Studiranje u Salzburgu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ohri

#1 Studiranje u Salzburgu

Post by ohri »

Pozdrav svima

Zanima me da li je neko od vas studirao u Austriji (Salzburgu, Beču ili nekom drugom gradu). Ako jeste, može li mi objasniti kako to ide, da li još uvijek važi onaj ugovor sa Austrijom da BH studenti imaju besplatan studiji tamo ako se ovdje uspiju upisati na fakultet? Tražio sam nešto po internetu i našao neku Joint Study Scholarship na Salzburškom univerzitetu gdje studenti iz Bosne i Hercegovine dobijaju oko 150 eura mjesečno tamo za boravak, isto toliko da pokriju troškove puta, ali ne piše ništa o tome kako se može upisati na taj univerzitet. Ako neko ima bilo kakvu informaciju bio bih zahvalan :)

Pozz :)
boyche

#2 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by boyche »

http://www.studiraj.eu/ba/
ovdje ces naci sve sto te zanima...

;)
filozofija

#3 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by filozofija »

ohri wrote:Pozdrav svima

Zanima me da li je neko od vas studirao u Austriji (Salzburgu, Beču ili nekom drugom gradu). Ako jeste, može li mi objasniti kako to ide, da li još uvijek važi onaj ugovor sa Austrijom da BH studenti imaju besplatan studiji tamo ako se ovdje uspiju upisati na fakultet? Tražio sam nešto po internetu i našao neku Joint Study Scholarship na Salzburškom univerzitetu gdje studenti iz Bosne i Hercegovine dobijaju oko 150 eura mjesečno tamo za boravak, isto toliko da pokriju troškove puta, ali ne piše ništa o tome kako se može upisati na taj univerzitet. Ako neko ima bilo kakvu informaciju bio bih zahvalan :)

Pozz :)
Ja i supruga smo završili studije na univerzitetu u Slazburgu. Ne važi više to pravilo, ali opet nisam siguran. Dakle, plaća se. Doduše, po semestru školarina iznosi cirka 360-380 eura ili tako nešto. Nije garant više. Mislim da sada kao student imaš pravo da radiš 20 sati mjesečno, mada nisam siguran.

Btw, za upis ti je najbitnija potvrda sa nekoga našega fakulteta na kojoj treba da piše "da bez daljnih obaveza imaš pravo da studiraš određeni fakultet". Dakle, ako hoćeš da studiraš informatiku, onda je dobro da imaš potvrdu fakulteta tipa etf u sarajevu u kojoj stoji gore navedeno. To je bar nama trebalo. To je sve što ja znam. Dalje ne mogu pomoći, a iskreno i zaboravi se mnogo toga.

Sretno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by Truba »

nisam studirao
inače super grad :D preporuka za svakoga :)
filozofija

#5 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by filozofija »

Black swan wrote:inače super grad :D preporuka za svakoga :)
Nema dalje. Najbolja čaršija na svijetu poslije Sarajeva. Tu sam tek nekih pet godina, ali imam osjećaj kao da je moj grad.
tanja_23

#6 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by tanja_23 »

filozofija wrote:
Nema dalje. Najbolja čaršija na svijetu poslije Sarajeva. Tu sam tek nekih pet godina, ali imam osjećaj kao da je moj grad.
Poslije Sarajeva jel tako?...Nema ljepse carsije od sarajevske...jel i u Salzburgu, hljeba ti, u trenerkama marsiraju carsijom i pljuju po ulici? :) Mislim da nema, jer tad bi bilo Sarajevo iza Salzburga :)
filozofija

#7 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by filozofija »

tanja_23 wrote:
filozofija wrote:
Poslije Sarajeva jel tako?...Nema ljepse carsije od sarajevske...jel i u Salzburgu, hljeba ti, u trenerkama marsiraju carsijom i pljuju po ulici? :) Mislim da nema, jer tad bi bilo Sarajevo iza Salzburga :)
Tanja, govoriš bez veze, svaki grad ima svoje mane, idiote i krkane. Na nama je da ih ignoriramo koliko možemo. Salzburg je poznat po svojoj otvorenosti prema seljacima iz okoline i po njihovom broju. Ovdje se čak forsira da seljaci koriste svoje dijalekte, narodnu nošnju, isl. Ljudi sasvim normalno ispushuju noseve po restoranima, prde po kancelarijama čak i kada su drugi tu, podriguju, neobzirni su, itd, itd. Međutim, ovdje su ljudi naučili da ih ignorišu, pa tako i ja. Tako sam radio u Sarajevu. Svako od nas bira svoju raju i tačka. Grad sa tim nema veze. Vjeruj mi da i ovdje ima užasa. Međutim, ja kao dijete koje je rođeno u Sarajevo, odraslo u Sarajevu, živjelo u Sarajevu do prije pet godina i koje je imalo srece da dođe u Salzburg, naravno da ću voljeti svoj rodni grad i da će mi u svemu biti prvi - dokada to ne znam. Ja sam u Sarajevu ignorisao ono što mi je smetalo, pa tako radim i ovdje. Btw, što se tiče stila odjevanja, nema niko gori od austrijanaca.
tanja_23

#8 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by tanja_23 »

filozofija wrote:

Tanja, govoriš bez veze, svaki grad ima svoje mane, idiote i krkane. Na nama je da ih ignoriramo koliko možemo. Salzburg je poznat po svojoj otvorenosti prema seljacima iz okoline i po njihovom broju. Ovdje se čak forsira da seljaci koriste svoje dijalekte, narodnu nošnju, isl. Ljudi sasvim normalno ispushuju noseve po restoranima, prde po kancelarijama čak i kada su drugi tu, podriguju, neobzirni su, itd, itd. Međutim, ovdje su ljudi naučili da ih ignorišu, pa tako i ja. Tako sam radio u Sarajevu. Svako od nas bira svoju raju i tačka. Grad sa tim nema veze. Vjeruj mi da i ovdje ima užasa. Međutim, ja kao dijete koje je rođeno u Sarajevo, odraslo u Sarajevu, živjelo u Sarajevu do prije pet godina i koje je imalo srece da dođe u Salzburg, naravno da ću voljeti svoj rodni grad i da će mi u svemu biti prvi - dokada to ne znam. Ja sam u Sarajevu ignorisao ono što mi je smetalo, pa tako radim i ovdje. Btw, što se tiče stila odjevanja, nema niko gori od austrijanaca.

Ispuhivanje nosa u evropskoj kulturi nije nikakva nepristojnost. U dalekoistocnim kulturama je to sasvim druga stvar.
Seljaci su temelj drustva. I u Sarajevu se pravi razlika izmedju seljaka i papka. Samo mi je malo smijesna glorifikacija Sarajeva. Gradic(!) jeste simpatican ali nista vise od toga. Apsolutno ga je presmijesno porediti sa Salzburgom ili Grazom.
filozofija

#9 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by filozofija »

tanja_23 wrote: Ispuhivanje nosa u evropskoj kulturi nije nikakva nepristojnost. U dalekoistocnim kulturama je to sasvim druga stvar.
Seljaci su temelj drustva. I u Sarajevu se pravi razlika izmedju seljaka i papka. Samo mi je malo smijesna glorifikacija Sarajeva. Gradic(!) jeste simpatican ali nista vise od toga. Apsolutno ga je presmijesno porediti sa Salzburgom ili Grazom.
O čemu ba ti pričaš? Sarajevo je i za Salzburg i za Graz institucija, grad i čaršija. Ti ili trolaš ili fakat mrziš grad.
tanja_23

#10 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by tanja_23 »

filozofija wrote:
tanja_23 wrote: Ispuhivanje nosa u evropskoj kulturi nije nikakva nepristojnost. U dalekoistocnim kulturama je to sasvim druga stvar.
O čemu ba ti pričaš? Sarajevo je i za Salzburg i za Graz institucija, grad i čaršija. Ti ili trolaš ili fakat mrziš grad.
A po cemu to molim te? :) ...sto na Mejtasu ne znas vise kako proci pored brabonjaka. O "vanjskim klozetima" u sred "carsije" da ne pricam!
filozofija

#11 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by filozofija »

tanja_23 wrote: A po cemu to molim te? :) ...sto na Mejtasu ne znas vise kako proci pored brabonjaka. O "vanjskim klozetima" u sred "carsije" da ne pricam!
Ako sama ne možeš da shvatiš, tj. ako sama ne vidiš, onda veze nemaš šta je Sarajevo. Uživaj u neznaju (i ogorčenju):
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by Truba »

u austriji sam bio 10 dana
od toga 8 dana u šumi :D 1 dan u logoru i 1 u salzburgu :D možda me je i zato fascinirao suviše :wink:
ne fakat fin je grad...ekstra
tanja_23

#13 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by tanja_23 »

filozofija wrote:
tanja_23 wrote: A po cemu to molim te? :) ...sto na Mejtasu ne znas vise kako proci pored brabonjaka. O "vanjskim klozetima" u sred "carsije" da ne pricam!
Ako sama ne možeš da shvatiš, tj. ako sama ne vidiš, onda veze nemaš šta je Sarajevo. Uživaj u neznaju (i ogorčenju):
Ja sam shvatila tuzno je sto ti nisi shvatio gdje je Sarajevo u odnosu na Salzburg. Znak da se i nisi bas najbolje integrisao. 5 godina nije malo...U svakom slucaju, razumjeli smo se :)
iamia

#14 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by iamia »

e nek sam ja naucio da ispuhavanje nosa nije nepristojno u evropskoj kulturi.
pogotovo ako ponese krpnu maramicu, pa mu sline kroz prste prodju.
pa onda obrise ruke od stolnjak... ili flikne slinu preko stola... :D

govoriti o germanima kao evropskoj normi kulture i cistoce je perverzija.
prdenje je norma. ono,, sa rajom sjedis. zena pored tebe,, jarani,, a on prdne da podere gace...
uppps,,, prost!...
das war nicht so schlimm. ".
tanja_23

#15 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by tanja_23 »

[quote="iamia"]e nek sam ja naucio da ispuhavanje nosa nije nepristojno u evropskoj kulturi.
pogotovo ako ponese krpnu maramicu, pa mu sline kroz prste prodju.
pa onda obrise ruke od stolnjak... ili flikne slinu preko stola... :D
quote]

Ne pretjeruj. Odrasla sam u tzv. "germanskoj" kulturi. Ispuhivanje nosa na "normalan" nacin nije nepristojno. Prdjenje i slicne gadosti koje si opisao na balkanski nacin (mora da to nesto znaci) a nikako na germanski, su apsolutno nepozeljne. I u zivotu jos nisam dozivjela da je Nijemac/Nijemica to uradio/la predamnom. Prije u balkanskoj kulturi u kojoj sam takodje zivjela gdje pored meine stoji i cese se za jajca na sred autobuske stanice. Fuj! Daleko su iliri od germana!
tanja_23

#16 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by tanja_23 »

I da ne skrecemo s teme. Za ovog sto pita. Ne znam zasto Salzburg? Grad jeste lijep ali mislim da ako vec zelis da studiras u Austriji, trebao bi da ides u Bec. Sa diplomom beckog univerziteta si prispio i izvan granica Evrope mnogo bolje nego sa diplomom iz Salzburga. Innsbruck bi ti trbeao biti takodje opcija jer ima dobar rejting u Austriji.
filozofija

#17 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by filozofija »

iamia wrote: govoriti o germanima kao evropskoj normi kulture i cistoce je perverzija.
Apsolutno se slažem sa tim. Što se tiče opće kulture, za njih smo godinama ispred. Razlika je u sistemu u pozadini. Dakle, oni imaju jaku policiju, uređene države i nema zezancije sa ilegalnim stvarima kao kod nas. To je sve.

Ja fakat volim Salzburg, ali zaista, ali jedan prosječan lik kod nas ne može zamisliti kakvi su ovdašnji seljaci. I da, Slazburg jeste grad kulture, ali gotovo svi umjetnici koji ovdje rade su stranog porijekla: rusi, poljaci, japanci, naši, itd, itd.
tanja_23 wrote:Fuj! Daleko su iliri od germana!
Ako se ti smatraš ilirom, onda razumijem tvoj stav. Međutim ja sam slaven.
tanja_23 wrote: Ja sam shvatila tuzno je sto ti nisi shvatio gdje je Sarajevo u odnosu na Salzburg. Znak da se i nisi bas najbolje integrisao. 5 godina nije malo...U svakom slucaju, razumjeli smo se :)
Na osnovu čega zaključuješ da se ja nisam integrisao baš najbolje. Pa imam duplo veću platu od prosječnog austrijanca, bolje sam obrazovan od 98 njihovog stanovništa, kada uzmem u obzir kako loše pričaju dijalekte (običan ih njemac ne može baš najbolje razumjeti) i kako loše pišu svoj jezik mogu slobodno reči da sam pismeniji od dobrog broja austrijanaca. To što sam ja vidio i bolje, ide samo meni u prilog. A tvoj je problem što ti imaš "hamalski" karakter. To je vjerovatno nasljedno familijarno :D

Btw, svaki Univerzitet u Austriji je apsolutno ravnopravan sa svakim drugim.
tanja_23

#18 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by tanja_23 »

filozofija wrote:
iamia wrote: govoriti o germanima kao evropskoj normi kulture i cistoce je perverzija.
Apsolutno se slažem sa tim. Što se tiče opće kulture, za njih smo godinama ispred. Razlika je u sistemu u pozadini. Dakle, oni imaju jaku policiju, uređene države i nema zezancije sa ilegalnim stvarima kao kod nas. To je sve.

Ja fakat volim Salzburg, ali zaista, ali jedan prosječan lik kod nas ne može zamisliti kakvi su ovdašnji seljaci. I da, Slazburg jeste grad kulture, ali gotovo svi umjetnici koji ovdje rade su stranog porijekla: rusi, poljaci, japanci, naši, itd, itd.
tanja_23 wrote:Fuj! Daleko su iliri od germana!
Ako se ti smatraš ilirom, onda razumijem tvoj stav. Međutim ja sam slaven.
tanja_23 wrote: Ja sam shvatila tuzno je sto ti nisi shvatio gdje je Sarajevo u odnosu na Salzburg. Znak da se i nisi bas najbolje integrisao. 5 godina nije malo...U svakom slucaju, razumjeli smo se :)
Na osnovu čega zaključuješ da se ja nisam integrisao baš najbolje. Pa imam duplo veću platu od prosječnog austrijanca, bolje sam obrazovan od 98 njihovog stanovništa, kada uzmem u obzir kako loše pričaju dijalekte (običan ih njemac ne može baš najbolje razumjeti) i kako loše pišu svoj jezik mogu slobodno reči da sam pismeniji od dobrog broja austrijanaca. To što sam ja vidio i bolje, ide samo meni u prilog. A tvoj je problem što ti imaš "hamalski" karakter. To je vjerovatno nasljedno familijarno :D

Btw, svaki Univerzitet u Austriji je apsolutno ravnopravan sa svakim drugim.
Slavenom? Reci mi kako se zoves pa cu ti reci cime mozes da se smatras. ;)
Pravopis njemackog jezika mozda poznajes, srpskog nikako! O karakteru svoje porodice ne mislim diskutovati. Zivjeli smo do sredine proteklog rata na Marijin dvoru, jedinom pismenom naselju u Sarajevu. Etnicki cista seoska naselja na okolnim brdima mi nekako nikako nisu mjerilo gradjanstva. Uostalom, sve lijepo u Sarajevu su upravo izgradili Austrijanci. Uveli su obrazovni sistem, opismenili narod, udarili temelje pravnom sistemu koji je i dan danas validan. Smijesan si i iskompleksiran ako tvrdis bilo sta drugo. Bez obzira na novac koji posjedujes, ocito da i dalje ulicama Salzburga Hodas sa kompleksom manje vrijednosti cim toliko poredis. Naivno je i bizarno!
filozofija

#19 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by filozofija »

tanja_23 wrote: Slavenom? Reci mi kako se zoves pa cu ti reci cime mozes da se smatras. ;)
Pravopis njemackog jezika mozda poznajes, srpskog nikako! O karakteru svoje porodice ne mislim diskutovati. Zivjeli smo do sredine proteklog rata na Marijin dvoru, jedinom pismenom naselju u Sarajevu. Etnicki cista seoska naselja na okolnim brdima mi nekako nikako nisu mjerilo gradjanstva. Uostalom, sve lijepo u Sarajevu su upravo izgradili Austrijanci. Uveli su obrazovni sistem, opismenili narod, udarili temelje pravnom sistemu koji je i dan danas validan. Smijesan si i iskompleksiran ako tvrdis bilo sta drugo. Bez obzira na novac koji posjedujes, ocito da i dalje ulicama Salzburga Hodas sa kompleksom manje vrijednosti cim toliko poredis. Naivno je i bizarno!
Sad smo se počeli i vrijeđati. Ne može fašizam a da ne iskoči :D Znači, ti i Sarajevo nebo i zemlja. Kao što ranije rekoh trol. Kakva ba pismena raja na Marijin Dvoru. Eto go nepismen hajvan živi po Ciglanama, Breci, itd. L

Ime mi je muslimansko 100% i hvala dragom Bogu na tome. 100% sam slavenske krvi, jer jebi ga, nisam se rodio u Srbiji, niti imam srpske krvi pa da kontam da sam jedno 50%-50% poturica ili albanac :D Srpski jezik ne govorim, niti ga pišem, niti mi treba, ali ga eto pukim slučajem razumijem.

Kao što rekoh, ti imaš tipičan hamalski kompleks. Jebi ga, nije laHko kad su ti preci 500 godina bili hamali. To potvrđuješ tvrdnjom da si iz Sarajeva, lafo sa Marijin Dvora, a tvrdiš da govoriš srpski. Kako bi rekli momci sa sarajevskih obronaka, koji su za tebe koliko vidim izmislili svije i kulturu: Idi ba liječi se :lol:

Da ne ide u offtopic dalje, molim bih moderatora da zaključaju temu.
tanja_23

#20 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by tanja_23 »

filozofija wrote:
tanja_23 wrote: Slavenom? Reci mi kako se zoves pa cu ti reci cime mozes da se smatras. ;)
Sad smo se počeli i vrijeđati. Ne može fašizam a da ne iskoči :D Znači, ti i Sarajevo nebo i zemlja. Kao što ranije rekoh trol. Kakva ba pismena raja na Marijin Dvoru. Eto go nepismen hajvan živi po Ciglanama, Breci, itd. L

Ime mi je muslimansko 100% i hvala dragom Bogu na tome. 100% sam slavenske krvi, jer jebi ga, nisam se rodio u Srbiji, niti imam srpske krvi pa da kontam da sam jedno 50%-50% poturica ili albanac :D Srpski jezik ne govorim, niti ga pišem, niti mi treba, ali ga eto pukim slučajem razumijem.

Kao što rekoh, ti imaš tipičan hamalski kompleks. Jebi ga, nije laHko kad su ti preci 500 godina bili hamali. To potvrđuješ tvrdnjom da si iz Sarajeva, lafo sa Marijin Dvora, a tvrdiš da govoriš srpski. Kako bi rekli momci sa sarajevskih obronaka, koji su za tebe koliko vidim izmislili svije i kulturu: Idi ba liječi se :lol:

Da ne ide u offtopic dalje, molim bih moderatora da zaključaju temu.
Samim tim sto imas muslimansko ime apsolutno je bizarno govoriti o slavenskom porijeklu. Slaveni nikada nisu bili muslimani. Ali to definitivno nije tema ovdje. Ne zelim da me nazivas fasistkinjom jer se moj otac borio za taj grad o kojem mi ti pricas kako "nemam pojma". Ja sam u sustini samo htjela reci da je presmijesno porediti Sarajevo sa Salzburgom ili Becom. Upravo to poredjenje ga cini bezvrijednim i jadnim! A ti se lijepo vrati u Sarajevo ako ti je bolje pa Boga moli da ti uopce diplomu priznaju a ne nesto vise.

Lijep pozdrav!
iamia

#21 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by iamia »

tanja_23 wrote: Pravopis njemackog jezika mozda poznajes, srpskog nikako! !
aaa,, ??
sto ne rece odmah, da znam odakle vjetar puse..

jes, jes,, cvarci,, rokeri s' moravu, zikina dinastija.... eeee.. sto je tad sarajevo bilo LeeePo..
sad su svi nepismeni.. osim nas koji smo 'odrasli' kod germana :lol:
filozofija

#22 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by filozofija »

tanja_23 wrote: Samim tim sto imas muslimansko ime apsolutno je bizarno govoriti o slavenskom porijeklu. Slaveni nikada nisu bili muslimani.
Tanja, dušo, sine, fašisto i nacionalisto, pa tako nam reci. Pitanje je samo s koje se strane tvoj tata borio za Sarajevo. Vjerovala ili ne, ima slavena muslimana, pun k---c u BiH, u Rusisiji, itd. Evo, ja sam jedan od njih. Vjerovatno više i ličim na germane čak nego polu-turci (kao što si vjerujem i sama), jer su baš takvi najviše isfrustrirani činjenicama da smo bolje prihvaćeni u društu kao muslimani u Austriji i Njemačkoj, nego li srbi. Vi se ba i u Austriji jedino družite sa Stracheom i nacistima :)
tanja_23

#23 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by tanja_23 »

filozofija wrote:
tanja_23 wrote: Samim tim sto imas muslimansko ime apsolutno je bizarno govoriti o slavenskom porijeklu. Slaveni nikada nisu bili muslimani.
Tanja, dušo, sine, fašisto i nacionalisto, pa tako nam reci. Pitanje je samo s koje se strane tvoj tata borio za Sarajevo. Vjerovala ili ne, ima slavena muslimana, pun k---c u BiH, u Rusisiji, itd. Evo, ja sam jedan od njih. Vjerovatno više i ličim na germane čak nego polu-turci (kao što si vjerujem i sama), jer su baš takvi najviše isfrustrirani činjenicama da smo bolje prihvaćeni u društu kao muslimani u Austriji i Njemačkoj, nego li srbi. Vi se ba i u Austriji jedino družite sa Stracheom i nacistima :)
Plava kao arijevka ili Ruskinja ;) S Turcima nemam nista zajednicko iako se ne bih stidila i da Imam. Osim sto su krvolocni i grozni osvajaci ipak su velika sila i bili i ostali. ;) A fasistkinja nisam. Ako ti kazem da sam prekinula dugogodisnje prijateljstvo nakon izjave: "Nije normalno da u Sarajevu, evropskom gradu zive muslimani, a sve sto nije normalno ne moze ni da se odrzi." Moj otac se borio za Sarajevo a ne protiv njega-dakle za Armiju BiH!
filozofija

#24 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by filozofija »

tanja_23 wrote:
filozofija wrote:
Plava kao arijevka ili Ruskinja ;) S Turcima nemam nista zajednicko iako se ne bih stidila i da Imam. Osim sto su krvolocni i grozni osvajaci ipak su velika sila i bili i ostali. ;) A fasistkinja nisam. Ako ti kazem da sam prekinula dugogodisnje prijateljstvo nakon izjave: "Nije normalno da u Sarajevu, evropskom gradu zive muslimani, a sve sto nije normalno ne moze ni da se odrzi." Moj otac se borio za Sarajevo a ne protiv njega-dakle za Armiju BiH!
Tvoji postovi od ranije ne potvrđuju baš tvoju tvrdnju. Čast tvome ocu, ali ti si nešto drugo :wink:
Btw, ne vjerujem da si priordno plava bez skeniranog dokumenta u koloru na kome je ime Tanja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25 Re: Studiranje u Salzburgu

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» tanja_23
Post Reply