Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Lawrence

#1 Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Lawrence »

Iskreno me interesuje odgovor an ovo pitanje.

Da li mislite da je uopste moguce otvoriti novi biznis u Sarajevu (ili uopste u Bosni), ostati posten (sto podrazumjeva da nisi ni u kakvom talu ni sa kriminalcima ni sa politicarima, da postujes zakone, poreze, doprinose i sl), i biti uspjesan.

Pod uspjesan, mislim uspjeh po svjetskim standardima - rast firme, profit, dobar licni standard zivota i koji milion u banci.

Da li vi forumasi mislite da je to uopste moguce pod sadasnjim uslovima u BiH, ili bash svaki put kad vidite nekoga u X5 ili Cayannu mislite da je lopov ili politicar?

Evo ja licno, vani sam jos od prije rata i fino mi je, onako normalno za nekog sa preko 17 godina rada u dosta profitibilnoj struci. Po svjetskim standardima visa srednja klasa, po Sarajevskim.... sramota me da pricam sa rajom i familijom kad sam u Sarajevu pa samo sutim da ne misle da se foliram. Imam par jarana koji su si obezbjedili bash pismen standard u Sa - i imam brdo drugih jarana koji mrze ove prve jer misle da su lopovi i sta ti ja znam. A meni sa 38 kuka nije nenormalno da neko ima luxuzan auto...
The Nightwatchman

#2 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by The Nightwatchman »

nemoguce

garantujem to jer pouzdano znam.
Wagabundo

#3 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Wagabundo »

Nemoguce!
I ja pouzdano znam!
Cholina_Lokica

#4 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Cholina_Lokica »

moze, i ja to pouzdano znam...
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#5 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Admir_1984 »

30% moguce, 100% nemoguce :D

Mislim da u tim manjim biznisima, mozes ostati posten. Al vrtiti milione, a ne biti "niukakvom" talu i slicno :-) :-)
karanana

#6 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by karanana »

nemoguce
The Nightwatchman

#7 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Dile wrote:moze, i ja to pouzdano znam...

hajde ti onda nama objasni kako?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#8 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

Lawrence wrote:Iskreno me interesuje odgovor an ovo pitanje.

..
ZA ozbiljan odgovor bi trebao bar u 4-5 teza definisati sta je to postenje - onako uopsteno, a potom jos dodat i koju sta je to bizins postenje, jer mi se cini da najvise ciljas na biznis metu.
The Nightwatchman

#9 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Toto wrote:

..
ZA ozbiljan odgovor bi trebao bar u 4-5 teza definisati sta je to postenje - onako uopsteno, a potom jos dodat i koju sta je to bizins postenje, jer mi se cini da najvise ciljas na biznis metu.
Toto, ja koliko sam skontao ti si trenutno u USA, je li tako?
Utokkha

#10 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Utokkha »

Nemoguće.

Mislim da osobe koje iole imaju iskustva u privatluku znaju to. Nije to izgovor nas neuspješnih.
ružmarin-a

#11 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by ružmarin-a »

moguće, samo treba dobra ideja, da se plasira na tržište nešto što još niko nije dosada, nešto što će biti konkurentno, uraditi dobar Business Plan i krenuti u sprovođenje zamišljenog...

@lawrence,samonađeš po svom nahođenju poštenu osobu, povjerljivu, ovdje u BiH, stupiš u joint venture s njom (kao poslovnim partnerom), uložiš svoj višak kapitala, dođe kao FDI ovdje a ustvari domaće i da vidiš kako se "množe i legu" (pare).

Preduslov je da ti ta osoba ne bude po mogućnosti ništa u rodu, provjereno, ne treba sa svojima "petljati"...

Poznajem ljude koji su pošteni, časni, plaćaju porez, imaju dobar obrt (ne znam im baš stanje u bilansu stanja i upsjeha firme, ali imaju višecifrene pokazatelje poslovanja) i pomažu sirotinju i neke samofinansirajuće institucije...
Lawrence

#12 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Lawrence »

Toto wrote:

..
Pa mislim da sam ga definisao u pitanju. Nije tesko definisati, sve neke opstepoznate stvari - nisi dio "tala", politike, firma uspjesno radi i postuje zakon, svoje radnike placas posteno i ne krades drzavu, i uz to sve pravis dobar profit.

Interesantno je da i ovdje na forumu pola odgovora je kategoricno "ne", a pola kategoricno "da", i jedni i drugi "znaju" iz iskustva...
The Nightwatchman

#13 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Lawrence wrote:
Toto wrote:

..
Pa mislim da sam ga definisao u pitanju. Nije tesko definisati, sve neke opstepoznate stvari - nisi dio "tala", politike, firma uspjesno radi i postuje zakon, svoje radnike placas posteno i ne krades drzavu, i uz to sve pravis dobar profit.

Interesantno je da i ovdje na forumu pola odgovora je kategoricno "ne", a pola kategoricno "da", i jedni i drugi "znaju" iz iskustva...
samo je dile rekla da "zna" da moze, ali ona je jos student, tako da.... :-) Toto ti je rekao da definises granice postenja, i to ima smisla... ja ti tvrdim da je to nemoguce iz jednog jednostavnog razloga - malo, zatvoreno i konzervativno trziste. kad tad ces naletiti na priliku da upadnes u "tal" - ako odbijes, finansijski gubitak se nece moci mjeriti sa eventualnim moralnim dobitkom.

opet kazem kategoricno - NE! :)
slavkoimamodilera

#14 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by slavkoimamodilera »

Apsolutno je moguce, sve ono navedeno, sem onog dijela "pokoji milion u banci" koji je ipak malo preoptimistican :wink: radim u takvoj firmi, nikakvi politicko-kriminalni talovi nisu ukljuceni, svi smo prijavljeni, plata je uvijek uredna i na vrijeme, svi doprinosi uredno placeni, firma iz godine u godinu ima stalan rast (kako finansijski tako i po broju radnika), malo nas sad koci ova trenutna ekonomska "situacija", ali za sada je dobro ;-)
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#15 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Nosferatu »

Lawrance, dugo tebe nije bilo.

Porsche Cayenna u BiH ne mozes posteno zaraditi, i kupiti jer je to automobil koji u Americi kosta $100.000, u BiH vjerovatno duplo toliko, 150 hiljada evra potrositi na 4-tocka, samo jer si "uspjesan biznismen" - pa kojim se to biznisom bave? Da ne prave nesto? Da ne proizvode naftu, plin ili plemenite metale. Jok. Dali drzava daje posebne povlastice kad se kupi novi automobil, pa ti barem dio tog istog, vrate, na ovaj ili onaj nacin, jok. Dakle - sta ce nekom u BiH koja ima koliko km auto-puta - Porsche Cayenne?

To je simbol, s kojim se svima oko sebe daje znak - dio je tala ili politickog ili kriminalno-biznis miljea, ali u Americi niko normalan nece da kupi sebi taj automobil jer je - previse flashy, sta to znaci, to znaci da te moze u sred noci neko presresti, ubiti, samo jer misli da imas u automobilu svotu novca. Milioneri u Americi vozaju Volvoe i Saab-ove, sto, pa dovoljno je dobro auto, ne izdvaja se iz mase, dovoljan konfort, dobar kvalitet, ili npr. Nissan Z. A, kod nas Maybach-a kupuju, ne smiju ga ni u BiH dovesti - plase se da ili neko automob ne ukrade ili gazdu ne ubije, a i nema ga gdje voziti, pa ga drzi u Hrvatskoj/Njemackoj.

Ovo je ono sto ti trebas svojim jaranima uspjesnim reci. Da u Omahi, Nebraska, postoji jedan covjek koji se zove Warren Buffett, ako nisu culi, danas je osnova edukacije da se zna i za njega. Svoju kucu u kojoj zivi je kupio 1950 i neke za $31.500, kuca ima 5 spavacih soba. On u njoj i dan danas zivi. Postao je milioner 1962, danas je jedan od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. 2008 je pretekao Bill Gates-a, i trenutno vrijedi vise od 62 billiona dollara.

To je odgovor o Porsche Cayenne i uspjesnim biznismenima tj. mafijasima u BiH. Ako vec hoces parabolu, i Milorad Dodik je svojoj kcerkici kupio najnovijeg BMW-era, cifrica meni se cini 120.000 evra, sto? Pa nije sto mu je 'scera uspjesna direktorica sportskog radija u pripizdini Prnjavor-a, ili dje li vec, vec - da se "zna ko ide". Samo, oni koji su neko i nesto, ti naradije bi da se "ne zna ko ide". Samo kod nas - lazna elita nabija komplekse drugima, sa svojim skupim i brzim, te nepotrebnim jerbo - taj Porsch Ceyenne - ne pravi pare, sto nije kupio masinu od milione evra ili kombajn od John Deera, koji kosta pola milliona dollara - al' to pravi pare, Porsch medjutim je tu za narod, sponzoruse, mafijase, i one koji to sve gledaju i bljesce im u ocima, i kojima takvi polako ali sigurno postaju idoli, bez mnogo postavljenih pitanja i samom sebi i njima.
ružmarin-a

#16 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by ružmarin-a »

moguće je ali ako se krene s idejom da je nemoguće onda ćeš je i doživjeti :)

jedno je događaj a drugo doživljaj :bih:
ocaj

#17 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by ocaj »

Pa evo ja cu reci da nije moguce ako nekoga ko ti daje poslove s vremena na vrijeme ne "pripazis".
Radim u jednoj privatnoj firmi, koja je relativno mala ali fino zaradjuje i opstaje bez ikakvih kreditnih sredstava.Plata je na vrijeme, doprinosi se placaju na vrijeme(doduse samo na jedan dio plate jer ostali dio dobijam na ruke). Mislim da je kod vecine privatnika tako. I znam dobro da moj gazda dobija poslove na osnovu poznanstava i da te poznanike dobro pripazi.
Po meni je nemoguce da razvijes uspjesnu firmu a da nemas raznih poznanika koji ce te progurati na raznorazne poslove a da pri tome oni nista ne ocekuju za uzvrat.
staples

#18 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by staples »

Moze, naravno da moze

S tim da ljudi na razne nacine definiraju poshtenje :-D

Pa vode (milijunski) biznis, sukladno takvom shvatanju poshtenja
Better Man

#19 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Better Man »

Stvoriti biznis u Sarajevu na pošten način i živjeti od toga sasvim normalno da ti ništa ne fali se može. Takvih primjera ima dosta. Ne moraju se sad obrtati milioni, ali se može zaraditi sasvim dovoljno da možeš živjeti život dostojan čovjeka da ni u ćemu ne oskudjevaš, da imš stan ili kuću, vikendicu i nov bibi (ne mora biti neki skupi bibi od 50 - 100 milja KM ili više) i da nikom ništa nisi dužan. Bitno je znati kolike su ti mogučnosti i da ne rasipaš novac iznad svojih mogučnosti.
*mima*

#20 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by *mima* »

Naravno da je nemoguce.
Lawrence

#21 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Lawrence »

Hvala "nosferatu" i ostali, ali, vidish, ja se s tobom ne slazem po pitanju luksuza i prestiza.

Sve dok je sramota biti uspjesan i sramota obogatiti se, jer su sanse 90% da si lopov, takva zemlja nema sansu da se razvije. Pusti socijalizam i "svi smo mi isti" - ekonomiju svake zemlje razvija maximum 1% ljudi, entrepreneura, achivera, i to je jednostavno tako. Ako ne postoji sansa da se uspije zaprave bez da budes kriminalac, takva zemlja neminovno propada jer ce najbolji otici, sve i bez nacionalizma i ostalih "izama".

Usput, i moj najbolji jaran u SA, koji je vjerovatno 10 puta finansijski uspjesniji u Bosni nego ja koji sam se potucao tolike godine po svjetu, voza Volvoa i zivi u staroj porodicnoj kuci na Bistriku.. Ne kazem ja da je samo flashy auto simbol uspjeha, vec samo da luksuz sam po sebi nije nista lose.

"It's not sin to be ritch", bio je jedan fini dokumentarac koji je radio Omar Sharif prije par godina... Nazalost, kad se stvori sistem i atmosfera gdje nije moguce biti posten a uspjesan, ode sve u k. krasni. Ako vec nije i otislo.
ružmarin-a

#22 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by ružmarin-a »

luksuz tamo i luksuz u BiH ne može se isto definisati, my opinion
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Truba »

kako biti pošten kad ti dođe reketaš...

oš platit ili zvat drotove?
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#24 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Nosferatu »

Lawrence wrote:Hvala "nosferatu" i ostali, ali, vidish, ja se s tobom ne slazem po pitanju luksuza i prestiza.

Sve dok je sramota biti uspjesan i sramota obogatiti se, jer su sanse 90% da si lopov, takva zemlja nema sansu da se razvije. Pusti socijalizam i "svi smo mi isti" - ekonomiju svake zemlje razvija maximum 1% ljudi, entrepreneura, achivera, i to je jednostavno tako. Ako ne postoji sansa da se uspije zaprave bez da budes kriminalac, takva zemlja neminovno propada jer ce najbolji otici, sve i bez nacionalizma i ostalih "izama".

Usput, i moj najbolji jaran u SA, koji je vjerovatno 10 puta finansijski uspjesniji u Bosni nego ja koji sam se potucao tolike godine po svjetu, voza Volvoa i zivi u staroj porodicnoj kuci na Bistriku.. Ne kazem ja da je samo flashy auto simbol uspjeha, vec samo da luksuz sam po sebi nije nista lose.

"It's not sin to be ritch", bio je jedan fini dokumentarac koji je radio Omar Sharif prije par godina... Nazalost, kad se stvori sistem i atmosfera gdje nije moguce biti posten a uspjesan, ode sve u k. krasni. Ako vec nije i otislo.
Po meni onaj koje u biznisu da bi sebi priustio ekstravaganciju ili luksuz, je pogrijesio i profesiju i zvanje i imanje.

U Americi #1 nacin da postanes milioner je da te pare nasljedis.

U Americi #2 nacin da postanes millioner je da se udas/ozenis milioner-a.

A jos to je Amerika.

A, BiH je BiH.

Ako neko hoce u necemu da je uspjesan - treba uloziti ili u taj biznis ili u sebe, da bi biznis isao, ali ne u sebe da vozis skup automobil, vec da si se npr. skolovao ili povezao s ljudima koji nesto znace. Svugdje u svijetu - biznis se radi preko poznanstava, i svugdje u svijetu, ljudi su ti koji ti sansu daju, nije sistem, sistem svugdje u svijetu je taj, koji zivi od takvih ljudi, pa cak i u Americi, gdje top 1% zaradi 99% prihoda zemlje, pa opet - u to drustvo ne upada se ni radom, ni trudom, ni s pameti ni sa znanjem, a ni sa parama bez porijekla. Vec, sa svim ovim, i jos dosta, dosta toga.

Za mene je pravi biznismen koji ne uzima pare iz biznisa da bi vozio i bio vidjen, vec pare vraca u biznis, biznis "rasaduje" i siri. A, Porche Ceyenne meni samo znaci da je neko ispunio svoje minimalisticke ciljeve u zivotu, "da ja skupo aut'o poceram", to su donedavno mogli i radnici na flooru u npr. Fordu, koji su bubali s over-time-om po $100.000 godisnje, dodje hadzo na posao, i radi, ne boli ga glava ni za sta, on zna kojih 5 sarafa je njegovih puta hiljadu i jos toliko.

I u BiH je prva, drzava kriminogena. Zbog toga, mi je jasno, zasto sve i da neces da budes kriminalac, da bi bio u igri gdje je novac, tu moras takodje, da ako nista drugo, poznas kako funkcionise taj milje i sta trazi od tebe.

Na zalost. Eto ti si u Saudijskoj Arabiji pretpostavljam. To je zemlja koja je morala da trosi novac da svjetske ekonomija nebi kolapsirala jer su imali toliko para da nisu znali sta ce sa njima. I opet, nije raspodjeljen ni po sposobnostima ni po zaslugama. A, ja se vodim ovako. Postoje u zivotu skupi produkti i skupe usluge. Tu u prvom slucaju bih nazvao, gradnju stana/kuce ili ljecenje od neke ozbiljne bolesti. To su usluge koje su svugdje - placene, zbog cega od nasih dijasporaca, kad uzmes sve koji su postali milioneri - 80% ih je postala u gradjevini i real-estate-u, zbog toga sto je produkt koji prave skup, i tu je lako - obrnuti pare. U BIH - produkt ako se i pravi dobro je a i ako ga prave - jeftin je. Kauc u BiH mozes napraviti za 200 maraka, prozore za 500-1000. Kad uzmes tu radnu snagu, repro-materijal, poreze i dadzbine - odakle ti meni reci gazdi $150.000 za automobil?

I sto se mene tice, jedno je biti uspjesan a drugo je biti "uspjesan". Jedno je imati posao, zaraditi platu, imati normalan zivot, imati prosjecan automobil, pa cak i ako bi imao velike novce, ne mjenjati taj automobil ukoliko radi, funkcionira i sluzi te. Biti "uspjesan" tj. voziti skupo, umjesto pive lizati whiskey-ije, nositi kojekakve satove i markirana odjela, to je fasada. Iza koje najcesce stoji ili sponzor ili ne stoji nista tj. supljo - svaki dan se isteze vratom kako ce se kraj s krajem spojiti. I to ne vazi samo za BIH, svugdje u svijetu je to tako.

A zna se kako se nagraduju uspjesni ljudi. Statusom u drustvu, i mogucnostima koje to drustvo, takvoj individui daje, da bude u gornjem esalonu. Tu znac, opet su bitni ljudi i veze, a ne luksuz, i prividno jako dobar zivotni stil. Jer, ja iskreno, radije bih lezao i kupio automobil od $15.000, nego radio i kupio onaj od $150.000. Zasto, zato sto meni to nista ne znaci, narucito ne kad se upitam sta ce biti bitno za 100-500 godina. To - sigurno nece. Zbog toga, budi jako pazljiv i najbolje ti je da nikakve prave i krive Drine ti ne predstavljas, jer, tebi nije niko iznjeo komad papira, na njoj brojke i slove, pa podvuci chizu i da vidis sta je i odakle je. Dakle, moras nekom vjerovati na rijec. Jel ti rod? Nije. Dje si ti. Nisi u BiH. Dakle, nemoj biti naivan da je sve sposobnost. Povedi ih sa sobom - gdje god da si godinu dana - ako budu mogli zaraditi 1 nov automobil, dobro i jeste. A u BiH se vozaju Porsche Cayennei. E, to je to, na sta si ti naletio, meni se cini. Mozda grijesim. I ovo nema nikakve veze - s tim da li se moze u BiH posteno ili ne moze. U BiH su dosli Kinezi, koji su otvorili prodavnice koje prodaju manje vise smece, i ljudi su opstali, iako to niko od nas vjerovatno ne bi radio. Dakle, moguce je svasta. Ali jedno je biti posten i imati neki biznis, nije bitan koliki a drugo je - glumiti "gazdu" i da zbog toga sto ti zaposlis 20 hamala, treba svako pete da ti ljubi. Pozovi tog svakog prijatelja - da dodje raditi biznis gdje si - pa ces vidjeti sta ce ti reci i koliko ce biti zainteresovan, a nece zasto? Jer, to je daleko, nepoznato, i - nema ko da ga pogura. Izadji popij 10 piva, s tim jaranom, pa mu reci, kako majka mu stara, ja vani nisam ovoliko stekao, a ti u BiH - ovoliko i jos, s manje napora. Sta ti znas, sto ja ne znam. Pa, vidi sta ce ti reci, ako misli da se dovoljno znate.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#25 Re: Stvoriti uspjesan biznis u Sarajevu / Bih a biti posten

Post by Toto »

Lawrence wrote:Hvala "nosferatu" i ostali, ali, vidish, ja se s tobom ne slazem po pitanju luksuza i prestiza.

Imam osjecaj da si ti previse ovdje upetljao sociologiju, etiku, biznis, filozofiju, itd. I u najbogatijim zemljama ima onih koji ce traziti da se bogatuni stide svoga bogatstva. Mislim da je tako i u toj zemlji gdje si se ti obogatio.
Koliko god bogati trebaju da se stide svoga bogatstva toliko siromasni trebaju da se stide svoga siromastva.
Mnogo je lakse i jednostavnije pljuvati po onima koji nesto imaju nego zasukati rukave pa nesto steci i stidjeti se zbog svoga imetka.
Post Reply