Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
-
Servus
#1 Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Pozdrav svima prijatelji.
Prije svega, ne studiram u Becu nego u Salzburgu - ipak se nadam da ce mi neko moci dati odgovor jer sam relativno ocajan.
Stvar je sljedeca:
U Austriju, tj. u Salzburg sam stigao proslog ljeta (2009), studirati sam poceo u WS 2009/2010 sto znaci da sam do sada absolvirao samo jedan semestar. Ljetni semestar 2009 nisam mogao upisati jer je vec bio u toku i inskriptionsfrist je odavno prosla. U tom jednom semestru sam polozio 3 ispita (3 Einführunsgseminare - inace studiram Povijest) i skupio 6 Semesterstunden.
Pitanje je: da li cu sa tih 6 Semesterstunden koje sam polozio u jednom semestru moci produziti vizu (Jer mi ista istice 25.05.2010)?
Na racunu imam potreban novac: 5.000€
Osiguran sam i govorim tecno njemacki jezik.
Razlog zasto nisam uspio poloziti vise ispita je cinjenica da sam imao pocetnih problema na univerzitetu (dok sam se uhodao i skontao ko, sta, kako) i da sam povremeno radio (jer nemam nikakve financijske podrske)
Pored toga, da li normalno treba 8 Semesterstunden za citavu godinu ili za jedan semestar?
Nadam se da ce mi neko ubrzo dati odgovor jer mi se jedino to vrti u glavi!
Hvala lijepa i zelim vam svima ugodan dan!
Prije svega, ne studiram u Becu nego u Salzburgu - ipak se nadam da ce mi neko moci dati odgovor jer sam relativno ocajan.
Stvar je sljedeca:
U Austriju, tj. u Salzburg sam stigao proslog ljeta (2009), studirati sam poceo u WS 2009/2010 sto znaci da sam do sada absolvirao samo jedan semestar. Ljetni semestar 2009 nisam mogao upisati jer je vec bio u toku i inskriptionsfrist je odavno prosla. U tom jednom semestru sam polozio 3 ispita (3 Einführunsgseminare - inace studiram Povijest) i skupio 6 Semesterstunden.
Pitanje je: da li cu sa tih 6 Semesterstunden koje sam polozio u jednom semestru moci produziti vizu (Jer mi ista istice 25.05.2010)?
Na racunu imam potreban novac: 5.000€
Osiguran sam i govorim tecno njemacki jezik.
Razlog zasto nisam uspio poloziti vise ispita je cinjenica da sam imao pocetnih problema na univerzitetu (dok sam se uhodao i skontao ko, sta, kako) i da sam povremeno radio (jer nemam nikakve financijske podrske)
Pored toga, da li normalno treba 8 Semesterstunden za citavu godinu ili za jedan semestar?
Nadam se da ce mi neko ubrzo dati odgovor jer mi se jedino to vrti u glavi!
Hvala lijepa i zelim vam svima ugodan dan!
-
rosegirl
#2 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
treba 8 stunden u toku jedne godine, a ne semestra
ako ti je prvo produzavanje vize uglavnom im je vazno da si ispunio integrationsvereinbarung..ali zar ne mozes uraditi neki usmeni ispit iz nekog wahlfacha? nadjes nekog profesora koji ce ti dati da uradis usmeni ispit i zamolis da ti unese ocjenu u sistem sto prije i eto.
to sto si imao pocetnih problema je normalno i svakom treba vremena da se uhoda, i to mozes reci ako te bas budu pitali ali niposto ne smijes reci da je to zato sto si radio i sto nemas para ako ne radis!! jer cak i ako imas beschaeftigungsbewilligung uslov je da ti posao ne utice na prvobitni razlog boravka u zemlji-studij!
sretno!
ako ti je prvo produzavanje vize uglavnom im je vazno da si ispunio integrationsvereinbarung..ali zar ne mozes uraditi neki usmeni ispit iz nekog wahlfacha? nadjes nekog profesora koji ce ti dati da uradis usmeni ispit i zamolis da ti unese ocjenu u sistem sto prije i eto.
to sto si imao pocetnih problema je normalno i svakom treba vremena da se uhoda, i to mozes reci ako te bas budu pitali ali niposto ne smijes reci da je to zato sto si radio i sto nemas para ako ne radis!! jer cak i ako imas beschaeftigungsbewilligung uslov je da ti posao ne utice na prvobitni razlog boravka u zemlji-studij!
sretno!
-
teletrader
#3 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
@Servus
Ceka te deportacija i vjerovatno zabrana ulaska u EU sljedecih 10 godina
Salu ne stranu,znam dosta studenata i koji rade i koji studiraju i nisam nikada cuo da su nekome uskratili vizu jer nije imao polozhenih ispita,a poznajem jednog koji je vec 17-18 godina na studentskoj vizi....Taj majstor mozhda i knjigu neku napise....
Bitno je da imas lovu na racunu,nemoj nikome govoriti da radis jer dolazis iz jedne napredne i imucne drzhave tako da te roditelji mogu komotno financirati....
Uopce nemas razloga za sekiraciju,cuvaj zhivce,trebace ti za dan kad diplomiras i krenes trazhiti pravi posao...
Ceka te deportacija i vjerovatno zabrana ulaska u EU sljedecih 10 godina
Salu ne stranu,znam dosta studenata i koji rade i koji studiraju i nisam nikada cuo da su nekome uskratili vizu jer nije imao polozhenih ispita,a poznajem jednog koji je vec 17-18 godina na studentskoj vizi....Taj majstor mozhda i knjigu neku napise....
Bitno je da imas lovu na racunu,nemoj nikome govoriti da radis jer dolazis iz jedne napredne i imucne drzhave tako da te roditelji mogu komotno financirati....
Uopce nemas razloga za sekiraciju,cuvaj zhivce,trebace ti za dan kad diplomiras i krenes trazhiti pravi posao...
-
Servus
#4 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Hvala vam Lijepa... Nadam se da je zbilja tako kako vi kazete. Istina, i ja poznajem nekolicinu ljudi koji su bili u istoj situaciji kao i ja i koji tvrde da ce sve biti oke, opet - drugacije je to kad covjek osjeca na svojoj kozi. U Petak vjerovatno predajem za vizu, vazi do 25 Maja - valjda budem na vrijeme predao! =]
Hvala vama, @rosegirl i @teletrader.
Neko od vas u Austriji?
Pozdrav!
Neko od vas u Austriji?
Pozdrav!
-
teletrader
#5 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Bili nekad,oboje deportovani...Servus wrote:Hvala vam Lijepa... Nadam se da je zbilja tako kako vi kazete. Istina, i ja poznajem nekolicinu ljudi koji su bili u istoj situaciji kao i ja i koji tvrde da ce sve biti oke, opet - drugacije je to kad covjek osjeca na svojoj kozi. U Petak vjerovatno predajem za vizu, vazi do 25 Maja - valjda budem na vrijeme predao! =]
Neko od vas u Austriji?
Pozdrav!
@rosegirl jer je jednom u javnosti rekla da ne zna ko je Hansi Hinterseer
-
rosegirl
#6 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
@teletrader:
@servus: bas ti je neko lijepo objasnio na collegium bosniacum. jedino sto mogu na to dodati jeste da je najgore za sta sam ja cula za takve slucajeve to da mozda budu trazili od tebe da potpises izjavu da ako kod iduceg produzenja vize opet ne budes imao dovoljno SWS neces moci vise studirati u austriji. ali to sam cula iz trece ruke za jedan slucaj prije 2 godine, tako da je upitno.
u svakom slucaju sretno!
@servus: bas ti je neko lijepo objasnio na collegium bosniacum. jedino sto mogu na to dodati jeste da je najgore za sta sam ja cula za takve slucajeve to da mozda budu trazili od tebe da potpises izjavu da ako kod iduceg produzenja vize opet ne budes imao dovoljno SWS neces moci vise studirati u austriji. ali to sam cula iz trece ruke za jedan slucaj prije 2 godine, tako da je upitno.
u svakom slucaju sretno!
-
teletrader
#7 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Rosegirl je u pravu ali moj je savjet kupi kakav dobar CD od Hansija a ti Rosegirl prestani slusati "Azru" i "Dugme",da ne bi kraj studija docekala s indexom u ruci a ne Studentenausweisom

-
rosegirl
#8 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
i tako pustis hansi-ja i gledas 'die lugners'
-
Servus
-
Servus
#10 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
i jos jednom - hvala vam svima. U ponedeljak predajem za Vizu. Vidimo sta ce mi reci.
P.S.
Ovo nije nimalo los forum! =]
P.S.
Ovo nije nimalo los forum! =]
-
Cekuta
#11 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Servus
Evo da se javim i ja malo pokasno ali mozda moze i valjati,ja studiram u Graz i kod nas je malo priteglo za vize,ja sam isto kao i ti dosao prosle godine na WS jer sam zakasnio na ljetni,tako da sam upisao kurs njemackog bez obzira sto sprecham njemacki
Ja i jedan moj haver smo isto taj kurs zavrsili i isli smo da predamo za vizu jer se s tim kursom moze produziti komotno viza,ja sam je dobio bez ikakvih komplikacija ali mog havera su malo zezali,kao nije radio jedan semestar nista na faxu bez obzira sto taj EPD snosi 16 WS,ali nece ti biti problem sa 6WS da produzis vizu ako je prvi put
pozz iz proklete Austrije
Evo da se javim i ja malo pokasno ali mozda moze i valjati,ja studiram u Graz i kod nas je malo priteglo za vize,ja sam isto kao i ti dosao prosle godine na WS jer sam zakasnio na ljetni,tako da sam upisao kurs njemackog bez obzira sto sprecham njemacki
pozz iz proklete Austrije
-
Nata87
#12 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Zdravo svima
Eh ovako, i ja studiram u Austriji, tačnije u Grazu ,od Septembra prosle godine, viza mi istice ove godine u Oktobru. J
a sam se prebacila u Graz i sve ispite koje sam polozila u Tuzli su mi priznali, s tim da moram polagati razliku predmeta, u I Semestru imam 1 ispit a u II 2.
Sad mene zanimaju ti ECTS bodovi, dali se pri produzenju vize broje i bodovi ispita koje sam u Tuzli polozila? Jer je ne moguce skupiti odredeni broj bodova samo sa ovim ispitima ovdje...
Ako mi iko moze pomoci bilo kakvom informacijom bila bi mu jako zahvalna.
Lijep pozdrav i hvala...
Nataša
Eh ovako, i ja studiram u Austriji, tačnije u Grazu ,od Septembra prosle godine, viza mi istice ove godine u Oktobru. J
a sam se prebacila u Graz i sve ispite koje sam polozila u Tuzli su mi priznali, s tim da moram polagati razliku predmeta, u I Semestru imam 1 ispit a u II 2.
Sad mene zanimaju ti ECTS bodovi, dali se pri produzenju vize broje i bodovi ispita koje sam u Tuzli polozila? Jer je ne moguce skupiti odredeni broj bodova samo sa ovim ispitima ovdje...
Lijep pozdrav i hvala...
Nataša
-
casanova123
#13 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Treba ti 12 poena da bi produzila vizu(ili 8 semester stundi ali se svede na isto = 12 poena)
- Mr.Sojic
#14 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Nista ne briniNata87 wrote:Zdravo svima![]()
Lijep pozdrav i hvala...
Nataša
Ima ljudi (koje poznajem) i produze vizu samo sa 1SS
Sve zavisi kod kakve osobe dodjes kad produzajes vizu, jer kriteriji nisu isti tj. ne vaze za sve.
Neko produzi sa 1SS, a neko ne moze ni sa 15SS.
Vjeruj sve zavisi od toga kako je "teta" koja izdaje vize jutros ustala
Govorim ti iz licnog iskustva
Puno srece u studiranju i produzenju vize
-
Nata87
#15 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Hvala ti puno, to sam i ja cula, ali sam ipak htjela da pitam nekoga ko je vec jednom produzivao vizu... Hvala u svakom slucaju
Pozz
- Mr.Sojic
#16 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Nema na cemuNata87 wrote:Hvala ti puno, to sam i ja cula, ali sam ipak htjela da pitam nekoga ko je vec jednom produzivao vizu... Hvala u svakom slucajuPozz
Tu smo da se pomognemo ako mozemo
Ja sam cak htio da uzmem advokata zbog jedne "tete" koja je pravoooooooo ljubazna
-
vanja911
#17 Re: Studiranje u Austriji, Produzenje Vize
Natasa jesu li ti na kraju produzili vizu sa tim bodovima koje su ti priznali iz Tuzle,jer i ja sada imam istu situaciju sa produzenjem vize?
Pozdrav...
Vanja
Pozdrav...
Vanja