Studiranje matematike
- nermin9200
#1 Studiranje matematike
Planiram upisati prirodno-matematicki fakultet - odsjek matematika i zanima me kakve sve poslove mogu naci kada zavrsim taj fax, tj postanem profesor matematike ili diplomirani matematicar, ovisno o upisanom odsjeku. Takodje, sta je to diplomirani matematicar, sta se radi s tim zvanjem...Zanima me jos i kako da ostanem raditi na fakultetu kao asistent? I da li se mogu zaposliti, a da ne budem profesor matematike u skoli, nego da radim nesto s tim? 
- elizabeth a
#2 Re: Studiranje matematike
I mene zanima isto to za fizikunermin9200 wrote:Planiram upisati prirodno-matematicki fakultet - odsjek matematika i zanima me kakve sve poslove mogu naci kada zavrsim taj fax, tj postanem profesor matematike ili diplomirani matematicar, ovisno o upisanom odsjeku. Takodje, sta je to diplomirani matematicar, sta se radi s tim zvanjem...Zanima me jos i kako da ostanem raditi na fakultetu kao asistent? I da li se mogu zaposliti, a da ne budem profesor matematike u skoli, nego da radim nesto s tim?
- nermin9200
#3 Re: Studiranje matematike
hehe...pregledo sam sve sajtove i opet nisam sazno ono sto me zanima, a to je ono sto sam pito gore
...btw, moj pmf je u tuzli 
- nermin9200
#4 Re: Studiranje matematike
ah, ne stane nas svih 4 miliona u sarajevo, neki moraju i na druga mjesta hehe 
-
nino90
#5 Re: Studiranje matematike
da bi ostao raditi na faxu moras imati velik prosket to je sigurno
eh sad vjerovatno mogu i stele neke da upale ali ako ti je ispod 9 mislim da ces tesko i sa stelom. No ne idem na taj fax i ne znam kakva je situacija s tim, to ja po mom misljenju pisem. Najbolje pitati nekoga ko ide tamo
eh sad vjerovatno mogu i stele neke da upale ali ako ti je ispod 9 mislim da ces tesko i sa stelom. No ne idem na taj fax i ne znam kakva je situacija s tim, to ja po mom misljenju pisem. Najbolje pitati nekoga ko ide tamo
- nellington
#6 Re: Studiranje matematike
Ja ne upitah Nermina zašto baš matematiku želi da upiše?
-
Alice in Wonderland
#7 Re: Studiranje matematike
mozes bit prof matematike
i nastavnik ako hoces 
ne znam kakve su poslovne mogucnosti, ne bih bas rekla da su sjajne ako ti nisi sjajan. ali kome jesu?
meni je u srednjoj predavao prof, koji je kasnije dobio neku ponudu da radi nesto u banci, al je odbio. Ne znam zasto.
Ne znam nikog ko to studira, ali ako vec volis matematiku upisi ekonomiju, masinstvo, el.tehniku, nesto malo konkretnije
ne znam kakve su poslovne mogucnosti, ne bih bas rekla da su sjajne ako ti nisi sjajan. ali kome jesu?
meni je u srednjoj predavao prof, koji je kasnije dobio neku ponudu da radi nesto u banci, al je odbio. Ne znam zasto.
Ne znam nikog ko to studira, ali ako vec volis matematiku upisi ekonomiju, masinstvo, el.tehniku, nesto malo konkretnije
- translater
#8 Re: Studiranje matematike
eh, matematicari...ja se izvinjavam, ali potrebna mi je mala pomoc
tema za seminarski je "simetrala ugla trougla"...ako neko poznaje koja je literatura najbolja i najopsirnija zahvaljujem...
tema za seminarski je "simetrala ugla trougla"...ako neko poznaje koja je literatura najbolja i najopsirnija zahvaljujem...
- nellington
#9 Re: Studiranje matematike
Ako ti je negdje pri ruci Palmanova "Trokut i kružnica" tu imaš sve potrebno i nepotrebno, vjerovatno 
A ima i ovaj sistem: stranice poput ove, pa onda tražiš literaturu iz koje su oni sastavljali...
A ima i ovaj sistem: stranice poput ove, pa onda tražiš literaturu iz koje su oni sastavljali...
-
imrejj
#10 Re: Studiranje matematike
jel ima neko da bi mi uradio par zadataka iz elementarne matem.
- The Nightwatchman
#11 Re: Studiranje matematike
sine dragi,
bolje ti je da budeš kujundžija nego matematičar.
nemam direktno iskustvo, jer sam ja odabrao jednu drugu oblast, ali imam u porodici nekoliko matematičara koji su jako razočarani u svoj poziv.
nemoj shvatiti kao da te pokušavam odvratiti, ti najbolje znaš šta želiš i šta ti paše u životu, ali pošto vidim da se raspituješ za svoju budućnost, preporučujem ti da se opredijeliš za nešto drugo. naravno, žao mi je što ti ovo moram reći, ali činjenice su vrlo jasne.
jednostavna input - output analiza će ti reći da ćeš uložiti mnogostruko više u odnosu na ono što će ti taj trud vratiti....
na žalost....
bolje ti je da budeš kujundžija nego matematičar.
nemam direktno iskustvo, jer sam ja odabrao jednu drugu oblast, ali imam u porodici nekoliko matematičara koji su jako razočarani u svoj poziv.
nemoj shvatiti kao da te pokušavam odvratiti, ti najbolje znaš šta želiš i šta ti paše u životu, ali pošto vidim da se raspituješ za svoju budućnost, preporučujem ti da se opredijeliš za nešto drugo. naravno, žao mi je što ti ovo moram reći, ali činjenice su vrlo jasne.
jednostavna input - output analiza će ti reći da ćeš uložiti mnogostruko više u odnosu na ono što će ti taj trud vratiti....
na žalost....
-
imrejj
#12 Re: Studiranje matematike
sad to nije ni bitno, vec je upisano sto je upisano, nego mi trebaju rjesenja zadataka za ispit
- atko
#13 Re: Studiranje matematike
od poslova ...
zagarantovano:
mozes drzati instrukcije po kucama
ostalo:
mozes i po stanovima
Naravno, ako te matematika zanima i ako imas viziju/volju/mogucnost da negdje vani nastavis dalji rad i skolovanje ... svakako upisi
zagarantovano:
mozes drzati instrukcije po kucama
ostalo:
mozes i po stanovima
Naravno, ako te matematika zanima i ako imas viziju/volju/mogucnost da negdje vani nastavis dalji rad i skolovanje ... svakako upisi
-
imrejj
#14 Re: Studiranje matematike
upisao sam matematiku vec da se razumijemo
nego zadaci ima li neko da rijesi
- nellington
#15 Re: Studiranje matematike
Daj zadatkeimrejj wrote:upisao sam matematiku vec da se razumijemo
- nermin9200
#16 Re: Studiranje matematike
ah, razmisljam bil je upiso, jer ide mi najbolje to...samo eto brine me to sta imam od nje i kad je zavrsim...a volio bi na faxu radit 
- nellington
#17 Re: Studiranje matematike
nermin9200 wrote:ah, razmisljam bil je upiso, jer ide mi najbolje to...samo eto brine me to sta imam od nje i kad je zavrsim...a volio bi na faxu radit

I tata bi, sine...
- atko
#18 Re: Studiranje matematike
Pa upisi ETF ... ima dovoljno matematike i za one najvece zaljubljenike da im se ogadinermin9200 wrote:ah, razmisljam bil je upiso, jer ide mi najbolje to...samo eto brine me to sta imam od nje i kad je zavrsim...a volio bi na faxu radit
- nellington
#19 Re: Studiranje matematike
Svaki dokaz te činjenice koji sam vidio se svodi na to da kažeš da kad bi sin1 bio racionalan, onda bi bio racionalan i cos2, pa tako redom nastave do nečega što je sigurno iracionalno, npr cos30 ili cos45.
- con072
#20 Re: Studiranje matematike
Matematika je super i preporučujem ti da je upišeš...
Studirao sam fiziku i znam nekoliko kolega koji su završili matematiku. Ona ide zajedno sa kompjuterskim naukama, dakle, programiranjem. Na ETF-u je slično, ali oni imaju dosta opće elektronike. Na neki način te uče da napraviš kompjuter, dok na matematici učiš rješavati kompleksne numeričke probleme -- nigdje nije idealno.
Malo ljudi koji su bili u mojoj generaciji rade u školi. Većina je u bankama ili drugim mjestima gdje su potrebni programeri.
Što se tiče fizike, nije ni to loše. Puno fizičara radi u bolnicama, raznim federalnim institutima, hidrometerološkom zavodu, aerodromu... osim toga, ako se nekome posreći, pa ova zemlja počne da prati svjetske trendove, onda fizičari mogu da rade i u bankama. Oni su ključni ljudi kod predviđanja kretanja cijena dionica i vođe su na berzama. Fazon je što koriste naprednu fiziku i matematiku koju ekonomisti ne mogu savladati, pa je njihova uloga nezamjenjiva (http://en.wikipedia.org/wiki/Econophysics). Čuo sam da se puno fizičara u Hrvatskoj zaposlilo u bankama.
Studirao sam fiziku i znam nekoliko kolega koji su završili matematiku. Ona ide zajedno sa kompjuterskim naukama, dakle, programiranjem. Na ETF-u je slično, ali oni imaju dosta opće elektronike. Na neki način te uče da napraviš kompjuter, dok na matematici učiš rješavati kompleksne numeričke probleme -- nigdje nije idealno.
Malo ljudi koji su bili u mojoj generaciji rade u školi. Većina je u bankama ili drugim mjestima gdje su potrebni programeri.
Što se tiče fizike, nije ni to loše. Puno fizičara radi u bolnicama, raznim federalnim institutima, hidrometerološkom zavodu, aerodromu... osim toga, ako se nekome posreći, pa ova zemlja počne da prati svjetske trendove, onda fizičari mogu da rade i u bankama. Oni su ključni ljudi kod predviđanja kretanja cijena dionica i vođe su na berzama. Fazon je što koriste naprednu fiziku i matematiku koju ekonomisti ne mogu savladati, pa je njihova uloga nezamjenjiva (http://en.wikipedia.org/wiki/Econophysics). Čuo sam da se puno fizičara u Hrvatskoj zaposlilo u bankama.
- nermin9200
#21 Re: Studiranje matematike
zna li iko koji smjerovi postoje na odsjeku matematike na pmf-u u tuzli?
obiso sam njihov sajt i mali milion drugih
ali nigdje neke konkretne informacije
obiso sam njihov sajt i mali milion drugih
-
HZArnel
#22 Re: Studiranje matematike
Citam i vidim o cemu se radi...pa da i ja nasavjetujem malo...nermin9200 wrote:zna li iko koji smjerovi postoje na odsjeku matematike na pmf-u u tuzli?
obiso sam njihov sajt i mali milion drugihali nigdje neke konkretne informacije
U skoli odn fakultetu sigurno postoji savjetovaliste ili bar infocentar,neki,,nesto,neko,nije bitno,kod nas postoji posebna osoba zaduzena za to,u BiH neznam kako je,al' mora biti.Presudis kolika ti je volja,koliko volis,zaputis se na fakultet odes,pokusac,dobar dan,dobar dan i pitas sta te zanima.To su informacije od provjerenih osoba,koje ce ti pomoci,a mi mozemo samo da nagadjamo i da iznosimo subjektivne stavove.Obrati se,takodje i pedagogu u sredjoj sk koju pohadjas,bice korisno,a takodje mislimd a bi trebalo i u BiH da postoji,savjetovalni centar za studente,neka "Kucica"gjde bi mogao da se obratis,ti ili bilo ko.Eto,iskreno i budi pozdravljen
- nermin9200
#23 Re: Studiranje matematike
tako to bude obicno u svakoj normalnoj drzavi, al jbg nije to bas tako ovdje...tuzla mi je podaleko da bih otisao samo radi informiranja...stranica pmfa u tuzli je veoma skrta, ne nudi sve informacije...na stranici sarajevskog pmfa nasao sam sve sto mi treba, al ne znam jel sve to iso
ah sta cu google i udri, nace se vec nesto 
-
skyhs0168
#24 Re: Studiranje matematike
sa matematikom mozes raditi u banci i drugim finansijskim institucijama