Stvoritelj

Rasprave o vjerskim temama.
blenta

Post by blenta »

postavljash pitanja na odgovore koje si vech dobio. ne morash ih prihvatiti, naravno, ali se ne trebash ni ponashati kao da ih nisi dobio.
pokushachu ti na jednom primjeru sazheti i ilustrovati zashto se igramo gluhih telefona i sve ono shto dosad, po onom shto pishesh, nisi shvatio. to je ujedno dokaz da nichemo korisnom nechemo dochi na ovoj temi, pa te u ovom njenom kontekstu, pozdravljam.
Gost123 wrote: pusti bin ladena. od milijardu i kusur muslimana, cini mi se da je tvoje vidjenje u manjini.
ako je moje vidjenje u manjini, chini mi se da aludirash da je bin ladenovo u vechini, jer se stalno pozivash na talibane, onog shto je dao intervju na islambosni, a izmedju bin ladena i njih nije neka pretjerana razlika. zato ne mozhesh rechi "pusti bin ladena". mislish da vechina muslimana dijeli njegove stavove? iako su muslimani generalno, danas u loshoj situaciji, sa marionetskim vladama postavljenim od zapada, te se radikalizam razvio kao prirodna posljedica, ipak mislim da je takvo tvoje mishljenje, ako tako mislish, predrasuda.

a sad da ti ilustrujem ono shto chitavo vrijeme govorim, o razlichitim interpretacijama i vadjenju iz konteksta. pogledajmo gdje je ugnijezhdeno ono shto si citirao.
Gost123 wrote: evo sura 5:33
33. Kazna za o­ne koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.* To im je poniženje na ovome svijetu, a na o­nome svijetu čeka ih patnja velika,
da, ovo zvuchi strashno, vjerovatno se, tako kako si prezentovao odnosi na sve nemuslimane ili sve one koji makar i ruzhno pogledaju poslanika.
medjutim, rechenica je nedovrshena, zarez je na njenom kraju. to samo upuchuje na dvije stvari:
1. moguche da je uzeta iz konteksta, jer je nezavrshena, a ogromna bitnost je, kako znamo iz jezika, u onom shto ide iza zareza, jer obichno ono sadrzhi zakljuchak i poentu.
2. morao si vidjeti taj nastavak, ali ipak nisi postirao chitavu rechenicu. zashto? to upuchuje na to da si pretenciozan. valja li to tako, ha? ;)

hajde da vidimo chitav kontekst te rechenice.
32. Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili. 33. Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.* To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika,
34. ali ne i za one koji se pokaju prije nego što ih se domognete! I znajte da Allah prašta i da je milostiv.
,
aiiiiiiiiii, slika se radikalno mijenja. saznajem o tome da ti ljudi, iako su "sve granice zla prelazili", ipak, ako se pokaju prije nego ih se domogne, mogu izbjechi kaznu, jer je Bog milostiv. milostiv i prema onim "shto sve granice zla prelaze". i saznajemo da che neko ko ubije nevinog, ko ne chini nered na zemlji, svejedno da li je musliman ili ne, dobiti kaznu kao da je pobio sve ljude svijeta.
ono shto stoji jeste oshtrina kazne, ali su tu bitna dva faktora:
1. sherijatska kazna jednako je oshtra i za onog ko nije iz nuzhde ukrao-sijeche mu se shaka.
2. fakultativnost sankcije. od ubistva do progona.

da li se ovdje mozhe raditi o zarobljenicima iz rata? NE, NI BLIZU.
kad je jedan islamski vojskovodja ubio neke zarobljenike nakon zhestoke bitke, a drugi ljudi nisu htjeli one koje su oni zarobili, isprichali su to poslaniku s.a.v.s. i on je uzbudjeno podigao ruke i izrekao halidu (vojskovodji), da parafraziram: "o, halide, moje ruke su chiste od tog shto si uradio".
u samom kur'anu se naredjuje muslimanima da budu pazhljivi i dijele svoju hranu sa siromashnima, sirochadima i pazi-zarobljenicima.
ili, da spomenem, da su muslimani oslobadjali ratne zarobljenike nakon shto bi oni opismenili deset muslimana. ili, da raspitash koliko se velikim dobrim djelom smatra i koliko se preporuchuje oslobdadjanje roba, a u to doba je to bio status ratnih zarobljenika.

dakle, o kome se radi kad se spominju oni koji vojuju protiv Boga i Njegova poslanika i nered na zemlji chine?

hajde da vidimo kontekst tog ajeta, tj. hadisku predaju o njegovoj objavi.

radi se o ljudima iz jednog plemena koji su prividno prihvatili islam i bilo im je dozvoljeno da zhive sa muslimanima, ali im klima nije odgovarala, pa su trazhili da idu sa muslimanskim pastirima i chuvaju deve. medjutim, kad su otishli, oni su izmasakrirali tog pastira, pokrali, odnosno potjerali sve njegove deve, i, prije nego shto su ih uhvatili, putem vrshili prepade/razbojnishtva i silovanja.

kako sad zvuchi dio ajeta koji si isjekao i nama prezentovao? malo drugachije, zar ne? :-)

prema nekim predajama kazhnjeni su unakrsnim odsjecanjem udova, a prema drugim su umrli od zhege.
Gost123 wrote:nadje se neka ekipa, optuze nekoga da vojuje protiv alaha i stvara nered na zemlji (po njihovom misljenju), sto da cine? procitaju kuran, alahov govor, nadju ovaj tekst i odluce ga u praksi primjeniti. u cemu grijese?
e, nisi bolje mogao potvrditi moju poentu i zabiti sebi autogol. zaista ima ljudi koji bi, jednako kao i ti, istrgnuli taj dio rechenice iz njenog kur'anskog konteksta, a zatim i iz hadiskog konteksta koji objashnjava na koga se zaista odnosi ta kazna, i tako muchili i ubijali svakog za koga oni odrede da "vojuje i nered chini".
to i rade, ako se sjetimo odsjecanja glava neduzhnim pred kamerama i onog shto muslimani jedni drugim rade (dodushe, to je "divide et impera" od strane amerike) u iraku, npr. a muslimani su i znaju kur'an i znaju kakva je kazna ako se ubije jedan neduzhan. ispade da si ti sklon iste "dokaze" zapazhati, sjechi kontekste i razmishljati kao oni.
ne znam zashto se onda chudish tome da ima takvih tumachenja i takvih ljudi.
Gost123

Post by Gost123 »

blenta wrote: ako je moje vidjenje u manjini, chini mi se da aludirash da je bin ladenovo u vechini, jer se stalno pozivash na talibane, onog shto je dao intervju na islambosni, a izmedju bin ladena i njih nije neka pretjerana razlika. zato ne mozhesh rechi "pusti bin ladena". mislish da vechina muslimana dijeli njegove stavove? iako su muslimani generalno, danas u loshoj situaciji, sa marionetskim vladama postavljenim od zapada, te se radikalizam razvio kao prirodna posljedica, ipak mislim da je takvo tvoje mishljenje, ako tako mislish, predrasuda.
opet ti bin laden. pusti bin ladena. koliko samo ima mula, hodza po africi, arapskim zemljama... opet ne uzimam u obzir svakog muslimana, vise su mi na umu ovi vodje, "boziji" ljudi, tumaci kurana i hadisa.
da, ovo zvuchi strashno, vjerovatno se, tako kako si prezentovao odnosi na sve nemuslimane ili sve one koji makar i ruzhno pogledaju poslanika.
medjutim, rechenica je nedovrshena, zarez je na njenom kraju. to samo upuchuje na dvije stvari:
1. moguche da je uzeta iz konteksta, jer je nezavrshena, a ogromna bitnost je, kako znamo iz jezika, u onom shto ide iza zareza, jer obichno ono sadrzhi zakljuchak i poentu.
2. morao si vidjeti taj nastavak, ali ipak nisi postirao chitavu rechenicu. zashto? to upuchuje na to da si pretenciozan. valja li to tako, ha? ;)
jest strasno bez obzira na kontekst, iz bozijih usta... zanimljiv bog. alah prasta i milostiv je ako se "promijenis", postanes musliman. u toj situaciji, ako ja imam neke stavove i misljenja drugacije nego muslimani, primjerice govorim kako homoseksualnost niej bolest, i da se ljudima ne smiju braniti seksualne slobode, izdam knjigu u kojoj kazem da nema ni trncice dokaza za sve ono sto muslimani vjeruju, ili pocnem provijedati neku drugu vjeru, govoreci da muhamed nije bio prorok, da su svi u zabludi, da ima tako apsurdnih i nelogicih stvari, pocnem siriti ideje i moral koji muslimani ne dijele sa mnom... ili primim islam, poslije promijenim plocu i govorim kako sam se razocarao, kako je islam sve samo ne onakav kakvim ga predstavljaju.
i sto sprjecava ekipu da kaze da ja vojujem protiv alaha i sirim nered na zemlji? sam alah kaze kako postupiti u tom slucaju...
radi se o tome da oni iz bozijih usta imaju dopustenje sto uciniti, samo se trebaju sloziti da vojujem protiv alaha i proroka i sirim nered na zemlji. a nered i protiv alaha je sve ono sto nije kako ekipa misli.
da li se ovdje mozhe raditi o zarobljenicima iz rata? NE, NI BLIZU.
kad je jedan islamski vojskovodja ubio neke zarobljenike nakon zhestoke bitke, a drugi ljudi nisu htjeli one koje su oni zarobili, isprichali su to poslaniku s.a.v.s. i on je uzbudjeno podigao ruke i izrekao halidu (vojskovodji), da parafraziram: "o, halide, moje ruke su chiste od tog shto si uradio".
a zapovijedna odgovornost?
mene muhamed podsjeca na mojsija i joshuu, nimalo na isusa. prerazlicite su im poruke. muhamed s macem u ruci, isus okreni drugi obraz.
dakle, o kome se radi kad se spominju oni koji vojuju protiv Boga i Njegova poslanika i nered na zemlji chine?

radi se o ljudima iz jednog plemena koji su prividno prihvatili islam i bilo im je dozvoljeno da zhive sa muslimanima, ali im klima nije odgovarala, pa su trazhili da idu sa muslimanskim pastirima i chuvaju deve. medjutim, kad su otishli, oni su izmasakrirali tog pastira, pokrali, odnosno potjerali sve njegove deve, i, prije nego shto su ih uhvatili, putem vrshili prepade/razbojnishtva i silovanja.

kako sad zvuchi dio ajeta koji si isjekao i nama prezentovao? malo drugachije, zar ne? :-)
prema nekim predajama kazhnjeni su unakrsnim odsjecanjem udova, a prema drugim su umrli od zhege.

e, nisi bolje mogao potvrditi moju poentu i zabiti sebi autogol. zaista ima ljudi koji bi, jednako kao i ti, istrgnuli taj dio rechenice iz njenog kur'anskog konteksta, a zatim i iz hadiskog konteksta koji objashnjava na koga se zaista odnosi ta kazna, i tako muchili i ubijali svakog za koga oni odrede da "vojuje i nered chini".

ispade da si ti sklon iste "dokaze" zapazhati, sjechi kontekste i razmishljati kao oni.
ne znam zashto se onda chudish tome da ima takvih tumachenja i takvih ljudi.
zvuci okrutno, zivotinjski. i ovi drugi nisu ispali puno drugaciji od prvih. nista neobicno za ono doba, samo mi neobicno za bozijeg poslanika. a buduci da je muhamed poput mojsija i isusa samo covjek:), sve je jasno.

nije to vadjenje iz konteksta. muhamed je dopustio ubijanje ljudi na takav naci u tim i tim uvjetima. nadje se ekipa strucnjaka za kuran i kaze da moj slucaj ispunjava uvjete(kako sam gore napisao).

cudim se jer jedni uvijek pricaju o islamu kao religiji mira, tolerancije, drugi rade skroz drugacije stvari. procitam kuran i hadise, vidim muhameda s macem, bitka ova bitka ona. pokusavam naci neku poruku, slicno kao iz evandjelja: bratska ljubav, nesto u recenicu-dvije koja je u biti najvaznija poruka kurana. nesto poput isusove: 2 zapovijedi ljubavi, u njima su sadrzani sve zakoni i proroci: ljubi boga i bliznjega kao sebe samoga.
moze li se tako izvuci i glavna poruka islama?
tataratira

#78 Re: Stvoritelj

Post by tataratira »

mr__bosnjak wrote:
"...nevjernici samo prate svoje zelje, nemaju nikakve pameti."
[ar-Rum 30:29]

Ne vjeruj Stvoritelju, vjeruj instiktu ! :D
Post Reply