Hvala svima
Studiranje anglistike! ENGLESKI
-
hana_94
#1 Studiranje anglistike! ENGLESKI
Molim studente (a i one koji su završili) sa Filozofskog fakulteta, odsjek anglistika, da mi kažu kako je na fakultetu? Da li je teško, šta se radi, koji je sistem vježbi i vrednovanja znanja.
Hvala svima
Hvala svima
- Irene Adler
#2 Re: Studiranje anglistike! ENGLESKI
Ja sam upisala ono sto sam htjela i zaista se nisam pokajala - meni je prekrasno. Naravno, studij je tezak, ali ako redovno radis i trudis se mozes poloziti sve preko parcijala i dobiti relativno dobre ocjene. Od prve godine ucis prevodjenje, imas kolegije iz lingvistike i knjizevnosti, historiju SAD-a i Velike Britanije... Sistem i vodjenje vjezbi zavisi od asistenta, ali mozes brzo skuziti kakav je ko i sta ko ocekuje od tebe. I forma ispita vise-manje zavisi od profesora, a i neki predmeti su laksi od drugih (logicno). U svakom slucaju moras biti spremna da puno puno citas i da ucis stvari koje ti mozda i nisu zanimljive. Ne zelim da te uvrijedim i unaprijed ti se izvinjavam ako to bude slucaj, ali nadam se da te Anglistika zanima iz pravih razloga, a ne zbog toga sto "dobro govoris engleski jezik" ili "gledas puno filmova". Ja sam se apsolutno sokirala kad sam cula od nekih kolega da su upisali "zbog toga sto nema prijemnog" ili da studiraju jezik i knjizevnost, a ne vole citati
istina, vecina takvih je brzo odustala od studija.
Imas i temu Filozofski fakultet, tamo mozes naci dosta stvari o Anglistici ili salji pm ako te nesto jos detaljnije zanima.
Imas i temu Filozofski fakultet, tamo mozes naci dosta stvari o Anglistici ili salji pm ako te nesto jos detaljnije zanima.
-
hana_94
#3 Re: Studiranje anglistike! ENGLESKI
Odlučila sam se na anglistiku iz razloga što volim engleski (što mi ide, naravno), volim da čitam te smatram da se mogu vidjeti u njemu u budućnosti. Daleko od nekih gluposti kao 'volim filmove' ili tako nešto...Irene Adler wrote:Ja sam upisala ono sto sam htjela i zaista se nisam pokajala - meni je prekrasno. Naravno, studij je tezak, ali ako redovno radis i trudis se mozes poloziti sve preko parcijala i dobiti relativno dobre ocjene. Od prve godine ucis prevodjenje, imas kolegije iz lingvistike i knjizevnosti, historiju SAD-a i Velike Britanije... Sistem i vodjenje vjezbi zavisi od asistenta, ali mozes brzo skuziti kakav je ko i sta ko ocekuje od tebe. I forma ispita vise-manje zavisi od profesora, a i neki predmeti su laksi od drugih (logicno). U svakom slucaju moras biti spremna da puno puno citas i da ucis stvari koje ti mozda i nisu zanimljive. Ne zelim da te uvrijedim i unaprijed ti se izvinjavam ako to bude slucaj, ali nadam se da te Anglistika zanima iz pravih razloga, a ne zbog toga sto "dobro govoris engleski jezik" ili "gledas puno filmova". Ja sam se apsolutno sokirala kad sam cula od nekih kolega da su upisali "zbog toga sto nema prijemnog" ili da studiraju jezik i knjizevnost, a ne vole citatiistina, vecina takvih je brzo odustala od studija.
Hvala na odgovoru