Studiranje u Ceskoj Republici
- iceman ze
#1 Studiranje u Ceskoj Republici
Da li neko od forumasa studira u Ceskoj Republici?. Molio bih da podjeli svoja iskustva sa studiranjem i zivotom u toj zemlji. Postoje neke mogucnosti da nastavim postdiplomske studije u toj zemlji, pa bih volio da cujem misljenja, onih koji su vec tamo...... 
- iceman ze
#2 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
bump
Gdje li je ona studentica koja studira u Olomoucu, javljala se na portalu u komentarima vijesti.........bilo bi mi bas od koristi......
Gdje li je ona studentica koja studira u Olomoucu, javljala se na portalu u komentarima vijesti.........bilo bi mi bas od koristi......
-
Bodkin
#3 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
i mene zanima.imam nekih kombinacija za master u Pragu.hvala unaprijed
-
magdalenax
#4 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
Sta vas konkretno zanima? Mislim, onako opcenito..ok je 
O kojim fakultetima se radi?
O kojim fakultetima se radi?
- Mjesanac
#5 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
Nemam iskustva sa studiranjem u CZ, ali sam zivio u Pragu 5 godina. Toplo ti preporucujem Cesku, a posebno Prag. Neces se razocarati.
- iceman ze
#6 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
Ja imam neke mogucnosti za PhD u Olomoucu, i to iz oblasti pravnih nauka. E sad s obzirom da traje tri godine, nije mi bas jednostavno napustiti zivot ovdje, posao i familiju i otici gore na taj period, a bez da cujem neka iskustva ljudi koji su vec gore i studiraju ili su okoncali studije. Dakle, bilo koja informacija, tipa ucenja ceskog jezika , zivota u kampusu, uslova studiranja, smjestaja, nacina putovanja, standarda zivota, mentaliteta ljudi i sl. Sto se tice fakultetskih obaveza, nije mi nesto posebno potrebno s obzirom, da imam dovoljno znanja koje nosim sa sobom i za pocetak mi je dovoljno postojece znanje. Dakle uopste ne bjezim od programa rada, na njega sam spreman cim upisujem tu vrstu studija.
P.S Takodjer me zanimaju i iskustva koja imate, a smatrate da mi mogu biti od koristi.
P.S Takodjer me zanimaju i iskustva koja imate, a smatrate da mi mogu biti od koristi.
-
magdalenax
#7 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
iceman ze wrote:Ja imam neke mogucnosti za PhD u Olomoucu, i to iz oblasti pravnih nauka. E sad s obzirom da traje tri godine, nije mi bas jednostavno napustiti zivot ovdje, posao i familiju i otici gore na taj period, a bez da cujem neka iskustva ljudi koji su vec gore i studiraju ili su okoncali studije. Dakle, bilo koja informacija, tipa ucenja ceskog jezika , zivota u kampusu, uslova studiranja, smjestaja, nacina putovanja, standarda zivota, mentaliteta ljudi i sl. Sto se tice fakultetskih obaveza, nije mi nesto posebno potrebno s obzirom, da imam dovoljno znanja koje nosim sa sobom i za pocetak mi je dovoljno postojece znanje. Dakle uopste ne bjezim od programa rada, na njega sam spreman cim upisujem tu vrstu studija.
Olomouc je mali grad, nekih 100 000 stanovnika. Ja sam bila poslovno i grad je lijep (centar), ali vise stvarno nemam pojma. Ne znam ni kakav je faks tamo a ni kampus.
Ceska kao takva se dosta promijenila, nije vise jeftino kao sto mnogi misle i mozda ces biti razocaran mentalitetom (iako je Olomouc juzna Ceska tj. Morava dakle ljudi su ipak srdacniji). Al moze se onako fino zivjeti. Zaposliti se tek tako ne mozes osim ako nemas zelenu kartu ili firma ne dokaze da joj trebas eto bas ti a ne neki Franta Novak
-
Bodkin
#8 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
ja imam priliku da odem na master studije u Prag i to iz ekonomije odnosno biznisa pa me zanima kakav je Prag kao studentski grad.da li bi ga preporicili i ostalo
- iceman ze
#9 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
ok hvala na infu, nemam namjeru se uopste tamo zaposliti, imam namjeru samo zavrsiti studij, a o karijeri imam planova u drugom pravcu. Malo se tesko odluciti, to je jos 3 godine zivota, ali eto nadam se da cu ipak sve nedoumice otkloniti, jer kad odem ne vracam se dok ne zavrsim 
-
mikle1
#10 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
[
sto se tice studiranja u Olomoucu, taj grad mogu samo toplo preporuciti za studij, vjerovatno je najbolje mjesto u Ceskoj za studiranje.
ovdje sam vec trecu godinu, zavrsavam Master iz istorije, i pocinjem drugi master iz Evropske politike u Brnu, pa sada putujem na relaciji Brno-Olomouc, dok ne polozim poslednji drzavni ispit (tzv "statnice'') na Univerzitetu Palacki.
Ovdje imas prilicno veliku koloniju studenata iz BiH, ima nas oko 15-ak, tako da ti na pocetku sigurno nece biti tesko za snaci se.
grad je idealan za studiranje, nije preveliki, nije premali (oko 100 000 ljudi), imas dosta opcija za zabavu, i za slobodno vrijeme. Ovdje je oko 20 000 studenata, pa je grad prilicno ziv u toku radne sedmice - doduse vikendom je malo pusto, posto Cesi idu kucama za vikend.
Vjerovatno ce te kao i sve druge strance smjestiti u Neredin, koji je inace najbolji domu Ceskoj (prosao sam i neke domove i Pragu i Brnu-horor pravi, pa ovo argumentovano mogu tvrditi
. cijena smjestaja u dvokrevetnoj sobi ti je 2 500 kruna (oko 200 km), a u jednokrevetnoj 300o kruna (240 km). Sam dom je super, i napravljen je od bivseg hotela za sovjetske oficire, i nije klasicni dom, vec je podijeljen u stanove. u savkom stanu imas dve dvokrevetne, dve jednokrevetne sobe, dva kupatila, i kuhinju.
samo ako budes dolazio, trazi da te ne smjeste u Neredin 2, tu su uglavnom smjesteni erasmus studenti, znaci evropska razularena djeca...sto je dobro ako hoces da partijas, no posto ces imati dosta obaveza na faxu, i moraces raditi, pa bolje pisi ako se odlucis da dodjes toj svojoj koordinatorici da te smjeste u Neredin III ili IV, dosta mirnije, i cistije (barem ti spanci i portugalci nece kuvati i praviti zurku u 4h ujutru).
Imas menzu u sklopu doma. obrok je od 28 do 36 kruna (2 do 2,5 km), salata i supa se dodatno uzimaju, kostaju po 5 kruna (1 km-12,5 kruna).
Javni prevoz je sjajan, tramvaji savrseno tacni, dolaze svakih 3-4 minute, i mjesecna karta kosta 300 kruna za osobe iznad 26 godina.
u gradu ima dosta stranaca, tako da ces se moci uglavnom sluziti engleskim bez problema (moje drustvo su uglavnom stranci) -a stim da ces moci upisati ceski za strance (nas iz Bosne su sve smjestili u jednu grupu-pa zajedno svi ucimo ceski)- tako da ces vec poslije par mjeseci ucenja poceti razumijevati, a poslije jos par i pricati osrednje.
na fakultetima ovdje su prilicno susretljivi i imaju razumijavanja, a i kvalitet nastave je solidno dobar.
Sam univerzitet ima veliku tradiciju, osnovan je 1573, pa se i ta tradicija pretace u kvalitet.
I jedno pitanje za tebe: jesi siguran da studij na koji imas mogucnosti da dodjes, traje 3 godine? posto su od prosle godine u Ceskoj produzili trajanje doktorskog studija na 4 godine (a dosta mojih prijatelja je krenulo prosle godine na PhD, pa to znam sigurno iz prve ruke, a i sam sam se prije upisivanja drugog mastera zanimao za doktorat ovdje).
Ako te jos nesto zanima pitaj.
Sve najbolje,
M.
Hej pozdrav.Ja imam neke mogucnosti za PhD u Olomoucu, i to iz oblasti pravnih nauka. E sad s obzirom da traje tri godine, nije mi bas jednostavno napustiti zivot ovdje, posao i familiju i otici gore na taj period, a bez da cujem neka iskustva ljudi koji su vec gore i studiraju ili su okoncali studije. Dakle, bilo koja informacija, tipa ucenja ceskog jezika , zivota u kampusu, uslova studiranja, smjestaja, nacina putovanja, standarda zivota, mentaliteta ljudi i sl. Sto se tice fakultetskih obaveza, nije mi nesto posebno potrebno s obzirom, da imam dovoljno znanja koje nosim sa sobom i za pocetak mi je dovoljno postojece znanje. Dakle uopste ne bjezim od programa rada, na njega sam spreman cim upisujem tu vrstu studija)
P.S Takodjer me zanimaju i iskustva koja imate, a smatrate da mi mogu biti od koristi.]
sto se tice studiranja u Olomoucu, taj grad mogu samo toplo preporuciti za studij, vjerovatno je najbolje mjesto u Ceskoj za studiranje.
ovdje sam vec trecu godinu, zavrsavam Master iz istorije, i pocinjem drugi master iz Evropske politike u Brnu, pa sada putujem na relaciji Brno-Olomouc, dok ne polozim poslednji drzavni ispit (tzv "statnice'') na Univerzitetu Palacki.
Ovdje imas prilicno veliku koloniju studenata iz BiH, ima nas oko 15-ak, tako da ti na pocetku sigurno nece biti tesko za snaci se.
grad je idealan za studiranje, nije preveliki, nije premali (oko 100 000 ljudi), imas dosta opcija za zabavu, i za slobodno vrijeme. Ovdje je oko 20 000 studenata, pa je grad prilicno ziv u toku radne sedmice - doduse vikendom je malo pusto, posto Cesi idu kucama za vikend.
Vjerovatno ce te kao i sve druge strance smjestiti u Neredin, koji je inace najbolji domu Ceskoj (prosao sam i neke domove i Pragu i Brnu-horor pravi, pa ovo argumentovano mogu tvrditi
samo ako budes dolazio, trazi da te ne smjeste u Neredin 2, tu su uglavnom smjesteni erasmus studenti, znaci evropska razularena djeca...sto je dobro ako hoces da partijas, no posto ces imati dosta obaveza na faxu, i moraces raditi, pa bolje pisi ako se odlucis da dodjes toj svojoj koordinatorici da te smjeste u Neredin III ili IV, dosta mirnije, i cistije (barem ti spanci i portugalci nece kuvati i praviti zurku u 4h ujutru).
Imas menzu u sklopu doma. obrok je od 28 do 36 kruna (2 do 2,5 km), salata i supa se dodatno uzimaju, kostaju po 5 kruna (1 km-12,5 kruna).
Javni prevoz je sjajan, tramvaji savrseno tacni, dolaze svakih 3-4 minute, i mjesecna karta kosta 300 kruna za osobe iznad 26 godina.
u gradu ima dosta stranaca, tako da ces se moci uglavnom sluziti engleskim bez problema (moje drustvo su uglavnom stranci) -a stim da ces moci upisati ceski za strance (nas iz Bosne su sve smjestili u jednu grupu-pa zajedno svi ucimo ceski)- tako da ces vec poslije par mjeseci ucenja poceti razumijevati, a poslije jos par i pricati osrednje.
na fakultetima ovdje su prilicno susretljivi i imaju razumijavanja, a i kvalitet nastave je solidno dobar.
Sam univerzitet ima veliku tradiciju, osnovan je 1573, pa se i ta tradicija pretace u kvalitet.
I jedno pitanje za tebe: jesi siguran da studij na koji imas mogucnosti da dodjes, traje 3 godine? posto su od prosle godine u Ceskoj produzili trajanje doktorskog studija na 4 godine (a dosta mojih prijatelja je krenulo prosle godine na PhD, pa to znam sigurno iz prve ruke, a i sam sam se prije upisivanja drugog mastera zanimao za doktorat ovdje).
Ako te jos nesto zanima pitaj.
Sve najbolje,
M.
- iceman ze
#11 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
mikle 1
Hvala ti na iscrpnom infu, oko studiranja u Olomoucu. Drago mi je cuti da ima jos raje iz BiH, tako da ja ne moram probijati led....
Ja jos imam ispuniti neke obaveze u BiH, i ako uspijem sve zavrsiti, stignem i aplicirati ove godine. Relativno sam kasno saznao za ovu mogucnost, tako da sad zurim, da sve ispunim na vrijeme. Sto se tice trajanja PhD, ja sam cuo da je 3 godine, dok sam na stranici univerziteta pronasao da je od 3-5 godina. Koliko je meni poznato, 3 godine je uglavnom standard u EU za pravne nauke, stvarno je ova tvoja informacija za mene nepoznanica. Sto se tice jezika, i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu ima kurs ceskoj jezika, koji bih naravno upisao prije dolaska tamo. Sve ove tvoje savjete sam naravno zabiljezio, tako da ih imam na umu u slucaju potrebe. Inace dosta praktikujem sport, a vidio sam na stranici univerziteta, da imaju dosta mogucnosti za treniranje. Jos me zanima, na koji nacin putujete u BiH i nazad, (kakve su cijene, usluge, povezanost i sl.) ?
Lijep pozdrav
Hvala ti na iscrpnom infu, oko studiranja u Olomoucu. Drago mi je cuti da ima jos raje iz BiH, tako da ja ne moram probijati led....
Lijep pozdrav
-
mikle1
#12 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
Hej, nema na cemu, uvijek sam na usluzi ako je nekome potrebna pomoc.
I ovdje je trajanje PhD do prosle godine bilo na svim fakultetima 3 godine, no od prosle godine su to povecali na 4.
e sada, znam da su to povecali na filozofskom, Difu, pedagoskom (posto mi je nekoliko prijatelja upisalo ove skolske godine PhD na tim fakultetima)...pa pretpostavljam da su to isto uradili i na pravnom.
Svejedno sam mislio ici poslati mail studentskoj sluzbi Pravnog Fakulteta, u vezi mastera ovdje (jedan prijatelj iz Hrvatske se interesuje), pa cu ih onda pitati i za trajanje doktorata, ali mislim da je 4 godine.
To su i povecali zbog toga sto niko nije zavrsavao za 3, vec su svi to produzavali za jos godinu-dve.
Sto se tice prevoza, to je malo tesko..nema ni jedne direktne linije Olomouc-Bih, vec se mora putovati ili preko Beca ili preko Beograda.
Ja idem za Banja Luku preko Beca, i to izadje oko 100 km u jednom pravcu (svaki dan ima ta linija, u 17.30h iz Beca za BL)...najeftinija opcija je ako zivis u okolini Tuzle, do Beca je karta autobuska iz Brna 150 kruna, a potom imas povratnu Bec-Tuzla za 70 km.
Drugi putuju preko Beograda, i svi koji zive u okolini Sarajeva tako putuju. tako da karta do Brna iznosi 100 kruna u jednom pravcu, potom Brno -Beograd (dva puta sedmicno) 130 km povratna karta, i potom imas bus za sarajevo iz BG ujutru (posto dolazis u noci, oko 3-4) mislim oko 6-7h.
to je uglavnom, to, a preporucujem ti da sto prije krenes na kurs ceskog, posto ma koliko se cinio slican i laaksi jezik za nauciti, nije...gramatika je teska, i dosta tesko se nauci....treba barem par godina da budes ovdje, pa da mozes da kazes da ga znas dobro (a i tad se prave stalno greske-barem je tako slucaj sa skoro svim studentima iz BiH ovdje).
uglavnom, puno srece, i nadam se da te vidimo ovdje u Olomoucu na jesen,
M.
I ovdje je trajanje PhD do prosle godine bilo na svim fakultetima 3 godine, no od prosle godine su to povecali na 4.
e sada, znam da su to povecali na filozofskom, Difu, pedagoskom (posto mi je nekoliko prijatelja upisalo ove skolske godine PhD na tim fakultetima)...pa pretpostavljam da su to isto uradili i na pravnom.
Svejedno sam mislio ici poslati mail studentskoj sluzbi Pravnog Fakulteta, u vezi mastera ovdje (jedan prijatelj iz Hrvatske se interesuje), pa cu ih onda pitati i za trajanje doktorata, ali mislim da je 4 godine.
To su i povecali zbog toga sto niko nije zavrsavao za 3, vec su svi to produzavali za jos godinu-dve.
Sto se tice prevoza, to je malo tesko..nema ni jedne direktne linije Olomouc-Bih, vec se mora putovati ili preko Beca ili preko Beograda.
Ja idem za Banja Luku preko Beca, i to izadje oko 100 km u jednom pravcu (svaki dan ima ta linija, u 17.30h iz Beca za BL)...najeftinija opcija je ako zivis u okolini Tuzle, do Beca je karta autobuska iz Brna 150 kruna, a potom imas povratnu Bec-Tuzla za 70 km.
Drugi putuju preko Beograda, i svi koji zive u okolini Sarajeva tako putuju. tako da karta do Brna iznosi 100 kruna u jednom pravcu, potom Brno -Beograd (dva puta sedmicno) 130 km povratna karta, i potom imas bus za sarajevo iz BG ujutru (posto dolazis u noci, oko 3-4) mislim oko 6-7h.
to je uglavnom, to, a preporucujem ti da sto prije krenes na kurs ceskog, posto ma koliko se cinio slican i laaksi jezik za nauciti, nije...gramatika je teska, i dosta tesko se nauci....treba barem par godina da budes ovdje, pa da mozes da kazes da ga znas dobro (a i tad se prave stalno greske-barem je tako slucaj sa skoro svim studentima iz BiH ovdje).
uglavnom, puno srece, i nadam se da te vidimo ovdje u Olomoucu na jesen,
M.
-
magdalenax
#13 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
A koji fakultet tj. koji univerzitet? U Pragu ima nekoliko univerziteta, drzavnih, privatnih ukljucujuci i neke americke. To je dosta vazno zbog kampusa, studentskih domova i sl. Stranci uglavnom imaju bolji smjestaj (skuplji, ali stvarno ne znam koliko tacno to kosta).Bodkin wrote:ja imam priliku da odem na master studije u Prag i to iz ekonomije odnosno biznisa pa me zanima kakav je Prag kao studentski grad.da li bi ga preporicili i ostalo
Inace Prag je stvarno super, prelijep i idealan sto se studentskog zivota tice. Ako hoces kafice, kafane ima ih milion. Mislim da definitivno mozes da biras, jedini limit su finansije. Centar je skup, turisticki, klasika, al moze se i tu naci klasicnih studentskih kafica, pozorista na svakom koraku.
Ima strasno puno stranih studenata tako da mozes upoznati milion raznih ljudi sto je meni bilo super.A stvarno ima i nasih ljudi.
Ovo sto je mikel1 napisao za javni prevoz u Olomouci vazi i za Prag plus jos malo bolje, jer imaju super metro. Tako da ako ne budes u studentskom domu mozes iznajmiti sobu ili stan dalje od centra (razlika u cijenama je stvarno velika), al si za 20 minuta u centru
Inace postoji direkt linija Prag-Sarajevo, svake subote ide kombi, cijena povratne karte je oko 200 eura max. a u posljednje vrijeme Malev ima neke super akcije tako da sam ja kupovala povratnu kartu za 100
- Jara
#14 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
Nekadanja moravska prijestonica, sa spomenikom koji je na unesco-voj listi svjetske baštine. Jeftiniji od Praga.iceman ze wrote:Ja imam neke mogucnosti za PhD u Olomoucu, i to iz oblasti pravnih nauka. E sad s obzirom da traje tri godine, nije mi bas jednostavno napustiti zivot ovdje, posao i familiju i otici gore na taj period, a bez da cujem neka iskustva ljudi koji su vec gore i studiraju ili su okoncali studije. Dakle, bilo koja informacija, tipa ucenja ceskog jezika , zivota u kampusu, uslova studiranja, smjestaja, nacina putovanja, standarda zivota, mentaliteta ljudi i sl. Sto se tice fakultetskih obaveza, nije mi nesto posebno potrebno s obzirom, da imam dovoljno znanja koje nosim sa sobom i za pocetak mi je dovoljno postojece znanje. Dakle uopste ne bjezim od programa rada, na njega sam spreman cim upisujem tu vrstu studija.
Prekrasan park. Monumentalne zidine ( ima disco u njima
-
xmikix
#15 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
Mikle 1...koji je inace najbolji dom u Ceskoj (prosao sam i neke domove i Pragu i Brnu-horor pravi, pa ovo argumentovano mogu tvrditi
Heh i ja se uskoro trebam zaputit u Brno, pa si me sada zabrinuo za te studentske domove... šta tačno podrazumijevaš kad kažeš horor
A usput da li neko zna kolko je love potrebno otprilike za normalan život jednog studenta tamo (uz uslov da se živi u domu) i kakve su šanse da se nađe kakav poslić za studente (preko AIESEC-a itd)?
Nadam se da i u Brnu postoji zajednica bosanaca
-
fade
#16 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
Evo i ja da se javim, ne studiram, ali radim ovde.
Brno je grad gde ces balkance juriti ko poslednju pljeskavicu, jer je mentalitet Ceha od kojih mozda 3% zna engleski uzasno hladan i dosadan. Uglavnom sve price se svode na vreme, pa te onda on pita sta ces raditi danas, ko da ga zanima, pa ti onda on isprica sta ce da radi, ko obdaniste...
Nadji nekog naseg i ne pustaj kad dodjes ako zelis sacuvati zdrav mentalitet.
Ja radim u ibm-u koji se nalazi u tehnickom parku, isao sam par puta na tehnicki fakultet, fino sredjen, zgrada ima jedno 25 spratova, kantina, prodavnica sve izgleda ok.
A za kesh prijatelju, cene su ti iste kao kod tebe, s tim sto je odeca jeftinija.Ja mesecno trosim oko 4-5 hiljada, na hranu i alkohol. Ako izlazis svaki vikend, mozda skoci za hiljadu il nesto, ali ne puno. Sve zavisi od tvojih navika.
Pozdrav iz penzionerskog Brna, vidjao sam zivlje ljude u starackim domovima u Srbiji.
Brno je grad gde ces balkance juriti ko poslednju pljeskavicu, jer je mentalitet Ceha od kojih mozda 3% zna engleski uzasno hladan i dosadan. Uglavnom sve price se svode na vreme, pa te onda on pita sta ces raditi danas, ko da ga zanima, pa ti onda on isprica sta ce da radi, ko obdaniste...
Nadji nekog naseg i ne pustaj kad dodjes ako zelis sacuvati zdrav mentalitet.
Ja radim u ibm-u koji se nalazi u tehnickom parku, isao sam par puta na tehnicki fakultet, fino sredjen, zgrada ima jedno 25 spratova, kantina, prodavnica sve izgleda ok.
A za kesh prijatelju, cene su ti iste kao kod tebe, s tim sto je odeca jeftinija.Ja mesecno trosim oko 4-5 hiljada, na hranu i alkohol. Ako izlazis svaki vikend, mozda skoci za hiljadu il nesto, ali ne puno. Sve zavisi od tvojih navika.
Pozdrav iz penzionerskog Brna, vidjao sam zivlje ljude u starackim domovima u Srbiji.
- new_jazzWa
#17 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
@fade
I ja radim u IBMu u Brnu,i mogu ti reci da nam se pogled na sam nacin zivota znatno razlikuje. Pretpostavljam da sam starija od tebe pa mi ovakav nacin zivota godi, bez neke velike trke, vrsike, galame...Penzionersi,kako kazes.
Uglavnom,Cesku kao drzavu preporucujem, ljudi su slicni nasima( pogotovo me zabrinjava slicnost da onima koji rade u javnim ustanovama), znaci sve je to Slaven.
Ali nije Ceska toliko losa koliko mi imamo predrasude o njoj.
Toplo preporucujem
I ja radim u IBMu u Brnu,i mogu ti reci da nam se pogled na sam nacin zivota znatno razlikuje. Pretpostavljam da sam starija od tebe pa mi ovakav nacin zivota godi, bez neke velike trke, vrsike, galame...Penzionersi,kako kazes.
Uglavnom,Cesku kao drzavu preporucujem, ljudi su slicni nasima( pogotovo me zabrinjava slicnost da onima koji rade u javnim ustanovama), znaci sve je to Slaven.
Ali nije Ceska toliko losa koliko mi imamo predrasude o njoj.
Toplo preporucujem
-
magdalenax
#18 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
I meni se cini da zivim u nekoj drugoj Ceskoj. Ja sam u Pragu i zaista mi nije okolni svijet dosadan. Naravno da nije Balkan, mirniji su i sl., ali nije to nikakva penzija. Zavisi sa kojim ljudima se druzis. Al vidim da jos uvijek postoje predrasude. I naravno, mladji svijet govori engleski, stariji nazalost ne (ipak su tu Rusi bili dosta dugo).
U svakom slucaju najgore sto covjek moze uraditi (a mislim da se to tice svake zemlje) je druziti se samo sa nasim ljudima. Vidjam tu nase ljude koji i nakon 15 godina provedenih tu pricaju veoma lose ceski, sa Cesima se ne druze, jer eto kao, dosadni su, ne valjaju i sl., al jos se niko od njih nije vratio na taj nas bajni Balkan.
U svakom slucaju najgore sto covjek moze uraditi (a mislim da se to tice svake zemlje) je druziti se samo sa nasim ljudima. Vidjam tu nase ljude koji i nakon 15 godina provedenih tu pricaju veoma lose ceski, sa Cesima se ne druze, jer eto kao, dosadni su, ne valjaju i sl., al jos se niko od njih nije vratio na taj nas bajni Balkan.
- iceman ze
#19 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
da ne otvaram zasebnu temu, da li neko od forumasa pohadja kurs ceskog jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu?..... any info pls 
-
Marija_
#20 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
Hej svima,
student sam zavrsne godine arhitektonskog fakulteta u beogradu i planiram na master u Brno.Interesuju me sve informacije koje neko ima eventualno o kvalitetu studija, zivotu tamo, cenama, studentskom zivotu, nasim ljudima tamo...
Takodje ja nimalo ne govorim ceski i koliko vremena treba da se nauci? Potrudicu se da nadjem ili skolu ili nesto u organizaciji fakulteta da ucim jezik svakodnevno...
hvala unapred, sve informacije ce mi biti jako korisne... ako se neko seti bilo cega jos neka napise
student sam zavrsne godine arhitektonskog fakulteta u beogradu i planiram na master u Brno.Interesuju me sve informacije koje neko ima eventualno o kvalitetu studija, zivotu tamo, cenama, studentskom zivotu, nasim ljudima tamo...
Takodje ja nimalo ne govorim ceski i koliko vremena treba da se nauci? Potrudicu se da nadjem ili skolu ili nesto u organizaciji fakulteta da ucim jezik svakodnevno...
hvala unapred, sve informacije ce mi biti jako korisne... ako se neko seti bilo cega jos neka napise
- ChataDodajStaHoces
#21 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
Kao i Mariju mene interesuju detaljnije informacije o Hradec Kralove-u, jer bih tamo u septembru trebao biti na masteru, i opcenito mentalitet mladih ljudi?
- iceman ze
#22 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
Citam danas u novinama, da je ove godine iz BiH otislo 8 studenata u Cesku, nadam se da ce nam neko od njih se javiti na ovu temu, i podjeliti svoja iskustva..... 
-
immuno
#23 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
dobri panovi a panovke snazite se toj cestini protoze bude vam to dobri na zacatku
eto za pocetak naucite nesto
na shledanou
djekuji moc
na shledanou
djekuji moc
- sffovac
#24 Re: Studiranje u Ceskoj Republici
i mene ovo zanima
posto kontam predat papire, za stipendiju
ok mi je da sutudiram i radim, posto imam nekih povratnih informacija da je stipendija potreban, ali ne i dovoljna za neki normalan zivot, ponekad i izaci vani i takve stvari
ali imam par pitanja, vjerovatno bi trebao vidjeti s njima, ali nije zgorega i ovdje pitati
imam jos par ispita do kraja faxa (etf)
vidio sam na stranici ambasade da postoji opcija i studiranja na eng. sto je vise nego prakticno, ali predpostavljam da postoji i neki ubrzani kurs ceskog, vise zbog snalazenja u pekari i sl.
i koliko bi to vremna uzimalo ili bi to islo paralelno sa predavanjima
znam da neka raja gubila po godinu dana samo na jezik (studij u austriji), bez da su mogli prisustvovati predavanjima i sl. fakultetskim aktivnostima
i ono sto me vise zanima, posto sam stari sistem, a bas sa bolonjom nisam upoznat, kako bi mi to notrificirali, odnosno za koji stepen konkurisem
posto nama na faxu traze jos 2k KM i jose neka 3 ispita te zavrsni, da nam daju zvanje i mastera pored dipl.ing., kako to cesi rjesavaju
da li postoji opcija 1 god master ili bi mi priznali 5 god studija i onda bih mogao konkurisati za doktorski
posto kontam predat papire, za stipendiju
ok mi je da sutudiram i radim, posto imam nekih povratnih informacija da je stipendija potreban, ali ne i dovoljna za neki normalan zivot, ponekad i izaci vani i takve stvari
ali imam par pitanja, vjerovatno bi trebao vidjeti s njima, ali nije zgorega i ovdje pitati
imam jos par ispita do kraja faxa (etf)
vidio sam na stranici ambasade da postoji opcija i studiranja na eng. sto je vise nego prakticno, ali predpostavljam da postoji i neki ubrzani kurs ceskog, vise zbog snalazenja u pekari i sl.
znam da neka raja gubila po godinu dana samo na jezik (studij u austriji), bez da su mogli prisustvovati predavanjima i sl. fakultetskim aktivnostima
i ono sto me vise zanima, posto sam stari sistem, a bas sa bolonjom nisam upoznat, kako bi mi to notrificirali, odnosno za koji stepen konkurisem
posto nama na faxu traze jos 2k KM i jose neka 3 ispita te zavrsni, da nam daju zvanje i mastera pored dipl.ing., kako to cesi rjesavaju
da li postoji opcija 1 god master ili bi mi priznali 5 god studija i onda bih mogao konkurisati za doktorski