Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
-
Klitemnestraaa
#1 Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Pozdrav svima.
Zanima me zna li iko ikakvu informaciju o studiranju u Hrvatskoj za državljanje BiH?
Kolike su prosječne školarine (filozofski fakultet) i kakve su cijene što se tiče smještaja i hrane?
Postoji li ikakav način da se dobije državljanstvo samo na osnovu nacionalnosti ili ako je roditelj bio u HVO (znam poslije rata da je bilo moguće, slučaj skoro svih mojih jaranica)?
Zanima me zna li iko ikakvu informaciju o studiranju u Hrvatskoj za državljanje BiH?
Kolike su prosječne školarine (filozofski fakultet) i kakve su cijene što se tiče smještaja i hrane?
Postoji li ikakav način da se dobije državljanstvo samo na osnovu nacionalnosti ili ako je roditelj bio u HVO (znam poslije rata da je bilo moguće, slučaj skoro svih mojih jaranica)?
-
boyche
#2 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Ako si Hrvat imas sve isto kao i u BiH... Ako si druge nacionalnosti odna ides pod strani drzavljanin.. Svaki fakultet ima odredjeni broj stranih koliko prima...
-
Scopio
#3 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Mislim da ti je školarina za strane studente uvećana za 25% od najveće školarine koja se plaća na fakultetu.
(Većina fakulteta naplaćuje školarinu progresivno po uspjehu)
Svaki stud.dom ima određenu kvotu za strane studente, mislim da je u Zg cijena bila 900 kn ( osobno mislim da za te novce možeš naci i privatno smjestaj)
E sad ono meni najvažnije, mislim da strani studenti u Hrvatskoj nemaju pravo na x-icu, to ti je kartica na kojoj dobiješ svaki mjesec određen iznos nova, ovisno odakle dolaziš i tom karticom ti se naplaćuje hrana u menzi!
+ dodatni popusti koje imaš pomoću x-ice od teretane, kopiraonice i kazališta!
(Većina fakulteta naplaćuje školarinu progresivno po uspjehu)
Svaki stud.dom ima određenu kvotu za strane studente, mislim da je u Zg cijena bila 900 kn ( osobno mislim da za te novce možeš naci i privatno smjestaj)
E sad ono meni najvažnije, mislim da strani studenti u Hrvatskoj nemaju pravo na x-icu, to ti je kartica na kojoj dobiješ svaki mjesec određen iznos nova, ovisno odakle dolaziš i tom karticom ti se naplaćuje hrana u menzi!
+ dodatni popusti koje imaš pomoću x-ice od teretane, kopiraonice i kazališta!
-
Klitemnestraaa
#4 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Majka mi je hrvatica, a otac srbin, po nacionalnosti, a po državljanstvu oboje BiH. Rodjena sam u BiH, tako da ništa od toga.boyche wrote:Ako si Hrvat imas sve isto kao i u BiH... Ako si druge nacionalnosti odna ides pod strani drzavljanin.. Svaki fakultet ima odredjeni broj stranih koliko prima...
-
radostan dan
#5 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
da ti gatam, da gledam ti u dlan dušo, tebi je toronto suđen...Majka mi je hrvatica, a otac srbin, po nacionalnosti, a po državljanstvu oboje BiH. Rodjena sam u BiH, tako da ništa od toga.
- Sijalica koja gori
#6 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Klitemnestraaa wrote:Pozdrav svima.
Problem je u tome da ako hoces da u RH studiras morala bi polagati njihovu drzavnu maturu i mislim da bi morala polagati za hrvatski jezik. Gradivo je slicno ali imaju drugaciji pristup hrvatskom jeziku pa cak na drzavnoj maturi bude pitanje od neke lektire koju tu nisi citala pa tako da je tu malo :-S.
Isto je i bosanski i hrvatski ali morala bi se izrazavati na testu dr. mature tisuca, glazba i itd.
-
Klitemnestraaa
#7 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Učim hrvatski od prvog osnovne pa i kroz srednju školu. I osnovna i srednja su po hrvatskog programu i matura mi nije problem, problem je što nemam putovnicu, jer (kako sam ja skontala) ko ima putovnicu hrvatsku ima ista prava u RH kao i državljani Hrvatske što se tiče školarine, doma i X-ice.Sijalica koja gori wrote:Klitemnestraaa wrote:Pozdrav svima.
Problem je u tome da ako hoces da u RH studiras morala bi polagati njihovu drzavnu maturu i mislim da bi morala polagati za hrvatski jezik. Gradivo je slicno ali imaju drugaciji pristup hrvatskom jeziku pa cak na drzavnoj maturi bude pitanje od neke lektire koju tu nisi citala pa tako da je tu malo :-S.
Isto je i bosanski i hrvatski ali morala bi se izrazavati na testu dr. mature tisuca, glazba i itd.
- purgatorio
#8 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Ako ti je majka hrvatica imaš pravo na državljanstvo.Klitemnestraaa wrote:Majka mi je hrvatica, a otac srbin, po nacionalnosti, a po državljanstvu oboje BiH. Rodjena sam u BiH, tako da ništa od toga.boyche wrote:Ako si Hrvat imas sve isto kao i u BiH... Ako si druge nacionalnosti odna ides pod strani drzavljanin.. Svaki fakultet ima odredjeni broj stranih koliko prima...
-
Kama Preksutra
#9 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Ako ti majka ima hrvatsku domovnicu ili se nekad u prošlosti izjasnila Hrvaticom na bilo kojem ovjerenom dokumentu (školska diploma, zahtjev za prijem na posao...) onda po ius sangre imaš pravo na stjecanje hrvatske domovnice. Ali ne očekuj da to bude za par dana već više mjeseci. A nakon što dobiješ domovnicu tek se onda vadi putovnica što obično traje 3-6 mjeseci. Tako da ti sveukupno to traje oko godinu dana, ovisi o postupku utvrđivanjaKlitemnestraaa wrote:
Učim hrvatski od prvog osnovne pa i kroz srednju školu. I osnovna i srednja su po hrvatskog programu i matura mi nije problem, problem je što nemam putovnicu, jer (kako sam ja skontala) ko ima putovnicu hrvatsku ima ista prava u RH kao i državljani Hrvatske što se tiče školarine, doma i X-ice.
Last edited by Kama Preksutra on 15/09/2013 09:20, edited 2 times in total.
-
Kama Preksutra
#10 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Isto tako na popisu stanovništva u BiH moraš se izjasniti kao Hrvatica inače podliježeš kaznenom zakonu zbog lažnog pribavljanja državljanstva RH.
-
Klitemnestraaa
#11 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Majka se svugdje kao Hrvatica izjašnjavala. Putovnica mi ne treba, treba mi domovnica za upis na faks da bih imala ista prava kao i državljani RH koji žive tu. Dogodine upisujem faks, tako da se nadam da ima vremena da domovnica bude gotova.Kama Preksutra wrote:Ako ti majka ima hrvatsku domovnicu ili se nekad u prošlosti izjasnila Hrvaticom na bilo kojem ovjerenom dokumentu (školska diploma, zahtjev za prijem na posao...) onda po ius sangre imaš pravo na stjecanje hrvatske domovnice. Ali ne očekuj da to bude za par dana već više mjeseci. A nakon što dobiješ domovnicu tek se onda vadi putovnica što obično traje 3-6 mjeseci. Tako da ti sveukupno to traje oko godinu dana, ovisi o postupku utvrđivanjaKlitemnestraaa wrote:
Učim hrvatski od prvog osnovne pa i kroz srednju školu. I osnovna i srednja su po hrvatskog programu i matura mi nije problem, problem je što nemam putovnicu, jer (kako sam ja skontala) ko ima putovnicu hrvatsku ima ista prava u RH kao i državljani Hrvatske što se tiče školarine, doma i X-ice.
-
Klitemnestraaa
#12 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Na stranici ministarstva vanjskih poslova RH našla sam uvjete i sve ispunjavam sem jednog:Kama Preksutra wrote:Ako ti majka ima hrvatsku domovnicu ili se nekad u prošlosti izjasnila Hrvaticom na bilo kojem ovjerenom dokumentu (školska diploma, zahtjev za prijem na posao...) onda po ius sangre imaš pravo na stjecanje hrvatske domovnice. Ali ne očekuj da to bude za par dana već više mjeseci. A nakon što dobiješ domovnicu tek se onda vadi putovnica što obično traje 3-6 mjeseci. Tako da ti sveukupno to traje oko godinu dana, ovisi o postupku utvrđivanjaKlitemnestraaa wrote:
1. Neki javni dokument starijeg datuma iz kojeg je vidljivo da se stranka izjašnjavala kao pripadnik hrvatskog naroda (školske svjedodžbe, ovjerena preslika matične knjige učenika, indeks, prijavni list za upis na fakultet, prijavni list za upis semestra, radna knjižica, ovjerena preslika zapisnika o prijavi namjere sklapanja braka, ovjerena preslika prijave činjenice rođenja djece, rodni list i vjenčani list starijeg datuma, vojna knjižica, jedinični vojni karton i sl.)
Ukoliko u istima nema rubrike narodnost potrebno je dostaviti preslike istih i javne isprave roditelja kojima se dokazuje pripadnost hrvatskom narodu.
Problem je što u svim mojim dokumentima piše da sam srpkinja (po ocu). Ukoliko nema rubrike narodnosti, trebala bih ih kopirati, ali ima rubrike u svim svjedodžbama i sl.
-
Klitemnestraaa
#13 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Na stranici ministarstva vanjskih poslova RH našla sam uvjete i sve ispunjavam sem jednog:Kama Preksutra wrote:Ako ti majka ima hrvatsku domovnicu ili se nekad u prošlosti izjasnila Hrvaticom na bilo kojem ovjerenom dokumentu (školska diploma, zahtjev za prijem na posao...) onda po ius sangre imaš pravo na stjecanje hrvatske domovnice. Ali ne očekuj da to bude za par dana već više mjeseci. A nakon što dobiješ domovnicu tek se onda vadi putovnica što obično traje 3-6 mjeseci. Tako da ti sveukupno to traje oko godinu dana, ovisi o postupku utvrđivanjaKlitemnestraaa wrote:
1. Neki javni dokument starijeg datuma iz kojeg je vidljivo da se stranka izjašnjavala kao pripadnik hrvatskog naroda (školske svjedodžbe, ovjerena preslika matične knjige učenika, indeks, prijavni list za upis na fakultet, prijavni list za upis semestra, radna knjižica, ovjerena preslika zapisnika o prijavi namjere sklapanja braka, ovjerena preslika prijave činjenice rođenja djece, rodni list i vjenčani list starijeg datuma, vojna knjižica, jedinični vojni karton i sl.)
Ukoliko u istima nema rubrike narodnost potrebno je dostaviti preslike istih i javne isprave roditelja kojima se dokazuje pripadnost hrvatskom narodu.
Problem je što u svim mojim dokumentima piše da sam srpkinja (po ocu). Ukoliko nema rubrike narodnosti, trebala bih ih kopirati, ali ima rubrike u svim svjedodžbama i sl.
-
Scopio
#14 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
Kad dobiješ domovnicu moraš napraviti i putovnicu, to je praktički zamjena nama nerezidentima u RH za osobnu iskaznicu... počevši od polaganja državne mature do ispita ili zaustavljanja policije poslije ponoći u gradu!
-
Klitemnestraaa
#15 Re: Studiranje u Hrvatskoj za državljane BiH
OK, samo da domovnicu dobijem.Scopio wrote:Kad dobiješ domovnicu moraš napraviti i putovnicu, to je praktički zamjena nama nerezidentima u RH za osobnu iskaznicu... počevši od polaganja državne mature do ispita ili zaustavljanja policije poslije ponoći u gradu!