studiranje u holandiji
-
black_noke
#1 studiranje u holandiji
Eh ovako ljudi...zelio bih studirati u holandiji pa me interesuju sve pojedinosti oko toga. Koliko se placa, je li tesko dobiti vizu, da li postoji mogucnost dobijanja radne dozvole uz studentsku vizu, da li je potrebno prvo ovdje upisat fax pa se prebaciti dolje...? I sve ostale informacije su dobro dosle:)
-
zemo_online
#2 Re: studiranje u holandiji
zasto bas tamo?black_noke wrote:Eh ovako ljudi...zelio bih studirati u holandiji pa me interesuju sve pojedinosti oko toga. Koliko se placa, je li tesko dobiti vizu, da li postoji mogucnost dobijanja radne dozvole uz studentsku vizu, da li je potrebno prvo ovdje upisat fax pa se prebaciti dolje...? I sve ostale informacije su dobro dosle:)
-
black_noke
#3 Re: studiranje u holandiji
Ako bi otisao u Njemacku ili Austriju morao bi uciti njemacki dok u holandiji postoji mogucnost studiranja na engleskom. Drugi razlog je to sto imam bliskih poznanika u Amsterdamu koji mi pomogli da se smjestim i adaptiram.test01 wrote:zasto bas tamo?black_noke wrote:Eh ovako ljudi...zelio bih studirati u holandiji pa me interesuju sve pojedinosti oko toga. Koliko se placa, je li tesko dobiti vizu, da li postoji mogucnost dobijanja radne dozvole uz studentsku vizu, da li je potrebno prvo ovdje upisat fax pa se prebaciti dolje...? I sve ostale informacije su dobro dosle:)
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#4 Re: studiranje u holandiji
Cuj zasto, ....test01 wrote:zasto bas tamo?black_noke wrote:Eh ovako ljudi...zelio bih studirati u holandiji pa me interesuju sve pojedinosti oko toga. Koliko se placa, je li tesko dobiti vizu, da li postoji mogucnost dobijanja radne dozvole uz studentsku vizu, da li je potrebno prvo ovdje upisat fax pa se prebaciti dolje...? I sve ostale informacije su dobro dosle:)
Citat:
....... zelio bih studirati u holandiji ......
-
Shoba
najvaznije je uletiti u instituciju, ostalo se lako rjesava....ja sam sudirao na Rijskakademie u Amsterdamu, i bilo je odlicno. Nazalost, dosta toga se promijenilo, drzava ja malo siromasnija otkako je desnica sjela na vlast.
U svakom slucaju, moras otici tamo i licno sagledati situaciju....
-
black_noke
Je li mi mozes dati jos informacija? Bio bih jako zahvalan.Shoba wrote:najvaznije je uletiti u instituciju, ostalo se lako rjesava....ja sam sudirao na Rijskakademie u Amsterdamu, i bilo je odlicno. Nazalost, dosta toga se promijenilo, drzava ja malo siromasnija otkako je desnica sjela na vlast.
-
zemo_online
#8 Re: studiranje u holandiji
zasto bas tamo?[/quote]
Cuj zasto, ....
Citat:
....... zelio bih studirati u holandiji ......[/quote]
Ako neko hoce stdirati u holandiji,onda ima razlog zasto, a zasto ne danska,finska,svedska ili canada.Ti izgleda nemas ni osnovnu.
Cuj zasto, ....
Citat:
....... zelio bih studirati u holandiji ......[/quote]
Ako neko hoce stdirati u holandiji,onda ima razlog zasto, a zasto ne danska,finska,svedska ili canada.Ti izgleda nemas ni osnovnu.
-
zemo_online
jel znas dobro engleski?inace je kod nas teze zavrsiti osnovnu nego na zapadu faks!usa je u tome prva.black_noke wrote:Je li mi mozes dati jos informacija? Bio bih jako zahvalan.Shoba wrote:najvaznije je uletiti u instituciju, ostalo se lako rjesava....ja sam sudirao na Rijskakademie u Amsterdamu, i bilo je odlicno. Nazalost, dosta toga se promijenilo, drzava ja malo siromasnija otkako je desnica sjela na vlast.
-
black_noke
Znam dosta dobro engleski, jos malo vremena provedenog u okolini u kojoj se prica negleski bit ce dovoljno za nesmetano studiranje i sporazumijevanje. A to za fakultete sam i ja cuo ali to nije razlog zasto zelim otici u Holandiju na studiranje.test01 wrote:jel znas dobro engleski?inace je kod nas teze zavrsiti osnovnu nego na zapadu faks!usa je u tome prva.black_noke wrote:Je li mi mozes dati jos informacija? Bio bih jako zahvalan.Shoba wrote:najvaznije je uletiti u instituciju, ostalo se lako rjesava....ja sam sudirao na Rijskakademie u Amsterdamu, i bilo je odlicno. Nazalost, dosta toga se promijenilo, drzava ja malo siromasnija otkako je desnica sjela na vlast.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#11 Re: studiranje u holandiji
test01 wrote:zasto bas tamo?Cuj zasto, ....![]()
Citat:
....... zelio bih studirati u holandiji ......
Covjek je bio jasan ... zeli studirati u Holandiji.
Pitanje je jasno postavljeno, ...
Koliko se placa, je li tesko dobiti vizu, da li postoji mogucnost dobijanja radne dozvole uz studentsku vizu, da li je potrebno prvo ovdje upisat fax pa se prebaciti dolje...
Trazi informacije za studije u Holandiji !!! Sta tebe briga zasto zeli u Holandiju.
I, ... kako me provali da nemam ni osnovnu, ....
-
zemo_online
pa sta ti kazu tvoji u amsterdamu?ili oni ne znaju o tome?black_noke wrote:Znam dosta dobro engleski, jos malo vremena provedenog u okolini u kojoj se prica negleski bit ce dovoljno za nesmetano studiranje i sporazumijevanje. A to za fakultete sam i ja cuo ali to nije razlog zasto zelim otici u Holandiju na studiranje.test01 wrote:jel znas dobro engleski?inace je kod nas teze zavrsiti osnovnu nego na zapadu faks!usa je u tome prva.black_noke wrote: Je li mi mozes dati jos informacija? Bio bih jako zahvalan.
jel imas neki od EU pasosa ili neki drugi pasos osim bosanskog,jer studiranje vani kao bosanac je skupo,najmanje E4000 godisnje.to znam sigurno.
-
spijun_KA
#13 Re: studiranje u holandiji
Za ovu tvoju temu mislim da je Salko sto je u vodu skako dovoljno kompetentan, a i nas je covjek pa ti se moze i detaljnije raspitati posto covjek dugo zivi i radi u Holandijiblack_noke wrote:Eh ovako ljudi...zelio bih studirati u holandiji pa me interesuju sve pojedinosti oko toga. Koliko se placa, je li tesko dobiti vizu, da li postoji mogucnost dobijanja radne dozvole uz studentsku vizu, da li je potrebno prvo ovdje upisat fax pa se prebaciti dolje...? I sve ostale informacije su dobro dosle:)
Eto, pa neka ti je sa srecom!
P.S. Slobodno mu se javi na PP i reci da sam te ja uputila do njega
- Salko sto je u vodu skako
#14 Re: studiranje u holandiji
studiro sam ja u holandiji u groningenu trogodisnju visu ekonomsku skolublack_noke wrote:Eh ovako ljudi...zelio bih studirati u holandiji pa me interesuju sve pojedinosti oko toga. Koliko se placa, je li tesko dobiti vizu, da li postoji mogucnost dobijanja radne dozvole uz studentsku vizu, da li je potrebno prvo ovdje upisat fax pa se prebaciti dolje...? I sve ostale informacije su dobro dosle:)
sta bi ti zelio da studiras
-
black_noke
#15 Re: studiranje u holandiji
imas ppSalko sto je u vodu skako wrote:studiro sam ja u holandiji u groningenu trogodisnju visu ekonomsku skolublack_noke wrote:Eh ovako ljudi...zelio bih studirati u holandiji pa me interesuju sve pojedinosti oko toga. Koliko se placa, je li tesko dobiti vizu, da li postoji mogucnost dobijanja radne dozvole uz studentsku vizu, da li je potrebno prvo ovdje upisat fax pa se prebaciti dolje...? I sve ostale informacije su dobro dosle:)bilo sve super
godna studiranja kosta oko 40000 eura ali sve je besplatno, nije besplatno ali sve neko drugi plati za tebe
vidjo sam dosta studenata iz poljske ali nikad nisam ulazio u neki dublji razgovor sa njima, znam samo da su u holandiju dolazili putem razmjene studenata i uglavnom su studirali za prevodioce
![]()
sta bi ti zelio da studiras![]()
![]()
-
black_noke
Znaju i oni ali zelim da cujem od nekoga realno o tome, da mi kaze kako je ji sta je...Oni najcesce preuvelicavaju da je to seper lako itd.test01 wrote:pa sta ti kazu tvoji u amsterdamu?ili oni ne znaju o tome?black_noke wrote:Znam dosta dobro engleski, jos malo vremena provedenog u okolini u kojoj se prica negleski bit ce dovoljno za nesmetano studiranje i sporazumijevanje. A to za fakultete sam i ja cuo ali to nije razlog zasto zelim otici u Holandiju na studiranje.test01 wrote: jel znas dobro engleski?inace je kod nas teze zavrsiti osnovnu nego na zapadu faks!usa je u tome prva.
jel imas neki od EU pasosa ili neki drugi pasos osim bosanskog,jer studiranje vani kao bosanac je skupo,najmanje E4000 godisnje.to znam sigurno.
-
Brazzo
a sta bi ti studirao? da li zelis da studiras u amsterdamu ili u obzir dolaze i drugi gradovi?
http://www.uva.nl/start.cfm/la=en/th=as
http://www.vuamsterdam.com//home/index. ... /index.cfm
-
black_noke
Konkretno studirao bi ili elektro tehniku ili masinstvo. A za grad...najlakse bi mi se bilo snaci u Amsterdamu ali naravno dolaze i drugi gradovi u obzir.Brazzo wrote:a sta bi ti studirao? da li zelis da studiras u amsterdamu ili u obzir dolaze i drugi gradovi?
- Salko sto je u vodu skako
sve sto treba da radis je sledece
1. posaljes svoju diplomu univerzitetu na kojem zelis studirati i zatrazis procjenu diplome (prevodjenje na holandski i poredjenje sa holandskom diplomom). nakon procjene univerzitet ti javi da li mozes studirati ili ne. ako je odgovor negativan ides na baustelu a ako je odgovor pozitivan onda se pripremi za drugi korak
2. prijemni ispit iz holandskog jezika ako zelis studirati na holandskom ili prijemni ispit iz engleskog ako zelis studirati na engleskom. ako ne polozis ispit idi na baustelu a ako polozis onda slijedi treci korak
3. boravisna studenska dozvola, boravisna studenska dozvola se dobija na opstini u kojoj zelis studirati. da bi dobio studensku boravisnu dozvolu moras dokazati da imas mjesecna primanja od najmanje 700 eura. najbolji dokaz da imas primanja od 700 eura je da ti neka bosanska firma odobri stipendiju od 700 eura mjesecno ili da su ti roditelji tajkuni. s obzirom da dolazis izvan EU dobijas studensku boravisnu vizu bez prava na rad. vizu produzavas svake godine dokazivanjem da imas finasijska primanja i da si student, viza automatski prestaje vaziti onog momenta kad zavrsis sa studiranjem i istog momenta moras napustiti holandiju. prva viza kosta oko 500 eura a produzavanje oko 300 eura zavisno od opstine.
ako te ovo ne bude odvratilo od studiranja u holandiji raspitacu se i koliko treba da uplatis za procjenu diplome, upis na univerzitet, zdravstveno osiguranje i tome slicno.

1. posaljes svoju diplomu univerzitetu na kojem zelis studirati i zatrazis procjenu diplome (prevodjenje na holandski i poredjenje sa holandskom diplomom). nakon procjene univerzitet ti javi da li mozes studirati ili ne. ako je odgovor negativan ides na baustelu a ako je odgovor pozitivan onda se pripremi za drugi korak
2. prijemni ispit iz holandskog jezika ako zelis studirati na holandskom ili prijemni ispit iz engleskog ako zelis studirati na engleskom. ako ne polozis ispit idi na baustelu a ako polozis onda slijedi treci korak
3. boravisna studenska dozvola, boravisna studenska dozvola se dobija na opstini u kojoj zelis studirati. da bi dobio studensku boravisnu dozvolu moras dokazati da imas mjesecna primanja od najmanje 700 eura. najbolji dokaz da imas primanja od 700 eura je da ti neka bosanska firma odobri stipendiju od 700 eura mjesecno ili da su ti roditelji tajkuni. s obzirom da dolazis izvan EU dobijas studensku boravisnu vizu bez prava na rad. vizu produzavas svake godine dokazivanjem da imas finasijska primanja i da si student, viza automatski prestaje vaziti onog momenta kad zavrsis sa studiranjem i istog momenta moras napustiti holandiju. prva viza kosta oko 500 eura a produzavanje oko 300 eura zavisno od opstine.
ako te ovo ne bude odvratilo od studiranja u holandiji raspitacu se i koliko treba da uplatis za procjenu diplome, upis na univerzitet, zdravstveno osiguranje i tome slicno.
-
spijun_KA
SVAKA TI CAST!!!Salko sto je u vodu skako wrote:sve sto treba da radis je sledece![]()
1. posaljes svoju diplomu univerzitetu na kojem zelis studirati i zatrazis procjenu diplome (prevodjenje na holandski i poredjenje sa holandskom diplomom). nakon procjene univerzitet ti javi da li mozes studirati ili ne. ako je odgovor negativan ides na baustelu a ako je odgovor pozitivan onda se pripremi za drugi korak![]()
2. prijemni ispit iz holandskog jezika ako zelis studirati na holandskom ili prijemni ispit iz engleskog ako zelis studirati na engleskom. ako ne polozis ispit idi na baustelu a ako polozis onda slijedi treci korak![]()
3. boravisna studenska dozvola, boravisna studenska dozvola se dobija na opstini u kojoj zelis studirati. da bi dobio studensku boravisnu dozvolu moras dokazati da imas mjesecna primanja od najmanje 700 eura. najbolji dokaz da imas primanja od 700 eura je da ti neka bosanska firma odobri stipendiju od 700 eura mjesecno ili da su ti roditelji tajkuni. s obzirom da dolazis izvan EU dobijas studensku boravisnu vizu bez prava na rad. vizu produzavas svake godine dokazivanjem da imas finasijska primanja i da si student, viza automatski prestaje vaziti onog momenta kad zavrsis sa studiranjem i istog momenta moras napustiti holandiju. prva viza kosta oko 500 eura a produzavanje oko 300 eura zavisno od opstine.![]()
ako te ovo ne bude odvratilo od studiranja u holandiji raspitacu se i koliko treba da uplatis za procjenu diplome, upis na univerzitet, zdravstveno osiguranje i tome slicno.![]()
Imas pice od mene u kafani kod Zoom-a, ali ako prezivis onu gazanu pitu
-
JEDRILICA
Samo mi nije jasno odakle vam to da je lakse studirati u Holandiji (na stranom jeziku) nego u BiH??
U BiH ima izzivljavanja nad studentima i ucenja stvari kao npr. "koliko je zita Cile izvezlo 1967 godine", sto povecava stepen tezine obrazovanja. Medjutim to nije znak da je obrazovanje kvalitetnije.
Pa pogledajte samo koliko mi fakultetski obrazovanih imamo pa ama bas niko da preokrene situaciju u BiH. Ta cinjenica govori mnogo!
U BiH ima izzivljavanja nad studentima i ucenja stvari kao npr. "koliko je zita Cile izvezlo 1967 godine", sto povecava stepen tezine obrazovanja. Medjutim to nije znak da je obrazovanje kvalitetnije.
Pa pogledajte samo koliko mi fakultetski obrazovanih imamo pa ama bas niko da preokrene situaciju u BiH. Ta cinjenica govori mnogo!
- Amsterdammer
Mislim da ti godina studija više ne košta 1500 €, nego 8000 €, ako nemaš EU pasoš. To ti je od ove godine ovako, s tim da master studij košta još uvijek isto za ljude koji su radili bachelor po starom programu. Mi ti spadamo u istu grupu s Japanom i SAD-om, što je veoma glupo, ali je nažalost tako. Imaš dobru stranicu o svemu tome, http://www.nuffic.nl , takođe obavezno nazovi holandsku ambasadu na 033562600, i raspitaj se za sve dodatne stvari. Nekad se mogao zakazati i razgovor s čelnim ljudima Nuffica, ne znam kakva je sad situacija.
Sretno, možda se i vidimo u Amsterdamu, to je najbolji grad na svijetu
Sretno, možda se i vidimo u Amsterdamu, to je najbolji grad na svijetu
-
DejanBL
#23 Re: studiranje u holandiji
E ljudi imam jedno pitanje...kako se na Amsterdamskom univerzitetu UVA aracunaju bodovi iz srednje...da li je dovoljno da se plati ili kako...mislim vrlo dobar sam zelio bi upisati lingvistiku pa me zanima.
- Angelina84
#24 Re: studiranje u holandiji
black_noke wrote:Eh ovako ljudi...zelio bih studirati u holandiji pa me interesuju sve pojedinosti oko toga. Koliko se placa, je li tesko dobiti vizu, da li postoji mogucnost dobijanja radne dozvole uz studentsku vizu, da li je potrebno prvo ovdje upisat fax pa se prebaciti dolje...? I sve ostale informacije su dobro dosle:)
najjednostavnije ti je tražit Basileus ili Join EU See stipendiju, što se tiče Holandije. Oni ti riješe i vizu, putne troškove, mjesečne troškove, školarinu, zdravstveno osiguranje i ništa više ti i ne treba. Okani se ćorava posla, solo se uplitat u te stvari, to su ti hem veliki novci, hem rizik, daleko od kuće... To ti je moj savjet.