studiranje u Becu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
tatuovac

#301 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

Kad vec spomenu to, znas onu " Para na paru, us na fukaru " ;)
Jos jednom pozdrav iz pakla na zemlji, iz Beca :)

p.s svaka cast kad si dosao do toga da se poredis sa nikolom teslom i albertom einsteinom, jos jednom naklon do poda, ja ipak nisam dotle dogurao u prokletom becu :(
Ja sebe nisam uporedio sa Einstein-om ili Teslom, i nemojmo sad izvrgavati šta sam rekao. Sve što sam htio reći jeste, a tebi je to vrlo dobro jasno, jeste da Beč kao grad sa svojim institucijama može, ali ne mora da valorizuje vrijednost jednog čovjeka i intelekta. Uostalom u Beču nije bio priznat ni Adolf Hitler pa je poslije učinio šta je učinio. Ne sporim kvalitet određenih naučnih i istraživačkih institucija tamo, mada ih ima i takvih da u osnovnim crtama ni Sarajevo ne zaostaje na određenim poljima, ali austrijsko društvo je itekako društvo političkih i ličnih veza (Vitamin B - Beziehung), a nikako idealna meritokracija, gdje se napreduje po zaslugama. Mujo i Alija sigurno nikada neće tamo postati univerzitetski profesori i istaknuti ljudi - svakako ne masovno, utoliko više što to ni Tesla ni Einstein nisu mogli, pa kako ćemo mi obični smrtnici. Nemojmo praviti famu oko bečkih diploma, jer one ne garantuju superiorno znanje iz struke ni manje ni više nego bilo koje druge. Vrijednost intelektualca i naučnika se mjeri brojem objavljenih naučnih radova i citiranja u literaturi, a ne po tome mčiji su roditelji imali novaca da plate školovanje u nekom velikom centru.

Za mene Beč jeste pakao, jer nisam multimilioner da mogu sve prednosti tog velikog grada da uživam, nego bih morao da lomim leđa da preživim i to lošije nego u Sarajevu. A posebna je priča antimuslimanska histerija koju sam tamo morao trpiti svaki dan, od ljudi i medija, i za mene je to zaista psihološki pakao.
Zaista nemogu sebi da dodjem od ovih komentara pojedinca.Jos jednom da ponovim vecina nasih studenata su postena djeca koja vrijedno uce a vecina ih i mora raditi ( ima ih dosta koji cak salju novce svojima u Bosnu) da bi mogli studirati.Kad kaze da su vecina djeca bogatih ama halo nije ( nazalost) Bosna Luxemburg pa da 50% stanovnistva pripada milionerima,tacno je da ima i takve djece ali njih je par a ja govorim o vecini nase djece koja zive po domovima,jeftinim stanovima....itd itd.Molim vas nemojte da imate utisak da djeca koja dodju da studiraju ovdje ljenskare,provode se,uzivaju.......necrkavaju ali su jako jako vrijedni i svaka im cast.Moja djeca studiraju,ja radim sa studentima i vjerujte grad Bec je sve drugo nego ono sto je predstavljeno u pisanju pojedinca.Naravno da je moj rodni grad najljepsi na svijetu ja Sarajevo volim i srcem i dusom ali to neznaci nema jos gradova u kojima se moze zivjeti.
Ostajem pri svojoj tezi da vrlo mali broj BH studenata studira vani odn. u Beču i Austriji financirano svojim radom i penzijama i malim platama roditelja iz BiH. Ogromna većina naših studenata ima veliku novčanu zaleđinu od svojih roditelja, a BiH je zemlja od 4 miliona stanovnika, i zasigurno ima desetke hiljada takvih. Sve ostalo je LAŽ i ako hoćeš kriminalno prema onima koji ovo čitaju, a planiraju da se zapute u Beč misleći da mogu bez para i zaleđine da studiraju. Takvi će da se razočaraju, a neki možda i da završe na baušteli, kriminalu, prostituciji ili toliko depresivni da će si oduzeti život. Iz tih razloga moramo govoriti istinu ovdje - a ne lagati na konto nečijeg ega kako je on ili ona "uspjeli" - tj. dijasporaških kompleksa.
jednostrana i glupa izjava, ne znam u kakvim si se tim krugovima kretao kada si upoznao samo dobrostojece bosanske studente. naveo si par kontradiktornih izjava i mislim da trolujes temu.
struktura bh studenata je stvarno raznolika, od stvarno dobrostojecih do onih koji koriste studentski status da bi radili i zaradjivali jer im roditelji u bih ovise od toga.
Ostajem pri tome da većina naših studenata ima veliku finasijsku zaleđinu, a da tek mala manjina nešto radi na svoju ruku, što je pogotovo danas po bolonjskom načinu studiranja nemoguće, jer moraš prisustvovati nastavi. Malo ima poslova (sem dilanja droge i prostitucije) gdje se povremenim radom vikednom može zaraditi 10000 eura godišnje, a to je minimum da se preživi u svojoj režiji tamo.
Izjave za fasizam su djelimicno tacne, opet zavisi u kakvim se krugovima kreces. ako si hamal i tvoje radne kolege su hamali onda ces taj fasizam itekako osjetiti, ako sjedis sa clanovima uprave nekih vecih austrijskih korporacija te price nema.
Bosanski studenti su najniži sloj u Austriji i sigurno ne sjede u upravama austrijskih korporacija, pa čak ni ne rade na boljim mjestima u firmama čak i kad završe školovanje. Uostalom nisu ni bogati Jevreji ništa osjetili - dok ih nisu popalili i pohapsili na kraju. Da bi živio mirno i sigurno kao Mujo i Alija - ne smije u tvojoj okolini biti ni najmanje antimuslimanskog fašizma.
netrpeljivost prema muslimanima je povecana u cijelom svijetu poslije 11. septembra i naravno da neke politicke struje pokusavaju da iskoriste to nezadovoljstvo u austriji da bi dobiili politicke glasove. cinjenica je da su zadnji izbori pokazali da je fpo povecao svoju bazu pristalica za 12% ali sve dok spo drzi 44% i dok drzavne pravosudne institucije rade svoj posao daleko je to sve od 1939. uostalom volio bih vidjeti tebe da udjes u trojku na carsiji i oko sebe cujes samo turski, arapski, kineski i sl. i tako svaki dan, kriminal u vecini slucajeva je djelo dosljaka, socijalni sistem puca zbog nadolazecih migranata, dodaj tome povecanu nezaposlenost zahvaljujuci ekonomskoj krizi i eto ti opsteg nezadovoljstva.
Isto je to FPÖ ili SPÖ kad su muslimani u pitanju. Svi misle isto, samo FPÖ govori šta misli. Problem sa muslimanima u Austriji ima korijene u krstaškim ratovima i ratu sa Turcima još od prije 300 do 500 godina, a ova priča sa imigrantima je samo katalizator.
Na Baščarsiji imigranti iz Sandžaka, pa ako hoćeš ima i nešto Kineza i Turaka itekako prave haos, ali to nije razlog sa popalimo sarajevske džamije, o Srbima i njihovim crkvama da ne govorim. Teško vuku da jede ovce :D
otisli smo predaleko od teme, svako ko zeli da vidi kako je i sta je neka se uvjeri iz prve ruke. neka dodje bude godinu i onda procjeni. nije idealno, ali je iskustvo neprocjenjivo, u nekim stvarima pocnes da vise cijenis sebe i svoje rodni grad a nekad se sjebes i vidis koliko smo zaostali u nekim sferama zivota. sve zavis ko sta voli, neko voli da zaradjuje pare i da prica po sa kako on zivi u au i kako je uspjesan i bogat a neko opet da zivi u bih sa svojim narodom, prijateljima i rodbinom. SVE JE INDIVIDUALNO
Potpuno se slažem - kamo sreće da se češće i više daju stipendije za boravak i godinu boravka - sve bi bilo mnogima i bolje i jasnije. Ja samo želim da se čuje i DRUGA STRANA da u Beču nije sve idealno i lijepo i krasno i da ljudi znaju u kakvu realnost idu. Da je meni neko prije specijalizacije objasnio kako je u Beču - kako ja to vama objašnjavam - ja nikada tamo ne bi otišao, nego pravo za Ameriku ili barem London.
Last edited by tatuovac on 27/10/2010 12:36, edited 1 time in total.
immuno

#302 Re: studiranje u Becu

Post by immuno »

iz koje oblasti hoces da ti navedem nase Prof koji su ovdje studirali,doktorirali,habilitirali....prirodne nauke - medicina,farmacija,botanika.......tehnicke -arhitektura,elektrika,fizika...itditd.Sve to i nemoram da radim jer hvala bogu danas imamo medije pa je sve ko na tacni servirano i opet kazem nasi ljudi su vrijedni i uspjesni bez obzira koliko ih je ( ima ih hvala bogu dosta) treba da ih spominjemo i uzimamo za primjer zbog novih ,mladih studenata jer ko zeli i hoce MOZE to ostvariti u ovom gradu.
immuno

#303 Re: studiranje u Becu

Post by immuno »

Ostajem pri svojoj tezi da vrlo mali broj BH studenata studira vani odn. u Beču i Austriji financirano svojim radom i penzijama i malim platama roditelja iz BiH. Ogromna većina naših studenata ima veliku novčanu zaleđinu od svojih roditelja, a BiH je zemlja od 4 miliona stanovnika, i zasigurno ima desetke hiljada takvih. Sve ostalo je LAŽ i ako hoćeš kriminalno prema onima koji ovo čitaju, a planiraju da se zapute u Beč misleći da mogu bez para i zaleđine da studiraju. Takvi će da se razočaraju, a neki možda i da završe na baušteli, kriminalu, prostituciji ili toliko depresivni da će si oduzeti život. Iz tih razloga moramo govoriti istinu ovdje - a ne lagati na konto nečijeg ega kako je on ili ona "uspjeli" - tj. dijasporaških kompleksa.tatuovac jeste care sve si u pravu tebi je vas butum dunjaluk kriv zbog neceg ili nesta jesam dijasporusa tacno ali nisam lazov! Necu a da ti neodgovorim na neistine koje prosipas ovdje jer Bec je grad studenata iz cijelog svijeta pa tako i iz MOJE domovine i ti moji zemljaci su vrijedni i uspjesni a sto ti nisi bio pa DO TEBE je sigurno!
tatuovac

#304 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

iz koje oblasti hoces da ti navedem nase Prof koji su ovdje studirali,doktorirali,habilitirali....prirodne nauke - medicina,farmacija,botanika.......tehnicke -arhitektura,elektrika,fizika...itditd.Sve to i nemoram da radim jer hvala bogu danas imamo medije pa je sve ko na tacni servirano i opet kazem nasi ljudi su vrijedni i uspjesni bez obzira koliko ih je ( ima ih hvala bogu dosta) treba da ih spominjemo i uzimamo za primjer zbog novih ,mladih studenata jer ko zeli i hoce MOZE to ostvariti u ovom gradu.
Hajde bujrum navedi mi listu od barem 100 imena, ma može i 50 imena naših profesora zaposlenih na Uni Wien ili TU Wien koji predaju na univerzitetu ili rade na institutima. Navedi istaknute Muje i Alije iz svijeta nauke i biznisa u Austriji. Otišli su deseci hiljada - pa gdje su rezultati ??? Očekujem linkove.... Pričaš BAJKE !
tatuovac jeste care sve si u pravu tebi je vas butum dunjaluk kriv zbog neceg ili nesta jesam dijasporusa tacno ali nisam lazov! Necu a da ti neodgovorim na neistine koje prosipas ovdje jer Bec je grad studenata iz cijelog svijeta pa tako i iz MOJE domovine i ti moji zemljaci su vrijedni i uspjesni a sto ti nisi bio pa DO TEBE je sigurno!
Ako nemaš argumenata - ti odmah vidi mu glave !!! Ja nisam bitan - uostalom već sam objasnio da sam završio spijalizaciju sa 1 icama, i u nekoliko navrata mi je ponuđen posao. Neka hvala - ako budem ikada išao vani - idem u svijet koji govori engleski ili zemlje Zaliva,a ne da me fašisti maltretiraju za moje pare.

Ja ne znam da li ste lažov kao osoba, ali vi iznosite neistine, i zavodite naše mlade studente ovdje i mamite naš kadar da napusti zemlju. To je nije OK.
janje_

#305 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

tatuovac wrote:
Hajde bujrum navedi mi listu od barem 100 imena, ma može i 50 imena naših profesora zaposlenih na Uni Wien ili TU Wien koji predaju na univerzitetu ili rade na institutima. Navedi istaknute Muje i Alije iz svijeta nauke i biznisa u Austriji. Otišli su deseci hiljada - pa gdje su rezultati ??? Očekujem linkove.... Pričaš BAJKE !
tatuovac jeste care sve si u pravu tebi je vas butum dunjaluk kriv zbog neceg ili nesta jesam dijasporusa tacno ali nisam lazov! Necu a da ti neodgovorim na neistine koje prosipas ovdje jer Bec je grad studenata iz cijelog svijeta pa tako i iz MOJE domovine i ti moji zemljaci su vrijedni i uspjesni a sto ti nisi bio pa DO TEBE je sigurno!
Ako nemaš argumenata - ti odmah vidi mu glave !!! Ja nisam bitan - uostalom već sam objasnio da sam završio spijalizaciju sa 1 icama, i u nekoliko navrata mi je ponuđen posao. Neka hvala - ako budem ikada išao vani - idem u svijet koji govori engleski ili zemlje Zaliva,a ne da me fašisti maltretiraju za moje pare.

Ja ne znam da li ste lažov kao osoba, ali vi iznosite neistine, i zavodite naše mlade studente ovdje i mamite naš kadar da napusti zemlju. To je nije OK.
100 imena je puno za svjetsku naucnu silu, a kamoli za prkno ko sto je BiH. LM, evo par ljudina koje licno poznajem.

boris nemsic, studiro u sarajevu, doktoriro na TU Wien kod profesora arpada scholza kojeg radio-amaterskom igrom slucaja licno poznajem.. nema austrijanca koji nije cuo za borisa nemsica..

irfan skiljan, studiro informatiku 3 generacije prije mene na TU Wien.. autor irfanView-a, programa za kojeg je cuo svako ko je vise od jednom otvorio sliku na racunaru..

igor miladinovic - studiro elektrotehniku na tu wien, radio jedno vrijeme ko asistent na institutu gdje sam polago sistemsko programiranje, istrazivac na forschungszentrum telekommunikation wien (ftw) -

fadmar osmic - dr nuklearne fizike - studiro na tu wien, trenutno zaposlen na CERNu

nedim mujezinovic - dr informatike - studiro na tu wien. u medjuvremenu se vratio u BiH.

srdjan, samir, admir, zoka, lejla, hame, ... samo su neki od ljudi koji su u moje vrijeme vec bili face na faksu i za koje su se jagmile austrijske i njemacke firme..
Lady Agora

#306 Re: studiranje u Becu

Post by Lady Agora »

Irfan Škiljan je genijalac i zapravo neko s kim se svaki Bosanac i Hercegovac treba ponositi. :thumbup:

Sjećam se kolko sam "napadala" svog burazera da me 96. ili 97. upozna s njim al nehtjede :x :D .
janje_

#307 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

Lady Agora wrote:Irfan Škiljan je genijalac i zapravo neko s kim se svaki Bosanac i Hercegovac treba ponositi. :thumbup:
irfan je prototip bosanca.. ;)
tatuovac

#308 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

100 imena je puno za svjetsku naucnu silu, a kamoli za prkno ko sto je BiH. LM, evo par ljudina koje licno poznajem.
Prvo - BiH nije prkno, nego mala zemlja okružena neprijateljima sa puno unutarnjih problema. Ipak to je prkno kako ga ti zoveš imalo olimpijske igre, prvi električni tramvaj i firme koje su se po svijetu takmičile sa kudikamo većom Austrijom. Austrija je puna malih brdskih prkana sela i gradića, ali ti to ne zoveš prkno, a kud ćeš većih zatucanih seljaka od Austrijanaca. Stoga - ne vrijeđaj.
boris nemsic, studiro u sarajevu, doktoriro na TU Wien kod profesora arpada scholza kojeg radio-amaterskom igrom slucaja licno poznajem.. nema austrijanca koji nije cuo za borisa nemsica..
irfan skiljan, studiro informatiku 3 generacije prije mene na TU Wien.. autor irfanView-a, programa za kojeg je cuo svako ko je vise od jednom otvorio sliku na racunaru..
igor miladinovic - studiro elektrotehniku na tu wien, radio jedno vrijeme ko asistent na institutu gdje sam polago sistemsko programiranje, istrazivac na forschungszentrum telekommunikation wien (ftw) -
fadmar osmic - dr nuklearne fizike - studiro na tu wien, trenutno zaposlen na CERNu
nedim mujezinovic - dr informatike - studiro na tu wien. u medjuvremenu se vratio u BiH.
Prvo - pitao sam te za Muju i Aliju, a ne za Milana i Iliju, pa odbij boldirane dok te DODIK nije šikno kao bosanskog unitaristu.
Elem od stotina hiljada izbjeglica i desetina hiljada studenata u zadnjih 130 godina ne možeš nabrojati ne 50, nego ni 20 imena, a pogotovo ne na društveno uglednim pozicijama koje bi upućivale na prihvatanje i integraciju tipa profesorskih, političkih i vodećih ekonomskih. Ispade moje - ako nisi Franz i Josef - možeš samo tamburu svirati. A možeš uživati i u pokradenim parama iz BiH takođe... Pa biraj...
irfan je prototip bosanca..
Irfan je prototip pobjegulje koja je digla sidro i ostavila rodno Jajce u jajcu i nije se našalila da otvori Internet Klub u Jajcu, a kamoli da npr. besplatno napravi seriju predavanja na BH fakultetima o informatici i softverskom biznisu. Ne dao Bog nikome da ga Irfani hrane i brane. Sve dok ne podijeli sa Bosnom to što je stvorio - SEBI JE - ma ko ga je... i njega i Esterajh.
Irfan Škiljan je genijalac i zapravo neko s kim se svaki Bosanac i Hercegovac treba ponositi.
Ma kako da ne... možda Austrijanci treba da se ponose, ali čisto sumljam, ipak je on prljavi Tschusch i muslimanac, pa treba da radi za njih, a mi da se njime ponosimo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
fatality

#309 Re: studiranje u Becu

Post by fatality »

tatuovac wrote: Prvo - pitao sam te za Muju i Aliju, a ne za Milana i Iliju, pa odbij boldirane dok te DODIK nije šikno kao bosanskog unitaristu.
Ovdje nije Bec problem, nego to sto ti imas kompleks od toga sto si musliman tipa "svak me mrzi". Moras preci preko toga, vjeruj nije tako, nije bitno koje si vjere ako si "manga", no problem je ocito sto u becu nema isti broj dzamija kao i u Sarajevu
janje_

#310 Re: studiranje u Becu

Post by janje_ »

fatality wrote:
tatuovac wrote: Prvo - pitao sam te za Muju i Aliju, a ne za Milana i Iliju, pa odbij boldirane dok te DODIK nije šikno kao bosanskog unitaristu.
Ovdje nije Bec problem, nego to sto ti imas kompleks od toga sto si musliman tipa "svak me mrzi". Moras preci preko toga, vjeruj nije tako, nije bitno koje si vjere ako si "manga", no problem je ocito sto u becu nema isti broj dzamija kao i u Sarajevu
ne znam sto mi je trebalo da opet repliciram.. tip koji se ponosi time sto mu je nanin brat i dedo bio u Wafen SS nije vrijedan komentara..
tatuovac

#311 Re: studiranje u Becu

Post by tatuovac »

Woody Allen je imao običaj da kaže : "Ako sam paranoidan, ne znači da me ne proganjaju". Nikad nisam bio "manga", jer nisam pijačar ni ulični kriminalac, da budem "manga". Problem je očito u tome da u Beču ne vole muslimane. Opravdano ili ne.
ne znam sto mi je trebalo da opet repliciram.. tip koji se ponosi time sto mu je nanin brat i dedo bio u Wafen SS nije vrijedan komentara..
Po tome se ja ne bih trebao ovdje javiti tipovima koji po forumima onaniraju o tome kako je pravo i super - studirati i živjeti u Beču, a sve oko Sarajeva i Bosne je "prkno". Koji kompleksi, koji bolesnici... :run:
sejla25

#312 Re: studiranje u Becu

Post by sejla25 »

Pozz...vidim ova tema "malo" zastranila..ali trebalo bi mi nekoliko informacija u vezi studiranja u Becu (znaci bez Dodika, Alije, Muje, Hase, Sulje i ostalih animiranih likova).
Dakle zanima me,dali sa zavrsenim cetvrtim semestrom(VI stepen) na ekonom.fakultetu mogu normalno upisati peti sem.(VII stepen),i dali je postupak i procedura, sto se tice vize, ista kao i kad se upisuje pocetak faksa?
Sto se tice jezika,snalazim se,u Njemackoj sam u Geothe Institutu polagala 2002god.a i u Gracu sam polozila Model 2 ove god.,dakle jezik mi na pocetku nebi trebao predstavljati problem.
U Bosni sam zavrsila i sedmi stepen ekonomije ali na privat.fakultetu,zanima me dali oni priznaju ista od tih predmeta koji nisu sa drzavnog univerziteta,ili da dzaba te ispite ne prevodim i ne ovjeravam?
I ovdje sam i studirala i radila, znam da je tesko al me zanima jeli moguce,znaci sam se finansirati i studirati?
Sto se tice smjestaja, koje studentske domove mozete preporuciti, ni najbolji ni najgori, po kvaliteti-zlatna sredina? :-D
Molila bih ako ima netko ko ima odgovore da mi se javi, unaprijed hvala...
Lady Agora

#313 Re: studiranje u Becu

Post by Lady Agora »

Šejla nemoj da te sekiraju ova prepucavanja gore, nego dobro ti nama došla u najsigurniji i (poslije Sarajeva)
najljepši grad na svijetu. :)
Ja sam u svoje vremeno promjenila više domova u Beču i Grazu ali mi je najljepše bilo u Beču u Haus Doebling,
bila tamo do 2000 godine i bilo je pravo super. Kad ti se uči imaš jednokrevetnu sobu, društveni život je isto
bio "ausgezeichnet". Sada ne znam kako je, ali sam čula da još imaju liste čekanja za dobivanje sobe.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#314 Re: studiranje u Becu

Post by ladyblue18 »

:-) tatuovac; trajni ban

Ostali, molim vas vratite se temi, koja se iskljucivo odnosi na studiranje u Becu, jer nekim ljudima treba pomoc a ne prepucavanja.
tako_je_to

#315 Re: studiranje u Becu

Post by tako_je_to »

nama trebaju informacije vezane za studiranje u becu...aaa ne prepucavanja...imal ko konkretne informacije.
..bas ste me sad nasikirali...ne znam kome sad da vjerujem posto ima razlicitih iskusatva.razlicitih prica...znam da nije bas sve sjajno u becu jer zivim..sve je dobro dok ne dodju racuni :)..vjerujte prije ce vas vas zafrkat nego taj isti austrijanac to vam govorim iz iskustva ;)..pozzz
brance

#316 Re: studiranje u Becu

Post by brance »

Pa covjeka samo glava moze zaboljeti od ovih komentara iznad. Kud sam ih ikako citao, sad mi je toliko krivo.

Zlata je vrijedno ono: Svako svoje, ili zadrzi svoje misljenje o drugim za sebe.

Nisam bio jedno 2 sedmice na forumu Nauka i edukacija, pretezno pogledam zbog bas ove teme. Kad sam vidio da ima odgovora, bas sam se ponadao nekim dodatnim savjetima, iskustvima (naravno ne ovakvim kakve su pojedinci napisali), novostima, itd. :roll:
eldar_edo

#317 Re: studiranje u Becu

Post by eldar_edo »

da li neko zna sta je sve potrebno da bi se upisao na fakultet u Grazu ili Becu,trebal radit prijemni i tamo,tako sam ja cuo pa da provjerim i da li je ogranicen broj studenata na medicini????
eldar_edo

#318 Re: studiranje u Becu

Post by eldar_edo »

da li neko zna sta je sve potrebno da bi se upisao na fakultet u Grazu ili Becu,trebal radit prijemni i tamo,tako sam ja cuo pa da provjerim i da li je ogranicen broj studenata na medicini????
nuyts_20

#319 Re: studiranje u Becu

Post by nuyts_20 »

za medicinu moras polagati prijemni i u austriji. prijemni se polaze ovako u julu koliko ja znam ove godine je bilo 10.000 prijavljenih za 1500 mijesta :)

postoji naravno i kvota za kandidate iz trecih zemalja...
hotstock

#320 Re: studiranje u Becu

Post by hotstock »

pozdrav,
Da sve spojim u jedan post, mozda nekom bude od koristi
vec studiram u BiH elektrotehniku prva godina medutim razmisljam da se prebacim na TU wien za ljetni semestar naravno i za ostale semestre ako odem... vidio sam da je skoro isti plan i program za prvi semestar i tamo i vamo tako da bi zelio ako predjem tamo, da samo nastavim sa ljetnim semestrom
Znam sta mi treba sve za zahtjev za upis
-Formular
-Kopija pasosa
-svjedocanstvo 4 razred
-diploma mature
- potvrda sa faxa da sam redovan student i da imam pravo upisati i sljedecu godinu
Sve ovo ovjereno i prevedeno na njemacki...
i cekam onda bescheid. Kada dobijem bescheid idem pravo u ambasadu sa ovim
http://collegium-bosniacum.org/cb/cb/mo ... .php?id=12
i opet dugo cekam vizu... samo zao mi je sto nemam nista od onog prokletog novog pasosa.
Eh konacno kad dobijem vizu idem za bec... i ovdje pocinju neka pitanja, glupo mi je otici u bec a ne znam koji ce mi papiri trebati gore?npr. za upis na fax... sta mi sve treba osim para, i kada se upisem kao Redovan sta je sa onim mojim ocjenama odnosno polozenim ispitima kako cu ja njima dokazati da sam polozio, valjda trebam prije nego sto krenem za bec dici potvrde na faxu o polozenim ocjenama zar ne?
moze li mi ko pomoci, sta sve trebam odnjeti na fax njima... i kad se tu upisem, oni ce me ispisati sa mog faksaa?? ovo je suvisno pitanje ali nako zanima me sta ce se desiti sa dokumentima sto su ostali na mom fakultetu...

poslje toga skinem sa neta bestatigun der meldung i predam u magistrat, da bi ih obavjestio gdje boravim... planirao sam kod tetke, valjda je to veliko olaksanje :D

i onda imam malo fore, dok ne odem u magirstat da dignem boravisnu dozvolu, a tu ce mi trebati
pasosa + viza
40 i nesto eura to cu tamo saznati koliko tacno
i onaj kontoauszug 5000eura
nadam se da ne treba vise nista...
kad dobijem ovo onda sam miran godinu dana sa ovim papirima...

a da ne zaboravim, citao sam dosta o ovoj temi ali da jos jednom potvrdim, posto znam relativno dobro njemacki jer sam zivio u njemackoj dok sam bio klinac, mogu li doci bez potvrde o znanju njemackog vec da me tamo samo mundlich provjere u studenskoj sluzbi ili je ipak bolje da ne rizikujem pa da ovdje polozim c1, jer mi je ovo bacanje para. Nadam se da cu moj nedostatak jezika usavrsavati tokom nastave.

Hvala vam unaprijed a i hvala za ove prijasne informacije.
teletrader

#321 Re: studiranje u Becu

Post by teletrader »

janje_ wrote:
tatuovac wrote:Brat od nane i dio vremena dedo su mi bili pripadnici Waffen-SS-a, a prvi od njih oktobra 1944 branio Beč od Rusa.
tatuovac wrote: [/b]:D
:-) :-)

ideoloski cista famalija, nema govora..
sad me stid samog sebe sto sam uopste reagovo na tvoj prvi post.. pravi se da nisam ista napiso..

Sorry sto je malo off-topic ali zar je nesto lose ako je neciji dedo bio pripadnik Waffen-SSa,sta je trebao uraditi davne 1939,mozhda otvoriti Fan club Rose Luxemburg ? :mrgreen: :mrgreen:
Last edited by teletrader on 01/12/2010 12:44, edited 1 time in total.
teletrader

#322 Re: studiranje u Becu

Post by teletrader »

Sad malo o studiranju:

Svako ima svoju neku verziju citave ove price,neko ko se mozhda napatio za vrijeme studiranja ce to zaboraviti ,jer "sve je lako kad si mlad ",ali ruku na srce,studirali u sarajevu,Zenici,Kiseljaku ili Becu,studentsko doba je najljepse doba
Na pitanje sta je potrebno da bi se dobio rat,Napoleon je odogovorio:"Potrebne su vam 3 stvari,novac,novac i samo novac".. tako je otprilike i sa studiranjem u Becu...
Neko je jako lijepo izlozhio koliko kosta soba u studentskom domu ali evo kratki pregled svih tih troskova:
soba u domu:250-300 €
skolarina:350€/semestar znaci mjesecno 70€
semestralna karta (120€) znaci mjesecno oko 25-30€ (izvinjavam se na eventualnim greskama)
Zdravstveno osiguranje :20€/mjesecno
Skripte/knjige recimo 50-80€ po semstru

Znaci bez hrane/cigareta/krpica/kulturnog zhivota i sl izlazimo na cifru od 250+70+30+20 skoro 400€
Onda ako na to dodamo hranu,poneki izlazak,poneki casopis koji cete kupiti na trafici (ako ne zhelite da ostanete totalni duduci), garderobu itd itd. eto nas na preko 500€
Onda ko ima luxuz da pusi,recimo pola kutije dnevno,neka uracuna jos mjesecno 50tak € na cigare

ALi ostanimo na cifri od 500€ mjesecno:
KO misli da se mozhe sam izfinansirati,prosjecna studentska satnica je oko 7-8€,sto znaci da cete mjesecno trebati 70-80 sati rada... I ne radi se o nocnim satima ni vikendima nego o normalnim poslovima sa normalnim radnim vremenom...kako cete uz sve to stici na predavanja,seminare (sa obaveznim prisustvom itd) zaista ne znam,radim od svoje 20te godine,full-time od 25te i diplomirao sam relativno kasno...
U ovome svemu treba razmotriti jos jednu otezhavajucu okolnost:
Studenti iz BiH,koji zajedno s ostalima iz EX-YU i Turske spadaju u endemsku :-) vrstu zvanu "drzhavljani trecih zemalja " i nemaju pravo ni na kakav rad...Znaci osudjeni su na cuvanje djece,eventualne promotione itd. ali sve su to poslovi koji nisu stalni i na koje se nije moguce dugorocno osloniti...
Znam dosta raje koji su kelnerisali na crno,radili po nekakvim cateringima itd. itd. ali su u vecini slucajeva radi o djeci koji ipak imaju kakvu-takvu finansijsku potporu roditelja iz BiH...Oni koji nemaju ne znam ni sam kako se snalaze....
Druga stvar je strahoviti priliv studenata iz Njemacke... u vrijeme kada smo Janje i ja studirali (mislim da sam ja malo stariji),njemacki njemacki iliti Piefkinesisch :) se nije mogao previse cuti na faxu ili po radnjama,sada je postao jako cest...sva ta raja isto zheli da nesto radi i da se na taj nacin finansira,znaci automatski manje posla za studente iz trecih zemalja...:(

NIje mi cilj da ovdje ikoga obeshrabrim,ali je cinjenica da vas niko nece docekati otvorenih ruku... :(

Naravno sve navedeno se odnosi na djecu roditelja prosjecnih primanja,koji ce se vjerovatno djelimicno sami finansirati a djelimicno ce ih roditelji sponzorisati...
Tatuovac je spomenuo i drugu grupu,znaci djecu sa "snalazhljivim" i "uspjesnim" roditeljima,e to je sasvim druga kategorija,ti sebi mogu dopustiti i odlazak u casino subotom uvece,koji ce im se na kraju isplatiti vise nego 5 doktorata iz nuklearne fizike ;)

I onda svako od vas koji misli doci u Bec ili je vec tu,treba sebi da postavi pitanje da li sam dosao/dosla da ostanem?

Prije nekih 10tak dana sam bio na svadbi u janjetovom kantonu :-D i tu sretnem staru poznanicu iz studentskih dana koja je u Becu studirala ekonomiju ali se vratila u BiH prije nekih 6-7 godina...
I onako poceli supljirati o zhivotu i onako usput upitam je za sudbinu skoro nekih 10tak djevojaka iz njenog studentskog doma,gdje su sta rade... I odogovori mi kao iz topa "sve su se vratile u BiH ,zadnja prije 6 mjeseci jer NISU mogle ostati i dosadilo im svo to maltretiranje "..
Dosadili poslovi na crno,upisivanje doktorata,jos nekakvih dodatnih studija samo da bi se mogao produzhiti status a 30ta odavno kuca na vrata...

Zhelim samo da vam kazhem da tehnicki studiji imaju kakve-takve sanse da srede papire,ali meni je jos uvijek zagonetka sta neko, ko je zavrsio komunikologiju ,misli raditi u Austriji (da ne kazhem generalno u zhivotu) ?

Mali osvrt na postove tatuovca:
Slazhem se sa vecinom napisanog,u Austriji postoji strasna odbojnost prema islamu,ali recimo 2 sata vozhnje "nizbrdo" do Budimpeste imate sasvim drugi osjecaj,u centru grada postoji turbe staro skoro 400 godina,njegovanije je nego mnoga u BiH i realno gledano,da su ga htjeli razrushiti,mogli su to uraditi 1000 puta do sada...
Neki ce to opravdati zajednickim korijenima Turaka i Madjara,neki cinjenicom da se,poslije gusenja pobune 1848,masovno bjezhalo u Tursku da bi se dobio "politicki azil" i spasila zhiva glava..ali cinjenica je da je tamo feeling drugaciji,ipak malo tolerantniji nego u Becu...
Zadnji parlamentarni izbori u Becu su jasno pokazali neke stvari,ali ako je skoro 30% glasaca javno pokazalo da mrzi muslimane a tu je jos 30%tak posti koji su vrlo rezervisani,onda se svako treba zapitati gdje i s kim zhivimo?
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#323 Re: studiranje u Becu

Post by anthraxQ »

imam ja nekoliko pitanja. ako bi mi neko mogao dati informacije.

prvo: zelim na master studij u Klagenfurt, pa me zanima da li se ja u BiH trebam upisati na neki master?

drugo: i ako treba da se upisem na naki master u BiH, kako cu ja znati da ce me tamo primiti na Mater?

trece: kako uopce ide nostrifikacija diplome i da li prvo to trebam uraditi prije upisivanja mastera u BiH?

cetvrto: koliko kosta nostrifikacija diplome, u prosjeku, i prijevod nastavnog plana i programa faxa na koji sam isao i da li prijevod toga svega se vrsi u BiH pa se salje u At ili se to salje prevodiocu u Austriju da to prevede?

peto: koja je cijena redovnog a koja neredovnog mastera u At?

šesto: kakva je perspektiva nauka tipa Pedagogije i srodnih povodom ostanka u At nakon zavrsetka studija?

potrebne su mi te informacije, a ako bi mi neko mogao mejl dati ili da vrsimo "korespodenciju :) " preko pp bio bih zahvalan.
teletrader

#324 Re: studiranje u Becu

Post by teletrader »

anthraxQ wrote:imam ja nekoliko pitanja. ako bi mi neko mogao dati informacije.

prvo: zelim na master studij u Klagenfurt, pa me zanima da li se ja u BiH trebam upisati na neki master?

drugo: i ako treba da se upisem na naki master u BiH, kako cu ja znati da ce me tamo primiti na Mater?

trece: kako uopce ide nostrifikacija diplome i da li prvo to trebam uraditi prije upisivanja mastera u BiH?

cetvrto: koliko kosta nostrifikacija diplome, u prosjeku, i prijevod nastavnog plana i programa faxa na koji sam isao i da li prijevod toga svega se vrsi u BiH pa se salje u At ili se to salje prevodiocu u Austriju da to prevede?

peto: koja je cijena redovnog a koja neredovnog mastera u At?

šesto: kakva je perspektiva nauka tipa Pedagogije i srodnih povodom ostanka u At nakon zavrsetka studija?

potrebne su mi te informacije, a ako bi mi neko mogao mejl dati ili da vrsimo "korespodenciju :) " preko pp bio bih zahvalan.
Pokusacu odgovoriti na neka od ovih pitanja,ukoliko su odgovorni pogresni molim da me se ispravi:

1.u sushtini je potrebno u maticnoj zemlji upisati fax da bi se to isto nastavilo studirati u Austriji,mozhda za Master vazhe neki izuzeci

2.Ne mozhes znati ,nema posebnog razloga da te prime ali ni da te ne prime

3.Ovo bas nisam siguran da je potrebno nostrifikovati Bachelor diplomu,mozhda samo prevesti

4.Nedavno je rodjak jednog mog poznanika imao problem sa prevodjenjem ispita jer su trazhili da to prevede u Austriji a to je poskupa procedura

5.pa valjda to pise na stranici faxa na koji hoces da ides,ne postoje redovni i neredovni masteri,ako zhivis u austriji i tu studiras onda si na redovnom masteru,ovdje principijelno ne postoji obaveza prisustvovanje predavanjima

6. Ne bih te da obeshrabrujem,ali ako ti se "ne desi ljubav koju cete krunisati brakom" zaboravi ostanak,pogotovo sa profilom koji imas,vece sanse imas ako si med. sestra,njegovatelj ili sl. Da ne govorim da si se odlucio za provinciju koja ima katastrofalan odnos prema strancima..

MOje pitanje
Zasto Klagenfurt,ako dolazis iz neke bosanske vuko...ine onda ti je razumljivo i Klagenfurt super,ali grad ima 2 ulice,uspavaniji je od Graza (koji eto vazhi za nekakav studentski centar) i last but not least,lezhi u provinciji o kojoj ostatak Austrije viceve prica.. :roll: :roll: :roll:
Ako imas familiju, prijatelje razumijem tvoju odluku,ali "zasto studirati na Sokocu kad mozhes i u Sarajevu?"
:D
Ali promisli o svojoj odluci jer pedagogija nije bas nesto za cime se ovdje otimaju :(
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#325 Re: studiranje u Becu

Post by anthraxQ »

pa dolazim iz Ze, ne bi trebalo da je to neka bosanska vuko..... :wink:, a koliko je grad velik ili tih to me ne zanima.

a da, imam tamo familije, pa mi je to logican izbor. gledao sam neke oglase na austrijskim stranicama, i ima ih poprilicno za ovo zanimanje, pa bi te zamolio da to komentarises, mozda na prvu to ne izgleda meni kako je realno, jer vidim da imas vise iskustva s time.

to sto pricaju viceve...
ne mogu ih napricati više nego o Bosancu...tako da me to ne brine, jer ionako živim u "vic" državi, BiH.

zanima mene sta mi treba ovamo da bih upisao tamo, sta mi je potrebno za vizu i koliki je "selamet" od toga uopce, koji je krajnji rezultat?
Post Reply