Studiranje u inostranstvu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Juka Jebach

#1 Studiranje u inostranstvu

Post by Juka Jebach »

Pozdrav, zavrsavam cetvrti razred gimnazije i imam odlican prosjek pa me zanima da li neko zna fakultete, ali da su besplatni za drzavljane BiH (ne ukljucujuci troskove hrane, stanovanja etc.)

Ja sam cuo samo za fakultete u Sloveniji da imaju opciju besplatnog skolovanja na engleskom jeziku, ali me zanima da li postoji jos drzava ili fakulteta koje imaju. slicne opcije.

Svake informacije su pozeljne Hvala!!!
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2 Re: Studiranje u inostranstvu

Post by Entropio »

U Njemackoj u nekim pokrajinama je jos uvijek besplatna ili minimalna skolarina.
CikCikCikPogodi

#3 Re: Studiranje u inostranstvu

Post by CikCikCikPogodi »

Ako imas Hrvatsko drzavljastvo na konju si. Ja imam, i odabro sam Likovnu Akademiju u Rigi. Jedini koji ti imaju besplatno za strane studente su Njemacka i Norveska, mozda jos Svedska i Grcka.
kuli1961

#4 Re: Studiranje u inostranstvu

Post by kuli1961 »

Ja ovdje nesto ne razumijem- trazi se bilo koji fakultet, ssmo da se ne placa skolarina?
Zar nemas sklonost prema nekoj od naukai- drustvene, prirodne? Valjda bi se po tome trebalo opredjeljivati?
Pravni fakultet Univerziteta u Becu- 380 EUR semestar. Ako si drzavljanin EU, tada je 10 EUR...
Pitaj čika Google-a, kucaj "studiranje u inostranstvu"- svasta ces naci, po zemljama Evrope...
teodorfon

#5 Re: Studiranje u inostranstvu

Post by teodorfon »

kuli1961 wrote: 13/03/2020 23:51 Ja ovdje nesto ne razumijem- trazi se bilo koji fakultet, ssmo da se ne placa skolarina?
Zar nemas sklonost prema nekoj od naukai- drustvene, prirodne? Valjda bi se po tome trebalo opredjeljivati?
Pravni fakultet Univerziteta u Becu- 380 EUR semestar. Ako si drzavljanin EU, tada je 10 EUR...
Pitaj čika Google-a, kucaj "studiranje u inostranstvu"- svasta ces naci, po zemljama Evrope...
Da, ako uspjes 30 ECTS (prije je bilo 24) vracaju ti i to sto si uplatio . . . na svakoj Fachhochschule je semestar oko 370, dok je na univerzitetu 740+20 eura ÖH Beitrag, barem kod mene . . .
jefff

#6 Re: Studiranje u inostranstvu

Post by jefff »

Imam ja nesto potpuno obrnuto da pitam, mogu li stranci studirati na SA univerzitetu?
kuli1961

#7 Re: Studiranje u inostranstvu

Post by kuli1961 »

jefff wrote: 24/11/2020 22:48 Imam ja nesto potpuno obrnuto da pitam, mogu li stranci studirati na SA univerzitetu?
Mogu:
za Kanton Sarajevo, Z o visokom obrazovanju "službeno lišće KS, 33/17-40/20:
Član 78

(Sticanje i gubitak statusa studenta)
(1) Status studenta stiče se upisom na odgovarajući studijski program visokoškolske ustanove.

(2) Prijem i upis u prvu studijsku godinu vrši se na osnovu konačnih rezultata javnog konkursa.

(3) Pravo učešća na javnom konkursu imaju državljani Bosne i Hercegovine sa završenim četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem.

(4) Pravo učešća na javnom konkursu imaju i strani državljani sa stečenim odgovarajućim srednjoškolskim obrazovanjem, u skladu sa zakonom, konvencijama i međudržavnim ugovorima koji obavezuju Bosnu i Hercegovinu na način i pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.
Prethodni uslov je da u javnom konkursu navedeno da taj i taj fakultet, na tom i tom studijskom ciklusu prima toliko i toliko stranih studenata.
Za konkretne detalje, svakako treba otići u Studentsku službu fakulteta
jefff

#8 Re: Studiranje u inostranstvu

Post by jefff »

Hvala velika. Kada su ti upisni rokovi?
kuli1961

#9 Re: Studiranje u inostranstvu

Post by kuli1961 »

jefff wrote: 24/11/2020 23:28 Hvala velika. Kada su ti upisni rokovi?
uhh tesko pitanje za tačan odgovor, davno sam diplomirao, u doba SFRJ... ali nacelno:
konkurs za prijemni ispit se objavljuje u makar jednim dnevnim novinama dostupnim na cijeloj teritoriji BiH/entiteta, obicno je to negdje krajem maja, pocetkom juna tekuce godine, slijede prijave na konkrus, potom prijemni ispit-ako je prijemni ispit obavezan; moguc je i drugi rok prijemnog ispita, obicne negdje u avgustu- ukoliko nije popunjen trazeni broj studenata u prvom prijemom roku; potom, ako buduci student polozi ispit i bude "iznad crte"- dakle udje u prijemnu kvotu, ide konkretan upis, jer je studenstki index dokaz da je student stvarno upisan...
ako neko zna detaljnije, ili tačnije, neka doda....
Lament

#10 Re: Studiranje u inostranstvu

Post by Lament »

Juka Jebach wrote: 13/03/2020 16:09 Pozdrav, zavrsavam cetvrti razred gimnazije i imam odlican prosjek pa me zanima da li neko zna fakultete, ali da su besplatni za drzavljane BiH (ne ukljucujuci troskove hrane, stanovanja etc.)

Ja sam cuo samo za fakultete u Sloveniji da imaju opciju besplatnog skolovanja na engleskom jeziku, ali me zanima da li postoji jos drzava ili fakulteta koje imaju. slicne opcije.

Svake informacije su pozeljne Hvala!!!
Njemacka je tu jos prilicno liberalna. Pod ovim linkom imas finu tabelu sa svim saveznim pokrajinama:

https://www.studis-online.de/studiengebuehren/

Gledaj pod "Nicht-EU-Ausländer". Znaci samo se u BW placa zasad, sjecam se jos kad su uveli, tamam sam zavrsavo u Heidelbergu.
Post Reply