Studiranje u Ljubljani
-
Friedrich
#1 Studiranje u Ljubljani
Primljen sam na Elektrotehnički fakultet u Sarajevu,ali bi voli ići na studije u EU,a na prvom mjestu u Ljubljanu.Vaša iskustva sa studiranjem u Ljubljani,ili iskustva poznanika?Procedura upisa nakon položenog prijemnog ispita u BiH?
-
casanova123
#2 Re: Studiranje u Ljubljani
haha.. slazem se sa prethodnim postom 
ja sam negdje cuo da je ljubljanski univerzitet jedan od jacih u Evropi samo da se zna
ja sam negdje cuo da je ljubljanski univerzitet jedan od jacih u Evropi samo da se zna
- threshold
- hrle1976
#4 Re: Studiranje u Ljubljani
Bio na LJ univerzitetu kao gost i na jednoj konferenciji za doktorante pa tako da nisam u toku kako i sta, ali upoznao sam jenu iz HR sto je tu studirala pa smo ostali u kontaktu te sam je maksuz upitao. Kaze: do pocetka proljeca treba predati zahtjev, sve moguce papire ovjeriti od zavrsene srednje, licnih dokumenata itd. zatim kopije apostille pecetom obiljeziti, prevesti na slovenacki i onda sve to poslati i cekati na odgovor koji ces tek u septembru, ona je tek dobila odgovor sedmicu i po prije pocetka studija. Njoj su trazili potvrdu da nije clan neke politicke partije, jer drzavljani drugih republika SFRJ imaju teskoca ako su clanovi neke partije i ako nemaju papira da nisu npr. bez tog papira nemoze se nigdje uclaniti ili imati mobitel na pretplatu. Dalje; njoj je dzaba bio studij jer HR i SLO imaju sporazum pa provjeri kako stoji sa BiH inace kosta oko 3.000 do 5.000€ jedna godina. Mozes kao strani student dobiti dravnu stipendiju ali ona ovisi od statusa i primanja tvojih roditelja. Samo ti stipendiju nece isplatiti nego ce npr. platiti tvoju stanarinu pa ako ostane nesto malo onda ce tu sumu isplatiti, ona je imala nekih 20 € na ruke ali kaze zato dzaba zivila. Stanarine su oko 200+ eura za sobu! U studentski dom je manje vise nemoguce se smjestiti jer je kao prvo rezervisan njihovim drzavljanima pa ako ima mjesta dolaze drugi, ali opet kaze u prvim redovima su studenti koji dolaze iz prekookeanskih drzava npr. iz Australije itd. Postoji jos jedna stipendija na osnovu dobrih ocjena ali ona je samo za njihove drzavljane. Na neke studije moras unaprijed znati jezik, a za sve druge imas godinu dana vremena da polozis ispit iz slovenackog. Trazi se da znas dobro se pismeno formulirati npr. da bi mogao npr. diplomski rad napisati. Ako ne polozis ispit dzaba sve, jer je sulov da nastvais. Da bi mogao raditi kao student u slobodnom vremenu moras imati radnu dozvolu, nije isto kao skolska dozvola. Sto se tice profesora kaze da nema diskirminacije ali kaze da pretezno se slabe ocjene dobivaju na pismenim ispitima zbog slabog pismenog jezika. Preporucuje da se dobro zadubis u prvaopis i gramatiku. Sto se tice studenata, kaze da slovenci manje vise kako ona kaze "juznjake" ignorisu, jer kako ona misli, nismo im atraktivni, pa kaze da su se ostali iz nekada YU vecinom druzili.
- sinuhe
#5 Re: Studiranje u Ljubljani
Dosta neobicna lista.threshold wrote:http://www.webometrics.info/top500_europe.asp