Onda sam nadosao na ideju da ovakvo ponasanje na sve tri strane moze biti objasnjeno iskljucivo kroz kriminal. Trgovina drogom i oruzjem te generalno kriminal uz podrsku vladajucih struktura. Generalna nezainteresovanost za drzavotvornoscu nego je fokus na licnom bogacenju kroz neki kriminal. Velike kolicine droge ulaze u Evropu a proizvodi se u Meksiku. Mnogo je lakse brodom je dovesti do neke luke u Jadranu (Albanija na primjer), i onda kopnenim putem preko Srbije i BiH do granice. Tu imas samo jednu granicu da prodjes i usao si u EU. Idealna ruta za put droge pod blagoslovom vlasti. Svako se moze ugraditi.
Ja vec odavno imam tu ideju ali naravno bez dokaza. Sve do danas i OVOG clanka. Bivsi ministar sigurnosti Mektic kupio stan od svog "savjetnika" koji je pao u policijskoj akciji "Transporter" u Novembru prosle godine. Sta je radio? Prevozio tone i tone kokaina.
I to objasnjava zasto "nacionalisti" nece funkcionalnu BiH. Nikome od njih ne odgovara funkcionalna drzava jer tad ce morati raditi. Sad samo klimaju glavom da je OK prevesti kamion droge kroz moju teritoriju. Policija te nece zaustavljati. Meni licno ovo daje odgovor na mnoga "misteriozna" desavanja gdje se vecina stvari moze objasniti kroz puteve droge ali i ostalih kriminala.
Zamisli da je ministar sigurnosti (bio to Mektic ili Radoncic nebitno) ima za najboljeg jarana nekoga ko je osumnjicen za trgovinu tona i tona kokaina. Naravno da tu nisu cista posla. Naravno da ce slucajevi poput Dzenana Memica ili Davida Dragicevica biti zataskani. Ova vijest promice izmedju redova ali ustvari otkriva sustinski problem ovog drustva. Kriminal je vlast. Opozicija = pozicija = vlast = kriminal. Uopste nema formalnog sistema vladavine zakona. Imas kriminalni sistem koji je podijeljen izmedju razlicith partija gdje se niko nikome ne mijesa u njegov reon. Kladionicarski lobi, turisticki lobi, droga, oruzje. Neki dan citam izvjestaj svedske policije gdje otkrivaju da je vecina pucnjava koje lokalne bande odrade, izvrseno sa oruzjem iz bivse jugoslavije. Ko je dovezao jugoslovensko oruzje (pistolje i automate) u Svedsku?
Mislim, nisam ja naivan pa da sam "tek sad to shvatio", ali sad je u javnost izasla konkretna veza izmedju vladajuce i kriminalne strukture. Ti mali zupcanici u globalnom biznisu droge u kojoj je veliki broj ljudi zivi u patnji da bi mali broj ljudi imao iznimno bogastvo. Ja neki dan napisah na temi "Poskupljenja" kako su ove cijene sa gorivom zapravo posljedica globalizacije i da se mi takmicimo sa njemcima, svedima, belgijancima te da su oni spremniji da plate skuplje od nas. Napadose me kako se mi ne mozemo s njima porediti jer su oni bogatiji od nas. Pa evo ti razlog zasto su oni bogatiji od nas. Zbog ovih gladnih ociju koji ce prodati boga oca samo da ono ima najnoviji kic. Ovi lopovi sto kupuju jahte i nekretnine po svijetu propustajuci drogu u EU, a budale nisu ni svjesni da kradu sami od sebe.
Isto to su radili ruski oligarsi i sad im sve zaprijenise. Nit je ruski narod vidio te pare, nit ih oligarsi sada imaju. Samo se narod tada patio a i sada se pati a ovi sitni misevi nikada nikakve koristi nisu imali od njih. Koja kratkovidnost. Svih politika. Nije samo da su srbi kratkovidi, Svi su. Umjesto da te pare ulazu da se pravi veci i bolji autoput od kojeg ce i oni imati koristi, stoka sitnog zuba povecava broj nula na nekom imaginarnom racunu kojeg ce opet neki englez zaplijeniti kad odluci tako. Nit ce narod vidjeti te pare, nit ce ovi kreteni vidjeti iste.
jbg, izvinjavam se na dugom postu, dirnula me ova vijest gdje ne treba