iamia wrote:
govoriti o germanima kao evropskoj normi kulture i cistoce je perverzija.
Apsolutno se slažem sa tim. Što se tiče opće kulture, za njih smo godinama ispred. Razlika je u sistemu u pozadini. Dakle, oni imaju jaku policiju, uređene države i nema zezancije sa ilegalnim stvarima kao kod nas. To je sve.
Ja fakat volim Salzburg, ali zaista, ali jedan prosječan lik kod nas ne može zamisliti kakvi su ovdašnji seljaci. I da, Slazburg jeste grad kulture, ali gotovo svi umjetnici koji ovdje rade su stranog porijekla: rusi, poljaci, japanci, naši, itd, itd.
tanja_23 wrote:Fuj! Daleko su iliri od germana!
Ako se ti smatraš ilirom, onda razumijem tvoj stav. Međutim ja sam slaven.
tanja_23 wrote:
Ja sam shvatila tuzno je sto ti nisi shvatio gdje je Sarajevo u odnosu na Salzburg. Znak da se i nisi bas najbolje integrisao. 5 godina nije malo...U svakom slucaju, razumjeli smo se

Na osnovu čega zaključuješ da se ja nisam integrisao baš najbolje. Pa imam duplo veću platu od prosječnog austrijanca, bolje sam obrazovan od 98 njihovog stanovništa, kada uzmem u obzir kako loše pričaju dijalekte (običan ih njemac ne može baš najbolje razumjeti) i kako loše pišu svoj jezik mogu slobodno reči da sam pismeniji od dobrog broja austrijanaca. To što sam ja vidio i bolje, ide samo meni u prilog.
A tvoj je problem što ti imaš "hamalski" karakter. To je vjerovatno nasljedno familijarno
Btw, svaki Univerzitet u Austriji je apsolutno ravnopravan sa svakim drugim.