Pozdrav, zavrsavam cetvrti razred gimnazije i imam odlican prosjek pa me zanima da li neko zna fakultete, ali da su besplatni za drzavljane BiH (ne ukljucujuci troskove hrane, stanovanja etc.)
Ja sam cuo samo za fakultete u Sloveniji da imaju opciju besplatnog skolovanja na engleskom jeziku, ali me zanima da li postoji jos drzava ili fakulteta koje imaju. slicne opcije.
Svake informacije su pozeljne Hvala!!!
Studiranje u inostranstvu
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2 Re: Studiranje u inostranstvu
U Njemackoj u nekim pokrajinama je jos uvijek besplatna ili minimalna skolarina.
- CikCikCikPogodi
#3 Re: Studiranje u inostranstvu
Ako imas Hrvatsko drzavljastvo na konju si. Ja imam, i odabro sam Likovnu Akademiju u Rigi. Jedini koji ti imaju besplatno za strane studente su Njemacka i Norveska, mozda jos Svedska i Grcka.
-
kuli1961
#4 Re: Studiranje u inostranstvu
Ja ovdje nesto ne razumijem- trazi se bilo koji fakultet, ssmo da se ne placa skolarina?
Zar nemas sklonost prema nekoj od naukai- drustvene, prirodne? Valjda bi se po tome trebalo opredjeljivati?
Pravni fakultet Univerziteta u Becu- 380 EUR semestar. Ako si drzavljanin EU, tada je 10 EUR...
Pitaj čika Google-a, kucaj "studiranje u inostranstvu"- svasta ces naci, po zemljama Evrope...
Zar nemas sklonost prema nekoj od naukai- drustvene, prirodne? Valjda bi se po tome trebalo opredjeljivati?
Pravni fakultet Univerziteta u Becu- 380 EUR semestar. Ako si drzavljanin EU, tada je 10 EUR...
Pitaj čika Google-a, kucaj "studiranje u inostranstvu"- svasta ces naci, po zemljama Evrope...
- teodorfon
#5 Re: Studiranje u inostranstvu
Da, ako uspjes 30 ECTS (prije je bilo 24) vracaju ti i to sto si uplatio . . . na svakoj Fachhochschule je semestar oko 370, dok je na univerzitetu 740+20 eura ÖH Beitrag, barem kod mene . . .kuli1961 wrote: ↑13/03/2020 23:51 Ja ovdje nesto ne razumijem- trazi se bilo koji fakultet, ssmo da se ne placa skolarina?
-
jefff
#6 Re: Studiranje u inostranstvu
Imam ja nesto potpuno obrnuto da pitam, mogu li stranci studirati na SA univerzitetu?
-
kuli1961
#7 Re: Studiranje u inostranstvu
Mogu:
za Kanton Sarajevo, Z o visokom obrazovanju "službeno lišće KS, 33/17-40/20:
Član 78
(Sticanje i gubitak statusa studenta)
(1) Status studenta stiče se upisom na odgovarajući studijski program visokoškolske ustanove.
(2) Prijem i upis u prvu studijsku godinu vrši se na osnovu konačnih rezultata javnog konkursa.
(3) Pravo učešća na javnom konkursu imaju državljani Bosne i Hercegovine sa završenim četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem.
(4) Pravo učešća na javnom konkursu imaju i strani državljani sa stečenim odgovarajućim srednjoškolskim obrazovanjem, u skladu sa zakonom, konvencijama i međudržavnim ugovorima koji obavezuju Bosnu i Hercegovinu na način i pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.
Prethodni uslov je da u javnom konkursu navedeno da taj i taj fakultet, na tom i tom studijskom ciklusu prima toliko i toliko stranih studenata.
Za konkretne detalje, svakako treba otići u Studentsku službu fakulteta
-
jefff
#8 Re: Studiranje u inostranstvu
Hvala velika. Kada su ti upisni rokovi?
-
kuli1961
#9 Re: Studiranje u inostranstvu
uhh tesko pitanje za tačan odgovor, davno sam diplomirao, u doba SFRJ... ali nacelno:
konkurs za prijemni ispit se objavljuje u makar jednim dnevnim novinama dostupnim na cijeloj teritoriji BiH/entiteta, obicno je to negdje krajem maja, pocetkom juna tekuce godine, slijede prijave na konkrus, potom prijemni ispit-ako je prijemni ispit obavezan; moguc je i drugi rok prijemnog ispita, obicne negdje u avgustu- ukoliko nije popunjen trazeni broj studenata u prvom prijemom roku; potom, ako buduci student polozi ispit i bude "iznad crte"- dakle udje u prijemnu kvotu, ide konkretan upis, jer je studenstki index dokaz da je student stvarno upisan...
ako neko zna detaljnije, ili tačnije, neka doda....
-
Lament
#10 Re: Studiranje u inostranstvu
Njemacka je tu jos prilicno liberalna. Pod ovim linkom imas finu tabelu sa svim saveznim pokrajinama:Juka Jebach wrote: ↑13/03/2020 16:09 Pozdrav, zavrsavam cetvrti razred gimnazije i imam odlican prosjek pa me zanima da li neko zna fakultete, ali da su besplatni za drzavljane BiH (ne ukljucujuci troskove hrane, stanovanja etc.)
Ja sam cuo samo za fakultete u Sloveniji da imaju opciju besplatnog skolovanja na engleskom jeziku, ali me zanima da li postoji jos drzava ili fakulteta koje imaju. slicne opcije.
Svake informacije su pozeljne Hvala!!!
https://www.studis-online.de/studiengebuehren/
Gledaj pod "Nicht-EU-Ausländer". Znaci samo se u BW placa zasad, sjecam se jos kad su uveli, tamam sam zavrsavo u Heidelbergu.