Mislim da imas ovdje nekih informacija:arsenal1 wrote:Pozz svima imam jedno pitanje ...zelim ove godine upisati medicinski fakultet u BL pa jel moguce se prebaciti odma na Medicinski fakultet u Grazu ...i dali se moze raditi i studirati u austriji posto dobro poznajem njemacki jezik a roditelji mi nisu u bas nekom da me finansiraju tamo ....i ako da studira tamo medicinu da mi malo objasni kako je tamo
Hvala puno
http://www.meduni-graz.at/images/conten ... oerige.pdf
Austrijanci moraju prijemni polagat za upis u medicinu. Neznam da li to moraju i BiH drzavljani(mozda pise na stranici koju sam postao). Dobro je sto poznajes njemacki. Ukoliko si jos bio nekoliko razreda u njemackoj nemoras polagat test njemackog jezika u grazu(dakle ustedis nesto novca koji ce ti sigurno jos trebat). Ukoliko nisi morat ces godinu dana provest na kursu njemackog, mada je i tu dovoljno da samo dodjes jedan dan i polozis testove(tako je bar prije bilo). Sto se tice posla, jako tesko je za ne eu-drzavljani naci posao i raditi u grazu. Uz dovoljan trud mozda nadjes posao konobara, tellerwäscher, ciscenje i sl. Zakoni rada u austriji su tako namjesteni da su strani studenti jednostavno primoreni da rade one poslove koje sami austrijanci i eu gradjani (uglavnom) ne zele da rade. Prosjecni trosak, ukoliko zivis u nekom jeftinijem studentskom domu i djelis sobu je otprilike 400eura mjesecno(da stedis ali da ne gladujes). Sa poslom smijes najvise zaradit 370e(ukoliko ne radis na crno)
Da nekoliko pozitivnih stvari nabrojim: skolarina(380eura po semestru) se vraca ukoliko polozis odredjen broj predmeta(otprilike 40%). Ljudi u Grazu su jako opusteni. Grad ko grad nije nesto velik ali ima sve sto grad treba da ima(+pjeske se uglavnom svugdje stigne). Sa diplomom medicine mozes uzivat u jako lijepoj placi, sigurnoj prebivalisnoj dozvoli i naslovu dr. koji ce ti pisat u svakom austrijskom dokumentu koji ces ubuduce da pravis
Nadam se da sam malo pomogao. Pozdrav