Studiranje u Japanu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
DanteX

#1 Studiranje u Japanu

Post by DanteX »

Pozdrav svima :)

Naime, mene interesuje da li je iko sa foruma studirao u Japanu?

Odlučio sam da studiram kod njih. Pa me sad zanima kakva je procedura i da li moram imati samo završenu srednju školu ili ipak i jednu godinu faxa?

Znam da se mora učiti njihov jezik, to mi ne predstavlja nikakav problem, čak se radujem tome :)

Pa eto, ako postoji neko sa iskustvom neka se javi :D

Hvala :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Studiranje u Japanu

Post by Truba »

imaš preko njihove ambasade ovdje svake godine konkurse i prezentacije pa će ti sve biti jasnije nakon tih izlaganja

sve zavisi od faxa do faxa na nekim moraš učiti japanski na nekim samo ti je engleski dovoljan

ako nisi matematičar ili umjetnik ne preporučam da se bakćeš s njima jer nećeš dobiti stipendiju kao i ja
ChataDodajStaHoces

#3 Re: Studiranje u Japanu

Post by ChataDodajStaHoces »

Kad sam se ja raspitivao prosle godine ambasada je davala samo stipendije na japanskom...
xyzoo

#4 Re: Studiranje u Japanu

Post by xyzoo »

DanteX wrote:Pozdrav svima :)

Naime, mene interesuje da li je iko sa foruma studirao u Japanu?

Odlučio sam da studiram kod njih. Pa me sad zanima kakva je procedura i da li moram imati samo završenu srednju školu ili ipak i jednu godinu faxa?

Znam da se mora učiti njihov jezik, to mi ne predstavlja nikakav problem, čak se radujem tome :)

Pa eto, ako postoji neko sa iskustvom neka se javi :D

Hvala :)
pogledaj preko njihove ambasade, ali bolje da odeš direktno do njih jer na mejlove baš i ne odgovaraju. Ja sam se prošle godine zagrijao za studij tamo al' su me ohladili. Direktno bilo je nekih linkova na studirajvani.ba, možda se još uvijek mogu naći. Meni je najveći problem predstavljao jezik.

A informacije koje su kružile i mogle se naći su bile ovakve. Da bi studirao moraš znati japanski a za učenje treba minimalno godina, tako da od studiranja na odmah ne bi bilo ništa. Znači prva godina je luftanje i učenje jezika (predprošle godine je kod nas japanska ambasada organizovala kurseve učenja japanskog, za prošlu ne znam jer kad sam ja provjeravao nije bilo ništa, za ovu ne znam pogotovo). To mi se nije svidjelo. Postojao je neki oblik stipendije ili sufinanciranja od strane njihove vlade ali za fakultete na kojima se studira na "japanskome jeziku i programu" to sam pročito i oni su to bili rekli. Za fakultete sa engleskim kažu da to nisu njihovi državni pa stoga ni ne finansiraju studente na njima. Tu je tvoja lova tvoj izbor fakulteta.

Ovo je ono što sam ja uspio saznati za prošlu godinu. Šta je i kako ove, ne znam.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Studiranje u Japanu

Post by Truba »

ja sam preko kurseva bio naučio osnove ( sem brojeva i kandzija)
hiraganu i katakanu sam relativno brzo savladao kao i pedesetak osnovnih riječi mogao sam laganini spajati malo šire rečenice bez problema
uz standardne fraze koje odmah naučiš bio je to fin fond za jednom tjedno 1 sat što smo imali
i onda mi ga zabiberiše na konkursu :D

za japanski jezik ti je dovoljno jedan semestar aktivnog učenja u japanu da možeš učestvovati na predavnjima na njihovom faxu

medjutim nikad nećeš savršenstvo postići ne treba se ni truditi

i tako...
minjonja

#6 Re: Studiranje u Japanu

Post by minjonja »

i, jel iko otiso da studira u japanu? :D
casanova123

#7 Re: Studiranje u Japanu

Post by casanova123 »

i ja sam gledao ovo za japan, ali mi je sve palo u vodu kada sam vidio da se to ide tamo desno jos u aprilu ili martu, a meni skola tek u maju zavrsava :( tako da bi cekao punih godinu dana da apliciram na konkurs.. lol
minjonja

#8 Re: Studiranje u Japanu

Post by minjonja »

meni nesto neki dan sinu ideja kako bi voljela vidjeti malo civilazacije i umjesto da ucim provedem citavo poslijepodne guglajuci o studiranju u japanu i ima vrlo malo informacija. meni sve palo u vodu kad sam vidjela konkurs u hrvatskoj gdje pise da japanska vlada izdvaja sredstva za samo jednog studenta iz cijele hrvatske. sigurno nije nista drugacije sa BiH. dzeparac je vise od 3 000 KM, nastava na engleskom (za master), ali pise da je uslov odlicno poznavanje engleskog jezika. sad ne znam jel traze diplomu nekog kursa ili se kod njih polaze.

mene interesuje kakav je smjestaj, kako je gore studirati... ja mislim da bi se osjecala ko debil medju onim japancima :D ne bi znala reakciju izjednacit a oni tamo traze lijek protiv raka :D

bio je konkurs da se ide u japan kao da se uci njihov sistem skolovanja. pravo su imali ljudi koji su 5 godina radili u prosvjeti. to je meni super.
nOrMaLaC

#9 Re: Studiranje u Japanu

Post by nOrMaLaC »

Nemoj bolan ići od kuće u Japan šta će ti to jadan ne bio..... :)
Preporučujem ti da završiš ovdje fakultet traženi pa onda razmisli hoćeš li igdje vani...
Jebiga, dok se ti navikneš dok ovo ono drugi ljudi....sjedi mirom kod kuće moj ti je savjet..
Post Reply