Studiranje Njemackoga jezika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Esma95

#1 Studiranje Njemackoga jezika

Post by Esma95 »

Zadnja sam godina gimnazije i ovih dana bas mnogo razmisljam o tome sta da upisem za fakultet.Jedna od mojih opcija ( inace imam 3 opcije ) jeste Njemacki jezik tj. germanistika, ali ne znam da li cu sa tim fakultetom naci posao uvdje u BiH ?
Sta vi mislite da li mi je studiranje germanistike dobra opcija, hocu li moci naci posao, kao sta, osim kao nastavnik mogu raditi sa ovim fakultetom i otprilike koliko bih mogla zaradivati para :lol: Pls help meeeeeeeeeeee :D :? :? :?
FemaleMe

#2 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by FemaleMe »

Esma95 wrote:Zadnja sam godina gimnazije i ovih dana bas mnogo razmisljam o tome sta da upisem za fakultet.Jedna od mojih opcija ( inace imam 3 opcije ) jeste Njemacki jezik tj. germanistika, ali ne znam da li cu sa tim fakultetom naci posao uvdje u BiH ?
Sta vi mislite da li mi je studiranje germanistike dobra opcija, hocu li moci naci posao, kao sta, osim kao nastavnik mogu raditi sa ovim fakultetom i otprilike koliko bih mogla zaradivati para :lol: Pls help meeeeeeeeeeee :D :? :? :?
Plata nastavnika ca. 1100 KM, sa punim fondom casova :-D
casanova123

#3 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by casanova123 »

prijatelj završio njemački jezik i evo ga sada u Austriji studira elektrotehniku :)
mini2

#4 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by mini2 »

drži se ti druge, odnosno treće opcije
tagomago

#5 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by tagomago »

mini2 wrote:drži se ti druge, odnosno treće opcije
mini2 tjera sve podalje od germanistike da joj (lepa) sestra ima đe radit :D ia podržavam, nemaš posla zjezikom, toe sigurno :zjev:
mini2

#6 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by mini2 »

tagomago wrote:
mini2 wrote:drži se ti druge, odnosno treće opcije
mini2 tjera sve podalje od germanistike da joj (lepa) sestra ima đe radit :D ia podržavam, nemaš posla zjezikom, toe sigurno :zjev:
:evil:
saramica

#7 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by saramica »

Previse ulozenog truda, za malo dobivenog tj. tesko je zavrsiti, a kad zavrsis nije bas da je tako lako naci posao.
Esma95

#8 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by Esma95 »

pa, iskreno čula sam da se sada sve vise uvode Njemacki i Turski jezik u srednje i osnovne skole, pa mislim da nece biti toliko tesko da se zaposlim, ( jos dok ja zavrsim fax) Sve vise njemacka preuzima vodecu rijec na balkanu, pa ce nam za nekoliko god biti potrebno poznavanje njemackoga jezika :D :D
saramica

#9 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by saramica »

Esma95 wrote:pa, iskreno čula sam da se sada sve vise uvode Njemacki i Turski jezik u srednje i osnovne skole, pa mislim da nece biti toliko tesko da se zaposlim, ( jos dok ja zavrsim fax) Sve vise njemacka preuzima vodecu rijec na balkanu, pa ce nam za nekoliko god biti potrebno poznavanje njemackoga jezika :D :D
Poznavanje njemackog da, ali ne i ljudi koji su studirali njemacki. Njemacki ima u osnovnim i srednjim skolama, ali germanistika godisnje izbaci oko 50 ljudi koji su zavrsili njemacki, pa ti pogledaj procentualno koja je mogucnost zaposlenja.
Esma95

#10 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by Esma95 »

a osim kao nastavnica, na kojim poslom bih se jos mogla baviti i btw. da li bih mogla raditi nesto u austriji i njemackoj sa zavrsenim fakultetom germanistike :D :lol:
Individualism18

#11 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by Individualism18 »

Esma95 wrote:pa, iskreno čula sam da se sada sve vise uvode Njemacki i Turski jezik u srednje i osnovne skole, pa mislim da nece biti toliko tesko da se zaposlim, ( jos dok ja zavrsim fax) Sve vise njemacka preuzima vodecu rijec na balkanu, pa ce nam za nekoliko god biti potrebno poznavanje njemackoga jezika :D :D
Njemački jezik je odavno uveden u osnovne i srednje škole kao drugi strani jezik. Mislim da i sama znaš kakvo je stanje u prosvjeti i da se do posla ne dolazi lahko (ako nemaš vezu, ako imaš, onda se ne sikiraj). Također, što se tiče toga da će nam biti potrebno poznavanje njemačkog jezika, to jeste istina, ali ne tako kako si ti zamislila, već da osobe drugih profesija pored engleskog jezika (što se podrazumijeva) govore i njemački jezik, a to se može, uz malo truda, savladati na kursu. Ne trebaju Nijemcima osobe koje su studirale germanistiku. Ovo ti pišem da malo smanjiš očekivanja, da se poslije ne bi razočarala. Mišljenja sam da trebamo studirati ono što nas vodi do profesije koja nama odgovara, a posao je svakako u BiH jako relativan. Najlakše ćeš studirati i završiti ono što tebe zanima, a ti trebaš odlučiti da li sebe vidiš u toj profesiji.To jeste apstraktno i teško nekome ko je još uvijek u srednjoj školi, ali trebaš nastojati da izvučeš najbolje od sebe i svog obrazovanja. Napravi listu fakulteta koji te zanimaju, njihovih "pluseva" i "minusa" i onda na osnovu onoga što ti očekuješ od studija, obrazovanja i svoje budućnosti, izaberi ono što ti najviše odgovara. Također, ne bi bilo loše da popričaš s osobama koje su završile fakultete koji te interesuju i koje rade u struci pa da ih pitaš o njihovom iskustvu, o poslu i ostalom što te zanima. Savjetujem ti da ne slušaš puno studente jer su skloni preuveličavanju, a i svako iskustvo je individualno. Koji god fakultet da upišeš, naći ćeš studente koji su oduševljeni studijem, kao i one koji ga ne mogu smisliti. Nisi napisala koje su ti druge opcije, ali ako su orijentirane ka prirodnim ili tehničkim naukama, onda su ti s aspekta zaposlenja vjerovatno bolji izbor od njemačkog jezika. Mada, i to je sve individualno jer znam osobe koje su s različitim društvenim i humanističkim fakultetima postigle mnogo više i imaju daleko bolje poslove od osoba koje su završile tehničke fakultete i rade neke prosječne poslove. :) Imaš još vremena da odlučiš i izabereš ono što je najbolje za TEBE, a ne druge. Nemoj se previše oslanjati na tuđa mišljenja, jer je najlakše drugima "pametovati", a niko neće studirati za tebe, tražiti posao za tebe i kasnije ga raditi. :)
dijana_19

#12 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by dijana_19 »

Esma95 wrote:a osim kao nastavnica, na kojim poslom bih se jos mogla baviti i btw. da li bih mogla raditi nesto u austriji i njemackoj sa zavrsenim fakultetom germanistike :D :lol:
Austriju i Njemacku s tim kvalifikacijama mozes zaboraviti. Gore ima i vise nego je potrebno germanista koji rade kao sekretari/sekretarice....

EDIT: Studiraj elektrotehniku, masinstvo ili PMF. Placi, cupaj sebi kosu dok ucis iako te ne zanima ali znaj da ces doci do posla i da su ti vrata svijeta sirom otvorena. "Zanat" ces svakako nauciti na poslu. Sto se ostalog tice fpn,poljoprivreda, pravo, ekonomija. Bolje ti je onda da ni ne studiras vec zavrsavas kurseve i certificiras se u odredjenim oblastima. S tim fakultetima nigdje na svijetu nisi prispjela jer je to trend kako u Bosni tako i u inostranstvu i horde nezaposlene domace radne snage imas na trzistu svih europskih zemalja iz ovih oblasti. Zivim u Njemackoj pa ti mogu dati jasnu sliku.
dijana_19

#13 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by dijana_19 »

Individualism18 wrote:
Njemački jezik je odavno uveden u osnovne i srednje škole kao drugi strani jezik. Mislim da i sama znaš kakvo je stanje u prosvjeti i da se do posla ne dolazi lahko (ako nemaš vezu, ako imaš, onda se ne sikiraj). Također, što se tiče toga da će nam biti potrebno poznavanje njemačkog jezika, to jeste istina, ali ne tako kako si ti zamislila, već da osobe drugih profesija pored engleskog jezika (što se podrazumijeva) govore i njemački jezik, a to se može, uz malo truda, savladati na kursu. Ne trebaju Nijemcima osobe koje su studirale germanistiku. Ovo ti pišem da malo smanjiš očekivanja, da se poslije ne bi razočarala. Mišljenja sam da trebamo studirati ono što nas vodi do profesije koja nama odgovara, a posao je svakako u BiH jako relativan. Najlakše ćeš studirati i završiti ono što tebe zanima, a ti trebaš odlučiti da li sebe vidiš u toj profesiji.To jeste apstraktno i teško nekome ko je još uvijek u srednjoj školi, ali trebaš nastojati da izvučeš najbolje od sebe i svog obrazovanja. Napravi listu fakulteta koji te zanimaju, njihovih "pluseva" i "minusa" i onda na osnovu onoga što ti očekuješ od studija, obrazovanja i svoje budućnosti, izaberi ono što ti najviše odgovara. Također, ne bi bilo loše da popričaš s osobama koje su završile fakultete koji te interesuju i koje rade u struci pa da ih pitaš o njihovom iskustvu, o poslu i ostalom što te zanima. Savjetujem ti da ne slušaš puno studente jer su skloni preuveličavanju, a i svako iskustvo je individualno. Koji god fakultet da upišeš, naći ćeš studente koji su oduševljeni studijem, kao i one koji ga ne mogu smisliti. Nisi napisala koje su ti druge opcije, ali ako su orijentirane ka prirodnim ili tehničkim naukama, onda su ti s aspekta zaposlenja vjerovatno bolji izbor od njemačkog jezika. Mada, i to je sve individualno jer znam osobe koje su s različitim društvenim i humanističkim fakultetima postigle mnogo više i imaju daleko bolje poslove od osoba koje su završile tehničke fakultete i rade neke prosječne poslove. :) Imaš još vremena da odlučiš i izabereš ono što je najbolje za TEBE, a ne druge. Nemoj se previše oslanjati na tuđa mišljenja, jer je najlakše drugima "pametovati", a niko neće studirati za tebe, tražiti posao za tebe i kasnije ga raditi. :)

Post ove djevojke bi trebao biti uvjet postavljanja pitanja na temi "Nauka i edukacija". Razumnije, objektivnije i bolje objasnjenje jos nikad nisam procitala :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Zatamnjena stakla

#14 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by Zatamnjena stakla »

Studiram njemački. Teško jeste al' moraš učit. Ne smiješ k'o ja bit' :mrgreen:
Esma95

#15 Re: Studiranje Njemackoga jezika

Post by Esma95 »

bas vam hvala svima na odgovorima :D ,u skoli najvise volim Bosanski jezik, ali posto znam da ima mnooooooooooogo prof. i nastavnika ove struke kontala sam da upisem Njemacki jezik posto je to slicno, mislim jezik je jezik ( a volim i njemacki ) i tako koliko toliko osiguram sebi posao ( mada znam da nije ni to sigurno ) takoder sam kontala upisati dizajn ili postati psihijatar, ali bih onda morama upisati medicinu ( a biologija mi nije jaca strana :D mada je sa mukom nastrebam za 5 :lol: )
Post Reply