Post by grbavica70 »

vero wrote:Koja glupost izjednacavati sve one kazamatske LOGORE sa pet otetih "LICA".

I,po cemu je pravedna borba ABiH "uprljana"??

Mozda s tim sto smo u ratu sebi dozvolili imati ratne zarobljenike,koji su boravili u civilnim zatvorima?? ,dakle ne vojnim,imali obezbejdjene obroke itd....
Sjecam se,da sam `93. god. na ulici srela brigadu tih zarobljenika,kako popravljaju nesto.Pazi,molim te....Nove pernate jakne na njima...
Doduse,bili su na radu,ali to i civilni zatvorenici su duzni raditi.
Pa,nek neko uporedi sada sva ona izivljavanja,logore,svirepa ubistva,iscrpljenost,glad,premlacenost,tugu zbog ubijenog sina pre ocima ili silovane kcerke,sa ovom gospodom sto lupka po ulici,ususkana u tople jakne....

E meni je to dovoljan dokaz bio,da smo MI ti koji vode pravedan rat.
Ja ne znam gdje si ti bila za vrijeme rata, ali ocigledno je da nisi bila u nekoj ratnoj zoni, inace ne bi toliko lupetala..."Nove pernate jakne" ?? Nikada nisi cula za Juku, Celu, Cacu...nikada cula za "Viktor Bubanj" ? Nikada cula za mudzahedine sto su Srbima sabljama glave odsijecali ? Nikada cula za logore u Tarcinu, Pazaricu, Konjicu ? Centralni zatvor u Sarajevu ? Bacanje Srba sa nebodera na Alipasinom polju ? Likvidacije Srba u Sarajevu i potom njihovo tajno sahranjivanje ispod drugih leseva ?
Pogledaj malo izvjestaje komisije za ratne zlocine RS-a, ako i komisije za nestala lica u ratu, pa ces se dobro iznenaditi...

Ti ako mislis da su ti zarobljenici ( nisu bili vojnici, obicni civili) imali dobar tretman, dobru hranu i "nesto popravljali" ( kopali rovove, bili zivi stit i a vecina se nije ni vratila sa tog kopanja), onda nesto nije u redu sa tobom ili si "vidjela" samo ono sto si htjela da vidis...
Prilikom razmjene "zarobljenika", Srbi iz "Viktor Bubanja" su imali u prosjeku oko 40 do 50 kg, a prije rata imali 75 do 90...to su bili zivi kosturi, od kojih vecina nije vise bila sposobna za samostalni zivot a mnogi od njih su godinama poslije bili zatvoreni na lijecenju u psihijatrijskim bolnicama...poslije nevidjenih tortura. Svi oni, ili vecina njih, su bili pohapseni u toku noci pod smijesnim optuzbama da su bili "peta kolona", "davali signale cetnicima", "pucali snajperom po ljudima"..;itd, itd, Mogao se izmisliti bilo koji razlog za zatvaranje i mucenje, jer su okosnicu ABiH cinili kriminalci poput Juke i Cele...
O silovanjima, nasilnom progonu, nasilnoj mobilizaciji - nekom drugom prilikom.

Isto ovo se, naravno, desavalo i na drugim stranama, ali nemas nikakvo pravo da kazes da nije bilo i kod vas, jer cinjenice govore suprotno.
I ne zaboravi : negiranje zlocina znaci u njima ucestvovati.
Prenj

Post by Prenj »

Grbavica70,

BRAVO!

Jos kada bi imao hrabrosti i principijelnosti da ovako lijepo opisujes i kritikujes srpske zlocine ...
vratnik

Post by vratnik »

Evo kako ja to vidim; ako izuzeci cine pravilo, onda nije moglo bez zlocina. Jebi ga, i Stari most je nazalost bio strateski cilj.
Grbavice, stvarno si cudan tip, ponekad pomislim momak bistar, mozda se i napatio, i onda pocnes pravo kakiti. Cudan si. Pokazi velicinu i reci, jeste, istina´je, svaka vam cast, niste na Focu odgovarali Focom. Ako ti nije nesto jasno u vezi sa ovom recenicom pojasnicu ti, samo pitaj.
Haj budi fin i pokazi velicinu, pa se nama fino izvini zbog zlocina koje je tvoj narod pocinio kao dio velikog plana, i ja ti obecavam da cu napamet nauciti imena svih srpskih zrtava koje su izgubile zivot na Kazanima.
A mozes izabrati jos neku lokaciju, nije frka.
Fair, izbaci ovaj prefiks iz imena, smeta. A sad to sto kazes za sramotu, pa procitaj fino Dejtonski sporazum i vidi ovlasti Visokog predstavnika. On sigurno nece dati taj posao nasem. Toliko. Mi imamo dovoljno ljudi koji su to spremni uraditi i cak i ovaj forum pokazuje koliko su objektivni, ali ne lezi vraze. Povuci fino ovu izjavu o sramoti, ili je uputi na pravu adresu. Ne radi mene, vec da ne zbunjujes ljude, cuj fair pa tako nesto.
toliko
grbavica70

Post by grbavica70 »

Kada sam zapoceo temu "Grbavica" i pricu o Batku, upravo iz razloga da se distanciram od zlocinaca iz moga naroda ( mada je Batko Crnogorac a ne iz Bosne - koliko ja znam), mnogi od vas su tu diskusiju obezvrijedili komentarima kojima nemaju veze sa vezom. Pitao sam se cemu onda uopste javno distanciranje od svega toga, kada se vecina zajebava i nastavlja da provocira...

Meni je najbitnije da ja znam sta mislim o svemu tome i sto se toga tice, nikada i ni pod kojim uslovima, nemogu i necu da se poistovjecujem sa nekim ljudima koji su cinili zlocine ili na bilo koji drugi nacin, ignorisali Zenevsku konvenciju. Isto tako, a iz istih razloga, ne mogu i ne zelim da precutim kada neko napise neke gluposti, kao ova gore gospodjica.

To sto mnogi ljudi jos nisu, ili nece nikako biti optuzeni od Haga za zlocine, ne znaci da zlocina nije bilo i da nisu pocinjeni. U tom smislu, treba prvo pocistiti ispred svoje kuce.
Fair Life

Post by Fair Life »

Halooooooooooooooo !!_______Image
grbavica70 wrote:... I ne zaboravi : negiranje zlocina znaci u njima ucestvovati.
Nisi tako galamio potvdjujuci zlocine sa cetnicke strane i postojanje logora poput Manjace, Omarske, Keraterma, Trnopolja, Batkovica ... i da ne nabrajam vise. Dosta je i ovo.

Eeeeeee, Grbavice ... Bruka si ti ! Nemas muda pljunuti uz vjetar !
vratnik wrote:Fair, izbaci ovaj prefiks iz imena, smeta.
Zasto ?
grbavica70

Post by grbavica70 »

Evo kako ja to vidim; ako izuzeci cine pravilo, onda nije moglo bez zlocina. Jebi ga, i Stari most je nazalost bio strateski cilj.
Grbavice, stvarno si cudan tip, ponekad pomislim momak bistar, mozda se i napatio, i onda pocnes pravo kakiti. Cudan si. Pokazi velicinu i reci, jeste, istina´je, svaka vam cast, niste na Focu odgovarali Focom. Ako ti nije nesto jasno u vezi sa ovom recenicom pojasnicu ti, samo pitaj.
Haj budi fin i pokazi velicinu, pa se nama fino izvini zbog zlocina koje je tvoj narod pocinio kao dio velikog plana, i ja ti obecavam da cu napamet nauciti imena svih srpskih zrtava koje su izgubile zivot na Kazanima.
A mozes izabrati jos neku lokaciju, nije frka
.

Ne zelim da se bavim morbidnim poslovima i prebrojavam mrtve, a pogotovo ne da uporedjujem Focu sa Konjicom, ili Tarcin i Zenicu sa Dreteljom i Batkovicima...Za mene, zlocina je bilo na sve strane, sa tom razlikom sto se o Srpskim zlocinima mnogo vise pise i govori a o Hravtskim i Bosnjackim, mnogo manje...U cilju da se unaprijed odredi ko je glavni zlocinac a ko sporedni, po principu "akcija-reakcija"...Zlocin je zlocin i kada jedna armija na jednom mjestu poubija 10 civila a neka druga pobije tri puta toliko, zlocin opet ostaje zlocin. Neko je imao 10 logora a neko je imao 5...u cemu je razlika ?

Kome da se izvinem i zbog cega ? Ko ce meni da se izvine sto sam morao da zapocnem zivot iz pocetka, od nule ? Ko ce meni da se izvine sto sam sahranio najbolje drugove i izgubio silne godine u drzavama koje ne razumijem? Znam, reci ces "eto gdje te je doveo SDS"...medjutim, mene su do toga dovele sve te partije, i SDS, i HDZ i SDA, a ne samo SDS...Svi smo mi zajebani i prevareni...i niko nikome ne treba da se izvinjava ni za sta. Nismo to radili u prosloti pa necemo sigurno ni sada. Neka se izvinu oni koji su nas do ovoga doveli, a ne ja.

Eto, mnogi su otisli u inostrantvo, na razne kontinente i ne pomisljaju da se vrate...Vjerovatno govore u sebi : "super, da nije bilo rata, ne bih nikada dosao u Ameriku i sada sam, Bogu hvala ovdje a ne dolje"...ili "ne pada mi na pamet da se vratim u onu zabit "...I takvi ce mi ovdje galamiti i glumiti patriote...
Fair Life

Post by Fair Life »

grbavica70 wrote:... Ko ce meni da se izvine sto sam sahranio najbolje drugove i izgubio silne godine u drzavama koje ne razumijem? Znam, reci ces "eto gdje te je doveo SDS"...medjutim, mene su do toga dovele sve te partije, i SDS, i HDZ i SDA, a ne samo SDS...Svi smo mi zajebani i prevareni...
Ko ce meni ?
Ja sam svojim ledjima prebrojavao SDS logore ... Ko ce meni ?
vero

Post by vero »

Prenj wrote:vero,

Procitaj ovaj clanak
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3254890.stm

Vrlo lako se moglo proci bez ovoga, samo da je saka kriminalaca bila na vrijeme sprijecena ili na vrijeme kaznjena.
Zbog ovih dogadjaja, zlonamjerni sada imaju municiju da pisu nesto sto mi svi znamo da je netacno kao 'sve tri strane su bile iste', ali ako nisi bio u BiH za vrijeme rata i ne znas dobro sta se ovdje desavalo, kada procitas jeziv opis samo jednog takvog ZLOCINA mozes lako to isto pomisliti.

Clanak sam procitala i dosla do zakljucka,da bi "sve tri strane bile iste" i da smo se ponasali kao jehovini svjedoci.
Rat je vanredno stanje u kojem po prirodi stvari,moraju doci do izrazaja ljudi sumnjivog karaktera,bez obzira o kakvom se ustrojstvu radi i pridrzavanju etickih vojnih pravila.
Ali,isto tako znam,da mehanizmi koji sprovode procese kaznjavanja su kod nas ipak funkcionirali.Npr. znam licno za slucaj,kada je jedan dobar borac 1994. god. osudjen na 11 god. za ubistvo dva Srbina,koje nije pocinio,ali je bio nadlezan.Dakle,jos u ratu je funkcioniralo.
Ukoliko je ostalo nerazjasnjenih slucajeva,predstoji period kaznjavanja,sto i treba biti sprovedeno.

Poistovjecivanje organiziranog etnickog ciscenja sa par ispada je krajnje licemjerno.No,nista novo.
Danas svjetski mediji senzacualno podrzavaju,zapocinjanje/vodjenje ratova bez povoda,ubistava hiljade civila,podrzavajuci tako politiku koja je iole razumnom covjeku provizorna.Ubijaju se ljudi,zemlja okupira,izivljavanje nad civilima,da bi se na kraju reklo:"Ups,nismo nasli sto smo trazili"
Ili,zahvaljujuci svojoj moci naprave drzavu u drzavi,pa prirede domacinu mogucnost razvoja generacija u ratnom okruzenju,gdje je osnovna igracka za djecu jedna mala bombica.Opet bez ikakvog moguceg osnova,sem posjedovanja dobro poznate moci.
Dakle prica o zlonamjernima je opcepoznata.
vero

Post by vero »

grbavica70 wrote:I ne zaboravi : negiranje zlocina znaci u njima ucestvovati.
Kako dobar savjet!
Jos da su se Srbi ovoga pridrzavali,mozda bi u BiH vec bila zvanicna valuta Euro.
Prenj

Post by Prenj »

vero,

Generali Armije BiH i jesu sada u Hagu zato sto kaznjavanje u ratu bas i nije funkcioniralo.

grbavice70,

ovo nije tema ni napravljena za tu vrstu diskusije, ali samo cu ti reci ovo:
Nisu objasnjenja o zrtvama magla kao npr 'tajanstveni drekavac sto ljude zavadi' u "Lepa sela, lepo gore" nego postoje logicni razlozi.
Temeljna razlika izmedju VRS i Armije BiH u ratu '92-'95 je bila, sto je za VRS zlocin bio i sredstvo, cesto i cilj ratovanja, za Armiju BiH incident i to uglavnom pojedinaca.
PS. Ako zelis nastaviti diskutovati o ovome, otvori novu temu.
Fair Life

Post by Fair Life »

U pravu si Prenj, ispravno govoris.
grbavica70

Post by grbavica70 »

Fair Life wrote:
grbavica70 wrote:... Ko ce meni da se izvine sto sam sahranio najbolje drugove i izgubio silne godine u drzavama koje ne razumijem? Znam, reci ces "eto gdje te je doveo SDS"...medjutim, mene su do toga dovele sve te partije, i SDS, i HDZ i SDA, a ne samo SDS...Svi smo mi zajebani i prevareni...
Ko ce meni ?
Ja sam svojim ledjima prebrojavao SDS logore ... Ko ce meni ?
Postojanje logora je jedna velika sramota i niko ne bi trebao da bude zatvoren, mucen i malteritiran. Na zalost, u ratu isplivaju razni debili koji misle da imaju apsolutnu moc odlucivanja ko moze a ko ne moze da zivi i da sa pritvorenim radi sta hoce... Samo kada pomislim na to i pokusam zamisliti uslove u kojima su zivjeli zatocenici, na bilo kojoj teritoriji, zgrozim se...Medjutim, logori nisu bili Srpska ekskluzivnost, jer ih je bilo na sve strane a u RS-u vjerovatno vise nego drugdje...

Iskreno se nadam da ce svi krivci na svim stranama, upoznati cari zatvorskih prostorija i za dug period biti iskljuceni iz zivota koji pripada ljudima a ne zvijerima. Kada gledam one debile iz Haga, kada priznaju da su ucestvovali u mucenju i ubijanju ljudi koji nisu mogli da se brane, zalim sto su se u ratu desavale stvari za koje nisam bio informisan, nego saznao tek nekoliko godina kasnije...
Maverick_

Post by Maverick_ »

prenj:
ovo nije tema ni napravljena za tu vrstu diskusije, ali samo cu ti reci ovo:
Nisu objasnjenja o zrtvama magla kao npr 'tajanstveni drekavac sto ljude zavadi' u "Lepa sela, lepo gore" nego postoje logicni razlozi.
Temeljna razlika izmedju VRS i Armije BiH u ratu '92-'95 je bila, sto je za VRS zlocin bio i sredstvo, cesto i cilj ratovanja, za Armiju BiH incident i to uglavnom pojedinaca.
PS. Ako zelis nastaviti diskutovati o ovome, otvori novu temu.

Upravo tako! Zlocini koje je pocinila ABiH se ne mogu uopste uporedjivati sa zlocinima VRS. Ti zlocini su sa strane ABiH bili pojedinacni,ali ne i cilj ili srdestvo armije,dok je VRS sistematski cinila zlocine. Etnicko ciscenje i genocid je bio cilj SDS-a,a samim tim i VRS-a. Bosnjaci i Hrvati su protjerivani i ubijani,unistavana i pljackana im je imovina,rusene dzamije i katolicke crkve. Pa ja mislim da nema dzamije u RS koja je ostala citava,sve ste porusili. Dok je npr. u Sarajevu ostalo dosta ljudi koji su se i dalje izjasnjavali kao Srbi i niko ih nije dirao,iako je Sarajevo bombradovano svo vrijeme rata,od njihovih sunarodnjaka. Nijedna crkva u Sarajevu nije srusena,a u unutrasnjosti i ako se to desilo,to je bilo pojedninacno,znaci ljudi su to uradili samovoljno,u gnjevu za ono sto rade cetnici,ali to nije bila naredba vlasti i Armije. U RS nije bilo tako,SDS je blagosiljao rusenje dzamija i ubijanje Bosnjaka.
I grbavice tvoje ono "zlocin je zlocin" ne stoji ovdje. Zlocin jeste zlocin,al porediti 200.000 ubijenih,Srebrenicu,Omrasku,Keraterm,Sarajevo,Gorazde sa zlocinima Armije je samo provokacija i pokazuje tvoj nacionalizam,koji prelazi u bolest
Last edited by Maverick_ on 15/09/2004 14:20, edited 1 time in total.
Qwert

Post by Qwert »

Po statistici koju je jednom izrekao Tadeusz Mazowiecki, "85% zlocina u BiH su pocinili Srbi, 10% Hrvati, 5% bosanski Muslimani".
Armija BiH je pocinila ubjedljivo najmanje zlocina u poredjenju sa drugim stranama.
Ipak, zlocin je zlocin.
Da li je moglo bez toga?
Zasto se dopustilo da manjina uprlja pravednu borbu ogromnog dijela Armije BiH za opstanak Bosne i Bosanaca?
Gdje si ti zivio? :-)

Ne znam zasto uvijek pokusavate da izjednacite zlocine. Ako je neko nanio vise stete toj Armiji onda ste to vi sa vasim teorijama.
Fair Life

Post by Fair Life »

grbavica70 wrote:... Ko ce meni da se izvine sto sam sahranio najbolje drugove i ...
grbavica70 wrote:...zalim sto su se u ratu desavale stvari za koje nisam bio informisan, nego saznao tek nekoliko godina kasnije...
??
Jesi li "sam sahranio najbolje drugove" ili si i za smrt najboljih drugova "saznao tek nekoliko godina kasnije"?

Haj' nek bude kako si napisao.
Last edited by Fair Life on 15/09/2004 14:26, edited 4 times in total.
Maverick_

Post by Maverick_ »

bravo Fair! :) izdaje sam sebe onim sto pise
Prenj

Post by Prenj »

Qwert wrote:
Ipak, zlocin je zlocin.
Da li je moglo bez toga?
Gdje si ti zivio? :-)

Ne znam zasto uvijek pokusavate da izjednacite zlocine. Ako je neko nanio vise stete toj Armiji onda ste to vi sa vasim teorijama.
Ne znam zaista odakle ti ideja o pokusaju izjednacavanja.
Hajde mucni jos jednom glavom i procitaj diskusije.
vratnik

Post by vratnik »

Ne bih da neko pomisli da sam podoban partner za prozivke i prepucavanja na netu, ali prozvan sam:
Fair, razlog je taj da je malo prepotentno sebi nazvati Pravednim. Ko se nazove Pravednim, on je i mjerilo, a ti to nisi. Nije nista licno, ali je tako.
A ti grbavice, pa slusaj: ne radi se sad ovdje o tvojoj ili mojoj krivici, ili tvojoj i mojoj nesreci. To nikog ne interesuje. Radi se o tome da sam ja pripadnik Naroda Zrtve, a ti Naroda zlocinaca. Kao Jevreji i Svabe. I Svabe su poslije rata priznale svoju krivicu. Priznaju i danas. I onda se fino zna, ko je sprovodio genocid, urbanocid i genocid, taj je krivac i nek placa. Cist racun, duga ljubav.
Evo, hajmo ponovo, vidim da ti je tesko, izgovori i bice ti lakse.
Ja cu prvi poceti: ja sam iz Sarajeva, sa Vratnika, Bosanac sam i musliman i moj Narod je nevin.
A sad ti..
vero

Post by vero »

Prenj wrote:vero,

Generali Armije BiH i jesu sada u Hagu zato sto kaznjavanje u ratu bas i nije funkcioniralo.
Prenj,
ja ne kazah da je u ratu funkcioniralo,vec ipak je funkcioniralo,sto bi znacilo :"Trudili smo se"

Kao sto postoji vjerovatnoca,da nasi Generali su u Hagu,po principu odgovornosti zbog nekih zlocina,tako postoji mogucnost da su tamo iz razloga "sve tri strane su iste"
Vjerovatno zbog neprikosnovenih dokaza o organiziranim stravicnim zlocinima(odgovornost Generala,a ne pojedinacnih ispada),koje su Bosnjaci pocinili,nasi se Generali danas sa slobode brane.
A,ako se osvrnemo na slucaj "Blaskic",onda nasi generali ce dobiti 2 god. po principu odgovornosti u odnosu na visoku funkciju.Obzirom da su presluzili svoje kazne,imat ce pravo naplate odstete....

Hehehehe,za one koji nece shvatati sta zelim kazati:"Ovo zadnje je bila mala doza skepticizma"
Post Reply