Pozdrav,
Uskoro cu zavrsiti srednju cetverogodisnju skolu, poslije toga imam zelju da studiram u Austaliji, tamo nemam nikavu rodbinu, imam prijatelje , koji bi mi bili spremni pomoci.(Ne mislim financijski, nego u pronalasku posla, potrebna dok. itd)
Zanima me da li neko od vas zna kakvi su uslovi za:
- dobijanje studentske vize. Također me zanima da li je potrebno polagati IELTS test ako bihse naprimjer upisao Kurs Engleskog tamo, po dolasku,
Engleski jezik pricam ured pa odlicno.
Novac mi nije problem, hvala Bogu .
Da li je neko od vas studirao tamo , li da zna nekog poznanika koji je takodjer studirao.
Koliki su troskovi za stanovanje i hranu, da li je bolje stanovati u kuci ili u nekim studentskim domovima ?
Da li su fakulteti teski,zahtjevni?
Da li postoji mogucnost da nakon tavrsenog fakulteta dobijem drzavljanstvo ?
Znam da ima dosta postova na istu temu no tao nema odgovoa koji me zanimaju .
Svaka pomoc bi mi dobro dosla .
Hvala
Studiranje u Australiji, potrebna pomoc
-
casanova123
#2 Re: Studiranje u Australiji, potrebna pomoc
Hmm.. Dok sam ganjao gdje studirati, opcija je bila i Australija jedno vrijeme(tacnije nekih 5h sve ukupno).. Prvo sam sanjao o svim mogucim ljepotama Australije i bla bla.. A onda kada krenes da googlas na tu temu, skontas da nema(ili je skoro nemoguce) stipendija, da je skupo skoro kao i u USA, te da je daleko. Jakooo dalekooo!!! Mozda sada razmisljas tako da mislis da i ako je daleko da ti nije tesko biti odvojen od familije, i Bosne opcenito. Evo sada sam u Austriji, i obradujem se kao dijete kad mi se posalje nesto nase da se pojede. A tek kad vidis nakon mjesec-dva roditelje, brata, rodbinu..
Mozda kontas da ces dolaziti jednom godisnje, ali opet ti kazem. Nije to to. Morao bi s potpuno otudjiti od svega.
U Australiji nije sistem kao u Austriji da mozes da ides prvo na kurs engleskog pa da onda krenes studirati. Apliciras i za aplikaciju ti treba test engleskog(IELTS iliTOEFL) zavisi od kojeg unija ali je cesce dosta IELTS. Na osnovu tog testa i ostalih stvari oni tebe rangiraju hoces li biti upisan ili neces.
Pozz
Mozda kontas da ces dolaziti jednom godisnje, ali opet ti kazem. Nije to to. Morao bi s potpuno otudjiti od svega.
U Australiji nije sistem kao u Austriji da mozes da ides prvo na kurs engleskog pa da onda krenes studirati. Apliciras i za aplikaciju ti treba test engleskog(IELTS iliTOEFL) zavisi od kojeg unija ali je cesce dosta IELTS. Na osnovu tog testa i ostalih stvari oni tebe rangiraju hoces li biti upisan ili neces.
Pozz
- P308
#3 Re: Studiranje u Australiji, potrebna pomoc
Austrija iako nema najbolji obrazovni sistem (medju boljima jesu, ali ne i najbolji), ima ubjedljivo najveca izdvajanja za isti. Ti si casanova123 sreckovic sto imas priliku tamo studirati. Sretno! 
A pokretacu teme puno srece, nazalost o Australiji ne znam nista, ali zelim mnogo uspjeha.
A pokretacu teme puno srece, nazalost o Australiji ne znam nista, ali zelim mnogo uspjeha.
-
student123456789
#4 Re: Studiranje u Australiji, potrebna pomoc
Znam ja sve to, ali sta cu, za sad me privlaci samo Australija, ne znam da li cu promjeniti misljenje , ali mislim da je Australija zemlja koja ti daje mnoge mogucnosti.casanova123 wrote:Hmm.. Dok sam ganjao gdje studirati, opcija je bila i Australija jedno vrijeme(tacnije nekih 5h sve ukupno).. Prvo sam sanjao o svim mogucim ljepotama Australije i bla bla.. A onda kada krenes da googlas na tu temu, skontas da nema(ili je skoro nemoguce) stipendija, da je skupo skoro kao i u USA, te da je daleko. Jakooo dalekooo!!! Mozda sada razmisljas tako da mislis da i ako je daleko da ti nije tesko biti odvojen od familije, i Bosne opcenito. Evo sada sam u Austriji, i obradujem se kao dijete kad mi se posalje nesto nase da se pojede. A tek kad vidis nakon mjesec-dva roditelje, brata, rodbinu..
Pozz
Da li znas sta za IELTS test, mislim je li tezak,koliko se treba pripremati i to..
Hvala ti na odgovorima.
-
casanova123
#5 Re: Studiranje u Australiji, potrebna pomoc
nažalost ne znam mnogo o ieltsu osim sto je za UK on. Polagao sam Toefl i nije bilo mnogo teško koliko iscrpljujuće..