Studiranje vani
-
Anchius
#26 Re: Studiranje vani
Ja mislim da sam odustao od studiranja u Holandiju, jer sam nedavno nasao drugi odgovorajuci studij u Srbiju. I to je dobro, ali bih volio u Holandiju, jako mi fali! Ja nisam odlucan kada je u pitanju stipendije, ne znam kakva su iskustva u svezi s time, sta zahtijevaju od mene kao studenta, mislim mozda previse...
- ChataDodajStaHoces
#27 Re: Studiranje vani
Da li ima iko da studira na tehnickom Chalmers University u Geteborgu... Kakvi su uslovi inace za postdiplomski u Svedskoj, master? Studiram na SSST-u (Computer Science major, Electrical Engineering minor) i koliko znam nece biti nikakvih problema sa priznavanjem undergraduate diplome tamo (par ljudi s prve generacije studenata je nastavilo Master u Svedskoj). Predavanja su na engleskom kao sto sam i do sada imao sto je jedan od preduslova za studij.
Googlajuci sam saznao da je studiranje jos uvijek besplatno i da ce tako i ostati makar do Fall semester 2010, kada bih ja aplicirao. Da li to vazi i za studente koji nisu iz EU? U uslovima se takodjer navodi da zahtjevaju cca 8000 kruna mjesecno na racunu za troskove studiranja ( najvise za smjestaj i hranu) ali da se taj dio moze umanjiti ako dokazem da cu moci negdje zivjeti i da me ima neko izdrzavati ( imam tetku i tetka zaposlene u Geteborgu, smjestaj i klopu). I inace da li ste zadovoljni Master programima na Chalmersu posto sam razmisljao aplicirati za Software Engineering and Technology smjer.. Hvala
Googlajuci sam saznao da je studiranje jos uvijek besplatno i da ce tako i ostati makar do Fall semester 2010, kada bih ja aplicirao. Da li to vazi i za studente koji nisu iz EU? U uslovima se takodjer navodi da zahtjevaju cca 8000 kruna mjesecno na racunu za troskove studiranja ( najvise za smjestaj i hranu) ali da se taj dio moze umanjiti ako dokazem da cu moci negdje zivjeti i da me ima neko izdrzavati ( imam tetku i tetka zaposlene u Geteborgu, smjestaj i klopu). I inace da li ste zadovoljni Master programima na Chalmersu posto sam razmisljao aplicirati za Software Engineering and Technology smjer.. Hvala
- Sunrise00
#28 Re: Studiranje vani
Je li nemoguce dobiti ove stipendije, ako recimo imas odlican prosjek, ali malo ili nimalo nagrada
Mislim, mora li se biti ono bas bas nadprosjecan

-
Urlanje dozvoljeno
#29 Re: Studiranje vani
toplo preporucujem studiranje u ceskoj. jednostavno iz razloga sto stipendija koju dobivas moze bez problema da pokrije glavne troskove. ja studiram evo godinu dana u olomoucu, grad od 100000 ljudi. uslove ovde su za 10!!! za vise informacija trebao bi se obratiti u cesku ambasadu u sarajevu, franjevacka 19, Anesa Terza se zove osoba kojoj se trebas obratiti.
pravo, recimo ovde mozes studirati. pravni je fakultet u olomoucu uz prag najjaci.
pravo, recimo ovde mozes studirati. pravni je fakultet u olomoucu uz prag najjaci.
- Sunrise00
#30 Re: Studiranje vani
Mene vise zanima recimo informatikaUrlanje dozvoljeno wrote:toplo preporucujem studiranje u ceskoj. jednostavno iz razloga sto stipendija koju dobivas moze bez problema da pokrije glavne troskove. ja studiram evo godinu dana u olomoucu, grad od 100000 ljudi. uslove ovde su za 10!!! za vise informacija trebao bi se obratiti u cesku ambasadu u sarajevu, franjevacka 19, Anesa Terza se zove osoba kojoj se trebas obratiti.
- swirl
#31 Re: Studiranje vani
Ima super American University u Pragu http://www.aauni.edu/ Ne znam da li imaju studij informatike.Sunrise00 wrote:Mene vise zanima recimo informatikaUrlanje dozvoljeno wrote:toplo preporucujem studiranje u ceskoj. jednostavno iz razloga sto stipendija koju dobivas moze bez problema da pokrije glavne troskove. ja studiram evo godinu dana u olomoucu, grad od 100000 ljudi. uslove ovde su za 10!!! za vise informacija trebao bi se obratiti u cesku ambasadu u sarajevu, franjevacka 19, Anesa Terza se zove osoba kojoj se trebas obratiti.
pravo, recimo ovde mozes studirati. pravni je fakultet u olomoucu uz prag najjaci.jel' ti studiras na engleskom ?
- Bosanac sa dna kace
#32 Re: Studiranje vani
http://www.studera.nu je stranica državne agencije za prijem na studije u švedskoj, većina univerziteta ima programe na engleskom, može se dobit stipendija od švedskog instituta tako da se ne treba ništa platit....men tako rekoše pa sad da vidimo....
-
darprirode
#33 Re: Studiranje vani
Mene interesuje postdiplomski u Fracuskoj pa ako neko ima konkretne inforamcije iz prve ruke da napise (guglala sam al nije to to)
hvala
hvala
- Bosanac sa dna kace
#34 Re: Studiranje vani
usput da upitam, mrsko mi otvarat novu temu, jel iko primljen u Švedsku ove godine????
-
fratelli
#35 Re: Studiranje vani
Pozdrav!
Ja sam bio primljen prosle godine na Univerzitetu u Upsali u Svedskoj. Prijava je isla preko studera.nu sto je ujedno i protokol za sve studente u Svedskoj. Nazalost nisam dobio stipendiju pa nisam ni otisao.
Sretno!
Ja sam bio primljen prosle godine na Univerzitetu u Upsali u Svedskoj. Prijava je isla preko studera.nu sto je ujedno i protokol za sve studente u Svedskoj. Nazalost nisam dobio stipendiju pa nisam ni otisao.
Sretno!
-
Nina1307
#36 Re: Studiranje vani
ciao svima.. tražim po internetu već dugo, ali nesuspješno
studiram u Mostaru, ali bi se htjela prebaciti za 2 godine u Švedsku. zanima me ima li slučajno fakulteta koji su na bosanskom ili hrvatskom jeziku, jer je velik broj naših ljudi tamo? ili barem može li se studirati na engleskom jeziku i u kojim gradovima.. najljepše hvala onima koji odgovore.. pozdrav
studiram u Mostaru, ali bi se htjela prebaciti za 2 godine u Švedsku. zanima me ima li slučajno fakulteta koji su na bosanskom ili hrvatskom jeziku, jer je velik broj naših ljudi tamo? ili barem može li se studirati na engleskom jeziku i u kojim gradovima.. najljepše hvala onima koji odgovore.. pozdrav
- swirl
#37 Re: Studiranje vani
Na Bosanskom i Hrvatskom nema 100%. To sto veliki broj nasih ljudi zivi tamo, ne znaci da treba da imaju i fakultete na jednom od nasih jezika. Ima i kineza puno kod nas, pa nema fakulteta na Kineskom.Nina1307 wrote:ciao svima.. tražim po internetu već dugo, ali nesuspješno![]()
- swirl
#38 Re: Studiranje vani
Ovdje imas sve informacije o studiranju u Svedskoj, ukljucujuci i programe na Engleskom jeziku http://www.studyinsweden.se/Home/Nina1307 wrote:ciao svima.. tražim po internetu već dugo, ali nesuspješno![]()
- Bosanac sa dna kace
#39 Re: Studiranje vani
ako se prijavis javi se za razmjenu iskustavaNina1307 wrote:ciao svima.. tražim po internetu već dugo, ali nesuspješno![]()
-
cevapcinica
#40 Re: Studiranje vani
Sto se tice fakulteta na nekom od navedenih "nasih" jezika to mozes zaboraviti. Pri svakom univerzitetu/fakultetu ima smjerova i obrazovanja koji su na engleskom.Bosanac sa dna kace wrote:ako se prijavis javi se za razmjenu iskustavaNina1307 wrote:ciao svima.. tražim po internetu već dugo, ali nesuspješno![]()
Ostatak teksta se odnosi na osobe koje nisu studirale u BiH tj. koje bi htjele zapoceti studije u Svedskoj. Svi zainteresovani za studiranje u Svedskoj treba da znaju da je za upis na prvu godinu studija neophodno znanje svedskog jezika koje odgovara nivou kurseva svedskog jezika iz srednje skole. Umjesto toga se mogu poloziti odgovarajuci kursevi koji daju pravo studiranja. Isto vazi za obrazovanja na engleskom jeziku. Za studente za razmjenu je druga prica jer oni mogu upisati intenzivne kurseve svedskog jezika i pratiti nastavu na engleskom. Vecina literature na tehnickim fakultetima je na engleskom jeziku.
Ako je neko primljen na fakultet, ne garantuje da ce ta osoba moci da studira u Svedskoj. Za dobijanje vize je potrebno izmedu ostalog na svom racunu imati svotu novca koja odgovara svoti koju studenti u Svedskoj u obliku kredita i pomoci dobijaju od drzave. Radi se oko minimalno 1330 KM po mjesecu (deset mjeseci godisnje) i to pomozeno sa brojem godina studija. Znaci ne bas mala suma. Stipendija je takode jedno od rjesenja. Porodica ili prijatelji u Svedskoj ti ne mogu biti garant u smislu ukidanja navedenog zahtjeva sto se tice obezbjedenog novca ali ako mozes dokazati da ce ti biti osigurano besplatno stanovanje i/ili hrana, onda se gore navedena svota moze smanjiti za odgovarajuci procenat.
Za nadati se da ce nase guzonje sto brze ispuniti uslove za vizne olaksice i da ce tada proces pocetka studiranja unutar EU za nas biti puno olaksan.
- Bosanac sa dna kace
#41 Re: Studiranje vani
@cevapcinice imas PP, hvala na pojasnjenjima...
-
Amy_
#42 Re: Studiranje vani
Ja sam trenutno 3 godina ekonomijeu Zenici, namjeravam sljedece godine da se prebacim u Ljubljanu, pa sad to treuntno sredjuje. Zanima me je li bosnski studenti tamo placaju studiranje, ako se upisu kao redovni studenti, naravno pitam za dodiplomski studij. I znas li ista kakve su mogucnosti oko ovog prelaska, jer kod njih je tamo "3+2" a kod nas jos uvijek "4+1", pa da li cu morati polagati samo neku razliku ili ponovo ici na trecu godinu. Pricala sam sa djevojkom iz Zagreba i njoj su samo rekli da posalje ispite koje je polozila . Unaprijed zahvalaswanfilter wrote:Ja vec petu godinu studiram u Sloveniji. Kao i slovenski drzavljani, bez problema sam dobio njihovu republicku stipendiju koja mi ove godine iznosi 180 eura. Prosle godine sam ima 220 eura, ali zbog manje polozenih ispita su mi smanjili:D. Sto se tice postiplomskog, ako imas prosjek ocjena nad 8, imas pravo na besplatnog inace se godina, zavisi od fakulteta, u prosjeku placa oko 2000 eura. Plus, tu su studentski servisi preko kojih radis razlicite i prilicno dobro placene poslove (Slovenija je jedina drzava u EU u kojoj takav sistem jos uvijek postoji). Ako znas uskladiti obaveze, mozes si stvarno lako financirati i zivot i fax. Ja sam veoma zadovoljan, jedini problem ostaje, sta kada zavrsim fax. Ovdje sam stranac a proces zaposljavanja istih je veoma tezak i malo ko hoce da se bavi s tim..A kod nas? Hm, kazu ono sto i vi samo znate...
- swirl
#43 Re: Studiranje vani
Za takve informacije trebas kontaktirati direktno fakultet u Ljubljani, ili pogledati na njihovoj internet stranici http://www.uni-lj.si/Amy_ wrote:Ja sam trenutno 3 godina ekonomijeu Zenici, namjeravam sljedece godine da se prebacim u Ljubljanu, pa sad to treuntno sredjuje. Zanima me je li bosnski studenti tamo placaju studiranje, ako se upisu kao redovni studenti, naravno pitam za dodiplomski studij. I znas li ista kakve su mogucnosti oko ovog prelaska, jer kod njih je tamo "3+2" a kod nas jos uvijek "4+1", pa da li cu morati polagati samo neku razliku ili ponovo ici na trecu godinu. Pricala sam sa djevojkom iz Zagreba i njoj su samo rekli da posalje ispite koje je polozila . Unaprijed zahvalaswanfilter wrote:Ja vec petu godinu studiram u Sloveniji. Kao i slovenski drzavljani, bez problema sam dobio njihovu republicku stipendiju koja mi ove godine iznosi 180 eura. Prosle godine sam ima 220 eura, ali zbog manje polozenih ispita su mi smanjili:D. Sto se tice postiplomskog, ako imas prosjek ocjena nad 8, imas pravo na besplatnog inace se godina, zavisi od fakulteta, u prosjeku placa oko 2000 eura. Plus, tu su studentski servisi preko kojih radis razlicite i prilicno dobro placene poslove (Slovenija je jedina drzava u EU u kojoj takav sistem jos uvijek postoji). Ako znas uskladiti obaveze, mozes si stvarno lako financirati i zivot i fax. Ja sam veoma zadovoljan, jedini problem ostaje, sta kada zavrsim fax. Ovdje sam stranac a proces zaposljavanja istih je veoma tezak i malo ko hoce da se bavi s tim..A kod nas? Hm, kazu ono sto i vi samo znate...
-
Keksich
#44 Re: Studiranje vani
I mene ovo zanima.Sunrise00 wrote:Je li nemoguce dobiti ove stipendije, ako recimo imas odlican prosjek, ali malo ili nimalo nagradaMislim, mora li se biti ono bas bas nadprosjecan
![]()
- swirl
#45 Re: Studiranje vani
Radim u ovoj oblasti, pa cu biti slobodna odgovoriti na ovo pitanje. S obzirom da je konkurencija velika, pozeljno je biti odlican student za dobivanje stipendije. Ovo se posebno odnosi za studiranje u SAD.Keksich wrote:I mene ovo zanima.Sunrise00 wrote:Je li nemoguce dobiti ove stipendije, ako recimo imas odlican prosjek, ali malo ili nimalo nagradaMislim, mora li se biti ono bas bas nadprosjecan
![]()
- Sunrise00
#46 Re: Studiranje vani
Da, to za odlican uspjeh stoji, ali je li moguce dobiti stipendiju ako si recimo odlican ucenik sa jako dobrim prosjekom ali sa jako malo/nimalo nagrada na takmicenjima?swirl wrote:Radim u ovoj oblasti, pa cu biti slobodna odgovoriti na ovo pitanje. S obzirom da je konkurencija velika, pozeljno je biti odlican student za dobivanje stipendije. Ovo se posebno odnosi za studiranje u SAD.Keksich wrote:I mene ovo zanima.Sunrise00 wrote:Je li nemoguce dobiti ove stipendije, ako recimo imas odlican prosjek, ali malo ili nimalo nagradaMislim, mora li se biti ono bas bas nadprosjecan
![]()
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#48 Re: Studiranje vani
Tako je!flamethrower wrote:Jebo studiranje vani!
BiH studiranje ruleeezzzz.
-
flamethrower
#49 Re: Studiranje vani
Ma raja je cudo.ladyblue18 wrote:Tako je!flamethrower wrote:Jebo studiranje vani!![]()
![]()
BiH studiranje ruleeezzzz.
Ko ce se peglati sa nakim Svabama. Ne volim ga na TV-u vidjeti, a kamo li studirat sa njim.
@Sunrise00
Mali broj konkursa se raspisuje za brucose.
Vecinom se na to prijavljuju studenti 3.,4.,5. godine.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#50 Re: Studiranje vani
Pa nije vani samo Svabija.flamethrower wrote:Ma raja je cudo.ladyblue18 wrote:Tako je!flamethrower wrote:Jebo studiranje vani!![]()
![]()
BiH studiranje ruleeezzzz.![]()
Ko ce se peglati sa nakim Svabama. Ne volim ga na TV-u vidjeti, a kamo li studirat sa njim.