SUDAR AVIONA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drsrle

#1 SUDAR AVIONA

Post by drsrle »

E LJUDI NEKI DAN SE UMALO NE SUDARISE AVIONI NA AERODROMU U SARAJEVU.
JEDAN SLIJETO A DRUGI UZLIJETO
NEKI HAJVAN SE NASLJOKO NA TORNJU - I DOZVOLIO AVIONU DA POLETI A NIJE VIDIO DRUGOG DA SLIJECE ILI STA VEC
PRIZOR JE BIO UZASAN VEC SAM VIDIO CUM U KRVI
SRECA OVAJ STO JE SLIJETAO MALO USPORIO DOK JE OVAJ BRZO UZLETIO
SAMO SE PITAM STA BI BILO DA JE SARAJEVSKI AERODROM FREKVENTAN
A NE DA OD 5 LETOVA DNEVNO 2 ZEZNU - POGRIJESE

TO JE NASA BOSNA NAMA NE TREBA NI AVION NI AERODROM

SAMO AUTOBUSI - CENTROTRANS I UDRI - MOZE SREDNJA MAJSTORE PO MOGUCNOSTI SA POKVARENIM WC-OM. :bih:
echinacea

#2 Re: SUDAR AVIONA

Post by echinacea »

Kad je to bilo? Nista nisam cuo o tome.
echinacea

#3 Re: SUDAR AVIONA

Post by echinacea »

Mora da su ovi sa aerodroma to dobro zataskali, cim nije u medijima nista bilo ili ja nisam vidio.
mojgrad

#4 Re: SUDAR AVIONA

Post by mojgrad »

Sjedi sa mnom nedavno u avionu momak i prica da fakat ljudi koji rade u tornju na aerodromu nekad pjani sjede, kao neki njegov i rece on sta mu je ali ja sam to nesto na pola slusala ne obracavsi paznju mnogo (misleci da se zeza) kaze da je jedno jutro sa glavoboljom i mamurlukokm dosao na posao.
Sad kad jos i ovo procitam onda mogu samo da kazem da mu vjerujem, izgleda se decko nije salio.. Uzas!
Edin H.

#5 Re: SUDAR AVIONA

Post by Edin H. »

Kada je bio taj slucaj "bliskog mimoilazenja"?

Nema sanse da ne bi bio prijavljen nadleznim organima, uradili bi to ako niko drugi piloti aviona.

Jesi li ti siguran u to sto pricas?
Edin H.

#7 Re: SUDAR AVIONA

Post by Edin H. »

Zamalo sudar dva aviona
Izbjegnuta tragedija na sarajevskom aerodromu...
31.08.2008. 22:03
Dva aviona zamalo su se sudarila u ponedjeljka na sarajevskom aerodromu, saznaje "as" iz više izvora. Avion kompanije "Croatia airlines" je uzlijetao u tom trenutku, a drugi avion slijetao na pistu u isto vrijeme.

Vještim manverom pilota izbjegnuta je katastrofa i spašeni su mnogobrojni životi.

Uzrok je, kako saznajemo, bila greška kontrolora leta, koji u tom trenutku nije bio dovoljno koncentriran. Zbog toga je bio održan i sastanak, ali nismo uspjeli saznati ishod, jer su direktori i državne i federalne Direkcije za civilnu avijaciju bili nedostuponi.
Inače, profesija kontrolora leta jedno je od najstresnijih zanimanja u svijetu.

Tekst preuzet iz bh. dnevnika "as"...

Zakljucka u tekstu :shock:

Nadam se da je sastanak razrijesio ovaj incident :skoljka:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: SUDAR AVIONA

Post by PipiDugaDevetka »

Pošto stanujem u Pejtonu, mogu reći da sam čuo neobičan zvuk nekog aviona koji je trebao da sleti, ali je ''produžio'' - ''dodao gas'' kada se našao blizu staze. Sve ovo sam ''registrovao'' samo zvučno i nisam znao da se dešava neki ''bliski susret'' jer i ranije je bilo toga da avion umjesto da sleti, samo produži.
Edin H.

#9 Re: SUDAR AVIONA

Post by Edin H. »

Koji idioti covjece :shock:

Imaju dnevno jedno 7 - 8 aviona.

A tek komentar iz Avaza - "jedan od najstresnijih poslova na svijetu" - kao da rade kontrolu na JFK-ju u New Yorku ili Heathrow-u u Londonu :-)

Zna li se koje kompanije je bio avion koji je slijetao?

Nisam bas siguran da ce amidza pomoci "Kemi" kada se sada umijesa medjunarodna agencija za sigurnost avijacije (kako li se god zovu) :cry:
Koshpa

#10 Re: SUDAR AVIONA

Post by Koshpa »

DEZINFORMACIJA I LAZ.

uopste nije ni blizu bilo kao sto rece neko gore, desilo se to da je avion koji je bio na slijetanju bio na visini od 1000 m a avion koji je uzlijetao na visini od 2000m i sreli su se iznad Zenice a uopste ni blizu aerodroma Sarajevo, to su normalne pojave koje se desavaju na mnogo frekventnijim aerodromima od naseg.
splendid

#11 Re: SUDAR AVIONA

Post by splendid »

kakvi samo glupi komentari, pa ja kad ne znam o nekim stvarima nista i ne otvaram te teme i ne prosipam se, cuj onog 7-8 aviona, eeee
shuriken

#12 Re: SUDAR AVIONA

Post by shuriken »

TGSTK wrote:DEZINFORMACIJA I LAZ.

uopste nije ni blizu bilo kao sto rece neko gore, desilo se to da je avion koji je bio na slijetanju bio na visini od 1000 m a avion koji je uzlijetao na visini od 2000m i sreli su se iznad Zenice a uopste ni blizu aerodroma Sarajevo, to su normalne pojave koje se desavaju na mnogo frekventnijim aerodromima od naseg.
a, onda dobro
ako nije nad Sarajevom
*ebe nam se sta se nad ZEDO kantonom desava

a ako su normalne pojave na mnogo frekventnijim aerodromima kakve su onda na sarajevskom?
Edin H.

#13 Re: SUDAR AVIONA

Post by Edin H. »

Ako je bliski susret bio iznad Zenice, a ne iznad Sarajeva laknulo mi je :D

Gdje ima dima ima i vatre, tako da cisto sumnam da je udaljenost jednog od drugog aviona bila 1000 metara.

Zar niko od novinara nije istrazio sta se u stvari desilo?
Skyfox

#14 Re: SUDAR AVIONA

Post by Skyfox »

slicne situacije se desavaju svugdje u svijetu sto bi mi bili izuzetak???
accent

#15 Re: SUDAR AVIONA

Post by accent »

ma ja svugdje u svijetu ima i pedofila, masovnih ubica, kriminalaca, lopova ma neka ih i kod nas
ne smijemo mi zaostajati za svijetom
kud se ne sudarise pa da smo jos slicniji svijetu

sto nemogu glupe price

sto ako svijet govna jede moramo i mi
sramota je da se to desi u BiH koja ima letova u mjesecu koliko jedan evropski aerodrom u danu, a i nebo nam nije toliko prometno kao u evropi
sramota je da se tih nekoliko letova nemoze odratit kako treba
sramota je da pjanci, neskolovani idioti, amidzici dajdzici i tetici rade na pozicijama gdje na stotine zivota zavisi od njihovog neznanja

i manite se suplje tipa ako se u svijetu desava, pa sta ako se i kod nas desilo
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#16 Re: SUDAR AVIONA

Tvrdim da je jedan avion krenuo da sleti, a onda dodao ''gas'' i nije sletio. Šta je bilo i kada, nisam siguran. Ovo sam zapazio samo slušajući zvuk motora. I ranije se to dešavalo.

Zašto se dozvoljava nadogradnja u Pejtonu u aksi slijetanja/polijetanja aviona?
Kod II Osnovne škole se gradi petospratnica! Zgrada do moje na sebi ima staro, finsko, predolimpijsko trčeće osvjetljenje (1 sijalica), a do nje zgrada sada ima 4 sprata + krov!?

Zašto manevrišu već iznad Otesa prilikom uzlijetanja kada to nije bila praksa prije rata?
rajvosa^

#17 Re: SUDAR AVIONA

Post by rajvosa^ »

Bas ste cool, sprdacina sto i kako su se dva aviona mogli sudarit. Vazno je ofirat "postavljaca" teme.
Edin H.

#18 Re: SUDAR AVIONA

Post by Edin H. »

Vala rajvosa ja ne primjetih previse zezanja na ovoj temi, vise crnog humora, ali nadasve nedostatka informacija sta se zaista i kako dogodilo.

Neko ocigledno ne zeli da javnost sazna o ovome, nadasve ozbiljnom incidentu.
VR6

#19 Re: SUDAR AVIONA

Post by VR6 »

Meni to sto ti zoves sprdacina, izgleda pretvaranje ozbiljne stvari u zajebanciju, od strane pojedinih clanova.

Fakat strasno ako se ovakve stvari desavaju...
ljubav_aha

#20 Re: SUDAR AVIONA

Post by ljubav_aha »

ATC je ozbiljan posao,logicno,nije vazno koliko aviona slijece ili uzlijece tokom dana na jednom aerodormu,naravno da je moguce da se desi bilo gdje

nedostatak koncentracije je uvijek bazican uzrok ili eventulano dezorijetniranost,ali ,u ovom slucaju je "nejasan uzork neodstatka koncentracije" ,kako pise na vijestima :!: :?:
PipiDugaDevetka

#21 Re: SUDAR AVIONA

Kako rekoh, stanujem u nultoj liniji u odnosu na pravac slijetanja/polijetanja, a samo 50 do 100 metara iznad moje zgrade, pa kada slijeću veliki avioni moram začepiti uši i otvoriti usta zbog decibela i neugodnog bola u predjelu želuca.

Ponavljam, ZAŠTO MANEVRIŠU IZNAD OTESA, SKREĆU SJEVERNO OD OTESA, KADA TO NIJE BILA PRAKSA RANIJE, PRIJE RATA KADA SU MANEVRISALI PRI UZLETU TEK NEGDJE OKO VISOKOG/KISELJAKA ILI MALO PRIJE VISOKOG/KISELJAKA?

Da me je upravitelj barem osigurao od pada letjelice, lakše bi mi bilo.
Pasiflora

#22 Re: SUDAR AVIONA

Post by Pasiflora »

PipiDugaDevetka wrote: Ponavljam, ZAŠTO MANEVRIŠU IZNAD OTESA, SKREĆU SJEVERNO OD OTESA, KADA TO NIJE BILA PRAKSA RANIJE, PRIJE RATA KADA SU MANEVRISALI PRI UZLETU TEK NEGDJE OKO VISOKOG/KISELJAKA ILI MALO PRIJE VISOKOG/KISELJAKA?
Fino nazoves Direkciju civilne avijacije i pitas ih. ;-)
in33sa

#23 Re: SUDAR AVIONA

Post by in33sa »

Evo ovaj je jos pjan :D
rajvosa^

#24 Re: SUDAR AVIONA

Post by rajvosa^ »

Znaci tebi razmak aviona od 1000m je ko bombona? Brzinom kojom avioni lete reakcija pilota i samog aviona je ogranicena. :shock: Zato i traze vece razdaljine. E ovako jarane, cim su avioni u prostoru tornja ili aerodroma gdje onaj ciko im govori kolko visoko, brzina itd moraju da idu, ta dva aviona moraju biti u razmaku 3 nauticke milje sto ti je nesto preko 5km (po pravilu). Ako je jedan avion na pisti, a drugi uzlijece (s tim sto ciko u tornju oba mora da vidi) razdaljina moze biti i do 500m (jer obicno jedan ceka). Oba aviona koja nisu trenutno na aerodromskom zracnom prostoru moraju biti jedan od drugog najmenje 3-4 km. Ovo ti je rijec pilota (mog dobrog prijatelja). Close calls se desavaju, al ovakve stvari nisu normalne i moraju se ispitati. Moj haver je vec nekoliko puta morao pisati izvjestaje sto je bio blizu avionu (i po 5 km) a ne 1km. Ovo nije normalno kao sto kazes.
exliberal

#25 Re: SUDAR AVIONA

Post by exliberal »

ako je doslo do ovog slucaja onda nije za zajebancije....
Kad avioni slijecu ili uzlijecu mora da postoji siguran razmak pogotovo ako je razlika u velicini aviona. Veliki avioni stvaraju takozvani windsheer pa ako iza velikog aviona mali ide a vazduh se nije "smirio" doci ce do izvrtanja aviona na jednu stranu. Nakon par padova manjih aviona gdje nisu mogli da skontaju razloge za padove aviona inspektori FAA su dosli na ideju da izvrse testiranje na te turbulencije pa su od tada (70 godina ) napravljena striktna pravila u vezi toga. Zato ako gledate kad avioni slijecu uvijek idu po velicini..pa tako ako slijece 747 po istoj dijagonali nece ici manji avion (cesna ili cak CRJ) nego nesto sto je priblizne velicine . Manji avioni ako trebaju da slijecu ili polijecu iza vecih onda prilaze pisti pod uglom da bi izbjegli te turbulencije.
Samo podsjecanje da se par najvecih sudara ( i pogibija ) u avio industrij desilo bas prillikom polijetanja/slijetanja ( sudar 2 boinga 747na tenerifiskoj pisti koliko me sjecanje sluzi)
Post Reply