Studiranje u Svedskoj

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
anonimnacubiti

#1 Studiranje u Svedskoj

Post by anonimnacubiti »

Zelim ici na studij u Svedsku, ali me zanima je li imao neko to iskustvo? Da li je neko otisao studirati tamo iz Bosne i Hercegovine?
anonimnacubiti

#2 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by anonimnacubiti »

I da li je moguce dobiti odobrenje za stalni boravak.. hitno mi je, pomozite
Struja__

#3 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by Struja__ »

Jesi li se prijavio? Ne znam tacno za Svedsku al znam da u Finskoj mozes studirati besplatno ako dobijes dozvolu boravka a mozes je dobiti ako te prime tamo na faks. Dakle jedno s drugim ganjas.
anonimnacubiti

#4 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by anonimnacubiti »

Npr. dobio sam dozvolu za boravak tokom studija i ujedno imam i radnu dozvolu, ako nakon studija nadjem posao I prijavim se mogu ostati i raditi? I da li je moguce povesti djevojku ili decka nebitno, ukoliko se vjencaju?
Struja__

#5 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by Struja__ »

Koju dozvolu za boravak imas? Za studiranje ili?
anonimnacubiti

#6 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by anonimnacubiti »

Dozvolu za boravak tokom studija ali je valjda moguce sad ostati u sv ako nadjes posao poslije studija ali trazim da to neko potvrdi. A dok studiras mozes i raditi tamo.. zelim da nakon nekog vremena dobijem papire.. I znas li da li je moguce povesti djevojku dok si tamo na studiju ako su vjencani
kauppias

#7 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by kauppias »

Sta si mislila studirati?
anonimnacubiti

#8 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by anonimnacubiti »

Namjeravam studirati engleski jezik I knjizevnost u svakom slucaju, a cilj mi je prvenstveno da ostanem zivjeti tamo jer mi se svidja grad u kom trebam biti
Struja__

#9 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by Struja__ »

Od vrste dozvole za boravak ti zavisi hoces li i koliko ces placati za faks, takodjer mozes ganjati i stipedniju ukoliko moras placati za faks. Eh sad sto se tice djevojke, to stvarno ne znam, mislim da je ne mozes tek tako povesti, mora i ona imati dozvolu boravka, moze biti tu 3 mjeseca bez dozvole ali vise mislim da ne.
anonimnacubiti

#10 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by anonimnacubiti »

Ukoliko imam dozvolu boravka da li je moguce da je i ona dobije preko mene
Struja__

#11 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by Struja__ »

A jebga mislim da bi trebala, al mora se ona sama prijaviti za dozvolu.

Imas ovdje sve pa vidi:

http://www.migrationsverket.se/English/ ... weden.html
everlast

#12 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by everlast »

upisati na studij u svedskoj bez placanja je vrlo tesko, narocito ljudima koji zive izvan eu.
platiti moze samo onaj ko je dobro bogat, a to je zaista tesko priustiti i moras imati odlicno poznavanje engleskoj jezika.

ako ikad budes tudirao dobit ce dozvolu boravka dok studiras, kad zavrsis fakultet imas 15 dana da nadjes posao, ako ne uspijes moras momentalno napusttit drzavu, ali u zadnje vrijeme pricaju da ne bi trebalo tek tako odricat se obrazovanih ljudi koji studiraju tamo, jos uvijek je samo na prici.
Struja__

#13 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by Struja__ »

gugl iz jor best frend

https://www.universityadmissions.se/en/ ... ed-to-pay/

samo da znas dijasporci ti cesto daju pogresne informacije, uglavnom ne znaju o cemu pricaju, to sto neko zivi tamo ne znaci da zna sve isto ko i ovdje a najcesce pocnu kukat kako je tamo bezvceze, tako da ti je najbolje da sve direktno pitas

https://www.universityadmissions.se/en/ ... -resident/
sudeci po ovom ako imas dotvolu za boravak samo kao student onda si duzan da platis skolarinu i sve ostalo a u tom slucaju mozes traziti stipendiju, postoje programi i za balkan.
Ukoliko mozes dobiti neku dozvolu za boravak koja nije studentska onda si na konju.
everlast

#14 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by everlast »

Struja__ wrote:gugl iz jor best frend

https://www.universityadmissions.se/en/ ... ed-to-pay/

samo da znas dijasporci ti cesto daju pogresne informacije, uglavnom ne znaju o cemu pricaju, to sto neko zivi tamo ne znaci da zna sve isto ko i ovdje a najcesce pocnu kukat kako je tamo bezvceze, tako da ti je najbolje da sve direktno pitas

https://www.universityadmissions.se/en/ ... -resident/
sudeci po ovom ako imas dotvolu za boravak samo kao student onda si duzan da platis skolarinu i sve ostalo a u tom slucaju mozes traziti stipendiju, postoje programi i za balkan.
Ukoliko mozes dobiti neku dozvolu za boravak koja nije studentska onda si na konju.
ne sudi i ne mahnitaj bezveze.

upravo sam mu i govorio da je tim programam obuhvacen jako mali broj studenata izvan eu i da je zaista tesko upasti.
Struja__

#15 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by Struja__ »

:lol: cuj ne sudi i ne mahnitaj

Ti si bit ce dijasporac koji sve zna? Znaci znas bolje od ovih sa univerziteta iz svedske i od ovih sto rade u imigracionoj? Znas bolje od svih tamo jelde? :lol:

Pa jebem mu eto linkova, eto stranica, eto sluzbi kojim se mozes obnratiti i pitati sve sto te interesuje, eto objasnjenja i primjera da ne lutas i ti meni kazes da to nije tako. Bit ce da je tako za sve osim za napacene bosance jelde?

Ako ostvarujes uslove, upast ces, nema tesko-lako, nema stele, nema guzovace. Sto se tice stipendija, broj studenata koje ce stipendirati s balkana je ogranicen pa su tu kriteriji ostriji.
everlast

#16 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by everlast »

Struja__ wrote::lol: cuj ne sudi i ne mahnitaj

Ti si bit ce dijasporac koji sve zna? Znaci znas bolje od ovih sa univerziteta iz svedske i od ovih sto rade u imigracionoj? Znas bolje od svih tamo jelde? :lol:

Pa jebem mu eto linkova, eto stranica, eto sluzbi kojim se mozes obnratiti i pitati sve sto te interesuje, eto objasnjenja i primjera da ne lutas i ti meni kazes da to nije tako. Bit ce da je tako za sve osim za napacene bosance jelde?

Ako ostvarujes uslove, upast ces, nema tesko-lako, nema stele, nema guzovace. Sto se tice stipendija, broj studenata koje ce stipendirati s balkana je ogranicen pa su tu kriteriji ostriji.
nistarijo jedna samo sam ti rekao da je taj broj mali naspram zainteresovanih, inace dva puta ne ponavljam, ali molim te ne mahnitaj vise.
Gray

#17 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by Gray »

Bila je ranije jedna tema o studiranju u Švedskoj pa nju pogeldaj.

Ja sam studiraom tamo kao student iz BiH (postdiplomski), pa ti mogu reći par stvari.

Dodiplomski ćeš teško dobiti jer mislim da su oni većinom na švedskom. Postdiplomski nije problem dobiti, s tim što studenti van EU sada plaćaju školarine poprilično visoke (otprilike 10-15 hiljada EUR godišnje, ovisno šta je), tako da je teško bez stipendije. Stipendije daje švedski institut, a bio je prije i basileus program, pa pogledaj preko njih, ali to je poprilično ograničeno.

Ako nemaš stipendiju, kao što sam ti rekao moraš platiti školarinu, ali i obezbijediti pare za život tamo unaprijed, tako da imaš sredstva za trajanje cijelog programa na bankovnom računu kada se budeš prijavljivao za vizu (prije je bilo oko nekih 8 hiljada EUR po godini).

Ako dobiješ posao poslije možeš ostati, s tim što će ti za to trebati posebna (nova) radna dozvola i što prednost imaju građani EU.

Momka djevojku generalno možeš povesti, ali i oni moraju imati dozvolu boravka i moraš obezbijediti dodatna sredstva za nju za život.

Rokovi za prijavu su ti prošli, generalno prijava bude do kraja godine za narednu godinu.
anonimnacubiti

#18 Re: Studiranje u Svedskoj

Post by anonimnacubiti »

Hvala vam puno na odgovorima :)
Post Reply