Svi koji iole poznaju historiju Bosne I hercegovine, shvatit će da je na nas najjači pečat ostavila Osmanska imperija, pod čijim smo se okriljem, mi muslimani, osjećali sigurno, i u prvi plan stavljali pripadnost islamu, a ne pripadnost bošnjačkom etnosu. To je vjerovatno rezultat nerazumijevanja tadašnje situacije, a to nerazumijevanje se protezalo i kroz daljnju hostoriju. Dokaz za to je i volja Benjamina Kalaja da formira bošnjačku naciju, ne zato što nas je volio, jer je ta nacija trebala biti animozitet i kontrateža sve jačom Hrvatskom i Srbijom, i Hrvatima i Srbima u BIH. Propast te ideje uzrokovao je opet bošnjači narod, zbog već navedenog razloga (nerazumijevanje situacije)....Ni sahat hoda odavde postoji zaostali vilajet kakav je teško i zamisliti. Tu pored vas, nedaleko od ovog vizantijskog sjaja i bogatstva koje se sakuplja iz cijelog carstva, žive vaša vlastita braća kao prosjaci. A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudo što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni ko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesrećniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe nemožemo da primimo, otkinuti a neprihvaćeni, strani svakome, i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđu svijetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa. Vi ste bezobzirni iz bijesa. Ko je onda zaostao?...
Derviš i smrt, Meša Selimović
Neminovno je pomenuti i SFRJ, gdje pojam bošnjaka ni muslimana zvanično kao naroda nije ni postojao, i prilikom popisa, bošnjak je mogao birati da bude Srbin, Hrvat ili neopredjeljen, a nemali broj naše elite je upravo birao jednu od prve dvije opcije, da bi se približili tadašnjoj vlasti.
Hamdija Pozderac je jedan od ljudi koji su radili na ispravljanju te nepravde, i tako se pojam Musliman, kao pripadnost narodu, pojavio u 1961, a pojam Bošnjak, javio se tek 1971.
Bit ću slobodan, pa ću parafrazirati Selimovića, koji kaže da nismo dovoljno jaki da bi postali rijeka, a nismo ni slabi da bi bili potok.