Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
- insomnia78
#26 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Ono ko htio bi on al neda ni jedna?
- Bloo
- Globalna šefica
#27 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Mrzim.taj izrazinsomnia78 wrote:Ono ko htio bi on al neda ni jedna?
Ne dati...
- insomnia78
#28 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
To je prava ženaBloo wrote:Mrzim.taj izrazinsomnia78 wrote:Ono ko htio bi on al neda ni jedna?![]()
Ne dati...
-
kerima1
#29 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
insomnia78 wrote:Ono ko htio bi on al neda ni jedna?
- S4mpion
#30 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Ne mogu naći ništa što upućuje na takav zaključak.Bloo wrote:Pa ti si onda počeo od premise da svaki seksualni odnos rezultira djetetom (nije bitno da li je prije braka ili u braku ili u vezi).
Ovo je pitanje na koje sam odgovorio:Uzevši u obzir pitanje u naslovu teme, te činjenicu da te zakon ne spriječava da ideš od jedne do druge žene i oplođuješ sve dok niste u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, ti si u suštini samo napisao osvrt na brak i seksualne odnose i to iz vizure monogamije i poligamije.
Dakle, nisam govorio o monogamiji niti poligamiji, kao takvima, već sam samo uspostavio korelaciju između pravila(ovakvih ili onakvih), prirode i same pojave o kojoj govorimo. Pitanje je veoma kompleksno i uopšteno, pa ga treba malo "stesat'", dati mu neke smjernice.Da li je za vas ova vrsta intimnosti nešto prirodno što se ne veže pretjerano za religijske propise ili pak društvene norme ili mahalu?
Tek sad, kad su udareni ti neki temelji, formirane veze između pojmova, mogu reći da je stupanje u seksualne odnose van braka prirodna stvar, relativno nepovoljna za društvo i itekako ograničena pravilima, za opštu dobrobit. A društvene norme su posebna priča.
Doći ćemo i do toga. Odgovor na ovo pitanje je čisti zaključak, a iz iskustva znam, da je zaključak bolje ostavit' za kraj ukoliko ne misliš steći 200 neprijatelja na forumu.Nisi odgovorio kakvo je tvoje mišljenje o seksu prije braka
Na primjer šta misliš o seksualnim odnosima prije braka a koji ne rezultiraju djecom?
- Bloo
- Globalna šefica
#31 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
@S4ampion
S obzirom da tema nije premise i izvodenje zakljucaka, a u svjetlu toga koja ja tvoja jasna oremisa, mrzi me da ti repliciram
Bolje.odmah znati ko su neprijatelji
S obzirom da tema nije premise i izvodenje zakljucaka, a u svjetlu toga koja ja tvoja jasna oremisa, mrzi me da ti repliciram
Bolje.odmah znati ko su neprijatelji
- HardcoreMX
#32 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
je l ovo nesto daj mi pa cu te ozeniti.. 
-
belfy
#33 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
ni cipele ne kupujes bez da gurnes nogu u njih, a napravis i koji korak u njima. a cipele traju relativno kratko u odnosu na brak. 
- Bloo
- Globalna šefica
#34 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Sto je najgore, ima i tih slucajeva...HardcoreMX wrote:je l ovo nesto daj mi pa cu te ozeniti..
- Irsar
#35 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Samo kratka napomena: prirodno je ono kako je Allah/Bog odredio, ne kako se može naći u prirodi.
Istina je da se u prirodi stvari odvijaju, u pravilu, upravo kako je Allah/Bog odredio; problem je što se mogu naći i devijacije, a smatrati devijacije jednako validnima kao i pravilo je upravo klopka argumenta "prirodnosti" kako se pogrešno interpretira da znači "ono što se može naći u prirodi".
Reko da napomenem, jer vidim nešto se spominje riječ "priroda" ovdje...
Istina je da se u prirodi stvari odvijaju, u pravilu, upravo kako je Allah/Bog odredio; problem je što se mogu naći i devijacije, a smatrati devijacije jednako validnima kao i pravilo je upravo klopka argumenta "prirodnosti" kako se pogrešno interpretira da znači "ono što se može naći u prirodi".
- Bloo
- Globalna šefica
#36 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Propisi zabranjuju seksualne odnose prije braka, pretpostavljam zbog trudnoce.Irsar wrote:Samo kratka napomena: prirodno je ono kako je Allah/Bog odredio, ne kako se može naći u prirodi.
Da li su dozvoljeni odnosi prije braka uz koristenje kontraceptivnih sredstava?
-
dadinjo33
#37 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Jesu, ali uz ne vise od tri svjedoka. Navodno Peeping T(h)om jednom tako nije mogao vjerovati svojim ocima, pa je dobio nadimak Nevjerni Toma.
- Irsar
#38 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Zabranjuju prije braka zbog mnogih razloga, trudnoća čak nije niti glavni. Spolni odnosi, kao uostalom i sve drugo, su nešto što treba biti usklađeno sa ostalim aspektima čovjeka, primarno sa čovjekovom opredijeljenošću da živi moralno uzvišeni život dostojan čovjeka. Odnosi prije braka, stoga, na određeni način obezvređuju ili bar čine jeftinim same te odnose i sam način života općenito, jer kao i sve i ti odnosi imaju svoje mjestu, vrijeme i uvjete. Uklanjanje tih uvjeta i smatranje da je OK da se čini šta je koga volja ("moje tijelo moje pravo") samo vodi moralnoj dekadenci, koja ne mora odmah biti uočljiva.Bloo wrote:Propisi zabranjuju seksualne odnose prije braka, pretpostavljam zbog trudnoce.
Da li su dozvoljeni odnosi prije braka uz koristenje kontraceptivnih sredstava?
Postoji i faktor ne-materijalnog u svemu što čovjek čini, a što se odražava na njegovu podsvijest i dušu. Spolni odnosi treba da budu kontrolisani, kao i sve uostalom, i treba da budu, kako da ovo kažem, praćeni nekom tendencijom ka "uzvišenošću". Spolni odnos nije grijeh, ali spolni odnos van braka jeste; postoje razlozi zašto je to tako i oni se ne završavaju samo na materijalnom ("sprječavanje trudnoće") već se tiču i stvari poput obezvređenja samog čina, animalizma, hedonizma, nekontrolisanosti, primitivnosti i tako dalje.
Doduše, za razumijevanje svega toga mora se prihvatiti moralnost uslovljena Bogom, a ne "moralnost" subjektivizma koja danas pretežno vlada.
Kao što rekoh, prirodno = kako je Allah odredio, ne kako je u prirodi.
- Connaisseur Karlin
#39 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
insomnia, zasto je problem, ako je netko rodjen kao vanbracno dijeteBloo wrote:nisam ni rekla vanbračnoinsomnia78 wrote: Ja nisam vanbracno djete. Nizak pokusajveć možda začeto prije braka
Bloo, je dobro rekla, mnogo osoba ne zna da su zacete prije ulaska rodlitelja u brak
-
dadinjo33
#40 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Hmmm...
"Priroda je sve ono sto nas okruzuje".
"Gdje god se okrenete, tamo je Allahovo lice".
"we bil qaderi khayrihi we šerrihi minellahi te'ala".
- Bloo
- Globalna šefica
#41 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Hvala na odgovoru.Irsar wrote:
Postoji i faktor ne-materijalnog u svemu što čovjek čini, a što se odražava na njegovu podsvijest i dušu. Spolni odnosi treba da budu kontrolisani, kao i sve uostalom, i treba da budu, kako da ovo kažem, praćeni nekom tendencijom ka "uzvišenošću". Spolni odnos nije grijeh, ali spolni odnos van braka jeste; postoje razlozi zašto je to tako i oni se ne završavaju samo na materijalnom ("sprječavanje trudnoće") već se tiču i stvari poput obezvređenja samog čina, animalizma, hedonizma, nekontrolisanosti, primitivnosti i tako dalje.
.
Sto se tice ovog izdvojenog, ako seksualne odnose posmatras samo kroz prizmu nagona i ispunjavanja istih, onda je tvoje videnje i shvatljivo.
Medutim odnosi su za dosta ljudi vise od toga - nacin iskazivanja duboke ljubavi prema drugoj osobi. Kontrolisani i uzviseni (za njih same sa spekta ljubavi) nacin.
- Bloo
- Globalna šefica
#42 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Skontaju kad vide datum vjencanja i datum.rodendanaConnaisseur Karlin wrote:insomnia, zasto je problem, ako je netko rodjen kao vanbracno dijeteBloo wrote:nisam ni rekla vanbračnoinsomnia78 wrote: Ja nisam vanbracno djete. Nizak pokusajveć možda začeto prije braka
![]()
![]()
Bloo, je dobro rekla, mnogo osoba ne zna da su zacete prije ulaska rodlitelja u brak
- Connaisseur Karlin
#43 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Bloo wrote:Skontaju kad vide datum vjencanja i datum.rodendanaConnaisseur Karlin wrote:insomnia, zasto je problem, ako je netko rodjen kao vanbracno dijeteBloo wrote: nisam ni rekla vanbračnoveć možda začeto prije braka
![]()
![]()
ali ne razumijem zasto je insomniji zasmetalo da je on ili netko drugi vanbracno dijete
- Bloo
- Globalna šefica
#44 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Baget je u malom pmsuConnaisseur Karlin wrote:![]()
ali ne razumijem zasto je insomniji zasmetalo da je on ili netko drugi vanbracno dijetezasto je biti vanbracno djete problem
Halali mu.
- Connaisseur Karlin
#45 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
baget hahahaha, treba mu nikc promjeniti , mozda izadje iz svog specificnog pmsBloo wrote:Baget je u malom pmsuConnaisseur Karlin wrote:![]()
ali ne razumijem zasto je insomniji zasmetalo da je on ili netko drugi vanbracno dijetezasto je biti vanbracno djete problem
![]()
Halali mu.
- HAVANA
#46 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Ja zenio u 5 mjesecu trudnoce ,tako da vam nisam ja za ove teme.Nit je ona bila nevina,nit sam ja bio nevin.A prije prcio,pusio,pio,drogiro se,sviro,maho glavom,jeo mu,be i rok,obio trafiku prije olimpijade...Zlo.Sejtan.I tolko mi sve dojadilo da sam se ozenio prije 21 godinu.Sad sam ko majka tereza.Sto ti je zensko.Dusa im na pravi put izvest. 
- Bloo
- Globalna šefica
#47 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Kolega je.mozda u fonu Smrcka, gdje je Allah u drugoj dimenziji, a nije prisutan.dadinjo33 wrote:Hmmm...
- Bloo
- Globalna šefica
#48 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
A kakav ti je stav oko kcerke, unuke itdHAVANA wrote:Ja zenio u 5 mjesecu trudnoce ,tako da vam nisam ja za ove teme.Nit je ona bila nevina,nit sam ja bio nevin.A prije prcio,pusio,pio,drogiro se,sviro,maho glavom,jeo mu,be i rok,obio trafiku prije olimpijade...Zlo.Sejtan.I tolko mi sve dojadilo da sam se ozenio prije 21 godinu.Sad sam ko majka tereza.Sto ti je zensko.Dusa im na pravi put izvest.
- insomnia78
#49 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
Znas kad u onim stranim filmovima kazu “pa dobro pizda ti materina mislis li ti od mene jednom napraviti postenu zenu”
- Connaisseur Karlin
#50 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba
ovo je primjer etickog i morlanog oblika kontracpecije , a is te su dio drustvenih normi u pojedinim drustvmaBloo wrote:![]()
Zoya me ponukala da otvorim temu svojim pitanjem.
Kakav je stav forumaša o stupanju u seksualne odnose prije braka?
Da li je za vas ova vrsta intimnosti nešto prirodno što se ne veže pretjerano za religijske propise ili pak društvene norme ili mahalu?
Da li se neželjene posljedice stupanja u seksualne odnose prije braka (odmah da se ogradim da djeca GENERALNO nisu neželjene posljedice seksa prije braka, već više mislim o trudnim maloljetnicama, spolnim bolestima...) mogu prevenirati edukacijom?
svako slijedi vlastiti stav ako je konrola drstva doslovno nevazna , nema kriticnih poslljedica, poput odbijanja pojedinca od strane prodoice ili sire drzutevne zajednice