Ovako, želio bih da saznam, kako bih mogao, studirati u Americi. Ako neko ima neka iskustva, ili prijedloge. To bih mi bilo od velike pomoći.
Već studiram ovdje, ali želio bih se prebaciti u Ameriku, ili negdje van Bosne.
Hvala unaprijed
Hvala puno na informacijama, ovo mi je od velike pomociputnik29 wrote:ovako,
dvije stvari su ti bitne za studiranje u americi:
1. da ispunjavas uvijete za prijem na univerzitet u americi (uvjeti se razlikuju od skole do skole)
2. da imas osigurano placanje skolarine.
Ako nemas sredjeno finansiranje, odmah, u startu, zaboravi na skole velikih imena - jer godina skolovanja na istima kosta cijeli imetak.
Sto se tice uvjeta za prijem - sto je prestiznija skola to je jaci filter selekcije studenata. TOEFL je obavezan, ali potrebni rezultati na istom ce se razlikovati od skole do skole. Obavezno moras uraditi transkript (prijevod polozenih ispita u BiH zajedno s nastavnim planom i programom za pojedini predmet) i to kod sudskog tumaca. Ako ides u SAD kao transfer student - zelis da ti priznaju sto je moguce vise gradiva kojeg si odslusao i polozio kod nas.
Stipendiranje - dosta je tesko naci punu stipendiju pri odlasku, ali jednostavnije je kad si jednom tamo da pogledas koje akademske opcije ti stoje na raspolaganju. Vecina grantova i studentskih kredita ima preduslov da je korisnik rezident amerike sto iskljucuje strane studente, ali postoji dosta akademskih programa za koje se mozes kvalificirati ako si dobar student.
Mislim da nije tesko biti dobar student u Americi, ako sebi postavis cilj da si tu prvenstveno radi obrazovanja a ne provoda.
Kad trazis skole, najbolje je da trazis one koje su u manje razvijenim americkim drzavama, koje su drzavne i koje pokusavaju da povecaju broj stranih studenata.
Sto se tice troskova studija (kad bi ih ti sam placao) oni variraju u zavisnosti od lokacije i potreba ali, ono sto trebas imati na umu je sljedece:
- skolarina (od 5 - 25 hiljada po semestru)
- smjestaj (stan, soba u domu, soba u stanu koji dijelis s vise ljudi) - ovo varira od lokacije
- transport - vecina univerzitetskih kampusa su prilicno veliki i u zavisnosti koliko placas za smjestaj - mozda budes zivio 10-15 km od mjesta gdje ides na predavanja. Treba ti auto/bicikl ili nesto slicno.
- knjige - knjige su skupe i mislim da je prosjek jedno 750-1000 dolara po semestru. Nravno nekad se mogu naci polovne knjige i ustedjeti novci.
- zdravstveno osiguranje. Vecina skola koje primaju strane student ima neko vrstu police osiguranja za strance. Ovo moras znati unaprijed jer ako nemaju istu, trebas vidjeti kako da se zdravstveno osiguras.
- hrana - postoje opcije da jedes u studentskim menzama kao i da sam/a sebi kuhas. Jeftinije je kuhati, ali za dosta stranih studenata tesko je otici to prodavnice (ako nemaju auto) pa se pretplacuju na menzu.
Kao strani student - dozvoljeno ti je da radis na kampusu 20 sati sedmicno - sto ukoliko nadjes dobar posao na kampusu (sto moze biti pranje suda, sisanje trave do rada u kompjuterskim centrima). Plate su minimalne satnice ali opet svaki dolar dobro dodje.
Ne znam, ovo je ono sto mi sad pada na pamet, ako ti treba jos informacija, javi se na pp.
Hvalaaaam wrote:od septembra do januara se aplicira za pojedine fakultete. kasnije te zovu za razne intervjue, pisanje eseja isl.
moras imati dokaz da znas engleski. najpriznatiji je toefl. studiranje je skupo, ali se mogu naci razni grantovi.
Bavs li se kojim sportom?Bosnian_vines wrote:Hvalaaaam wrote:od septembra do januara se aplicira za pojedine fakultete. kasnije te zovu za razne intervjue, pisanje eseja isl.
moras imati dokaz da znas engleski. najpriznatiji je toefl. studiranje je skupo, ali se mogu naci razni grantovi.
Undergrad je nabolje sportom, vecina nasih (ukljucujuci i mene) je tako dosla.Saian wrote:http://www.klix.ba/forum/gre-test-t114823s50.html
http://www.klix.ba/forum/toefl-t111191s50.html
http://www.klix.ba/forum/da-li-su-fakul ... 8s100.html
p.s. stipendije su koliko znam puno cheshce za graduate studies nego undergraduate, zapravo meni je nevjerovatno da neko sam sebi placa graduate studies, za undergrad su u pitanju vec neki studentski krediti o cijim modalitetima zaista ne znam mnogo
Moras imati neke rezultate, i to dobre rezultate.rajvoSa0 wrote:Da li je bitno da si bas neki talenat u sportu ili kako? Na kom nivou trebas biti da bi to prosao?
I da li traze samo sportove koji su popularni u US, ili recimo i rukomet i neke ostale koji nisu popularni u US.
Generalno univerziteti u SAD su vrlo jaki, ne zbog toga da li su teski za zavrsiti (to je samo nama znano mjerilo) nego sto vrlo dobro identificiraju individue koje su sklone istrazivanju, radu itd.rajvoSa0 wrote:Hvala na odgovorima. Rukomet.
Zanima me da li je velika razlika izmedju drzavnog i privatnog (citaj renomiranog) univerziteta u US? Tipa Harvard i neki obicni drzavni univerzitet? Koliko ovi sa renomiranih univerziteta imaju prednosti pri zaposljavanju, ako nam je nivo znanja isti?
I jos nesto, slucajno guglam i naletim na ovo
http://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher_S ... _Diplomacy
Eto, pogledajte malo, jel ovo recimo po vasem misljenju elitni faks? Ne pitam za sebe nego cisto da nesto usporedim.. kolike su sanse da neko upadne ovdje, jel bas selekcija? Po nekoj vasoj pretpostavci, koliko je skolarina, bar otprilike?
jefferson wrote:Generalno univerziteti u SAD su vrlo jaki, ne zbog toga da li su teski za zavrsiti (to je samo nama znano mjerilo) nego sto vrlo dobro identificiraju individue koje su sklone istrazivanju, radu itd.rajvoSa0 wrote:Hvala na odgovorima. Rukomet.
Zanima me da li je velika razlika izmedju drzavnog i privatnog (citaj renomiranog) univerziteta u US? Tipa Harvard i neki obicni drzavni univerzitet? Koliko ovi sa renomiranih univerziteta imaju prednosti pri zaposljavanju, ako nam je nivo znanja isti?
I jos nesto, slucajno guglam i naletim na ovo
http://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher_S ... _Diplomacy
Eto, pogledajte malo, jel ovo recimo po vasem misljenju elitni faks? Ne pitam za sebe nego cisto da nesto usporedim.. kolike su sanse da neko upadne ovdje, jel bas selekcija? Po nekoj vasoj pretpostavci, koliko je skolarina, bar otprilike?
Ja sam licno zavrsio tkz. Research I univerzitet, drzavni. I generalno, drzavni su bolji za strance jer su jeftiniji i imas vise mogucnosti za skolarine.
Harvard? Harvard nije garant uspjeha. Ja kada sam dobio ovaj posao koji sad radim, na kraju eliminacije za posao, ostali smo ja i tip sa Yale-a. Ja sam dobio posao. Npr. mnogi vrlo uspjesni, poznati biznismeni su zavrsili male skole u nekoj rupetini. Fazon je sto ovdje postoji sistem, koji garantuje da kada zavrsisi skolu za nesto, ti to generalno znas raditi. Ako ne znas, sutnu te nogom vrlo lako, jer ovdje se ljudi otpustaju vrlo lako, nema sindikata i slicnog (zapravo tamo gdje ih ima, sve su slabiji).
Jest, ako apliciras za neku vrlo jebenu firmu u NYC, lakse ce te izabrati jer si zavrsio Harvard, ali Harvard ili Yale su toliko skupi, a tako je jebena konkurencija, da dok otplatis dugove (ako nisi na skolarini) osjedit ces do tada.
Sportisti koje ja znam u SAD su svi zavrsili dobre skole, ali ono, prosjecne. Svi su uspjesni, ja samo znam dvije individue koje su ono uprskale stvar (svojom krivicom).
Na zalost rukomet nema sanse ovdje.
1korisnik wrote:Odes naucis njemacki i ides u Njemacku, sa bosanskom diplomom. Radis 2 godine za minimalac, a minimalac je 2 ili 3 milje eura mjesecno, dobijes golfa VI od firme i oni ti sve zavrse, i vizu i stan i sve ostalo. (ovo je za gradjevinske inzinjere)
Za vizu, vjerovatno boravisnu, ako imas nekog u USA, ceka se 9 godina za majku, brata ili sestru toga ko je vec u USA. I koji ces k tamo kad je kod njih sve vec propalo.
doboj71 wrote:1korisnik wrote:Odes naucis njemacki i ides u Njemacku, sa bosanskom diplomom. Radis 2 godine za minimalac, a minimalac je 2 ili 3 milje eura mjesecno, dobijes golfa VI od firme i oni ti sve zavrse, i vizu i stan i sve ostalo. (ovo je za gradjevinske inzinjere)
Za vizu, vjerovatno boravisnu, ako imas nekog u USA, ceka se 9 godina za majku, brata ili sestru toga ko je vec u USA. I koji ces k tamo kad je kod njih sve vec propalo.
Dobro neka si nam rekao da je ovdje sve propalo ,znaci da pakujem kofere ?