Sudentski domovi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tempora

#1 Sudentski domovi

Post by tempora »

Molim sve studente, koji su trenutno smjesteni u studentskim domovima da opisu svoje zivljenje, kvalitet usluga-sta one podrazumijevaju ( od ishrane do pranja vesa, informacija, cijena, itd) i sta bi rado promijenili ili ostavili u istome.
Koje su prednosti a koje negativnosti zivljenja u domovima i koliko se razlikuju potrebe od privatnog smjestaja?
Takodjer vas molim, da date svoje misljenje, koliko je Sarajevo kao grad prilagodjeno studentskom zivotu i sta mu nedostaje?
alek

Post by alek »

:D :D izbjegavas rad na terenu? :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

nisam nikad zivio u domu, i nemam pojma kako je...samo se zajebavam :D
tempora

Post by tempora »

Ima li ovdje studenata? :roll:
black_noke

Post by black_noke »

tempora wrote:Ima li ovdje studenata? :roll:
slabo izgleda
lost&found

Post by lost&found »

zivim u domu vec 3 godine..i zadovoljna sam..dom je na principu 5-sobnog stana..zajednicko je kupatilo i kuhinja...jednom hefticno dodje cistacica..i malo pobrise..inace svako pere za sobom..mirno je..jer smo se tako dogovorili...ako ko pravi kakav partin najavi bar heftu unaprijed.....

u podrumi imamo veseraj (sareni 1 km ..bijeli ves 2 km :))..u sobama imamo besplatan internet prikljucak i pustaju grijanje oko 5 ujutro..pa do ca.12...
sobe su jako male...al ugura se svasta..ako se fino rasporedi ....jednokrevetna kosta oko 350 kermi kad se preracuna...

mislim da je isplatnije zivjeti u domu..eventualno ako ti se ne posreci sa stanom...posebno zenskinjama...jer za sve tehnicke stvari je zaduzen domar..dakle kad pregori sijalica..etc
:P
tempora

Post by tempora »

lost&found wrote:zivim u domu vec 3 godine..i zadovoljna sam..dom je na principu 5-sobnog stana..zajednicko je kupatilo i kuhinja...jednom hefticno dodje cistacica..i malo pobrise..inace svako pere za sobom..mirno je..jer smo se tako dogovorili...ako ko pravi kakav partin najavi bar heftu unaprijed.....

u podrumi imamo veseraj (sareni 1 km ..bijeli ves 2 km :))..u sobama imamo besplatan internet prikljucak i pustaju grijanje oko 5 ujutro..pa do ca.12...
sobe su jako male...al ugura se svasta..ako se fino rasporedi ....jednokrevetna kosta oko 350 kermi kad se preracuna...

mislim da je isplatnije zivjeti u domu..eventualno ako ti se ne posreci sa stanom...posebno zenskinjama...jer za sve tehnicke stvari je zaduzen domar..dakle kad pregori sijalica..etc
Hvala na odgovoru!
Da li bi jos mogao reci, sta ti nedostaje u domu, tj sta bi poboljsao i koliko je grad prilagodjen studentima?
Neelix

Post by Neelix »

ccc pa procitaj malo detaljnije sta ti napise, ako te vec zanima tema :D

ocito da ne bi mogao reci, i da ne bi nista poboljsao :D

s druge strane, mogla bi reci, i mozda bi nesto poboljsala :D
mala-i

Post by mala-i »

lost&found wrote:zivim u domu vec 3 godine..i zadovoljna sam..dom je na principu 5-sobnog stana..zajednicko je kupatilo i kuhinja...jednom hefticno dodje cistacica..i malo pobrise..inace svako pere za sobom..mirno je..jer smo se tako dogovorili...ako ko pravi kakav partin najavi bar heftu unaprijed.....

ovo nije sarajevo :?
tempora

Post by tempora »

mala-i wrote:

Samo jos neka kaze da je Svedska! :x Doduse, u praksi i to je kod nas. :shock: :-)
mala-i

Post by mala-i »

tempora wrote:
mala-i wrote:

Samo jos neka kaze da je Svedska! :x Doduse, u praksi i to je kod nas. :shock: :-)

joj tempora ja ti znam podatke od prije možda 4 godine, ako ti što mogu pomoći ja ti napišem šta i kako...ako se ne javi neko ko je currently tamo :)
Skyfox

Post by Skyfox »

Jaran mi je dok je bio u domu svaki mjesec fasovao neku novu boljku osipe, mrlje, svrabez... Inace radi se o Nedzaricima.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

a jel se kad pomislio okupat taj tvoj jaran? :roll: hoce od nekupanja... :roll:
Skyfox

Post by Skyfox »

Kamo srece da se nije tamo kupao, pola belaja bi se spasio... :D
mala-i

Post by mala-i »

fakat za takve slučajeve nikad nisam čula :roll:
mostarac

Post by mostarac »

zivio sam u nedzaricima 4 godine u domu. ne znam kako je sada jer od tog ima 3 godine, ali onda je situacija bila katastrofalna i na skali od 1 do 5 ocjena je 1-.
tamo ima svega (bar tad je bilo), od kriminala studenata, uprave, do vjerskog fanatizma i psiholoskog pritiska i maltretiranja. topla voda zimi dva puta sedmicno, a ljeti 3 puta. Kuhinja koju studenti koriste naravno da nema, a internet je bio u internet klubu ispod doma gdje je lihvar zaradjivao kvalitetno, a da ne govorim o tome da svaka soba ima proveden internet prikljucak, ali to nekome ne odgovara da studenti imaju.
Takodje imate ljude, ciji mentalni sklop nisam nikad mogao da shvatim, koji i 3 godine nakon zavrsetka fakulteta zive u domu.
Posljednju godinu mog boravka u domu su uveli i veceru, ali mana je bila da si je mogao koristiti samo u danima kad ima tople vode, jer si nakon nje tako smrdio da se covjeku nije moglo prici, a i kolicina iste je bila prilagodjena vrticu.
Rucak je kostao 3 marke i kad uplatis dom obavezan si uzeti (platiti) tih 20 bonova za rucak, a normalnom covjeku trebaju dva takva obroka minimalno da bi ustao sit iza stola, a da ne govorim o tome da hrana u vecini slucajeva uopste nije bila jestiva, a pogotovo za cijenu iste.
tempora

Post by tempora »

mostarac wrote:zivio sam u nedzaricima 4 godine u domu. ne znam kako je sada jer od tog ima 3 godine, ali onda je situacija bila katastrofalna i na skali od 1 do 5 ocjena je 1-.
tamo ima svega (bar tad je bilo), od kriminala studenata, uprave, do vjerskog fanatizma i psiholoskog pritiska i maltretiranja. topla voda zimi dva puta sedmicno, a ljeti 3 puta. Kuhinja koju studenti koriste naravno da nema, a internet je bio u internet klubu ispod doma gdje je lihvar zaradjivao kvalitetno, a da ne govorim o tome da svaka soba ima proveden internet prikljucak, ali to nekome ne odgovara da studenti imaju.
Takodje imate ljude, ciji mentalni sklop nisam nikad mogao da shvatim, koji i 3 godine nakon zavrsetka fakulteta zive u domu.
Posljednju godinu mog boravka u domu su uveli i veceru, ali mana je bila da si je mogao koristiti samo u danima kad ima tople vode, jer si nakon nje tako smrdio da se covjeku nije moglo prici, a i kolicina iste je bila prilagodjena vrticu.
Rucak je kostao 3 marke i kad uplatis dom obavezan si uzeti (platiti) tih 20 bonova za rucak, a normalnom covjeku trebaju dva takva obroka minimalno da bi ustao sit iza stola, a da ne govorim o tome da hrana u vecini slucajeva uopste nije bila jestiva, a pogotovo za cijenu iste.
Uh! :(
Ako je stanje takvo kakvim ga opisujes, nije mi jasno zasto studenti nista ne poduzimaju?
:?
mostarac

Post by mostarac »

tempora wrote:
mostarac wrote:zivio sam u nedzaricima 4 godine u domu. ne znam kako je sada jer od tog ima 3 godine, ali onda je situacija bila katastrofalna i na skali od 1 do 5 ocjena je 1-.
Ako je stanje takvo kakvim ga opisujes, nije mi jasno zasto studenti nista ne poduzimaju?
e da bi ti to objasnio trebao bi biti sa tobom na kafi 2 sata.
Ne poduzimaju jer asocijaciju studenata vode najkorumpiraniji ljudi i "njihovi" ljudi koje uprostenim rjecnikom receno nemas skoro nikakvu mogucnost da smjenis i zamjenis drugima
Sarafcina

Post by Sarafcina »

tempora wrote:

da sam na tvom mjestu ja bih ga pitao da ti opise nesto sto oboje dobro poznajete ;)
ili napravi listu pitanja po brojevima, a ako nesto treba ocjenjivati... odaberi ocjene... iz ovih "eseja" neces bas puno zakljuciti
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Živio prije nekoliko godina po domovima (Nedzarici i Bjelave). Ima i nedostataka i prednosti.
Prednosti:
-Cijena: osim male cijene za stanovanje tu je i 1 obrok tako da je u totalu ušteda značajna)
-Raja: ako imas dobro drustvo sa sobom, mozete se organizovati da budete zajedno u sobi tako da ne dobijes nepoznate cimere. No tu moze uci i siri krug ljudi ne samo cimeri.
Pozicija (Bjelave): kad se samo sjetim, prvo malo "visinske pripreme" u domu a onda se skotrljamo do Sloge ... tu se razbijemo do kraja ... jedino povratak uzbrdo ide malo sporije ali polako , svakako se ustaje oko 12 taman na ručak :D. Ovo ne važi za Nedžariće.

Nedostaci:
- topla voda: rijetko brate ...
- privatnost: ako zelis malo "sexy time" moras otjerati cimere :D
- derneci: ako je malo zesci dernek prijavice te neko...
- ljeto: preko ljeta moras izici iz doma ili plaćati nešto posebno.
- internet: nije ga tada bilo, sada ... ne znam

Ne mogu da se sjetim sad, mozda bi se imalo jos sta dodati na ove +/- liste ipak bilo je to prije 3 godine, mozda se nesto i promijenilo.

od kriminala studenata, uprave, do vjerskog fanatizma i psiholoskog pritiska i maltretiranja
Sto se ovog tice, ne znam ja nisam imao takva iskustva. Mislim ima svakavih ljudi u domu ali ovo ce ti se desiti u mjeri koliko to dozvolis. Furas svoj zvot i a ovakve likove odje*aus, ne petljas se s njima i bice OK.

Ukratko,

ako imas love za privatni smjestaj bolje je privatno, dogovoris se s nekim i to moze biti super, mada i tu možeš gore proci nego u domu, kakvih gazdi ima, ali to je prica za drugu temu....
Ako si tanka s parama ... dom, i obavezno se dogovori s nekim koga znas za cimerku(e) najbitnije ti je s kim si pa sve ostalo ...
mostarac

Post by mostarac »

ubjedljivo najjeftinija varijanta za studente je ta da troje ili cetvoro iznajme stan i ta je varijanta mnogo jeftinija od studentskog doma, a u domu svakako imas dva ili tri cimera pa je razlika u tome sto ne zivite u 3x3 nego u normalnom stanu gdfje imate frizider, sporet i ostale situacije a sporet i frizider donose ogromne ustede u novcu.
Dom je preskup jer taj jedan obrok dnevno imas samo 10 dana, jer imas 20 bonova, a ja sam koristio po dva bona za rucak, a dom student placa 81 KM bar je tad bila ta cijena, a cijena je ustvari 230 KM sto sam ja u par navrata i platio jer kanton nije uplatio subvenciju.
Dakle dom je najskuplja varijanta za nekoga da zivi kao student. Svako moze naci dva covjeka jos pa da iznajme stan i da ih puno jeftinije izadje, da zive ko ljudi i da ih niko ne pljacka, maltretira i slicno.
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Joj mostarac jest tebi dom ostavio traume ....

Kalkulacija:

Stan od 50ak kvadrata ca centralnim grijanjem za 3 osobe:
Režije:
75 - grijanje
20 - Sarajevostan
20 - voda
35 - struja
50 - telefon
8 - smeće
100 - kirija/osoba

Dom je ipak jeftiniji (naravno ako izuzmemo ove situacije sa kantonima i uplatama koje ja recimo nikad nisam imao u 3 godine)

Da se rauzmijemo i ja sam za stan, stan je zakon, normalni uslovi za život .. kako si i sam rekao, ali ako nemas para... dom je rješenje.
mostarac

Post by mostarac »

Mene je mjesec u domu izlazio preko 400 KM (prosjecno dnevno 13 KM u sta ulazi obrok ili dva, cigare, nekad moras i izaci vani ili sjesti na kafu ili procitati novine, a imas i one troskove koji nisu svakodnevni poput higijenskih potrepstina ili kupovine knjige, kopiranja, jos nekih nesvakodnevnih prehrambenih stvari i slicno), a nema sansi da tri covjeka imaju 1.200 KM troskova u stanu sve sa kirijom i rezijama.
I na ove troskove odbij telefon (valjda imate svi mobitele,a 50 KM je ipak malo veliki racun za 3 studenta) i grijanje ces platiti ako si lud, jer to bi gazda placao sa tobom ili bez tebe, jer se placa cijelu godinu trosio ti il ne trosio. Dakle odmah ti je cifra manja za 125 KM, i niko od raje koju poznajem nije placao centralno u stanovima koje su iznajmljivali. normalno treba to gazdi napomenuti kad iznajmljujes stan, a sam gazda tebi naravno nece spomenuti jer mu je draze da ti placas nego on.
Ja sam u domu zivio samo iz razloga sto je mojim roditeljima bilo apsolutno nemoguce objasniti da je dom najskuplja varijanta kako god okrenes.
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

mostarac wrote:Mene je mjesec u domu izlazio preko 400 KM (prosjecno dnevno 13 KM u sta ulazi obrok ili dva, cigare, nekad moras i izaci vani ili sjesti na kafu ili procitati novine, a imas i one troskove koji nisu svakodnevni poput higijenskih potrepstina ili kupovine knjige, kopiranja, jos nekih nesvakodnevnih prehrambenih stvari i slicno),
E pa hebiga mostarac jel to u stanu nemas ovih troskova?

Anyway, svako ima svoj neki stil života i troškove, ja znam da sam mjesečno prolazio s manje love u domu nego u stanu. Ali stan jest bolji.

Prema tome, tempora najbolje baci malo na papir i jedno i drugo pa uporedi ti najbolje znas svoje navike i troškove, pa uporedi.

Pozz
tempora

Post by tempora »

Da probam konkretno:
Cijena studentskog koristenja studentskog doma?
Sta je ukljuceno u tu cijenu?
Negdje procitah da nema aparata za kopiranje :? pa da upitam, na koji je onda nacin dom prilagodjen studentima i koje specificne usluge nudi studentima?
Sta podrazumijeva dnevni obrok i da li postoji ishrana prilagodjena religioznim pravilnicima te vegetarijancima ili ljudima sa posebnim potrebama kao sto su npr dijabeticari?
Na koji nacin se odrzava higjena doma?
Te higjena licnih stvari-pod ovim mislim na veseraje?
Postoje li citaonice ili internet prostorije i sl?
Koji je kucni red i ko je zaduzen za ocuvanje kucnog pravilnika?
I kako i na koji nacin je grad prilagodjen ili nije, studentima?
Post Reply