Studiranje u Inostranstvu
-
King_Bosna
#1 Studiranje u Inostranstvu
-koji su uslovi za studiranje u njemackoj?
-Da li je moguce odmah poslije srijedne skole ici na fakultet u njemacku?
-sta je potrebno od papirologije
hvala
hvala
- Bosanac sa dna kace
#2 Re: Studiranje u Inostranstvu
Ne vjerujem da ti je ta skola sto se u nju ide samo sriedom bilo dje priznata a kamoli u Njemackoj!King_Bosna wrote: -Da li je moguce odmah poslije srijedne skole ici na fakultet u njemacku?
- olovka
King Bosna dobro pitanje.....
reci mi prvo sta zelis studirati i imas li prestavu gdje ?
I kakav si sa njemackim jezikom ?
Prvo mi to odgovori, da ti ne bih roman pisao o stvarima koje ti
ne trebaju.
Naravno da mozes studirati i sa BiH diplomom,
ja sam zavrsio srednju skole u BiH i studiram u njemackoj.
reci mi prvo sta zelis studirati i imas li prestavu gdje ?
I kakav si sa njemackim jezikom ?
Prvo mi to odgovori, da ti ne bih roman pisao o stvarima koje ti
ne trebaju.
Naravno da mozes studirati i sa BiH diplomom,
ja sam zavrsio srednju skole u BiH i studiram u njemackoj.
-
King_Bosna
mislio sam studirati masinstvo u minhenu ako bi moglo!
a njemacki jezik nije problem,isao sam 6 godina u njemacku skolu!
a njemacki jezik nije problem,isao sam 6 godina u njemacku skolu!
- olovka
Aha,
- diplomu BiH sredje skole prevesti, od drzavnog prevodioca
( to mozes izvesti u BiH, jeftinije je, nego u njemackoj).
- kad prevedes Diplomu, trebas je predati Kultusministerium (info: http://www.km.bayern.de/km/index.shtml) ako ces u Bayern pokrajiinu. Oni ce ti potvrditi da li mozes sa tom diplomom dalje se skolovati u Bayern-u tj. dalje studirati (ali ne za posao, samo za studij, to mnogi brkaju....
).
- ako ti ovi potvrde da sa tim dokumentima mozes dalje studirati,
zahtjev za studiranje predati (poslati) u sekretarijat FH ili UNi-ja.
Naravno ako ima mjesta, ako nema ili ces cekati ili se radi prijemni ispit.
(neznam kako oni to u München-u rade, a i zavisi od semestra
do semestra koliko se studenata prijavi)
info: http://portal.mytum.de/studium/folder_l ... ument_view?
- Uz ti treba jos, drzavno polozen jezik ispita DaF ( on ti je dovoljan, sa prolaznoscu 3 namjanje, mozda je kod njih sta jace 4) prije toga se raspitaj, vidi da li moras to uopste raditi.
Postoji Goethe Institut u Sarajevu
info http://www.goethe.de/ins/ba/sar/lrn/prf/tdf/deindex.htm
Taj ispit mozes i u Sarajavu uraditi.
To su dokumenti koje ces morati predati u Skeretarijat Fakulteta.
- raspitaj se koja je procedura Visa kod njemacke ambasade u Sarajevu,
info: http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... seite.html ,
oni ce ti nabrojati oko zdravstvenog osiguranje i slicnih tome stvari sta jos moras kod njih popuniti.
Jer je se mjenjao vizni zakon za strane studente u njemackoj.
Koliko znam kako budes se pomjerao sa semestrom, tako se viza produzava po semestru ( ja imam drugu vizu, pa se ne zebavaljam sa tom birokratijom).
- Mislim da je u Freistadt Bayern-u semestar izmedju 450 i 500€ placanje, kod mene je jos 100€ jer sam druga pokrajina.
Svaka pokrajina je skrojila svoj zakon oko placanja.
To bih bila neka osnova nako na grubo, stanovanje i podmoc od drzave,
to moras se raspitati kod sekretarijata Fakulteta.
Jedino, ako znas njemacki, posalji email na Savjetnika (der Berater) fakulteta, on ce ti to jos podrobnije za njihov fakultet objasniti.
Neznam, ako ima jos neko na forumu, a da studira u München-u
moze me dopuniti, posto Freistadt Bayern je pokrajina za sebe.
http://www.mw.tum.de/?Seite=Studierende ... prache=ger
http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... ungen.html
- diplomu BiH sredje skole prevesti, od drzavnog prevodioca
( to mozes izvesti u BiH, jeftinije je, nego u njemackoj).
- kad prevedes Diplomu, trebas je predati Kultusministerium (info: http://www.km.bayern.de/km/index.shtml) ako ces u Bayern pokrajiinu. Oni ce ti potvrditi da li mozes sa tom diplomom dalje se skolovati u Bayern-u tj. dalje studirati (ali ne za posao, samo za studij, to mnogi brkaju....
- ako ti ovi potvrde da sa tim dokumentima mozes dalje studirati,
zahtjev za studiranje predati (poslati) u sekretarijat FH ili UNi-ja.
Naravno ako ima mjesta, ako nema ili ces cekati ili se radi prijemni ispit.
(neznam kako oni to u München-u rade, a i zavisi od semestra
do semestra koliko se studenata prijavi)
info: http://portal.mytum.de/studium/folder_l ... ument_view?
- Uz ti treba jos, drzavno polozen jezik ispita DaF ( on ti je dovoljan, sa prolaznoscu 3 namjanje, mozda je kod njih sta jace 4) prije toga se raspitaj, vidi da li moras to uopste raditi.
Postoji Goethe Institut u Sarajevu
info http://www.goethe.de/ins/ba/sar/lrn/prf/tdf/deindex.htm
Taj ispit mozes i u Sarajavu uraditi.
To su dokumenti koje ces morati predati u Skeretarijat Fakulteta.
- raspitaj se koja je procedura Visa kod njemacke ambasade u Sarajevu,
info: http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... seite.html ,
oni ce ti nabrojati oko zdravstvenog osiguranje i slicnih tome stvari sta jos moras kod njih popuniti.
Jer je se mjenjao vizni zakon za strane studente u njemackoj.
Koliko znam kako budes se pomjerao sa semestrom, tako se viza produzava po semestru ( ja imam drugu vizu, pa se ne zebavaljam sa tom birokratijom).
- Mislim da je u Freistadt Bayern-u semestar izmedju 450 i 500€ placanje, kod mene je jos 100€ jer sam druga pokrajina.
Svaka pokrajina je skrojila svoj zakon oko placanja.
To bih bila neka osnova nako na grubo, stanovanje i podmoc od drzave,
to moras se raspitati kod sekretarijata Fakulteta.
Jedino, ako znas njemacki, posalji email na Savjetnika (der Berater) fakulteta, on ce ti to jos podrobnije za njihov fakultet objasniti.
Neznam, ako ima jos neko na forumu, a da studira u München-u
moze me dopuniti, posto Freistadt Bayern je pokrajina za sebe.
http://www.mw.tum.de/?Seite=Studierende ... prache=ger
http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung ... ungen.html
-
King_Bosna
@olovka
imas pm! imam nekoliko pitanja pa ako bi se mogli cuti preko msn!
hvala puno
imas pm! imam nekoliko pitanja pa ako bi se mogli cuti preko msn!
hvala puno
-
King_Bosna
ok,da li je moguce da radim ja u njemackoj ragularno da ne bih imao problema sa zakonom ,ako idem tu na faks jer bi ja sebi morao da zaradim za ono osnovno oko skolovanja i zivota naravno,jer ne mogu ocekivati puno pomoci od drugih.Ne mislim ja na puno radno vrijeme nego na par sati u sedmici da bi nesto zaradio.
kad pocinju fakulteti u njemackoj? ako bih ja sad da krenem sa papirologijom da li bi uspio do 1.semestra prve skolske godine da sve regulisem,ovdje pocinje u oktobru. volio bi odmah tamo da krenem na fakultet kad i ostali novi njemacki studenti krenu tamo
kad pocinju fakulteti u njemackoj? ako bih ja sad da krenem sa papirologijom da li bi uspio do 1.semestra prve skolske godine da sve regulisem,ovdje pocinje u oktobru. volio bi odmah tamo da krenem na fakultet kad i ostali novi njemacki studenti krenu tamo
- olovka
Raditi mozes na bazi do 400€ tada se nevodis kao puno radno vrijeme, a nisi oporezen. To vecina radi, tako da nemas odbitaka samo ne znam da li ti je ovdje dovoljno.Mozes i puno radno vrijeme, samo kako se snadjes i kako stignes,
jer te cekaju predavanja, laboratorije, vjezbe, referati i ispiti.
Sad valjda znas, ako si zivio ovdje proceduru oko radne dozvole,
koliko se ceka i koja je papiroogija za strance, pogotovu NON-EU.
Raditi smijes, nigdje ne pise da je zabranjeno, izuzev ako te na visi ne
ogranice, ali mislim da ne bih smjeli ili da ne zabrljas sta oko prijeve kad ti ovdje budu izdavali vizu eventualno produzivali.
Fakulteti u njemackoj ?
Nije kao kod nas, ovdje imas ljetni i zimski
semestar. Npr. kod mene ljetni pocinje negdje predkraj marta pa do jula,
rokovi i onda kraj septembra do januara (sredine).
Sistem je totalno razliciti nego kod nas.
Sem toga sto moras jos znati, ne pocinju svi fakulteti isto,
a ima rokova i unutar semestra, odnosno da se desi da unutar semestra
bude ispita.
Ah ja, jako bitno je da znas, da jedan predmet smijes samo 3 puta ponoviti ispiti( usmeno ili pismeno), poslije treceg puta imas zadnji ispit usmeni
i ako njega ne dadnes, zavrsene su studije unutar njemacke, za taj pravac.
Nije da te zelim prepadati, ali znam koliko dugo se kod nas puta izlazi na ispite i kiliko se razvlace.
I da ovdje se sastoji studiranje iz snovnog studija (Grundstudium)
3. semestra i 5 semestara glavnog studija (Hauptstudium).
Doduse ...sad nema vise diplomskog ako krenes,
sad se studira na principu Bechlor i Master.
Prvi je 6 semestara, drugi je poslije zavrsenog Bechlor-a. zavisno od universiteta 3 do 4 semestra.
Sad su nova pravila uvedena za njihov smjer, tu se moras raspitati
ko je zapoceo Bechlor.
Opet napominjem, ovo ti je sve u grubo objasnjeno, svaki za sebe Universitet ima dodatna pravila, tako da je najbolje da stupis vezu i sa savjetinkom fakulteta. Znas da je ovo birokratska zemlja, pravila imaju za sve, i da postoji staro pravilo (unutar zakona, gdje nemoras pitati sta je zabranjeno, a sta je dozvoljeno):
" sve je zabranjeno, sto nije iskljucivo dozvoljeno...."
King o njihovim pravilima studiranja bih moga covjek i knjigu pisati,
samo je problem, sto se ta pravila u nekim stvarima non stop mjenjaju
iz semstra u semestra, da ih i ja jedva pratim sa promjenama.
jer te cekaju predavanja, laboratorije, vjezbe, referati i ispiti.
Sad valjda znas, ako si zivio ovdje proceduru oko radne dozvole,
koliko se ceka i koja je papiroogija za strance, pogotovu NON-EU.
Raditi smijes, nigdje ne pise da je zabranjeno, izuzev ako te na visi ne
ogranice, ali mislim da ne bih smjeli ili da ne zabrljas sta oko prijeve kad ti ovdje budu izdavali vizu eventualno produzivali.
Fakulteti u njemackoj ?
Nije kao kod nas, ovdje imas ljetni i zimski
semestar. Npr. kod mene ljetni pocinje negdje predkraj marta pa do jula,
rokovi i onda kraj septembra do januara (sredine).
Sistem je totalno razliciti nego kod nas.
Sem toga sto moras jos znati, ne pocinju svi fakulteti isto,
a ima rokova i unutar semestra, odnosno da se desi da unutar semestra
bude ispita.
Ah ja, jako bitno je da znas, da jedan predmet smijes samo 3 puta ponoviti ispiti( usmeno ili pismeno), poslije treceg puta imas zadnji ispit usmeni
i ako njega ne dadnes, zavrsene su studije unutar njemacke, za taj pravac.
Nije da te zelim prepadati, ali znam koliko dugo se kod nas puta izlazi na ispite i kiliko se razvlace.
I da ovdje se sastoji studiranje iz snovnog studija (Grundstudium)
3. semestra i 5 semestara glavnog studija (Hauptstudium).
Doduse ...sad nema vise diplomskog ako krenes,
sad se studira na principu Bechlor i Master.
Prvi je 6 semestara, drugi je poslije zavrsenog Bechlor-a. zavisno od universiteta 3 do 4 semestra.
Sad su nova pravila uvedena za njihov smjer, tu se moras raspitati
ko je zapoceo Bechlor.
Opet napominjem, ovo ti je sve u grubo objasnjeno, svaki za sebe Universitet ima dodatna pravila, tako da je najbolje da stupis vezu i sa savjetinkom fakulteta. Znas da je ovo birokratska zemlja, pravila imaju za sve, i da postoji staro pravilo (unutar zakona, gdje nemoras pitati sta je zabranjeno, a sta je dozvoljeno):
" sve je zabranjeno, sto nije iskljucivo dozvoljeno...."
King o njihovim pravilima studiranja bih moga covjek i knjigu pisati,
samo je problem, sto se ta pravila u nekim stvarima non stop mjenjaju
iz semstra u semestra, da ih i ja jedva pratim sa promjenama.
- olovka
Vidis zaboravi ti napisati jos, mozes poceti studirati ili sa ljetnim semestrom ili sa zimskim semestrom, tvoj izbor.
Nije kao kod nas.... da cekas oktobar za upis na studije.
Ovdje se ne obnavlja godina kao kod nas, vec ako ne dadnes ispite
u osnovnom studiju, nemozes dalje na glavni studij,sve dok ispite iz osnovnog
studija ne ocistis.
Nije kao kod nas.... da cekas oktobar za upis na studije.
Ovdje se ne obnavlja godina kao kod nas, vec ako ne dadnes ispite
u osnovnom studiju, nemozes dalje na glavni studij,sve dok ispite iz osnovnog
studija ne ocistis.
-
King_Bosna
hvala puno,
ali samo jos da pitam:
cuo sam da trebam da imam odredenu sumu novaca na kontu da bi mogao tamo studirati!da li je to tacno i koliko bi novca meni trebalo?
a u vezi papirologije,da li moje papire moze predavati moj rodzak ili ja da saljem odavde postom!
a kako za garantno pismo? Jer neko moze moj iz njemacke da mi posalje ili to ide na drugi nacin?
Hvala
ali samo jos da pitam:
cuo sam da trebam da imam odredenu sumu novaca na kontu da bi mogao tamo studirati!da li je to tacno i koliko bi novca meni trebalo?
a u vezi papirologije,da li moje papire moze predavati moj rodzak ili ja da saljem odavde postom!
a kako za garantno pismo? Jer neko moze moj iz njemacke da mi posalje ili to ide na drugi nacin?
Hvala
-
car-x
papire moze predati bilo ko, a garantno to ne treba, ukoliko si primljen na fakultet..
na osnovu tog pisma dobijes vizu na par dana, dodjes u njemacku, upises se, polozis pare na bankovni racun (u austriji je to 5000 eura za godinu dana) kako bi mogo dobiti vizu za cijelu godinu, izvuces izvjestaj sa bankovnog racuna, nadjes sebi stan / dom, dobijes ugovor da ga imas, i vratis se u BiH kako bi apliciro za vizu na godinu dana..
poslije, kod produzivanja vize, pozajmis od jednog jarana hiljadu dvije, od drugog, od jaranice, itd, sakupis 5 milja, polozis na racun, izvuces izvjestaj, predas za vizu.. pustis da pare odstoje jedno 3 dana na racunu, podignes i vratis, i cekas na vizu..
tako je barem raja radila u vecini slucajeva..
budi svjestan da je poso i studij pravo tesko ukombinovati i da se tu moras odreci pravo puno stvari (izlasci, bilo kakva vrsta luksuza, itd) i da ce biti tesko.. ne zelim da te obeshrabrim, ali ni da dobijes neku krivu sliku, kako je poso uz studij ko iiz americkih filmova, ono zajebancija vako nako..
redovno sam poceo raditi 25 sati sedmicno u vrijeme kad mi je bio osto samo jos diplomski da zavrsim (bio sam ga cak i zapoceo) i tako se to razvuklo na dvije godine.. u neka doba sam skonto da tako nikad necu zavrsiti diplomski uzeo "neplaceno" na 40ak dana i sve zavrsio..
to ti je samo jedan mali primjer da te poso pravo zadrzava.
trazi stipendije, budi uporan, lutaj od vrata do vrata, nemoj da te bude stid.. kad dodjes u stranJski svijet, niko te nece vodati za ruku, nego sve zavisi od tebe.. i nemoj se plaho uzdat u nas narod.. ne uzdaj se ni u kog, ali pogotovu ne u nas narod..
na osnovu tog pisma dobijes vizu na par dana, dodjes u njemacku, upises se, polozis pare na bankovni racun (u austriji je to 5000 eura za godinu dana) kako bi mogo dobiti vizu za cijelu godinu, izvuces izvjestaj sa bankovnog racuna, nadjes sebi stan / dom, dobijes ugovor da ga imas, i vratis se u BiH kako bi apliciro za vizu na godinu dana..
poslije, kod produzivanja vize, pozajmis od jednog jarana hiljadu dvije, od drugog, od jaranice, itd, sakupis 5 milja, polozis na racun, izvuces izvjestaj, predas za vizu.. pustis da pare odstoje jedno 3 dana na racunu, podignes i vratis, i cekas na vizu..
tako je barem raja radila u vecini slucajeva..
budi svjestan da je poso i studij pravo tesko ukombinovati i da se tu moras odreci pravo puno stvari (izlasci, bilo kakva vrsta luksuza, itd) i da ce biti tesko.. ne zelim da te obeshrabrim, ali ni da dobijes neku krivu sliku, kako je poso uz studij ko iiz americkih filmova, ono zajebancija vako nako..
redovno sam poceo raditi 25 sati sedmicno u vrijeme kad mi je bio osto samo jos diplomski da zavrsim (bio sam ga cak i zapoceo) i tako se to razvuklo na dvije godine.. u neka doba sam skonto da tako nikad necu zavrsiti diplomski uzeo "neplaceno" na 40ak dana i sve zavrsio..
to ti je samo jedan mali primjer da te poso pravo zadrzava.
trazi stipendije, budi uporan, lutaj od vrata do vrata, nemoj da te bude stid.. kad dodjes u stranJski svijet, niko te nece vodati za ruku, nego sve zavisi od tebe.. i nemoj se plaho uzdat u nas narod.. ne uzdaj se ni u kog, ali pogotovu ne u nas narod..
- olovka
neznam koje papire mislis, ali oko fakulteta drugi ljudi mogu predavati papire za tebe, samo tvoj potpis je vazeci, izgubices puno vremena saljuci i primajuci postu i postpisujuci.
Pravno, neznam da je moguce da opunemocis da neko podpisuje za tebe.
To mi nije poznato oko studija.
car-x je potpuno u pravo, nemoj se zanositi rad i studije i "zivot".
Ne samo u njemackoj, nego i u drugim zemljama.
Nije to nikakvo obeshrabrivljanje, cinjenica kako izgedaju studije, nismo ni pesimisti ni optimisti, samo ti realno iznosimo. Baz zavaravanja.
Stipendija je dobar prijedlog.
Ne samo u njemackoj, nego i u drugim zemljama.
Nije to nikakvo obeshrabrivljanje, cinjenica kako izgedaju studije, nismo ni pesimisti ni optimisti, samo ti realno iznosimo. Baz zavaravanja.
-
King_Bosna
ok,hvala puno nadam se da ce mi ovo uspjeti!
-
ThePoliglot
apsolutno netačno. Itekako je moguće ovo dvoje spojiti. Iz iskustva govorim!olovka wrote:neznam koje papire mislis, ali oko fakulteta drugi ljudi mogu predavati papire za tebe, samo tvoj potpis je vazeci, izgubices puno vremena saljuci i primajuci postu i postpisujuci.
Ne samo u njemackoj, nego i u drugim zemljama.![]()
-
ThePoliglot
uostalom i ti našo kojoj ćeš se crkvi molit. Šta ćeš, Boga ti, ovdje na forumu. Imaš lijepo:
http://www.collegium-bosniacum.at - BH studenti u Austriji
http://www.bihstudenti.com - BH Studenti cijelog svijeta ali miriše Njemačka najviše
http://www.bihstudenti.com - BH Studenti cijelog svijeta ali miriše Njemačka najviše
-
car-x
http://www.collegium-bosniacum.orgThePoliglot wrote:uostalom i ti našo kojoj ćeš se crkvi molit. Šta ćeš, Boga ti, ovdje na forumu. Imaš lijepo:
..valjda znam koju sam domenu registrovo onomad..
-
vanjabl
#18 usa viza????
Imam pitanje ako neko zna u vezi Usa studenstkih viza...Naime promjenila sam status iz J1 u F1 ovde u Americi i studiram ovde...ali moj problem je sledeci... Pokusala bi da idem kuci na ljeto malo na odmor, ali treba prvo kad dodjem da idem u ambasadu da mi udare novu vizu u pasos, jer sam ja samo promjenila status ovde, znaci nemam pravu vizu u pasosu samo I 20 i ostale papire. Cula sam od nekih ljudi da je to rizicno raditi, nece me pustiti nazad, opet drugi kazu ok je... Da li neko ima slican slucaj ili neku informaciju...zvala sam ambasadu u Sarajevu ali nisu bas bili raspolozeni. Hvala unaprijed
- olovka
Super odgovor ?!!!!!!!!!!!!!!!!!
Crkvu izjednacavas sa forumom ?!?!?! Ako je tebi forum srkva ,
onda si ovdje zalutao.
ThePoliglot SUPER STUDENT
mislim da si izabrao pogresnu rijec,
a jos manje da si procitao cijelu diskusiju,
ne bih bilo lose da jos jednom procitas.
Rijec je o masinskom fakultetu, koje se ne studira u njemackoj redovno,
nego REDOVNO. Predavnja prodvis svaki dan najmanje 3 do 4 bloka, imas vjezbe, laboatorije, proracuna i crtanja da nes stanes, dodatene usmene Kolloquim-e, studenski i diplomski i seminare dodatne, plus praxu i praxis semestar plus po svakom semestru od 6 do 10 ispita.
I uz to raditi puno radno vrijeme ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ? uz to u 8 semestara ?
The Poliglot spusti se malo na zemlju
Crkvu izjednacavas sa forumom ?!?!?! Ako je tebi forum srkva ,
onda si ovdje zalutao.
ThePoliglot SUPER STUDENT
mislim da si izabrao pogresnu rijec,
a jos manje da si procitao cijelu diskusiju,
ne bih bilo lose da jos jednom procitas.
Rijec je o masinskom fakultetu, koje se ne studira u njemackoj redovno,
nego REDOVNO. Predavnja prodvis svaki dan najmanje 3 do 4 bloka, imas vjezbe, laboatorije, proracuna i crtanja da nes stanes, dodatene usmene Kolloquim-e, studenski i diplomski i seminare dodatne, plus praxu i praxis semestar plus po svakom semestru od 6 do 10 ispita.
I uz to raditi puno radno vrijeme ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ? uz to u 8 semestara ?
The Poliglot spusti se malo na zemlju
-
Cerridwen
#20 Re: Studiranje u Inostranstvu
1. prije svega moras mati nekoga gore ko ceti garantovati za tvoj boravak i koji ce morati mjesecno da ti uplacuje 600 EUR na racunKing_Bosna wrote:-koji su uslovi za studiranje u njemackoj?
hvala
2.mozes na http://www.anabin.de provjeriti da li ti je srednja priznata, koliko ja znam jeste jer sam licno gore bila i predavala za fax, tako da mi je ta proceura odlicno poznata
3.u koliko nisi gore zavrsio srednju (realschule i gymnasium) moras ovdje uraditi polozit ispit u Goethe Insititutu, sad se tacno ne sjecam koliko bodova moras da imas, ako odes gore postoji mogućnoct da te fax oslobodi polaganja ispita, naravno ako znas Njemački
4. moras upisati ovdje fax i onda im odnijeti potvrdu da si uspjesno polozio prijemni ispit
5. neki faxovi ti treze NC (Numerus Clausus = prosjek)
Eto sretno
u slucaju da mi jos nesto padne na pamet bices obavjesten
4.
-
prinZ_bosna
#21 Re: Studiranje u Inostranstvu
Zavrsio sam Gimnaziju u Bosni, i sad zelim da studiram u Njemackoj u Minhenu pa mi pod hitno treba neko da mi objasni sta je sve potrebno????
ja sam procito na nekoliko stranica da je potrebno svjedodzbu prevesti na njemacki jezik i ovjeriti u ambasadi, da li je to tako??
procitao sam da treba na Geteovom institutu u Sarajevu poloziti ispit znanja njemackog jezika, jeli to tacno??....da li, nakon sto polozim ispit za jezik u Sarajevu, moram ici u Njmeckoj godinu dana na predavanja za usavrsavanje jezika??????
da li je tacno da treba na racunu imati novca???
posto u mene porodica zivi u Njemackoj, ja bih imao osiguran stan, hranu, novac i ostalo.....
ako neko zna sve informacije vezane za ovo molim ga da odgovori jer mi je ovo potrebno pod hitno..!!!!!
ja sam procito na nekoliko stranica da je potrebno svjedodzbu prevesti na njemacki jezik i ovjeriti u ambasadi, da li je to tako??
procitao sam da treba na Geteovom institutu u Sarajevu poloziti ispit znanja njemackog jezika, jeli to tacno??....da li, nakon sto polozim ispit za jezik u Sarajevu, moram ici u Njmeckoj godinu dana na predavanja za usavrsavanje jezika??????
da li je tacno da treba na racunu imati novca???
posto u mene porodica zivi u Njemackoj, ja bih imao osiguran stan, hranu, novac i ostalo.....
ako neko zna sve informacije vezane za ovo molim ga da odgovori jer mi je ovo potrebno pod hitno..!!!!!