Ja sebe nisam uporedio sa Einstein-om ili Teslom, i nemojmo sad izvrgavati šta sam rekao. Sve što sam htio reći jeste, a tebi je to vrlo dobro jasno, jeste da Beč kao grad sa svojim institucijama može, ali ne mora da valorizuje vrijednost jednog čovjeka i intelekta. Uostalom u Beču nije bio priznat ni Adolf Hitler pa je poslije učinio šta je učinio. Ne sporim kvalitet određenih naučnih i istraživačkih institucija tamo, mada ih ima i takvih da u osnovnim crtama ni Sarajevo ne zaostaje na određenim poljima, ali austrijsko društvo je itekako društvo političkih i ličnih veza (Vitamin B - Beziehung), a nikako idealna meritokracija, gdje se napreduje po zaslugama. Mujo i Alija sigurno nikada neće tamo postati univerzitetski profesori i istaknuti ljudi - svakako ne masovno, utoliko više što to ni Tesla ni Einstein nisu mogli, pa kako ćemo mi obični smrtnici. Nemojmo praviti famu oko bečkih diploma, jer one ne garantuju superiorno znanje iz struke ni manje ni više nego bilo koje druge. Vrijednost intelektualca i naučnika se mjeri brojem objavljenih naučnih radova i citiranja u literaturi, a ne po tome mčiji su roditelji imali novaca da plate školovanje u nekom velikom centru.Kad vec spomenu to, znas onu " Para na paru, us na fukaru "
Jos jednom pozdrav iz pakla na zemlji, iz Beca
p.s svaka cast kad si dosao do toga da se poredis sa nikolom teslom i albertom einsteinom, jos jednom naklon do poda, ja ipak nisam dotle dogurao u prokletom becu
Za mene Beč jeste pakao, jer nisam multimilioner da mogu sve prednosti tog velikog grada da uživam, nego bih morao da lomim leđa da preživim i to lošije nego u Sarajevu. A posebna je priča antimuslimanska histerija koju sam tamo morao trpiti svaki dan, od ljudi i medija, i za mene je to zaista psihološki pakao.
Ostajem pri svojoj tezi da vrlo mali broj BH studenata studira vani odn. u Beču i Austriji financirano svojim radom i penzijama i malim platama roditelja iz BiH. Ogromna većina naših studenata ima veliku novčanu zaleđinu od svojih roditelja, a BiH je zemlja od 4 miliona stanovnika, i zasigurno ima desetke hiljada takvih. Sve ostalo je LAŽ i ako hoćeš kriminalno prema onima koji ovo čitaju, a planiraju da se zapute u Beč misleći da mogu bez para i zaleđine da studiraju. Takvi će da se razočaraju, a neki možda i da završe na baušteli, kriminalu, prostituciji ili toliko depresivni da će si oduzeti život. Iz tih razloga moramo govoriti istinu ovdje - a ne lagati na konto nečijeg ega kako je on ili ona "uspjeli" - tj. dijasporaških kompleksa.Zaista nemogu sebi da dodjem od ovih komentara pojedinca.Jos jednom da ponovim vecina nasih studenata su postena djeca koja vrijedno uce a vecina ih i mora raditi ( ima ih dosta koji cak salju novce svojima u Bosnu) da bi mogli studirati.Kad kaze da su vecina djeca bogatih ama halo nije ( nazalost) Bosna Luxemburg pa da 50% stanovnistva pripada milionerima,tacno je da ima i takve djece ali njih je par a ja govorim o vecini nase djece koja zive po domovima,jeftinim stanovima....itd itd.Molim vas nemojte da imate utisak da djeca koja dodju da studiraju ovdje ljenskare,provode se,uzivaju.......necrkavaju ali su jako jako vrijedni i svaka im cast.Moja djeca studiraju,ja radim sa studentima i vjerujte grad Bec je sve drugo nego ono sto je predstavljeno u pisanju pojedinca.Naravno da je moj rodni grad najljepsi na svijetu ja Sarajevo volim i srcem i dusom ali to neznaci nema jos gradova u kojima se moze zivjeti.
Ostajem pri tome da većina naših studenata ima veliku finasijsku zaleđinu, a da tek mala manjina nešto radi na svoju ruku, što je pogotovo danas po bolonjskom načinu studiranja nemoguće, jer moraš prisustvovati nastavi. Malo ima poslova (sem dilanja droge i prostitucije) gdje se povremenim radom vikednom može zaraditi 10000 eura godišnje, a to je minimum da se preživi u svojoj režiji tamo.jednostrana i glupa izjava, ne znam u kakvim si se tim krugovima kretao kada si upoznao samo dobrostojece bosanske studente. naveo si par kontradiktornih izjava i mislim da trolujes temu.
struktura bh studenata je stvarno raznolika, od stvarno dobrostojecih do onih koji koriste studentski status da bi radili i zaradjivali jer im roditelji u bih ovise od toga.
Bosanski studenti su najniži sloj u Austriji i sigurno ne sjede u upravama austrijskih korporacija, pa čak ni ne rade na boljim mjestima u firmama čak i kad završe školovanje. Uostalom nisu ni bogati Jevreji ništa osjetili - dok ih nisu popalili i pohapsili na kraju. Da bi živio mirno i sigurno kao Mujo i Alija - ne smije u tvojoj okolini biti ni najmanje antimuslimanskog fašizma.Izjave za fasizam su djelimicno tacne, opet zavisi u kakvim se krugovima kreces. ako si hamal i tvoje radne kolege su hamali onda ces taj fasizam itekako osjetiti, ako sjedis sa clanovima uprave nekih vecih austrijskih korporacija te price nema.
Isto je to FPÖ ili SPÖ kad su muslimani u pitanju. Svi misle isto, samo FPÖ govori šta misli. Problem sa muslimanima u Austriji ima korijene u krstaškim ratovima i ratu sa Turcima još od prije 300 do 500 godina, a ova priča sa imigrantima je samo katalizator.netrpeljivost prema muslimanima je povecana u cijelom svijetu poslije 11. septembra i naravno da neke politicke struje pokusavaju da iskoriste to nezadovoljstvo u austriji da bi dobiili politicke glasove. cinjenica je da su zadnji izbori pokazali da je fpo povecao svoju bazu pristalica za 12% ali sve dok spo drzi 44% i dok drzavne pravosudne institucije rade svoj posao daleko je to sve od 1939. uostalom volio bih vidjeti tebe da udjes u trojku na carsiji i oko sebe cujes samo turski, arapski, kineski i sl. i tako svaki dan, kriminal u vecini slucajeva je djelo dosljaka, socijalni sistem puca zbog nadolazecih migranata, dodaj tome povecanu nezaposlenost zahvaljujuci ekonomskoj krizi i eto ti opsteg nezadovoljstva.
Na Baščarsiji imigranti iz Sandžaka, pa ako hoćeš ima i nešto Kineza i Turaka itekako prave haos, ali to nije razlog sa popalimo sarajevske džamije, o Srbima i njihovim crkvama da ne govorim. Teško vuku da jede ovce
Potpuno se slažem - kamo sreće da se češće i više daju stipendije za boravak i godinu boravka - sve bi bilo mnogima i bolje i jasnije. Ja samo želim da se čuje i DRUGA STRANA da u Beču nije sve idealno i lijepo i krasno i da ljudi znaju u kakvu realnost idu. Da je meni neko prije specijalizacije objasnio kako je u Beču - kako ja to vama objašnjavam - ja nikada tamo ne bi otišao, nego pravo za Ameriku ili barem London.otisli smo predaleko od teme, svako ko zeli da vidi kako je i sta je neka se uvjeri iz prve ruke. neka dodje bude godinu i onda procjeni. nije idealno, ali je iskustvo neprocjenjivo, u nekim stvarima pocnes da vise cijenis sebe i svoje rodni grad a nekad se sjebes i vidis koliko smo zaostali u nekim sferama zivota. sve zavis ko sta voli, neko voli da zaradjuje pare i da prica po sa kako on zivi u au i kako je uspjesan i bogat a neko opet da zivi u bih sa svojim narodom, prijateljima i rodbinom. SVE JE INDIVIDUALNO