Stvarni rezultat sastanka u Širokom Brijegu
- Lincoln-Burrows
#1 Stvarni rezultat sastanka u Širokom Brijegu
Stvarni rezultat sastanka u Širokom Brijegu bi trebao biti
daljnja odgoda potpisivanja SSP-a. I da ne budem pristran
ni jednom od medija ovdje su dva linka.
Priča se o istoj stvari
o sastaku šestorice u Širokom Brijegu.
Što mislite tko koči reforme????
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080202058
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bi ... 8/index.do
daljnja odgoda potpisivanja SSP-a. I da ne budem pristran
ni jednom od medija ovdje su dva linka.
Priča se o istoj stvari
o sastaku šestorice u Širokom Brijegu.
Što mislite tko koči reforme????
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080202058
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bi ... 8/index.do
-
mostarac
vise niko 
Onog Tihica mi bude s vremena na vrijeme toliko zao al jebiga. Ja mislim da je on covjek koji nema podrsku ni svoje stranke a mislim da je posten i casnih namjera. Ovi ostali se zna zasto su tu. I bez tihica imaju vecinu da izglasaju policiju RS, ali Haaaaarisss nema potrebnu vecinu u domu naroda da to izglasa
Kako ono bi pred izbore haris ukida entitete

Onog Tihica mi bude s vremena na vrijeme toliko zao al jebiga. Ja mislim da je on covjek koji nema podrsku ni svoje stranke a mislim da je posten i casnih namjera. Ovi ostali se zna zasto su tu. I bez tihica imaju vecinu da izglasaju policiju RS, ali Haaaaarisss nema potrebnu vecinu u domu naroda da to izglasa
Kako ono bi pred izbore haris ukida entitete

-
nikad_izvini
Ima uvijek izdajnika i SINOVAmostarac wrote:vise niko
Kako ono bi pred izbore haris ukida entitete![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Lincoln-Burrows
pa čuj, dobar komentarobuca wrote:dosli, pozderali sve sto se pozderat moglo, podrignuli i otisli.
nije daleko od istine
Ponavljam iz Večernjeg lista:
"Ponavljam europski put nema alternativu. Dvojba je samo koliko ćemo izgubiti vremena dok stignemo tamo."
e, sad se postavlja pitanje koliko
narodu treba ovo gubljenje vremena?
-
obuca
mislim da ti ne trebam govoriti da narod u bih samo ko ovca gleda vjesti u 8, pa vjesti u 10 itd i svi se nesto cude psuju i laju.....al niko ama bas niko ne bi izasao na ulicu pa da se odradi nesto na fazon francuske. jutros na RSG-u, a nije 1 put da se o tome prica na RSG-u, opet suplja o tome. prosli put ja poslala poruku nesto tipa na ulicu treba izaci i socijani nemiri i blalalalalala i kaze voditelj: "aha a ko ce nas vodit". Pa zar te treba neko vodit u bolju buducnost. zar si glup pa ne znas da ti treba bolje itd. ovo je sve iz supljeg u prazno. BiH je dotakla dno i pretvara se u vjersku drzavu zahvaljujuci maticaru tihicu i mesarima ostalim. e nek je sa srecomLincoln-Burrows wrote:pa čuj, dobar komentarobuca wrote:dosli, pozderali sve sto se pozderat moglo, podrignuli i otisli.![]()
nije daleko od istine
"Ponavljam europski put nema alternativu. Dvojba je samo koliko ćemo izgubiti vremena dok stignemo tamo."
- osa
Pa ovo stvarno podsjeća na bivšu jugu.
Neke sastanci vladajuće šestorke iz BiH, koji se odvijaju u stilu „korak naprijed tri nazad“, neodoljivo podsjećaju na "putujući cirkus" predsjednika šest exyu republika, od prije dvadesetak godina. Epilog tih sastanaka svima je poznat - država se raspala.
ŠIROKI BRIJEG - Lideri šest vladajućih političkih stranaka napustili su u subotu, kompleks „Đulić“ u Širokom Brijegu bez da su išta potpisali, ili dogovorili. Umjesto da odu korak dalje i otvore pregovore o ustavnim promijenama, nakon što je manje više "Mostarskom deklaracijom" apsolivrano pitanje policije, baš na tom pitanju ponovo su se posvađali, pa je sve opet vraćeno na početak- u 2007.-u. Sva je sreća da svađa između Tihića i ostalih nije kulminirala tučom.
Dodik, kao da je znao kako od dogovora neće biti ništa pa nije, kako je sam priznao, ni olovku ponio. Na sastanak je došao ležerno obučen i kako je rekao usput. Zapravo je krenuo u Grude na utakmicu njegove Igoke - Partizan s grudskim košarkašima, pa je, u prolazu, navratio i do „Đulića".
Može autogram ?
Kako nije imao olovke premijer RS-a nije mogao ispuniti ni žarku želju jednom od kolega koji ga je zamolio za autogram.
Boravak kod Đulića ipak nije bio, kako mediji tvrde, „potpuni fijasko“. Dobro se jelo, a i pilo.
Hladna plata,...
“Najprije hladna plata, pa goveđa juha, tri vrste mesa; punjena teleća šnicla sa špinatom, potom bečka, piletina u umaku od sira, nakon toga palačinke u vanilija umaku, otkrila nam je šefica kuhinje tog poslovnosportskog kompleksa. Račun će platiti domaćin sastanka HDZ 1990.
U subotu 2. veljače bio je i Međunarodni dan homoseksualaca, a kako su stranački lideri nakon sastanka obećali da će se ponovno sastati do kraja prve polovice ovog mjeseca, netko iz mase je ustvrdio kako bi to najprije moglo biti 14. veljače, odnosno na Valentinovo ili Dan zaljubljenih!
Tijekom samog sastanka na vratima dvorane za sastanke stajao je natpis “Rezervirano”, pa su se neki u šali pitali je li to moguće nastalo od riječi rezervat.
Trči Suljo
Ono što nas je također iznenadilo bio je hod Sulejmana Tihića, koji je pored novinara projurio kao kojekakav dugoprugaš koji se pripremio za Olimpijske igre, a što je vrlo čudno s obzirom na sve te priče o njegovom zdravstvenom stanju. Možda čovjeku jednostavno godi širokobriješki zrak?
Neke sastanci vladajuće šestorke iz BiH, koji se odvijaju u stilu „korak naprijed tri nazad“, neodoljivo podsjećaju na, kako su ga mediji tada nazivali, "putujući cirkus" predsjednika šest republika bivše SFRJ, od prije nešto manje od dvadesetak godina. Na tim druženjima, čas u jednoj, čas u drugoj republici, po konacima i vilama, također se raz(preg)govaralo o reformi bivše SFR, uz bogatu trpezu i svitu novinara.
Repriza
Tko se sjeća tada su jedni prijetili otcjepljenjem, drugi predlagali konfederaciju kao kompromisno rješenje, dok su treći ustrajavali na politici „jaka Srbija, jaka Jugoslavija.“ Međunarodna zajednica je i tada podržavala "dijalog suprostavljeni strana", i ništa konkretno nije poduzimala.
Epilog tih sastanaka svima je poznat - država se raspala, u krvi. Narod bi rekao, ovaj put, samo krvi da ne bude.
Neke sastanci vladajuće šestorke iz BiH, koji se odvijaju u stilu „korak naprijed tri nazad“, neodoljivo podsjećaju na "putujući cirkus" predsjednika šest exyu republika, od prije dvadesetak godina. Epilog tih sastanaka svima je poznat - država se raspala.
ŠIROKI BRIJEG - Lideri šest vladajućih političkih stranaka napustili su u subotu, kompleks „Đulić“ u Širokom Brijegu bez da su išta potpisali, ili dogovorili. Umjesto da odu korak dalje i otvore pregovore o ustavnim promijenama, nakon što je manje više "Mostarskom deklaracijom" apsolivrano pitanje policije, baš na tom pitanju ponovo su se posvađali, pa je sve opet vraćeno na početak- u 2007.-u. Sva je sreća da svađa između Tihića i ostalih nije kulminirala tučom.
Dodik, kao da je znao kako od dogovora neće biti ništa pa nije, kako je sam priznao, ni olovku ponio. Na sastanak je došao ležerno obučen i kako je rekao usput. Zapravo je krenuo u Grude na utakmicu njegove Igoke - Partizan s grudskim košarkašima, pa je, u prolazu, navratio i do „Đulića".
Može autogram ?
Kako nije imao olovke premijer RS-a nije mogao ispuniti ni žarku želju jednom od kolega koji ga je zamolio za autogram.
Boravak kod Đulića ipak nije bio, kako mediji tvrde, „potpuni fijasko“. Dobro se jelo, a i pilo.
Hladna plata,...
“Najprije hladna plata, pa goveđa juha, tri vrste mesa; punjena teleća šnicla sa špinatom, potom bečka, piletina u umaku od sira, nakon toga palačinke u vanilija umaku, otkrila nam je šefica kuhinje tog poslovnosportskog kompleksa. Račun će platiti domaćin sastanka HDZ 1990.
U subotu 2. veljače bio je i Međunarodni dan homoseksualaca, a kako su stranački lideri nakon sastanka obećali da će se ponovno sastati do kraja prve polovice ovog mjeseca, netko iz mase je ustvrdio kako bi to najprije moglo biti 14. veljače, odnosno na Valentinovo ili Dan zaljubljenih!
Tijekom samog sastanka na vratima dvorane za sastanke stajao je natpis “Rezervirano”, pa su se neki u šali pitali je li to moguće nastalo od riječi rezervat.
Trči Suljo
Ono što nas je također iznenadilo bio je hod Sulejmana Tihića, koji je pored novinara projurio kao kojekakav dugoprugaš koji se pripremio za Olimpijske igre, a što je vrlo čudno s obzirom na sve te priče o njegovom zdravstvenom stanju. Možda čovjeku jednostavno godi širokobriješki zrak?
Neke sastanci vladajuće šestorke iz BiH, koji se odvijaju u stilu „korak naprijed tri nazad“, neodoljivo podsjećaju na, kako su ga mediji tada nazivali, "putujući cirkus" predsjednika šest republika bivše SFRJ, od prije nešto manje od dvadesetak godina. Na tim druženjima, čas u jednoj, čas u drugoj republici, po konacima i vilama, također se raz(preg)govaralo o reformi bivše SFR, uz bogatu trpezu i svitu novinara.
Repriza
Tko se sjeća tada su jedni prijetili otcjepljenjem, drugi predlagali konfederaciju kao kompromisno rješenje, dok su treći ustrajavali na politici „jaka Srbija, jaka Jugoslavija.“ Međunarodna zajednica je i tada podržavala "dijalog suprostavljeni strana", i ništa konkretno nije poduzimala.
Epilog tih sastanaka svima je poznat - država se raspala, u krvi. Narod bi rekao, ovaj put, samo krvi da ne bude.
- jeza u ledja
Ma mozda je glupo non stop okrivaljavati politicare, jer su oni po meni slika i prilika jednog prosjecnog B/H/S. Da se sastane jedan prosjecni lik iz SA, MO i BL epilog bi bio isti. 
-
eHost
Iskreno, ja ne znam kakav je prosjek, ali recimo da bi i medju prosjecnim ljudima mogao naci osobe kojima je buducnost BiH vazna.
Jel meni neko moze objasniti zasto se ti razgovori ne mogu prenositi javno. Mi smo birali te politicare i red je da znamo sta i o cemu pricaju. Mogu samo putovati i ispijati kafe i jesti, bez da ista progovore o BiH. Na kraju "razgovora" je ko biva press konferencija gdje onda jedni drugima skacu u usta..
eHOST
Jel meni neko moze objasniti zasto se ti razgovori ne mogu prenositi javno. Mi smo birali te politicare i red je da znamo sta i o cemu pricaju. Mogu samo putovati i ispijati kafe i jesti, bez da ista progovore o BiH. Na kraju "razgovora" je ko biva press konferencija gdje onda jedni drugima skacu u usta..
eHOST
- Hantraga
Mislim da stvarnog rezultata nema, kao sto nije bilo ni u zadnjih nekoliko godina...
Sastali su se zato sto moraju, jel su obecali Lajcaku...
Nezaboravite da su nasi mudri politicari obecali Lajcaku u Mostarskoj deklaraciji, da ce raditi na Reformi policije, samo da se parafira sporazum...
Zanci sad se moraju sastajati...Rezultata nece biti nikakvih, jel je problem isuvise kompleksan...
Bitno je da se nekako izmanevrise, da se sad i potpise taj sporazum, a da do Reforme ne dodje...
Dakle, EU je uslovljavala paraf sa reformom, pa se parafiralo i bez reforme...
Vjerujem da ce se i potpisati sporazum, a Reforma se nece napraviti...
Biti ce opet nesto kao neka Deklaracija da ce se raditi u buducnosti...
Opet ce se spakovati Evropi ona prica radicemo na reformi u okviru ustavnih ppromjena...
Svima je jasno da Ustavne promjene nemogu da se dese tako brzo, pa ce EU mozda i povjerovati i dopustiti poptis bez Reforme...
Ako Evropa nehtjedne da potpise, Mile ce odma zagalamit, Srbi c e se kao opet poceti nesto da bune, opet ce doci do politicke krize, kao i prije nekoliko mjeseci...
EU da smiri politicku krizu, dozvoljava potpis bez reforme...
I tako dok mi kudimo nase politicare, u sustini oni nerade los posao. Iskoristavaju krizu na Istoku i kompleknu situaciju koja moze nastati na Balkanu, pa plase Evropu da nas i ovakve nakaradne prime, sam da je mir u kuci...
Sve u svemu, treba da se pitamo...Sta mi zelimo?
Da li zelimo u EU ili da ukinemo RS...
Ako zelimo da ukinemo RS, necemo uci u EU za 100 godina, jel ce srbi kociti reformu...
Ako zelimo u EU, u sustini to se moze i desiti cak i sa RS...
Meni nesmeta BiH u EU, sa RS...Bilo bi bolje da je bez, ali ako uzmem racunicu kolke bi bile posljedice dok bi se ukinula, onda je i bolje mozda izabrati taj put...
Idemo u EU, ovakvi nakaradni kakvi smo, pa kad udjemo, mozda ce biti drugacija klima i lakse praviti reforme...Ja mislim da je to sto nasi politicari rade...Znaci oni svi nekako moraju ubjediti EU da nas prime ovakve nakaradne, jel je u sustini linija manjeg otpora, kad se problem potiskuje, a ne kad se pokusa rjesiti...
Nezaboravite da su nasi mudri politicari obecali Lajcaku u Mostarskoj deklaraciji, da ce raditi na Reformi policije, samo da se parafira sporazum...
Zanci sad se moraju sastajati...Rezultata nece biti nikakvih, jel je problem isuvise kompleksan...
Bitno je da se nekako izmanevrise, da se sad i potpise taj sporazum, a da do Reforme ne dodje...
Opet ce se spakovati Evropi ona prica radicemo na reformi u okviru ustavnih ppromjena...
Svima je jasno da Ustavne promjene nemogu da se dese tako brzo, pa ce EU mozda i povjerovati i dopustiti poptis bez Reforme...
Ako Evropa nehtjedne da potpise, Mile ce odma zagalamit, Srbi c e se kao opet poceti nesto da bune, opet ce doci do politicke krize, kao i prije nekoliko mjeseci...
I tako dok mi kudimo nase politicare, u sustini oni nerade los posao. Iskoristavaju krizu na Istoku i kompleknu situaciju koja moze nastati na Balkanu, pa plase Evropu da nas i ovakve nakaradne prime, sam da je mir u kuci...
Ako zelimo da ukinemo RS, necemo uci u EU za 100 godina, jel ce srbi kociti reformu...
Meni nesmeta BiH u EU, sa RS...Bilo bi bolje da je bez, ali ako uzmem racunicu kolke bi bile posljedice dok bi se ukinula, onda je i bolje mozda izabrati taj put...
Idemo u EU, ovakvi nakaradni kakvi smo, pa kad udjemo, mozda ce biti drugacija klima i lakse praviti reforme...Ja mislim da je to sto nasi politicari rade...Znaci oni svi nekako moraju ubjediti EU da nas prime ovakve nakaradne, jel je u sustini linija manjeg otpora, kad se problem potiskuje, a ne kad se pokusa rjesiti...
-
nokturno
Ne vidim to na isti nacin kao Hantaraga i mislim da mi u EU necemo uci sa RS i drzavom ovakvom kakva je. Moze nam se samo desiti da pred vratima EU dobijemo nalog o sporazumnom razdruzivanju jer ovakva drzava ne moze funkcionisati.
Meni samo nije jasno zasto Evropa insistira na sporazumima tipa ovog u Mostaru, zasto im je potrebna nekakva reforma zbog same reforme? Svima je jasno da se danasnje dvije policije ne bi ni po cemu promijenile time sto bi se formirala neka krovna komisija na drzavnom nivou. Cemu onda stvaranje drzavnih institucija koje ce biti svrha samim sebi?
Ja mislim da je to zavlacenje koje ima za cilj da se na kraju legne na rudu, da sami shvatimo da nam ne treba vojska, policija i ostale institucije na drzavnom nivou, koje ce samo trositi pare....i da na kraju shvatimo da nam ne treba ni ova drzava, vec da je najbolje da razdruzeni udjemo u EU.
Moje misljenje je da nas izmaraju do njihovog krajnjeg cilja, raspada BiH. Prije toga imaju jos jedan neizbjezni zadatak, da razrijese bosnjacko - hrvatsko pitanje.
Da Evropa zna i drugacije postupati, kad im je to u interesu, najbolji primjer je Kipar. Znaci, mogli bi drugacije da hoce.
Meni samo nije jasno zasto Evropa insistira na sporazumima tipa ovog u Mostaru, zasto im je potrebna nekakva reforma zbog same reforme? Svima je jasno da se danasnje dvije policije ne bi ni po cemu promijenile time sto bi se formirala neka krovna komisija na drzavnom nivou. Cemu onda stvaranje drzavnih institucija koje ce biti svrha samim sebi?
Ja mislim da je to zavlacenje koje ima za cilj da se na kraju legne na rudu, da sami shvatimo da nam ne treba vojska, policija i ostale institucije na drzavnom nivou, koje ce samo trositi pare....i da na kraju shvatimo da nam ne treba ni ova drzava, vec da je najbolje da razdruzeni udjemo u EU.
Moje misljenje je da nas izmaraju do njihovog krajnjeg cilja, raspada BiH. Prije toga imaju jos jedan neizbjezni zadatak, da razrijese bosnjacko - hrvatsko pitanje.
Da Evropa zna i drugacije postupati, kad im je to u interesu, najbolji primjer je Kipar. Znaci, mogli bi drugacije da hoce.
Last edited by nokturno on 04/02/2008 21:48, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
Mudro zboris Hantraga. Ja sam nekad davno govorio da su svi ovi pregovori u zadnje 2 godine podstaknuti iskljucivo od strane EU i zbog ulaska u EU, kao kobajagi uslovi za isti. S obzirom da mi se dogovor cini nemoguc, ja bi radije da scenario bude takav kakav ti opisujes. To je do sada palilo, pa sto ne bi i dalje. EU je jedna ekonomska masina koja jede sve pred sobom, ukljucujuci i nase, za EU male problemcice.
- cogni
Jedan od rijetkih zdravorazumskih postova u zadnje vrijeme, tj, otkad pratim ovaj forum.Hantraga wrote:Mislim da stvarnog rezultata nema, kao sto nije bilo ni u zadnjih nekoliko godina...
Kopiranje cijelih postova smatram neuljudnoscu, al ovaj zasluzuje to.
Pravljenje funkcionalne BiH i ulazak u EU znaci da se nece moci a)ukinuti RS i b) osamostaliti RS.
Cekanje Bosnjacima ne garantira a), niti Srbima garantira b), ali i jednima i drugima garantira nazadovanje i zaostajanje. Vrijeme je danas najskuplji resurs, al ta vijest izgleda nije stigla do BiH.
- jeza u ledja
aaa, te divne teorije zavjere.nokturno wrote:Ne vidim to na isti nacin kao Hantaraga i mislim da mi u EU necemo uci sa RS i drzavom ovakvom kakva je. Moze nam se samo desiti da pred vratima EU dobijemo nalog o sporazumnom razdruzivanju jer ovakva drzava ne moze funkcionisati.
Ti prosirenje EU gledas kao politicki korak, a ja kao ekonomski. Politicki, EU je razjedinjena i nema sansi da oni kao Unija imaju neku viziju kakva BiH treba da bude i da li uopste treba da bude. Ekonomski (sto je i jedini razlog EU prosirenja), logicno bi bilo da masina trazi ujedinjeno trziste, kako unutar sebe, a na nizem nivou unutar drzava. Ujedinjeno trziste, ujedinjene zakone i ujedinjeno sudstvo i policiju koja te zakone sprovodi.
Ja sam uvjeren, da se pitaju obicni politicari iz zemalja EU, ili narod, da se ista nikad ni ne bi prosirila iz zapadne Evrope. I siguran sam da ne postoji jasna zajednicka politika EU prema bilo kojem pitanju. Tako ja na recimo kad posmatram eventualnu podrsku ili neprijateljstvo prema BiH, RS, Kosovu ili Srbiji tada gledam iskljucivo na individualne drzave i njihove vlade, a nikako na cijelu EU kao jedinstven blok.
- and
mislim da se više ne stoji u mjestu.poluvrijeme izgleda ističe.
srbi i hrvati nastavljaju tamo gdje su stali.bošnjaci su kao i obično izgubljeni u prostoru i vremenu.
hrvati su se izjasnili za federalizaciju,treći entitet.
srbi sada govore da hoće federalnu jedinicu sa mogućnosti otcjepljenja.
evropa sve to gleda kao i za vrijeme rata.
mislim da bi bošnjaci trebali predstaviti model normalne gradjanske države,pa neka se i evropa izjasni koju će politiku podržati.
neka jasno kažu da li su za normalnu državu bosnu i hercegovinu ili su za to da se ratom započeti posao dovrši i da se bih podijeli.
bojim se da oni podržavaju ovu drugu opciju,ali da 1995 jednostavno pored svega sto su učinili(ili nisu),nisu imali obraza da to urade.
srbi i hrvati nastavljaju tamo gdje su stali.bošnjaci su kao i obično izgubljeni u prostoru i vremenu.
mislim da bi bošnjaci trebali predstaviti model normalne gradjanske države,pa neka se i evropa izjasni koju će politiku podržati.
neka jasno kažu da li su za normalnu državu bosnu i hercegovinu ili su za to da se ratom započeti posao dovrši i da se bih podijeli.
bojim se da oni podržavaju ovu drugu opciju,ali da 1995 jednostavno pored svega sto su učinili(ili nisu),nisu imali obraza da to urade.
- Hantraga
Bosna bi bila rjesena kao Kipar da nema Bosnjaka..jel bi onda Srbija i Hrvatska uzele svoje djelove, kao sto su Grcka i Turska u Kipru...i imali bi zelenu linju po sred Bosne i Neretve...nokturno wrote:Ne vidim to na isti nacin kao Hantaraga i mislim da mi u EU necemo uci sa RS i drzavom ovakvom kakva je. Moze nam se samo desiti da pred vratima EU dobijemo nalog o sporazumnom razdruzivanju jer ovakva drzava ne moze funkcionisati.
No posto BiH ima treci narod, nemoguce je rjesiti Kiparskim primjerom...
Nevjerujem da ce EU dozvoliti da se BiH podjeli na tri djela, i onda da ima samostalnu Bosnjacku drzavu, koja bi vremenom postala mala Turska...
Sve u svemu, Srbi, Hrvati i Bosnjaci imaju dosta razliciti vizija kakvu zele BiH, no imaju i poneku zajednicku, a to je Evropa...
Mislim da je to adut na kojem politicari rade. Potiskuju sve ono sto ih razilazi, a forsiraju ono u cemu se slazu, ulazak u EU...
Problem je sto EU ne zeli ovakvi da udjemo, a da bi mi rjheslili svoje unutrasnje razlike, trebace godine i godine...Zato treba nekako skontati, kako smuntati EU da nas primi ovakve...
Sto je najbitnije, ma koliko se mi razilazili i svadjali oko uredjenja BIH, mi smo u svi u jednom vagonu...
Znaci svi zajedno idemo u jednom pravcu, i to je ohrabrujuca okolnost, a sta se desava u Vagonu...Pa sasatnci tipa Siroki Brijeg... cuga, mezetluci...
- jeza u ledja
Iz danasnjih Nezavisnih:
Milorad Dodik: Tihić želi da ostane OHR
Dragan RISOJEVIĆ
04.02.2008 19:42
BANJALUKA - Sulejman Tihić, lider SDA, odbacio je sporazum o reformi policije pod uticajem određenih stranih ambasada kako bi problematizovao političku situaciju u zemlji i na taj način zadržao OHR uoči odluke o njegovom statusu, izjavio je juče Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i premijer RS.
Nakon što je Tihić na sastanku vladajuće šestorke u Širokom Brijegu odbacio Mostarsku deklaraciju, Dodik je ocijenio da ga je neko na to nagovorio, ističući da Tihić, po njegovoj procjeni, želi da ospori autoritet visokog predstavnika kako bi, utičući na zemlje članice Savjeta za sprovođenje mira (PIC), zadržao OHR.
"On želi da da razlog međunarodnim šaptačima, koji su ga nagovorili na ovo, da se ponovo vrati teza o potrebi zadržavanja OHR-a i da vodi svoj unutrašnji rat s Harisom Silajdžićem u Federaciji", rekao je Dodik i istakao da mu je poznato ko su ti "šaptači", ali nije želio da ih imenuje.
Dodik je prenio da su lideri svih pet ostalih partija, poslije Tihićevog povlačenja, izrazili spremnost da nastave sa sprovođenjem mostarskog dogovora o reformi policije. Prema njegovim riječima, ostale partije tokom ovog mjeseca mogu usvojiti zakone o policiji i bez glasova SDA kako bi bio potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.
On je još jednom ponovio da bi potpis na sporazum trebalo da označi kraj OHR-a u sadašnjem kapacitetu, s obzirom na ranija obećanja iz međunarodne zajednice, ali i prestankom same potrebe za zadržavanjem OHR-a.
Dodik je ocijenio da Tihić želi visokog predstavnika kao što je svojevremeno bio Pedi Ešdaun, ističući da on, izgleda, "čeka nekog princa na konju koji bi napravio Bosnu kako on želi".
Prema njegovom mišljenju, razlozi za Tihićevo povlačenje kriju se i u tome što on, očigledno, nije prebolio izborni poraz od Silajdžića, prenoseći da je čitav sastanak u Širokom Brijegu, bez obzira na to o čemu se razgovoralo, protekao u znaku sukoba njih dvojice.
Pavić: Očekivan ishod
Marko Pavić, predsjednik DNS-a, ocijenio je da je ishod subotnjih razgovora u Širokom Brijegu očekivan i da je sada jasno da bošnjačkim liderima nije cilj ulazak BiH u EU nego rušenje i ukidanje RS.
"Jasno je da je pozadina odustajanja od svih ranijih dogovora to što nije ispunjen njihov osnovni cilj - ukidanje RS i promjena Dejtonskog sporazuma", rekao je Pavić.
Ovima koji podrzavaju Silajdzica. Bekani jedni!!!! Bekani!!! Isti taj Dodik kojeg 'mrzite iz dna duse' i zbog koga ste glasali za Harisa da se bori s njim jasno i glasno po ko zna koji put vam pljuje u lice i jasno pokazuje da je Silajdzic taj s kojim se njegova misljenja podudaraju, a ne Tihic. Koji ste vi samo bekani, pa to je tragikomicno!
I lijepo vam je receno prije izbora da je Silajdzic izdajica i slino koji vam prodaje suplju pricu. Da se bori samo za vlast, a ne za ideale. Ali ne, sta ce jedan jado Tihic pokraj Lepog, onako pametnog, jel tako? JJJooooojjjj zemljo otvori se.
Milorad Dodik: Tihić želi da ostane OHR
Dragan RISOJEVIĆ
04.02.2008 19:42
BANJALUKA - Sulejman Tihić, lider SDA, odbacio je sporazum o reformi policije pod uticajem određenih stranih ambasada kako bi problematizovao političku situaciju u zemlji i na taj način zadržao OHR uoči odluke o njegovom statusu, izjavio je juče Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i premijer RS.
Nakon što je Tihić na sastanku vladajuće šestorke u Širokom Brijegu odbacio Mostarsku deklaraciju, Dodik je ocijenio da ga je neko na to nagovorio, ističući da Tihić, po njegovoj procjeni, želi da ospori autoritet visokog predstavnika kako bi, utičući na zemlje članice Savjeta za sprovođenje mira (PIC), zadržao OHR.
"On želi da da razlog međunarodnim šaptačima, koji su ga nagovorili na ovo, da se ponovo vrati teza o potrebi zadržavanja OHR-a i da vodi svoj unutrašnji rat s Harisom Silajdžićem u Federaciji", rekao je Dodik i istakao da mu je poznato ko su ti "šaptači", ali nije želio da ih imenuje.
Dodik je prenio da su lideri svih pet ostalih partija, poslije Tihićevog povlačenja, izrazili spremnost da nastave sa sprovođenjem mostarskog dogovora o reformi policije. Prema njegovim riječima, ostale partije tokom ovog mjeseca mogu usvojiti zakone o policiji i bez glasova SDA kako bi bio potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.
On je još jednom ponovio da bi potpis na sporazum trebalo da označi kraj OHR-a u sadašnjem kapacitetu, s obzirom na ranija obećanja iz međunarodne zajednice, ali i prestankom same potrebe za zadržavanjem OHR-a.
Dodik je ocijenio da Tihić želi visokog predstavnika kao što je svojevremeno bio Pedi Ešdaun, ističući da on, izgleda, "čeka nekog princa na konju koji bi napravio Bosnu kako on želi".
Prema njegovom mišljenju, razlozi za Tihićevo povlačenje kriju se i u tome što on, očigledno, nije prebolio izborni poraz od Silajdžića, prenoseći da je čitav sastanak u Širokom Brijegu, bez obzira na to o čemu se razgovoralo, protekao u znaku sukoba njih dvojice.
Pavić: Očekivan ishod
Marko Pavić, predsjednik DNS-a, ocijenio je da je ishod subotnjih razgovora u Širokom Brijegu očekivan i da je sada jasno da bošnjačkim liderima nije cilj ulazak BiH u EU nego rušenje i ukidanje RS.
"Jasno je da je pozadina odustajanja od svih ranijih dogovora to što nije ispunjen njihov osnovni cilj - ukidanje RS i promjena Dejtonskog sporazuma", rekao je Pavić.
Ovima koji podrzavaju Silajdzica. Bekani jedni!!!! Bekani!!! Isti taj Dodik kojeg 'mrzite iz dna duse' i zbog koga ste glasali za Harisa da se bori s njim jasno i glasno po ko zna koji put vam pljuje u lice i jasno pokazuje da je Silajdzic taj s kojim se njegova misljenja podudaraju, a ne Tihic. Koji ste vi samo bekani, pa to je tragikomicno!
I lijepo vam je receno prije izbora da je Silajdzic izdajica i slino koji vam prodaje suplju pricu. Da se bori samo za vlast, a ne za ideale. Ali ne, sta ce jedan jado Tihic pokraj Lepog, onako pametnog, jel tako? JJJooooojjjj zemljo otvori se.
-
nokturno
Ti si slabo skontao EU, ciji smisao se najbolje vidi na Balkanu. Ona je daleko od puke ekonomske unije, jer bez politicke stabilnosti nema ni ekonomije. Ne postoji zemlja u Evropi koja nema neku svoju staru kartu sa malo vise teritorije, koju su kasnije izgubili na racun komsija ili zamisljenu a nikad ostvarenu, sa drugacijim granicama od onih danasnjih.Ti prosirenje EU gledas kao politicki korak, a ja kao ekonomski
------------------------------------------------
Sto se EU-a i Bosne tice, ako je to iskljucivo cilj Bosnjaka, ne moramo onda ni ulaziti u uniju u ovakvom obliku. Novi Ustav i sve vezano za njega treba da bude rezultat kompromisa svih zainteresovanih strana u BiH. Ovako ispada da se ide logikom, Bosnjacima treba EU i Bosna u njoj, pa neka popustaju i koriguju svoje stavove do besvjesti.
I da, Kipar je nezavisna drzava i ne pripada Grckoj. Raspao se upravo kad je doslo do pokusaja pripajanja Grckoj. Poredjenje sam napravio jer je EU primila jedan dio Kipra u zajednicu i time napravio pritisak na onaj nepriznati dio, iako su za hatar clanstva u uniji, bas ti nepriznati napravili kompromis i prihvatili plan UN-a o ujedinjenju ostrva.
- jeza u ledja
Reci mi - koji je razlog sadasnjeg prosirenja EU?nokturno wrote:Ti si slabo skontao EU, ciji smisao se najbolje vidi na Balkanu. Ona je daleko od puke ekonomske unije, jer bez politicke stabilnosti nema ni ekonomije. Ne postoji zemlja u Evropi koja nema neku svoju staru kartu sa malo vise teritorije, koju su kasnije izgubili na racun komsija ili zamisljenu a nikad ostvarenu, sa drugacijim granicama od onih danasnjih.Ti prosirenje EU gledas kao politicki korak, a ja kao ekonomski
- Lincoln-Burrows
Mislim da EU ne želi građansku državu jer takva nije postignuta nitiand wrote:mislim da se više ne stoji u mjestu.poluvrijeme izgleda ističe.
na području FederacijeBH, t.j. Hrvati nisu ravnopravni. Da smo tu imali ravnopravnost ne bi se tražilo reforme niti bi itko tražio bilo što jer Hrvatima
i ne treba teritorij, oni žive na čitavom dijelu BiH i željeli su ravnopravnost. Političari u ovoj zemlji imaju izgleda puno više vlastitih interesa nego fleksibilnosti da poštuju i druge.
- Lincoln-Burrows
slažem se sa ovim, odlično elaboriranonokturno wrote: Ti si slabo skontao EU, ciji smisao se najbolje vidi na Balkanu. Ona je daleko od puke ekonomske unije, jer bez politicke stabilnosti nema ni ekonomije. Ne postoji zemlja u Evropi koja nema neku svoju staru kartu sa malo vise teritorije, koju su kasnije izgubili na racun komsija ili zamisljenu a nikad ostvarenu, sa drugacijim granicama od onih danasnjih.
Sto se EU-a i Bosne tice, ako je to iskljucivo cilj Bosnjaka, ne moramo onda ni ulaziti u uniju u ovakvom obliku. Novi Ustav i sve vezano za njega treba da bude rezultat kompromisa svih zainteresovanih strana u BiH. Ovako ispada da se ide logikom, Bosnjacima treba EU i Bosna u njoj, pa neka popustaju i koriguju svoje stavove do besvjesti.
I da, Kipar je nezavisna drzava i ne pripada Grckoj. Raspao se upravo kad je doslo do pokusaja pripajanja Grckoj. Poredjenje sam napravio jer je EU primila jedan dio Kipra u zajednicu i time napravio pritisak na onaj nepriznati dio, iako su za hatar clanstva u uniji, bas ti nepriznati napravili kompromis i prihvatili plan UN-a o ujedinjenju ostrva.
i pravilno gledano na riješenje ove sveopće situacije u BiH
- DobroJutroKolumbo
E vala si i ti poletna da izadjes na ulicu...obuca wrote:mislim da ti ne trebam govoriti da narod u bih samo ko ovca gleda vjesti u 8, pa vjesti u 10 itd i svi se nesto cude psuju i laju.....al niko ama bas niko ne bi izasao na ulicu pa da se odradi nesto na fazon francuske. jutros na RSG-u, a nije 1 put da se o tome prica na RSG-u, opet suplja o tome. prosli put ja poslala poruku nesto tipa na ulicu treba izaci i socijani nemiri i blalalalalala i kaze voditelj: "aha a ko ce nas vodit". Pa zar te treba neko vodit u bolju buducnost. zar si glup pa ne znas da ti treba bolje itd. ovo je sve iz supljeg u prazno. BiH je dotakla dno i pretvara se u vjersku drzavu zahvaljujuci maticaru tihicu i mesarima ostalim. e nek je sa srecomLincoln-Burrows wrote:pa čuj, dobar komentarobuca wrote:dosli, pozderali sve sto se pozderat moglo, podrignuli i otisli.![]()
nije daleko od istine