Studiranje u Beču

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
haris026

#1 Studiranje u Beču

Post by haris026 »

Naravno glavno pitanje jesu finansije...
Koliko prosjek moze biti novca mjesecno..
Da li se moze naci neki poslic iako si vanredan student, znaci na ucenju Njemackog jezika, da se zaradi neki euro..
I ima li ikakve sanse da se dodje do sobe u studentskom domu posto je tamo dosta, dosta jeftinije stanovanje... Lijep pozdrav :)
newlevel

#2 Re: Studiranje u Beču

Post by newlevel »

-Cirka 500€ mjesecno (sve obuhvaceno).
-Moze se naci poslic, ima i na pretek, samo treba ledja.
- Moze se dobiti i smjestaj u domu, ne znam sta ti je polazna tacka pa kazes da je smjestaj puuuuuno jeftinije. Sobe su ti oko 200-250€
Good luck.

Sent from my Nokia 3310
AlicS

#3 Re: Studiranje u Beču

Post by AlicS »

Mene zanima da li se bez poznavanaj jezika moze upisat na neki fakultet, mislim sa nivom A1.I da li imaju neki posebni uslovi za upisi,cula sam da su nekad prije trazili odredzenu kolicinu novca..koliko ima istine u tome
SaraFina

#4 Re: Studiranje u Beču

Post by SaraFina »

5000€ je novac koji moraš posloziti na banku za dobijanje vize na godinu dana. Nivo znanja njemačkog jezika je B2 za studiranje. Na početku po dolasku i u toku upisa institut Ti testom odrefjuje nivo znanja. Da bi počeo studirati i slušati ( davati ispite) moraš poloziti B2 ..
Raditi mozeš u toku kursa njemačkog koji moraš pohadjati ( košta oko 500€ za šest nedelja)
Znači svaki nivo usavršavanja jezika nakon testiranja računaj s tom sumom.
Sedmično imaš pravo 15 sati raditi kod poslodavca koji ti predao i dobio za tebe radnu dozvolu.
Ona samo vazi za taj posao.
Ako ga mijenjaš odjavljuj se i ponovo predaji radnu dozvolu.
To je bitan podatak inače ostaješ bez mogućnosti za rad.
Domovi su od 250 do 300 €.
Karta za prevoz, hrana i ostalo.
AlicS

#5 Re: Studiranje u Beču

Post by AlicS »

Hvalaaa puno na odgovoru, samo malo mi pojasi dio sa jezikom,,znaci da bi uopste upisao studij moras imati nivo znanja B 2..Ili mozes upisati studij pa onda se usavrsavati sa jezikom za B 2 i kasnije poceti sa slusanjem predavanja.. Ili u startu taj B2 pa dalje ides na C. .Moj brat ne zna jezik pa ako je to uslov za upis onda od toga nema nista. ?hvala jos jednom
SaraFina

#6 Re: Studiranje u Beču

Post by SaraFina »

Najbolje da u BiH upise fax i samo prenese odnosno izvadi potvrdu o nastavku studiranja ovdje.
Onda će krenuti od A sa njemačkim i to će mu biti malo duzi put.
On kad prenese dokumente upitan je ovdje na zeljenog fax ali ispite i predavanje moze davati i pratiti tek poslije B2 polozenog ispita.
To je srednje neko znanje za komunikaciju.
Nakon toga neka prijavi ispite sa kojim mu ne treba baš da dobro razumije njemački.
Recimo matematiku ( ovisi šta misli studirati) jer i kad polozi B2 znanje kojim će raspolagati biće ograničeno.
andalib

#7 Re: Studiranje u Beču

Post by andalib »

Najbolje da u BiH upise fax i samo prenese odnosno izvadi potvrdu o nastavku studiranja ovdje.
je li to znaci da vise nije uslov za upis na fakultet u austriji da imas upisan isti fakultet u bosni kao redovan student?
SaraFina

#8 Re: Studiranje u Beču

Post by SaraFina »

andalib wrote:
je li to znaci da vise nije uslov za upis na fakultet u austriji da imas upisan isti fakultet u bosni kao redovan student?

Mozeš ti pokušati upisati u AT fax isto ali komplikovana je to procedura, plus neznanje njemačkog, kako poloziti prijemni ako ima i sl..
AlicS

#9 Re: Studiranje u Beču

Post by AlicS »

Hvala Saro na odgovoru ipak mi je dao malo nade.ipak postoji nacin, puno hvala, svako dobro ti,
Post Reply