Studio - produkcija

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Radoje B.

#1 Studio - produkcija

Post by Radoje B. »

Bujrum narode. Testovi, licna iskustva, odgovori, pitanja..

Mikrofoni, efekti, predpojacala, zvucne kartice, miksete, software, monitori, slusalice, sintovi, sampleri itd..

Jedan, jedan, proba... Dodaj malo jeke :D
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Odlicna kompresija zoom66. :D

Evo za pocetak slika koju sam rekao postaviti. Nazvao bih je "Sta da radi insan kad mu manijak gitarista udje u studio (stan) i ponese par gitara, ne vide se sve cini mi se na slici.

Image

Slijeva na desno:

Squier Japan - stara odlicna kopija
Variax ne znam koji u futroli
ne znam sta je u koferu
moj strat sa ugradjenim gk-2a midi
cini mi se Levin akusticna
neka stara gitara
dvanaesterac nepoznat
moj maison bas (lopata)

Na stalku moj omiljeni AKG C1000S
Na podu pored maison basa je Alesis D4
Takodje na podu gitarista, pjevac, bubnjar, kantautor, umoran od "de to jos jednom"
irfan2

Post by irfan2 »

koja je najjftinija audio kartica koja je asio kompetabile? i sta to uopste znaci? naime, za koristenje bilo kojih plaginova za gitaru recmo, u cubase-u, da bi mogao da procesira bez latencije trazi da je kartica asio competabile ...

i da, ako moze prijedlog za neku zvucnu koja moze razna cudesa izvest, do 70 € ...hvala unaprijed ...
Radoje B.

Post by Radoje B. »

irfan2 wrote:koja je najjftinija audio kartica koja je asio kompetabile? i sta to uopste znaci? naime, za koristenje bilo kojih plaginova za gitaru recmo, u cubase-u, da bi mogao da procesira bez latencije trazi da je kartica asio competabile ...

i da, ako moze prijedlog za neku zvucnu koja moze razna cudesa izvest, do 70 € ...hvala unaprijed ...

Audio Stream Input Output ako se ne varam. Steinbergov protokol kojim Cubase komunicira sa zvucnom. Bez tog drajvera cini mi se da ne mozes ni pokrenuti Cubase.

Za pocetak,dok ne kupis, ako imas bilo koju zvucnu, pokusaj instalirati drajver koji se zove Asio4all, proguglaj. Ja sam uspio jednom pokrenuti standardnu zvucnu sa laptopa, cini mi se onu c-media ili sta vec.
nexo

Post by nexo »

...
Last edited by nexo on 13/07/2010 20:05, edited 1 time in total.
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Isto preporucujem (koristim) M-audio 2496. U pocetku su imali problema sa drajverima, vise ne. Takodje ove Emu kartice su za provjeriti. Hvale se da ova nova serija kartica ima mastering grade ( bruka dobre) konvertere (nisam provjerio).

P.S. Emu je jedna od firmi koji su napravili prve samplere koji su se mogli kupiti za pare ( bez potrebe prodaje vitalnih organa ) i koji su se mogli prenijeti iz sobe u sobu bez upotrebe viljuskara :D
nexo

Post by nexo »

.....
Last edited by nexo on 13/07/2010 20:05, edited 1 time in total.
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Ja bas htio pitati kakvo je bracno stanje ovih zagrizenih. Znam nekih kojima je tv otisao u klinac, secija progorena, a sanjaju o tamo nekim $$$ uredjajima :D (smajli zena sa oklagijom).

Pisite ljudi o svemu, sta imate od opreme, iskustva, stavljajte slike, vi profesionalci listu musterija ako nije tajna. Cita neko, vjerujte mi. Koliko ima prozora u studiju i tako to. Evo ja cu napisati poslije jedan kratki test za pocetak.
Radoje B.

Post by Radoje B. »

QClone

Licno iskustvo ( citavih pola sata).

Ja bih sebe svrstao u grupu skepticnih prema digitalnim ekvilajzerima. Mozda se ne radi toliko o zvuku, koliko o nacinu rada. Do sada me ni jedan digitalac nije uspio oduseviti. Ne znam da li se radi o mojoj lijenosti da probam. Analogni ekvilajzer ima potenciometar za svaku funkciju, za digitalni vecinom se koristi mis ili razni controleri. Meni je uzitak okrenuti taj potenciometar i okrecem ga cesto. Mrzi me klikanje misem i okrecem ga samo kad moram. Jos jedna razlika je kad okrenes pot na analognom ekvilajzeru cujes da se nesto desava i to nesto je muzickog karaktera. Digitalni treba malo nacepiti da se dobije slican rezultat.

QClone je EQ plugin poznate software firme Waves. Kad je tek izisao bio sam odusevljen idejom i kao mnogi pitao se kako niko prije nije dosao na tu jednostavnu ideju.

Ideja ovog plugin-a je da "iskopira" zvuk hardware EQ. To je postignuto tako sto QClone non-stop salje signal kroz hardware EQ i ocitava promjene koje nastaju. Signal je kompleksan signal koji se sastoji od svih frekvencija. Tako da kad okrenes potenciometar na svom EQ, QClone prepozna automatski sta si okrenuo, frekvenciju, gain i crta krivulju na ekranu.

Zakljucak. U testu sam koristio analogni EQ sa Focusrite Trakmaster-a i da, prepoznao sam njegov zvuk u QClone-u. Qclone zvuci odlicno, vrlo analogno i realisticno. Nisam vise tako skeptican prema digitalnom EQ. Plugin je vjerovatno malo tezi za kompjuter, probao sam ga samo na jednu traku. Preporucujem.

Ispravke, komentari i licna iskustva su dobro dosli (pazite sta pricate) :D :D
barby02

Post by barby02 »

Ja ne znam da li ovo spada u temu, ali mene interesuje koliko dobrih studija ima u Sarajevu, kolika je cijena okvirna(napucana) a koji su jeftiniji i koji studio ima pravi klavir? Jesam mnogo zapetljala?? :-)
barby02

Post by barby02 »

Fino si mi objasnio ali to su spanska sela za mene. Hahahhah ja i tehnika, gluho bilo.
Znam da pravi klavir ima samo u drzavnom studiju muzicke produkcije, ali mislila sam na nesto topliju varijantu. Da mi moze clavinova pomoci, ali ne moze, ja sam "mrtvi" klasicar sto se posla tice.
Kad nabavim muza, javim ti kako reaguje na struju :lol:
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Znao sam iz iskustva, emire nikad ne nudi klasicaru simulacije, samo pravu stvar. Dobrodosla barby, treba nam i onih koji znaju note ako kad ustreba :D
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Nece ti bolan barby semplova, garantujem ti.

Jest total recall is biatch, slazem se. A i zbog love i tezine. Ipak bi jedan rack sa 12 * TLA5052 jako ukrasio moj sobicak :D

A sta ti je taj ilok, to mi ne dobijemo na p2p. Nisu braca (O2-try before buy) jos to skontali izgleda :D

Znaci ti si 003 + plugins. Je li to onaj factory paket? Ma i jest najjednostavnije. Sta imas od monitora, slusalica, mikrofona.
barby02

Post by barby02 »

Dragi ljudi, vi se raspisaste :-) E ovako, ja nisam protiv elektronskog zvuka, stavise za sviranje Bacha je odlican, orgulje i cembalo.
E sada , posto sam ja nadareno glupa za tehniku , nemoj da te sekira Emire. Tebi hvala sta sam razumjela ono "treba ti 7 dana" i to je nesto. Heboga ti, mislis da nisam posjetila muzicku produkciju i studio njihov, zato sam napisala, "nesto topliju varijantu" Znam ko tamo radi i u kakvom su stanju i malo morgen da bi se njima obratila.

Radoje je u pravu,nece Barby semplova, a za note, ne znam-mozda ce mi trebati neka izdanja. .
Zoom, zato ja dugo trazim muza-da mene i strujne prezivi :-)

Sto se tice onoga sto bih snimala, nekada je to korepeticija, nekada "moja" djeca i zadnje- kada se nakanim ponovo vjezbati-ja solo.
Ono sto mi ne odgovoriste je , kolika je satnica u nekom studiju(bar za pjesmu). . ???? :)
barby02

Post by barby02 »

Bravo Emire! Vidis dobra ti ideja da pitam klavirstimera. I hocu, ali kontam, premalo je zahtjeva mog tipa a onda ga ne zovnu godinama. . . ali cu tu ideju ipak iskoristiti. :-D
Hajde, probacu ja te programe vidjeti iako, znas mene. . . :lol:
Radoje B.

Post by Radoje B. »

zoom66 wrote:nazalost, jednu stvar moram da primjetim: prichash o tla 5052 a vamo koristish pirate. nix gut, nix gut...:)
:(

Znam, a znam i ko to plati, oni kojima synchrosoft ubaci 30mb extra cod-a u program. Necu da branim neki moral jer ne ide. Cuo sam milion prica za i protiv. Ja sam kupio ogroman dio mog software-a, logic na st1040, cubase na mac-u, masu sample cd-ova, cak i midi fajlove. Sad imam original logic na pc. Nekog software-a sam skinuo upravo iz razloga da probam neki su demo neki pirat. Jer ako kupis i otvoris pakovanje a nezadovoljan si, mozes se slikati, to znam iz licnog iskustva. Ja sto sam proizvoda prodao je napravljeno na legalnom software-u. Mislim da nisam ni bolji ni losiji od ostalih. Kupio sam AW4416 iz upravo tih razloga i ne treba mi kompjuter. Ono za ilok i O2 je bila zajebancija.

Novinar: Cuo sam da ste Barby Girl (nije ova nasa barby) napravili na crackovanom cubase-u
Aqua: Sute i zgledaju se. Kupicemo kad prodamo koju plocu :D

Moj savjet: Nemojte koristiti nelegalan software! Procitajte na pocetku teme, ne iscite kopiju Beatlesa niposto, ubice vas zum :D

Image
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Ha ja, preko 30 KM sam dao za ove midi fajlove :D .

Imao sam u planu i ha4700 i ddx3216 (kako zvuci mixer?). Takodje imam AKG270 :thumbup: , a imam i ZOOM 503, simulacija bas i guitar amp-ova. Guglo sam i zoom66 al izgleda da nemaju takav proizvod :D .
nexo

Post by nexo »

Radoje B. wrote:Ha ja, preko 30 KM sam dao za ove midi fajlove :D .

Imao sam u planu i ha4700 i ddx3216 (kako zvuci mixer?). Takodje imam AKG270 :thumbup: , a imam i ZOOM 503, simulacija bas i guitar amp-ova. Guglo sam i zoom66 al izgleda da nemaju takav proizvod :D .
To je on greskom, prilikom registracije ispustio 0, pa mu se nije dalo ispravljati, ali, dobro je da greskom nije dodao jos jednu 6. :D
nexo

Post by nexo »

emir101 wrote:Problem sa Pro Toolsima je sto ih ne mozes koristiti bez Digidesign hardwarea, pa ih je tesko "isprobati" prije kupovine. Ali nisu bez razloga uključeni u 95% svjetske produkcije. Zato mi nije jasno da si se odlučio dati pare za Logic kad si mogao za isti novac uzeti neki m-box 2 sa Pro toolsima LE, krcat pluginima?
To je direktno vezano za kvalitet zvuka. ProTools ne koristi procesore host kompujetra. Algoritmi programa su pisani za njihov hardware i na taj nacin su osigurali da ono sto udje i izadje ima kvalitet u tehnickom smislu. To je naravno drasticno povecalo cijenu, pa je tako sistem pristupacan profesionalcima, sto opet osigurava na neki nacin i onaj subjektivni/umjetnicki kvalitet.
Nisam siguran kako stvari stoje trenutno, ali se nakada mogla besplatno skinuti skolska verzija sa 8 traka koja radi preko lokalne zvucne kartice. To je dobar nacin da probas!
Sto se tice Logic-a, ja ga smatram vrhunskim programom i jedinoj konkurenciji PT-u, cak u nekim dijelovima mnogo bolji, kao recimo rad sa MIDI...Mada je PT u zadnjim verzijama napravio poboljsanja u ovom dijelu.
Licno, Logic nisam koristio od verzije 5,x, obzirom da sam se rijesio studija u to vrijeme, ali PT koristim jos uvijek jer mi pruza mnogo vise flexibilnosti u poslu kojim se sada bavim.
Preporucujem ti da provjeris da li postoji jos uvijek mogucnost besplatnog preuzimanja skolske verzije.
Last edited by nexo on 04/02/2008 17:44, edited 1 time in total.
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

:D
Promjeni topic u Savez Behringer & Zoom Usera ...

Bilo sta od behringera organski ne podnosim... a Zoom me je iznenadio ... imam b 2.1u -> super stvarcica... ima usb + cubase ; taman dovoljno da glumis umjetnika...
nexo

Post by nexo »

Homer_Simpson wrote:

:D
Promjeni topic u Savez Behringer & Zoom Usera ...

Bilo sta od behringera organski ne podnosim... a Zoom me je iznenadio ... imam b 2.1u -> super stvarcica... ima usb + cubase ; taman dovoljno da glumis umjetnika...
Ako ne zamjeras, licno ne vidim zasto ljudi zaziru toliko od Behringer stvari. Tacno je da je sve to jeftina masovna kineska proizvodnja, ali su sve te spravice kopije top igracki. Mnoge Behringer spravice mogu posluziti svrsi dok su nove.
Recimo, DEQ koji ja koristim na malim gigovima za sistem delay su savim ok ili DI koji po svemu cista kopija BSS uvijek koristim na malim gigovima. Cak i ECM 8000 mjerni mikrofon perfektno sluzi za delay mjerenja, pa cak i impuls response mjerenja, ima vrlo mala odstupanja od 20-ak x skupljeg Sabine. Konacno, i studijski mix sam radio na 24 ch in-line, ako se sjecam MX9000. Sve u svemu, jako isplativi proizvodi koji mogu posluziti...
Radoje B.

Post by Radoje B. »

nexo wrote:To je on greskom, prilikom registracije ispustio 0, pa mu se nije dalo ispravljati, ali, dobro je da greskom nije dodao jos jednu 6. :D
Aha nasao sam 606. Ako je ispustio 0 onda je gitarista, a ako je ispustio 6... :D

Imali su jednom Pro Tools Free ali za win98, imam je i sad, ako nekome zatreba vidjecemo gdje bi se moglo uploadovati (15,2 mb).

@Homer_Simpson Dobrodosao. Uli Behringer je zavio industriju u crno. Dobro ddx3216 recimo da je original, ali imao sam i eurodesk nekad, znam sta mu je bila inspiracija ( jedan fat american, Gregor cini mi se ). A i moji krvavo placeni Genelec su na njegovom repertoaru. Uli je najveci pirat u industriji, vadi se samo na simpa facu :D
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Neprovjereno: cuo sam da je par ECM 800 odlican overhead ;-)
nexo

Post by nexo »

Radoje B. wrote:Neprovjereno: cuo sam da je par ECM 800 odlican overhead ;-)
Nikada probao, ali vrlo lako moguce obzirom da je kondenzatorski i da ima linearan frekvencijski odziv, dakle moze da pokupi visoke, a i ambijetalni zvuk seta. Inace, tvoji C1000 su takodje jako dobri za OH, a i piano...
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Vjerujem da govorite o razlicitoj stvari, nexo govori o PRO PT, a emir101 o LE. Ja sam isto mislio - mislim da PRO PT ne koristi host procesor, mozda ovi digi-LE sistemi . Jer koliko vidim npr ova "PRO" HD1 osnovna konfiguracija je napucana nicim drugim nego DSP procesorima.
Post Reply