Studiranje i posao.
Moderator: _BataZiv_0809
-
Heller
#1 Studiranje i posao.
Imam problem, studiram a imam ponudu za dobar posao i trebao bi odraditi probna tri mjeseca (sve plaćeno, ugovor, nije neka prevarantska firma). Eh sad ja sam student i imam porodičnu penziju. Hocu izgubit skroz pravo na penziju, što mi je problem ako ne ostanem na poslu. I jel mogu ja neki studentski ugovor il nešto potpisati, kako to kod nas zakon tretira?
- shiny
#2 Re: Studiranje i posao.
Ne znam kakvo je sad stanje sa Studentskim servisom, tamo je negdje kod McDonaldsa... Znam da je dosta raje preko njih primala studentke honorare, a da ne gubiš ni stipendije, ni pomoći, niti redovan status... Druga opcija ti je potpisivanje ugovora o djelu. Onog trena kad potpišeš ugovor o radu, sve se stopira...
-
Heller
#3 Re: Studiranje i posao.
Nije meni problem nakon 3 mjeseca, al ako ne ostanem nakon 3 mjeseca,ne bi da gubim penziju. Znaci moze ugovor o djelu i penzija?shiny wrote:Ne znam kakvo je sad stanje sa Studentskim servisom, tamo je negdje kod McDonaldsa... Znam da je dosta raje preko njih primala studentke honorare, a da ne gubiš ni stipendije, ni pomoći, niti redovan status... Druga opcija ti je potpisivanje ugovora o djelu. Onog trena kad potpišeš ugovor o radu, sve se stopira...
- shiny
#4 Re: Studiranje i posao.
Moje iskustvo je iz 2013. kad sam radila i studirala, potpisivala sam ugovore o djelu da bih zadržala redovni studentski status (zdravstveno osiguranje i studentsku kartuHeller wrote:Nije meni problem nakon 3 mjeseca, al ako ne ostanem nakon 3 mjeseca,ne bi da gubim penziju. Znaci moze ugovor o djelu i penzija?shiny wrote:Ne znam kakvo je sad stanje sa Studentskim servisom, tamo je negdje kod McDonaldsa... Znam da je dosta raje preko njih primala studentke honorare, a da ne gubiš ni stipendije, ni pomoći, niti redovan status... Druga opcija ti je potpisivanje ugovora o djelu. Onog trena kad potpišeš ugovor o radu, sve se stopira...
Samo ne dozvoli da te skinu sa redovnog studija zbog posla, a ostave te na ugovoru o djelu, pa da rintaš više od svih za upola manje novca, što pola firmi jedva dočeka.
Pola ovih penzionisanih doktora, zubara, umjetnika, novinara koji nastave raditi nakon što odu u penziju ti je na takvim ugovorima, da mogu umakati na više strana...
-
Horcrux
#5 Re: Studiranje i posao.
2014. se zaposlio, odradio 3 mjeseca probnog rada, poslije toga primljen na neodredjeno. Sve to vrijeme bio 4. godina na faksu, zavrsio, pa upisao 5-tu, i opet zavrsio. Nikad nisam imao problema, niti me ikad iko ista pitao. Kome god sam ovo pricao tada, govorili su mi da krsim zakon, da ne mogu tako i slicno, a niko nikad nije znao citirati koji ja to zakon konkretno krsim.
Tako da, iz mog primjera, mozes raditi i studirati normalno. Ja doduse nisam prisustvovao predavanjima, tako da sam gubio bodove na prisustvo, sto je negdje 10 od 100, ali sam zato radio zadace i bio na vjezbama, koje su vecinom bili poslije 5h i radio ispite i polagao. 
-
Heller
#6 Re: Studiranje i posao.
Ma meni su samo prva tri mjeseca problem, ako ostanem za stalno nisam siguran ni da ću nastaviti sa studijima, al neću odustajat dok nisam siguran.shiny wrote:Moje iskustvo je iz 2013. kad sam radila i studirala, potpisivala sam ugovore o djelu da bih zadržala redovni studentski status (zdravstveno osiguranje i studentsku kartuHeller wrote:Nije meni problem nakon 3 mjeseca, al ako ne ostanem nakon 3 mjeseca,ne bi da gubim penziju. Znaci moze ugovor o djelu i penzija?shiny wrote:Ne znam kakvo je sad stanje sa Studentskim servisom, tamo je negdje kod McDonaldsa... Znam da je dosta raje preko njih primala studentke honorare, a da ne gubiš ni stipendije, ni pomoći, niti redovan status... Druga opcija ti je potpisivanje ugovora o djelu. Onog trena kad potpišeš ugovor o radu, sve se stopira...) i da mogu primati opštinsku stipendiju... Taj rad nije uticao ni na šta, osim što ti uzmu, čini mi se, 17% poreza, pa od crkavice ostane još manja crkavica... Mada su kasnije usvajali novi zakon, ali mislim da se tu ništa nije promijenilo.
Samo ne dozvoli da te skinu sa redovnog studija zbog posla, a ostave te na ugovoru o djelu, pa da rintaš više od svih za upola manje novca, što pola firmi jedva dočeka.
Pola ovih penzionisanih doktora, zubara, umjetnika, novinara koji nastave raditi nakon što odu u penziju ti je na takvim ugovorima, da mogu umakati na više strana...
- shiny
#7 Re: Studiranje i posao.
Mnogi su to tako... Kršio si zakon, ni prvi ni posljednji, i ja bih, vjeruj, da nisam imala druge opcije... Nego nastane problem kad imaš pomoć, stipendiju, porodičnu penziju... gdje god neko uoči priliv kapitala, nastaje problem, a ovaj momak očigledno hoće da izbjegne taj problem...Horcrux wrote:2014. se zaposlio, odradio 3 mjeseca probnog rada, poslije toga primljen na neodredjeno. Sve to vrijeme bio 4. godina na faksu, zavrsio, pa upisao 5-tu, i opet zavrsio. Nikad nisam imao problema, niti me ikad iko ista pitao. Kome god sam ovo pricao tada, govorili su mi da krsim zakon, da ne mogu tako i slicno, a niko nikad nije znao citirati koji ja to zakon konkretno krsim.Tako da, iz mog primjera, mozes raditi i studirati normalno. Ja doduse nisam prisustvovao predavanjima, tako da sam gubio bodove na prisustvo, sto je negdje 10 od 100, ali sam zato radio zadace i bio na vjezbama, koje su vecinom bili poslije 5h i radio ispite i polagao.