Studiranje u Becu na TU

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
threshold

#1 Studiranje u Becu na TU

Post by threshold »

Poz

Ima li neko da studira na ovom faxu?

Moze li mi opisati svoja iskustva i utiske kada je u pitanje kurs jezika (kako to ide, koliko kosta itd)

Zanima me koliko mi njemacki jezik treba pri startu studija?

Je li više zastupljen jezik matematike ,programiranja ili njemackog?

Koliko kosta zivot?

Šta je najveći izazov?

Hvala
starii

#2 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by starii »

ako mislis ici u austriju nauci dobro njemacki ovdje a gore otidi na jedan kurs radi konverzacije..
adda_sa

#3 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by adda_sa »

potpisujem gornje..
ja sam na tu na architekturi...njemaacki treba :) savjetujem da ga dobro naucis ovdje, i onda gore polazes samo..nego da bacas 400e po semestru na kurseve, koji i nisu cemu...
test koji polazes zove se EPD ergaenzungs prufung deutsch, mislim da kosta 70ak eura, ne sjecam se,zaboravila sam...odrzava se par puta godisnje, uvijek i prije pocetka semestra..i nije mnogo tezak...
sta ces da studiras?
ako te sta dalje zanima, salji pm
threshold

#4 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by threshold »

studirao bih informatiku. planiram njem. uciti preko raspusta, nadam se da cu se pripremit :D
adda_sa

#5 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by adda_sa »

oki...
rado bih ti pomogla..mozda da ti posalje beispiel ispita EDP..kada si mislio/la dolaziti u bec?
threshold

#6 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by threshold »

Ej super, ako ti nije prob uploadaj na http://www.hotfile.com i posalji mi link preko PP pls. havla. sta studiras?
alica.k

#7 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by alica.k »

adda, imas pm :)
adda_sa

#8 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by adda_sa »

alica imas mail :D
sto se tice EPD, imam ga samo u printanoj formi :S
adda_sa

#9 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by adda_sa »

i zaboravih reci
sto se tice jezika, vise puta mi se desilo da prof dozvole onima kojima njem nije maternji da pisu ispit na engl..
a koliko dobro znas njem moze da utice na ocjenu, mada sumnjam da ce te oboriti na gramatickim greskama - vazna je samo razmjena informacija !
sto se tice cijena prezivljavanja, ja zivim od 500€ mjesecno. od toga je 245€ stanarina, 24€ zdravstveno osiguranje (koje je obavezno sa sviju) i 20ak za mobitel..ostalo ide hrana itd..moze se,ako ne izlazis 3 dana vikendom na koktele i sl :D ja sam se licno navukla na sushi, to me odra.. :D
teletrader

#10 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by teletrader »

adda_sa wrote:i zaboravih reci
sto se tice jezika, vise puta mi se desilo da prof dozvole onima kojima njem nije maternji da pisu ispit na engl..
a koliko dobro znas njem moze da utice na ocjenu, mada sumnjam da ce te oboriti na gramatickim greskama - vazna je samo razmjena informacija !
sto se tice cijena prezivljavanja, ja zivim od 500€ mjesecno. od toga je 245€ stanarina, 24€ zdravstveno osiguranje (koje je obavezno sa sviju) i 20ak za mobitel..ostalo ide hrana itd..moze se,ako ne izlazis 3 dana vikendom na koktele i sl :D ja sam se licno navukla na sushi, to me odra.. :D
@Adda_sa
zaboravila si napomenuti jos cijenu mjesecne karte kao i knjige i skripte koje ces ponekad morati kupiti... :-) :-)
Ali sve u svemu,sa 500-600€ u dzepu mozhes fino prezhivjeti ako se odreknes mnogih luksuza

@Threshold
Ako nisi odrastao u njemackoj govornom podrucju (ili ga nisi) ucio od malih nogu,projekat "naucicu njemacki preko ljeta pa cu krenuti odmah na predavanja " mozhes smatrati propalim....
Tacno je da ti za teh.nauke ne treba toliko dobro znanje njemackog kao za recimo zhurnalistiku,ali daleko od toga da se mozhes probijati kroz fakultet sa engleskim...zato ti je pametnije ulozhiti dodatnu godinu zhivota i nauciti njemacki kako treba,inace ces pricati kao Indijanac,a to ce ti se obiti o glavu najkasnije u momentu kada krenes pisati diplomski....
Sto se tice nekih drugih stvari,sada malo govorim o strategijskom planiranju....
Studij informatike (pretpostavljam da ces ici na B.sc pa onda na Master) traje minimalno oko 8 godina,uracunaj ucenje jezika od godinu dana....znaci sasvim je moguce da ces potrositi 10 godina zhivota dok ne dobijes "becku diplomu"......
Za vrijeme tih 10 godina mnoga tvoja raja u BiH ce vec pozavrsavati fakultete,naci kakve-takve poslove i polako napredovati....pitanje je da li imas energije i last but not least,cash-a,da izguras do kraja...
Kako god,puno srece...
:mrgreen:
janje_

#11 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by janje_ »

imas odlicnu temu na:
viewtopic.php?f=37&t=60172

sto se mog iskustva tice (informatika ne TU Wien, doduse po starom planu), ja sam njemacki ucio cijelu osnovnu skolu, a u gimnaziji mi je bio prvi strani jezik.. kad sam doso u austriju, vjerovatno sam gramatiku njemackog jezika znao bolje nego vecina austrijanaca, ali kad sam otiso na usmeni ispit, rokno sam i uputili me na konverzacijski kurs.. poslije tog jednog semestra sam poceo pratiti predavanja sasvim normalno.

elem, na onoj gore temi imas puno dobrih informacija..
janje_

#12 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by janje_ »

teletrader wrote: Studij informatike (pretpostavljam da ces ici na B.sc pa onda na Master) traje minimalno oko 8 godina
prepade cojka u startu.. minimalno studij informatike traje 3+2 = 5 godina.. i moguce ga je zavrsiti u tom roku.. sad, to sto su studenti iz BiH optereceni drugim stvarima (odakle lova i to), dodatno produzava faks, ali ga je definitivno moguce zavrsitit za 5 godina uz odgovarajucu finansijku potporu..
threshold

#13 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by threshold »

teletrader wrote: ...Studij informatike (pretpostavljam da ces ici na B.sc pa onda na Master) traje minimalno oko 8 godina,uracunaj ucenje jezika od godinu dana....znaci sasvim je moguce da ces potrositi 10 godina zhivota dok ne dobijes "becku diplomu"......
Za vrijeme tih 10 godina mnoga tvoja raja u BiH ce vec pozavrsavati fakultete,naci kakve-takve poslove...
Kralj si majke mi. Prvo 8 godina, pa 10, a zapravo je 5 :P LOL

Pogrešno si me razumio, ili sam se ja pogrešno izrazio, kada je u pitanju "projekat". Ne mislim ga naucit preko ljeta ko Švarcšiling, ali mislim da bi bio spreman pratiti predavanja, a usavršavanje bi trajalo tokom studija (kursevi, knjige, svakodnevna komunikacija -- pa nisam debil jbt)
neko iz mase

#14 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by neko iz mase »

neznam za univerzitet, ali ti mozda mogu pomoci za jezik.

probaj skinuti software od rosetta stone negdje na netu za njemacki, program je odlican i moci ces nauciti osnove za par mjeseci, mozda cak i pratiti nastavu.

http://www.rosettastone.com/learn-german

http://www.freshwap.net/forums/applicat ... 1-3-a.html

ako na freshwap forumu linkovi ne rade, onda potrazi nove na istom forumu
adda_sa

#15 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by adda_sa »

da, naravno, dodatni troskovi za knjige i karte (mada svi balkanci znaju tips and tricks kako zaobici placanje karti :D )
njem ne mozes nauciti tako preko raspusta, ali sam sigurna da mozes nauciti toliko da polozis ispit jezika, i da krenes na fax...prema mom misljenju bolje sa nekom osnovom krenuti na fax, pa taj jedan semestar "izgubiti", ali sjedis na predavanjima, pricas sa kolegama, i ucis rijeci koje imaju veze sa tvojom strukom. meni je kurs gubljenje vremena, a ti kako hoces...
:)
teletrader

#16 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by teletrader »

threshold wrote:
teletrader wrote: ...Studij informatike (pretpostavljam da ces ici na B.sc pa onda na Master) traje minimalno oko 8 godina,uracunaj ucenje jezika od godinu dana....znaci sasvim je moguce da ces potrositi 10 godina zhivota dok ne dobijes "becku diplomu"......
Za vrijeme tih 10 godina mnoga tvoja raja u BiH ce vec pozavrsavati fakultete,naci kakve-takve poslove...
Kralj si majke mi. Prvo 8 godina, pa 10, a zapravo je 5 :P LOL

Pogrešno si me razumio, ili sam se ja pogrešno izrazio, kada je u pitanju "projekat". Ne mislim ga naucit preko ljeta ko Švarcšiling, ali mislim da bi bio spreman pratiti predavanja, a usavršavanje bi trajalo tokom studija (kursevi, knjige, svakodnevna komunikacija -- pa nisam debil jbt)
Traje 5 godina i studij elektrotehnike i informatike,samo sto ne poznajem puno njih koji ga zavrse u roku,a vjeruj mi da ih poznajem poprilicno,vrlo bistre i vrijedne sarajevske djece,koja nisu cak morala gubiti vrijeme na posao i sl.
Ali da se vratimo na temu njemackog...
Ako imas dovoljno predznanja (recimo da bez problema mozhes pratiti vijesti na TV-u) ,onda se mozhes usavrsavati "usput",a ako ne..bolje ti je upisi kurs semestar ili dva,i ako vidis da imas dovoljno energije i vremena,otidji ponekad na predavanja,kupi knjige/skripte pa vidi mozhes li pratiti...
threshold

#17 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by threshold »

super ste raja, hvala. evo skidam roseta stone levele, pa cu nac i skripte sa faxa (ako neko ima skripte od informatike na TU nek mi posalje, hvala :D), i vidjet cu je li to za mene ili ne

Pitanje za austrijance:

Ukoliko bi se jedna inteligentna, neprepotentna persona kompletno posvetila fax-u, a pritom je ucila njemacki kao drugi jezik u srednjoj skoli, i pritom bila najbolja u razredu, koji je potencijal da završi BSc u roku od 4 (četiri) godine?

http://thepiratebay.org/torrent/5440423 ... Zozulia%29

naš'o
teletrader

#18 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by teletrader »

threshold wrote:super ste raja, hvala. evo skidam roseta stone levele, pa cu nac i skripte sa faxa (ako neko ima skripte od informatike na TU nek mi posalje, hvala :D), i vidjet cu je li to za mene ili ne

Pitanje za austrijance:

Ukoliko bi se jedna inteligentna, neprepotentna persona kompletno posvetila fax-u, a pritom je ucila njemacki kao drugi jezik u srednjoj skoli, i pritom bila najbolja u razredu, koji je potencijal da završi BSc u roku od 4 (četiri) godine?

http://thepiratebay.org/torrent/5440423 ... Zozulia%29

naš'o
Pitanje je previse komplikovano da bi se odgovorilo sa "da" ili "ne"...
Onako da ti iskreno kazhem,posto smo tehnicke struke,poznajem ih koji su hodali po takmicenjima iz matematike i informatike,pa im je za B.Sc+M.Sc trebalo skoro 7-8 godina,a vjeruj mi radi se o raji koji su ucili po 6-7 sati dnevno,njemackim solidno vladali itd. Studij informatike/tehnike u Becu nije nikakav bauk,polozhiti ispit nije toliki problem,ali je problem sto je tih lakih ispita jako puno...Plus za razliku od sarajeva,ovdje se vjezhbe kao i laboratorisjske vjezhbe OCJENJUJU,nema potpisa kao u sarajevu,gdje je samo prisustvovanje dovoljno...(izvinjavam se ako mozhda grijesim)
Evo recimo jedan banalan primjer (sa stanovista Elektrotehnike):
U sarajevu,Becu,Zürichu,Londonu,New Yorku, ces na prvoj godini sigurno imati neki predmet koji se zove "Osnove Elektrotehnike"...
Imas predavanja iz ovog predmeta, imas popodne vjezhbe (jednom ili 2x u sedmici) ali te vjezhne nisu samo puko prevjezhbavanje zadataka,nego ces u toku semestra imati 2 kolokvija koji su kao pismeni ispit...I na kraju dobijes ocjenu iz vjezhbi sto znaci da,ako kolokvije ne uradis kako treba,mozes dobiti jednu veliku peticu... :D
Desi ti se peh,obore te radi par poena itd itd...
I onda sta se desava,ti moras cekati godinu dana da bi opet izasao na te iste vjezhne,vec si recimo treci semestar,ali u trecem semestru dobivas nove predmete (sa novim vjezhbama koje moras isto polagati) i tako se mozhe desiti da prve 2 godine samo trcis sa vjezhbi na vjezhbe....nije nimalo ugodan osjecaj ako heknes neku vjezhbu i moras cekati godinu dana...to se gradivo u medjuvremenu "ukiseli" ,povraca ti se od toga svega,jer znas da to znas,a opet moras izlaziti na kolokvije...
Na prvoj godini sam imao par kolega koji su,IMHO,bili puno vrijedniji od mene ali nisu znali strateski isplanirati studij,pa su diplomirali 2-3 godine poslije mene...A od nas 150 samo su 5ica zavrsila u roku...
Ali da ne ispadne da te sada prepadam,sva ta odricanja su se isplatila,vecina nas je zavrsila u Telekomu,Kapschu,Siemensu i u ranim 30tim smo ili Project manageri ili vec sefovi odjeljenja...tako da se sve to odricanje isplati....
Ali vjerovati da ces njemacki nauciti usput i onda jos vladati tehnickim njemackim,koji je opet jezik za sebe,diplomirati za 4 godine, je wishfull thinking...
Dane govorim o necemu drugome sto se zove "zhivot",skuhati,otici u kupovinu,sama organizacija...tek tada vidis koje su prednosti hotela "Mama"...Od svoje 16te godine zhivim sam,pa sam svasta usput i naucio.... :-) :-)
IMHO ako ti se zuri da zavrsis fax,a imas finansijsku potporu,po onome sto sam cuo,nije ni Ganicev faks los,dodje te isto para kao da si otisao u Austriju... :D :D :D
Toliko od mene,ako te sta interesuje bujrum na PM (mada su moji studentski dani davno prosli ) :D
Aphex_

#19 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by Aphex_ »

Sto se tiče cijene stanovanja i toga, isto ti je kao da nemas stan, i zivis u Sarajevu, ista je cijena stana i života, realno gledajući. A što se tiče fax-a ili šta već ganjaš, nisam upućen, upućen sam samo u muziku. :D
threshold

#20 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by threshold »

teletrader, sta je po tebi najveci izazov bio, sta je najteze bilo?
teletrader

#21 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by teletrader »

Najaveci izazov?
Pa nisam bas mjerodavan da pisem o tome jer znam njemacki od ranije a nisam imao ni potrebe za vizama nego sam cak od pocetka imao i solidnu stipendiju i sa strane po malo radio...
Ali meni je najveci izazov bilo natjerati se da zavrsim fakultet,jer sam vec na trecoj godini poceo raditi full-time :-) :-) :-)
adda_sa

#22 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by adda_sa »

da,i ja poznajem nekoliko ljudi koji su tu dosli da studiraju..i poceli, i par godina studirali...
i onda ispadne neki posao, pare...ovo ono...i polako odustanu od faxa
mene je jedino sad strah da tako i samnom ne bude :S
teletrader

#23 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by teletrader »

adda_sa wrote:da,i ja poznajem nekoliko ljudi koji su tu dosli da studiraju..i poceli, i par godina studirali...
i onda ispadne neki posao, pare...ovo ono...i polako odustanu od faxa
mene je jedino sad strah da tako i samnom ne bude :S
Nece ukoliko te ne uhvate da krsis AuslBG i vrate te nazad ;)
threshold

#24 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by threshold »

Ma mani se posla, otisla si da studiras, i to je tvoja glavna okupacija (naravno pored momaka).
immuno

#25 Re: Studiranje u Becu na TU

Post by immuno »

Neznam da li cu ti biti od pomoci - moj sin je na TU gimnaziju zavrsio u Becu znaci jezik nikakav problem ,vrijedan ucenik odnosno student,financijski osiguran,izuzetno dobar organizator ( rasporediti vrijeme ,ispostovati termine).Studij zavrsio u roku jos ima samo diplomski koji radi evo godinu dana ( planira diplomirati ove godine) znaci vec je profuro neki rok koliko traje studij.Nije imao potrebu da radi ali raditi neznaci pare zaradjivati vec PRAKSA bez koje neke stvari nemozes poloziti.Djevojka na istom faksu dosla bez znanja njemackog a engleski je bio perfekcija (gimanziju zavrsila na Malti) mogla sve ispite polagati na engleskom a opet dobro je zaostala za svojom generacijom .Ja radim sa studentima diplomantima,disertantima imam iskustva mada za priprodne nauke nijedan stundent jos nije uspio dipolmski za manje od godinu dana zavrsiti!

Sve ove info sto si dobio ovdje su upravo takve ( za tebe mozda zastrasujuce) ali nezaboravi bez muke nema nauke ,svaki pocetak je tezak bice guravo,tesko ,tuzno,komplikovano,deprimirajuce .....ali cilj i uspjeh koji mozes ostvariti VRIJEDI 100%

Zelim ti puno uspjeha i srece na tvom putu !
Post Reply