studiranje u inostranstvu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
hocu vani

#1 studiranje u inostranstvu

Post by hocu vani »

Buduci da trazim ikoga da mi odg na neka pitanja a ne mogu da nadjem nigdje ni slicnu temu,...
Ako iko ista zna u vezi odlacka u druge drzave radi studiranja(NJEMACKA,Austrija,Italija,itd) nek` makar nesto napise posto sam sigurna da ja nisam jedina kojoj takvo nesto treba.Ako imate prijatelja,poznanika koji je otisao znate li kako je uspio naci stan,ubaciti se u studentski dom,da li je uspio naci posao i paralelno sa tim ici na fax? Unaprijed hvala i ako nish ne bude. :)
x generation

#2 Re: studiranje u inostranstvu

Post by x generation »

Konkretno sto se tice IT ovisi od toga da li imas drzavljanstvo neke od zemalja clanica EU ili ne,ako ne onda postoji odredjena kvota za upis studenata iz zemalja koje nisu clanice EU,prije svega trebas vidjeti da li fax koji upisujes u IT ima kvotu za takve studente.Upisi su negdje polovina ili kraj 5 mj pa do kraja 6 mj.nakon toga slijedi molba za upis na fax,vecinom u It diplomatskim predstavnistvima u zemlji u kojoj boravis,Molba sardzi 2 kopije i original i tu biras samo ono sto zelis da studiras tj smjer 3+2 i on je obvezan za farmaciju,arhitekturu,stomatologiju,veterinu,medicinu, ili za trogodisnji studij.,svjedodzba o zavrsenoj srednjoj skoli (ovdje postoje male peripetije da moras ovjeriti diplomu,fotokopija,ovjera kod javnog biljeznika,prevod na tal. jezik,prevesti apostille,ako poznajes ili ako si isla vec na kurs tal. jezika je veliki plus,provjeravaju znanje jezika,dvije fotografije,ako vec studiras pa zelis da studije nastavis u IT onda prevod svih ispita,program uporedjivanje i sl.sve ti ovo mora biti ovjereno kod sudskom tumaca.Nakon svih tih provjera i svega na kraju budes obavjestena da li si primljena i da li mozes dobiti studentsku vizu.

Ovo je vazilo za RH,kako je sad iskreno ne znam,mislim da je procedura ista.Mislim da sve informacije mozes dobiti u IT konzularnim odjelima.

Za Austriju znam povrsno,poznajem dosta ljudi koji studiraju gore,neki su napustili studije,neki i dalje guraju.
Mislim da je slicna procedura,ako ne znas jezik imas kurs koji je bio negdje oko 350 € ako ne grijesim,i mislim da su nedavno austrijanci uveli zakon da imas rok da maximalno negdje oko dvije godine naucis jezik i dobijes prolaz ukoliko auf wiedersehenne...bilo je slucajeva da se vode kao studenti imaju studentsku vizu,faxa nisu niti vidjeli a kamoli polozili jezik.
Post Reply