kao i svaka drzava na svijetu i mi treba da nadogradjujemo svoju kuhinju novim receptima. za pocetak ja predlazem da uvrstimo sljedeca dva recepta u nasu nacionalnu kuhinju a zamolio bih ostale koji imaju slicne ideje da se nadovezuju i tako obogatimo nasu kuharsku ponudu...prijatno.
prvi recept se zove Tucana Snicla Alija Izetbegovic.
uzmete dobar komad, cekic za tucanje i pocnete sa mlacenjem. meso je tvrdo te ga s toga treba dosta dugo mlatiti. nekako se to vrijeme omeksavanja poklapa sa vremenom jedne pjesme pa i to mozete uzeti kao mjerodavno. pjevajuci:
DA TE NIJE ALIJA....
Cekao sam zoru, gledao sam zvijezde
Sanjao sam Bosnu, sto se nesmije
Begovska je izdajnicka
Klika Bosnu srblju prodala
Od te strane ja okrecem glavu
Iz tih dvora da ne zovu
Izdajnici naseg naroda
Izdajnike na zid srama
Izdajnici naseg naroda
Izdajnike na zid srama
Nebi sjala ovako zarko
Ova cetna genocidija
Ja bih Bosnom hod'o lahko
Da te nije alija....
Zelio sam Bosnu, zelio slobodu
Branio sam narod a i volju
Prodadose za deklaraciju
Dadose mi mracnu geno...genocidiju
Prodadose za deklaraciju
Dadose mi mracnu geno...genocidiju
Nebi sjala ovako zarko
Ova cetna genocidija
Ja bih Bosnom hod'o lahko
Da te nije alija....
...i mlateci komadinu na stolu za svo to vrijeme dobivate na kraju pjesme sniclu koja je mekana za zvakanje. sada preostaje da se uroni u umucena jaja (najbolje je uzeti jaja sa neke srpske farme jaja, dopunjava original meso) pa u brasno (opet, 'senica iz srbije nekako se najbolje uklapa) i sve to uroniti u jedno 2 cm zagrijane svinjske masti, peci 5 minuta na jednoj strani i 3.5 minuta na drugoj strani da se fino zacrveni...sluziti sa srpskom pogacom, malo soli i uzickim kajmakom...prijatno!
drugi recept je Klepe ala Sulejman Tihic.
razvijte jufku i izrezite je na kocke, onako vece. stavite malo svinjskog fasiranog mesa u sredinu (ni original koji je uzet kao uzor za ovaj recept nema puno vise u svojoj glavi) savijte jednu klepu i podignite je sa tri prsta tako da kaziprst i sredji prst su ispod mesnog dijela klepe a palac sa gornje strane, da provjerite da li ima dovoljno tjestenine da mase sa strane. ako ste zadovoljni pristupite punjenju ostalih klepa, ako niste, skupite tjesto i ponovo razvijte i izrezite na vece kocke pa ponovo provjerite. postupak ponovite sve dok nebudete zadovoljni sa tjestom koje mlatara sa strana ono malo fasiranog punjenja u sredini klepe.
u veci lonac naspite vode, nasjeckajte slanine da im da masnocu i ukus i uronite Klepe ala Sulejman Tihic u kipucu vodu i sacekajte da izadju na povrsinu. podignite ih viljuskom i jos jednom provjerite elasticnost krajeva tijesta, ako je suvise kruto vratite u vodu jos par sekundi. tjesto treba da leprsa a ne da je kruto.
kada sve izvadite na tepsiju prelijte vec pripremljenom smjesom rastopljenog uzickog kajmaka i svinjske masti i servirajte gostima koji ce uzivati u ovom novom receptu nacionalne kuhinje...
eto, i bosanska kuhinja se mjenja pod "slovom Daytona"...
stvaranje Daytonske Bosanske Kuhinje
- essex
- essex
#2 Re: stvaranje Daytonske Bosanske Kuhinje
...nakon cudnog predjela "klepe ala sulejman tihic" i tesko svarljive "tucane snicle alija izetbegovic" covjek stvarno mora pomoci svoj stomak da sve ovo svari. za tu svrhu je osmisljen koktel...
Koktel Dupli Reis
ovo je koktelski pogled na dva reisa koja su bila postavljena od strane velikosrpskog programa i obojica su volila vatrenu vodu. prvi je reis spaho za kojeg postoje dokumenti i zalbe protiv njegovog postavljanja za reisa upravo zbog privrzenosti vatrenoj vodi. nepotrebno je napomenuti da je brat anamoonoga spahe koji prodade bosnu za ministarsku fotelju.
drugi je reis ceric zvani muki za kojeg mi je pticica dojavila da je i on znao potegnuti vatrenu vodu i evo istim putem kojim je i spaho postao reis dodje jos jedan pijano za reisa, uz pomoc velikosrpskog programa i projekta, vecinom kao ptica KOS.
otkrivajuci naklonost vatrenoj vodi od strane ova dva reisa ovim koktelom im se odaje priznanje i zasluge uvodjenja vatrene vode u islamsku zajednicu.
za koktel je potrebno:
pola kiwija
dupla votka
smrvljeni led
uzmete polovinu kiwija i stisnete tako da kiwi istisnete na tanjiric prstima i odvojite od koze koja ce vam ostati u ruci. viljuskom izgnjecite i sve saspete u sejker. 4-5 supenih kasika smrvljenog leda (kocke leda stavite u blender i pulsirajuci par puta ce te pretvoriti u manje komadice leda) naspite u sejker i dupla votka (doplo je zbog dva reisa, brata po vatrenoj vodi) ide u sejker, stavite poklopac i sve promuckate u maniru elegantog sankera. sve saspete u casu za viski i na dobrom ste putu da pomognete svome stomaku varenje cudnih daytonskih jela. karakterisitika ovog koktela je zelena boja i kazu da to ustvari pomaze varenju, a ako se jos ubaci koji hodzin zapis pomaze garant.
ne preporucuje se vise od 5 na javnim mjestima...
Koktel Dupli Reis
ovo je koktelski pogled na dva reisa koja su bila postavljena od strane velikosrpskog programa i obojica su volila vatrenu vodu. prvi je reis spaho za kojeg postoje dokumenti i zalbe protiv njegovog postavljanja za reisa upravo zbog privrzenosti vatrenoj vodi. nepotrebno je napomenuti da je brat anamoonoga spahe koji prodade bosnu za ministarsku fotelju.
drugi je reis ceric zvani muki za kojeg mi je pticica dojavila da je i on znao potegnuti vatrenu vodu i evo istim putem kojim je i spaho postao reis dodje jos jedan pijano za reisa, uz pomoc velikosrpskog programa i projekta, vecinom kao ptica KOS.
otkrivajuci naklonost vatrenoj vodi od strane ova dva reisa ovim koktelom im se odaje priznanje i zasluge uvodjenja vatrene vode u islamsku zajednicu.
za koktel je potrebno:
pola kiwija
dupla votka
smrvljeni led
uzmete polovinu kiwija i stisnete tako da kiwi istisnete na tanjiric prstima i odvojite od koze koja ce vam ostati u ruci. viljuskom izgnjecite i sve saspete u sejker. 4-5 supenih kasika smrvljenog leda (kocke leda stavite u blender i pulsirajuci par puta ce te pretvoriti u manje komadice leda) naspite u sejker i dupla votka (doplo je zbog dva reisa, brata po vatrenoj vodi) ide u sejker, stavite poklopac i sve promuckate u maniru elegantog sankera. sve saspete u casu za viski i na dobrom ste putu da pomognete svome stomaku varenje cudnih daytonskih jela. karakterisitika ovog koktela je zelena boja i kazu da to ustvari pomaze varenju, a ako se jos ubaci koji hodzin zapis pomaze garant.
ne preporucuje se vise od 5 na javnim mjestima...