STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
studentina1

#1 STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by studentina1 »

Molim za razmišljanje?
1.Ako je neko završio višu mašinsku školu (dvije godine) i stekao zvanje "inženjr mašinstva"u Bihaću,je li taj lik ima sada isto zvanje kao i ovaj sada na mašinskom-trogodišnjem fakultetu 180 ECTS,jer i On dobija zvanje BSC-Inženjer mašinstva?

2.Ako je neko završio 9 semestara po starom i dobio zvanje dipl.inž.maš (četverogodišnji studij =240 ECTS),je li to sada po navodima ovih što su zaključali-bezrazložno dobru temu,znači da ovaj trogodišnji 180 ECTS Inženjer mašinstva je jednak ovom četverogodišnjem?

Hajmo nematematičkom metodom analizirati ta zvanja (pa i znanja i kompetencije),jer ne mogu da shvatim da je 180 ECTS sadaza neke = raniji četverogodišnji sistem školovanja,ali zato ovi ne bi one dvogodišnje inženjere,koji imaju isto zvanje-Inženjer struke- poistovjetili sa sobom.
Dakle Adriatik vidi,a i ostali da 2,3 ili četiri godine nije isto studirati.
Ali je sada Bolonjoca puno,pa nam .......temu.
Haj
immuno

#2 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by immuno »

Evo mogul ja iz licnog iskustva.Zavrsila visu skolu u Sarajevu.U drugoj zemlji to mi nisu priznali morala nostrificirati diplomu al za srednju skolu.Napustim tu zemlju odem u drugu jopet sve iz pocetka.Nostrifikacija al imala srecu nesto mi ispita oni priznali a nesto sam jos morala polagati npr. zakon i jos par strucnih i dobijem bacc.- nazovi titulu.
Dragi moji forumasi studenti sadasnji i bivsi moram vam reci da trogodisnji studij ( imam ga i sama) nemoze se tretirati i biti kao klasicni cetverogodisnji studij.Najlaksi primjer su tehnicki fakulteti sa trogodisnjim studijem si samo Ing a sa klasicnim ( znaci po starom 4 godine) i petogodisnjim novim ( bolonjskim) si Dipl.Ing.
studentina1

#3 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by studentina1 »

immuno wrote:Evo mogul ja iz licnog iskustva.Zavrsila visu skolu u Sarajevu.U drugoj zemlji to mi nisu priznali morala nostrificirati diplomu al za srednju skolu.Napustim tu zemlju odem u drugu jopet sve iz pocetka.Nostrifikacija al imala srecu nesto mi ispita oni priznali a nesto sam jos morala polagati npr. zakon i jos par strucnih i dobijem bacc.- nazovi titulu.
Dragi moji forumasi studenti sadasnji i bivsi moram vam reci da trogodisnji studij ( imam ga i sama) nemoze se tretirati i biti kao klasicni cetverogodisnji studij.Najlaksi primjer su tehnicki fakulteti sa trogodisnjim studijem si samo Ing a sa klasicnim ( znaci po starom 4 godine) i petogodisnjim novim ( bolonjskim) si Dipl.Ing.
Da Te Uzvišeni nagradi,
jer si rijetka osoba koja to želi i potvrditi.
Mudraci (na fakultetima)npr ovim sa više ekonomske "zemaju" novce da upišu Visoku poslovnu,a daju im opet isto zvanje(uz godinu studija) i priznaju 180 ECTS,koje u preksi znače isto kao ovi što rade sa višom školom.
isto je sa svim dvogodišnjim inženjerima=isto zvanje kao ovi trogodišnji,a oba zajedno nisu ništa (ako misle da mogu raditi poslove koje sada rade diplomirani inženjeri.
Ima li ko protiv?
immuno

#4 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by immuno »

Vrlo rado bih i ja da sa tri godine budem i radim kao Dipl.Ing al nemoze i neka nemoze jer gledajte razliku pravilno.Svi govorite da je samo jedna godina razlike nije tacno ako gledate po bolinjskom onda je to 2 godine jer prvi stepen je 3 god-bacc,pa onda jos 2god-Master......nemojte se osvratati na stari sistem gdje je takodje bilo nakon dvije godine si Ing a tek nakon 4 god Dipl.Ing.Svugdje u svijetu gdje je bolonjski sistem je tako !
Alkos

#5 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Alkos »

Ti si bas opsjednuta Bolonjskim procesom i bachelorima... :shock: U cemu je problem, jel ti neki Bolonjac mazno pos'o?

Znas sta mi je glupo, sto neki omalovazavju danasnji sistem i studente koji su primorani zavrsavati fakultete po ovom sistemu skolovanja, a niko ih nije ni pitao. Svaki sistem ima prednosti i nedostatke, kako stari sistem, tako i ovaj novi.

Isto tako mozemo reci da su oni ljudi koji su zavrsili fakultet prije rata puno pametniji od onih koji su ga zavrsili poslije rata, jer je eto prije rata bilo teze studirati, profesori su bili drugaciji i vise su trazili pa je bilo i teze poloziti ispit. :shock: Ili, znam poprilican broj studenata koji su nakon uvodjenja Bolonje ostali na 2oj godini, dobili bezuslovan upis u 3 i 4 godinu, te polagali ispite kao Bolonjci, cak su ih i neki profesori masovno pustali da poloze kako bi ih se fakultet sto prije rijesio. I sta, jesu oni sada pametniji sto imaju 4 godine, a pola ispita polozili su na isti nacin kao on na Bolonji?!
Znam i danas ljudi koji studiraju po 10 godina... Halo ba, diplomiraju nakoj 10 godina i sad treba reci da su oni kao pametniji od nekog ko je studirao 3 godine i sve zavrsio u roku, tj da se njihova diploma treba vrednovati vise od neke bolonjske, jer se on napatio uceci a ne ispijajuci kafe, pa je i zato dugo studirao? Gluposti!

Zaista, ne znam vise odakle vam snaga da se raspravljate oko gluposti.

Isti su i onaj sto je zavrsio 3 godine i onaj sto je zavrsio 4, jer su polozili isti broj predmeta, imali iste profesore, imali istu literaturu, a ni jedan ni drugi nemaju pojma!!! ;) Jer nisam znao da je poenta da studij bude sto duzi i tezi i da se po tome mjeri ko je diplomirani, a ko bachelor, a to sto mu je znanje 0, to nije bitno, jebo to... Svasta! Kakav smo mi narod, to je strasno.

Ja svima zelim, bez obzira na godine studija, sistem skolovanja i fakultet, da dobro unovce svoje znanje i diplome i dobro se zaposle. ;)
immuno

#6 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by immuno »

Ja licno rekoh vec par puta nemam apsolutno nikakvih problema jer dade sudbina da moradoh uciti i po starom i po novom sistemu u razlicitim zemljama sa razlicitim programima i razlicitim profesorima.Koliko ko nauci na fakultetu i koje ocjene ( mada ocjene nisu mjerilo znanja) dobije to zavisi od osobe,kako ce unovciti to svoje znanje i moci zivjeti od toga sve je to individualno.
Pridruzujem se tvojim zeljama da svi koji studiraju imaju uspjeha i da nakon zavrsenog skolovanja,nije bitno 3 ili 5 godina,nadju posao koji ce ih ciniti sretnim i omoguciti im dobru zaradu od koje mogu normalno zivjeti!
studentina1

#7 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by studentina1 »

immuno wrote:Vrlo rado bih i ja da sa tri godine budem i radim kao Dipl.Ing al nemoze i neka nemoze jer gledajte razliku pravilno.Svi govorite da je samo jedna godina razlike nije tacno ako gledate po bolinjskom onda je to 2 godine jer prvi stepen je 3 god-bacc,pa onda jos 2god-Master......nemojte se osvratati na stari sistem gdje je takodje bilo nakon dvije godine si Ing a tek nakon 4 god Dipl.Ing.Svugdje u svijetu gdje je bolonjski sistem je tako !
sad će holesni tražiti zarez,i ja vidim boldirano,ali to nije smisao foruma.
Tako je,zato viša škola sa iskustvom drži pozicije koje će "dobijati" Bolonjci.
studentina1

#8 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by studentina1 »

Nauči misliti,pa onda pisati i pravopis.
Pa jel isto 180 i 240 ects

"VIDI ŠTO SI NASIKIRIKAN"
Isti su i onaj sto je zavrsio 3 godine i onaj sto je zavrsio 4, jer su polozili isti broj predmeta, imali iste profesore, imali istu literaturu, a ni jedan ni drugi nemaju pojma!!! Jer nisam znao da je poenta da studij bude sto duzi i tezi i da se po tome mjeri ko je diplomirani, a ko bachelor, a to sto mu je znanje 0, to nije bitno, jebo to... Svasta! Kakav smo mi narod, to je strasno.

Ja svima zelim, bez obzira na godine studija, sistem skolovanja i fakultet, da dobro unovce svoje znanje i diplome i dobro se zaposle.

EVO
JAVNI KONKURS
za prijem pripravnika u Op}ini Vare{
5 / 225
- Pripravnik - dipl. ekonomista ...................................................................................— 1 (jedan) izvr{ilac
Uslovi: Pored op{tih uslova predvi|enih ~lanom 25. Zakona o dr`avnoj slu`bi u Federaciji Bosne i
Hercegovine, kandidati trebaju ispunjavati i sljede}e posebne uslove, i to:
- VSS, VII stepen stru~ne spreme, zavr{en ekonomski fakultet.
Izbor i prijem pripravnika izvr{it }e se na osnovu jedinstvenih kriterija utvr|enih u Pravilniku o jedinstvenim
kriterijima i postupku izbora i prijema pripravnika VII stepena stru~ne spreme u organe dr`avne slu`be u
Federaciji Bosne i Hercegovine („Slu`bene novine Federacije BiH“, broj: 35/06, 59/08 i 25/10).
Napomena: Radni odnos pripravnika zasniva se na 1 (jednu) godinu.
Alkos

#9 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Alkos »

Jasta, sav sam se nasekirao... :mrgreen:

Sta je sa ovim konkursom, sto se ne prijavis, koja je poenta? :mrgreen:

Slazem se da je glupo izjednacavati one koji su zavrsili 3 i one koji su zavrsili 5 godina, ali pritom mislim na elektrotehniku, masinstvo i slicno. Ali isto tako postoje fakulteti gdje se 3 i 4 godinu mogu izjednaciti, jer imaju isti broj predmeta i rade skoro po istoj literaturi i nacinu rada. Tipican primjer je Ekonomski fakultet!
Postoji jedna razlika, a to je ona u ECTS bodovima, koja omoguava studentima, koji su zavrsili cetverogodisnji studij, da na Master studiju idu semestar manje, tj polazu manje 4 predmete. A to je upravo tih 60 ECTS. I to je to, tu se prica zavrsava, a vi mozete do sutra lapradati i otvarati nove teme, nista se nece promjeniti.
marketleader

#10 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by marketleader »

studentina1 wrote:Nauči misliti,pa onda pisati i pravopis.
Pa jel isto 180 i 240 ects

"VIDI ŠTO SI NASIKIRIKAN"
Isti su i onaj sto je zavrsio 3 godine i onaj sto je zavrsio 4, jer su polozili isti broj predmeta, imali iste profesore, imali istu literaturu, a ni jedan ni drugi nemaju pojma!!! Jer nisam znao da je poenta da studij bude sto duzi i tezi i da se po tome mjeri ko je diplomirani, a ko bachelor, a to sto mu je znanje 0, to nije bitno, jebo to... Svasta! Kakav smo mi narod, to je strasno.

Ja svima zelim, bez obzira na godine studija, sistem skolovanja i fakultet, da dobro unovce svoje znanje i diplome i dobro se zaposle.

EVO
JAVNI KONKURS
za prijem pripravnika u Op}ini Vare{
5 / 225
- Pripravnik - dipl. ekonomista ...................................................................................— 1 (jedan) izvr{ilac
Uslovi: Pored op{tih uslova predvi|enih ~lanom 25. Zakona o dr`avnoj slu`bi u Federaciji Bosne i
Hercegovine, kandidati trebaju ispunjavati i sljede}e posebne uslove, i to:
- VSS, VII stepen stru~ne spreme, zavr{en ekonomski fakultet.
Izbor i prijem pripravnika izvr{it }e se na osnovu jedinstvenih kriterija utvr|enih u Pravilniku o jedinstvenim
kriterijima i postupku izbora i prijema pripravnika VII stepena stru~ne spreme u organe dr`avne slu`be u
Federaciji Bosne i Hercegovine („Slu`bene novine Federacije BiH“, broj: 35/06, 59/08 i 25/10).
Napomena: Radni odnos pripravnika zasniva se na 1 (jednu) godinu.
Pa haj drug odi do Ferhadije udji u Ekonomski fakultet, u studentsku i reci onoj teti tamo, hocu da se upisem i studiram po starom sistemu, 4 godine da dobijem titulu dipl. ekonomista, a usput ponesi digitalku i uslikaj je kad joj to kazes... :lol:
Ma pusti te price, kakva je razlika između onih sto su isli 3 godine i polozili 36 predmeta po novom sistemu, i onih koji su isli 4 godine i polozili isti broj predmeta po starom sistemu. Mislis da su ovi sto su godinu dana duze isli na fax pametniji od ovih, sposobniji, da ce oni biti bolji i efikasniji na radnom mjestu?? stipu to
alibaba_i_30_godina

#11 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by alibaba_i_30_godina »

marketleader wrote: Pa haj drug odi do Ferhadije udji u Ekonomski fakultet, u studentsku i reci onoj teti tamo, hocu da se upisem i studiram po starom sistemu, 4 godine da dobijem titulu dipl. ekonomista, a usput ponesi digitalku i uslikaj je kad joj to kazes... :lol:
Ma pusti te price, kakva je razlika između onih sto su isli 3 godine i polozili 36 predmeta po novom sistemu, i onih koji su isli 4 godine i polozili isti broj predmeta po starom sistemu. Mislis da su ovi sto su godinu dana duze isli na fax pametniji od ovih, sposobniji, da ce oni biti bolji i efikasniji na radnom mjestu?? stipu to
Slazem se. Glavni argument protivnika bolonjskog sistema je taj sto su oni isli godinu dana duze, a niko nece da kaze da je njima bilo lakse buduci da su imali dobro rasporedjene predmete u te cetiri godine dok smo mi po bolonji imali sve te predmete u tri godine. Sto se tice magistarskog, meni je ostao jos jedan semestar, to je onih dodatnih cetiri predmeta koji ne moraju polagati ljudi koji su isli po starom sistemu i ne zalim se. Ali naravno da cu se zaliti kad mi neko sad dodje i kaze da opet ovih mojih pet godina nije isto kao pet godina po starom sistemu i da ja ne mogu biti magistar. Valjda se ljudi boje za svoja mjesta, dolazimo mi, mladji ljudi spremniji na vece rizike, usavrsavanje.
marketleader

#12 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by marketleader »

NeyDan wrote: Slazem se. Glavni argument protivnika bolonjskog sistema je taj sto su oni isli godinu dana duze, a niko nece da kaze da je njima bilo lakse buduci da su imali dobro rasporedjene predmete u te cetiri godine dok smo mi po bolonji imali sve te predmete u tri godine. Sto se tice magistarskog, meni je ostao jos jedan semestar, to je onih dodatnih cetiri predmeta koji ne moraju polagati ljudi koji su isli po starom sistemu i ne zalim se. Ali naravno da cu se zaliti kad mi neko sad dodje i kaze da opet ovih mojih pet godina nije isto kao pet godina po starom sistemu i da ja ne mogu biti magistar. Valjda se ljudi boje za svoja mjesta, dolazimo mi, mladji ljudi spremniji na vece rizike, usavrsavanje.
Ma jasta, strah ih mladjih generacija koji se brze prilagodjavaju okruzenju, spretniji kod rješavanja problema, poznaju svjetske jezike, bolje upoznati sa informacionom tehnologijom kako sadašnjom tako i novom. Nista starci, cuvajte svoja mjesta.....dok mozete :wink:
sodom

#13 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by sodom »

stari sistem zlata vrijedi, međutim bolonja sa druge strane ima drugih prednosti kao npr stalne obaveze koje te handre da se stalno preklemavaš između obaveza i predmeta, i na kraju zaista se i studenti pitaju zašto i čemu sve to?

Npr, kada u 10 dana po bolonji imas 7 ispita i sve polozis, veoma je upitno stečeno znanje tog studenta!
Razvijaju se neke nove vještine poput turbo učenja na pamet koje izlapi u pola dana nakon ispita.

Stari sistem je studente i vaspitavao, sada bolonja studente samo uči, ako i to!
Stari sistem vrijedi i vrijedit će jos dugo godina kao superiorniji od bolonje ali dobra stvar sa bolonjom je ta, što studente sa bečelor diplomom tjera da završe i te dodatne 2 godine i da se dodatno usavrše za neku oblast...

S obzirom na cijene studiranja... veoma je upitno koliko je to zaista dobra stvar!

Mješate kruške i jabuke,
dipl ing- 240
bakalauerte 180
master i magistar nose isto boba, 4+1 = 3+2 -> stim sto ova prva godina magistrature po bolonji kosta 3x više.
Alkos

#14 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Alkos »

sodom wrote:stari sistem zlata vrijedi, međutim bolonja sa druge strane ima drugih prednosti kao npr stalne obaveze koje te handre da se stalno preklemavaš između obaveza i predmeta, i na kraju zaista se i studenti pitaju zašto i čemu sve to?

Npr, kada u 10 dana po bolonji imas 7 ispita i sve polozis, veoma je upitno stečeno znanje tog studenta!
Razvijaju se neke nove vještine poput turbo učenja na pamet koje izlapi u pola dana nakon ispita.

Stari sistem je studente i vaspitavao, sada bolonja studente samo uči, ako i to!
Stari sistem vrijedi i vrijedit će jos dugo godina kao superiorniji od bolonje ali dobra stvar sa bolonjom je ta, što studente sa bečelor diplomom tjera da završe i te dodatne 2 godine i da se dodatno usavrše za neku oblast...

S obzirom na cijene studiranja... veoma je upitno koliko je to zaista dobra stvar!

Mješate kruške i jabuke,
dipl ing- 240
bakalauerte 180
master i magistar nose isto boba, 4+1 = 3+2 -> stim sto ova prva godina magistrature po bolonji kosta 3x više.
Sa vecinom posta se slazem osim ovog boldiranog... Semestar traje skoro 3 mjeseca, u ta 3 mjeseca se intenzivno radi, individualni, grupni radovi, testovi, provjere znanja, bla bla bla. Student ako je pametan uci redovno i u toku semestra, a ne u tih 10 dana. U jednom semestru imas 5 predmeta, da bi polozio bilo koji od predmeta, moras redovno dolaziti na predavanja i izvrsavati svoje obaveze (seminarske, prezentacije, prisustvo nastavi, projekti, analize studija slucajeva), jer u suprotnom ne mozes poloziti ispit, koji uglavnom nosi 60% ocjene.
Hocu reci da kada se uhodas u sistem nije problem poloziti svih 5 predmeta u 2 roka, u januaru i u februaru na dopunskoj, jer se kod nekih profesora bodovi prenose.

Studirao sam i zavrsio skolovanje po oba sistema, pa sam donekle kompetentan i da kazem nesto, jer itekako znam razlike. Po onom sistemu sam dosta ucio, 15 dana bih od jutra do jutra spremao ispit od 400 i nesto strana, na fakultetu se nisam pojavljivao, niti sam imao bilo kakve druge obaveze - predavanja, vjezbe, seminarski. Nakon svih polozenih ispita, da mi je nesto koristilo i pomoglo to bubanje, vala i nije.
S druge strane, ovaj sistem zahtijeva konstantan rad, priprema studenta na rad pod pritiskom, na rad u grupi, individualni rad, gradi prezentacijske i komunikacijske vjestine (student iz svakog predmeta ima prezentaciju pred punim amfiteatrom), student je obavezan za vecinu predmeta izraditi istrazivacki rad i provesti istrazivanje, uci se na primjerima iz prakse analizirajuci caseove...
Tako da ovaj sistem itekako uci i priprema studenta za nove izazove i poslove, ne uci ga mozda teoriji kao stari sistem, ali ga uci nekim drugim stvarima, vise je praksi orijentiran.

Elem, i jedan i drugi sistem imaju svojih prednosti i mana, svaki je tezak na svoj nacin, nedgje se vise ucilo, negdje se vise radilo i trazilo. Zato se ne slazem kada neko kaze da je Bolonja laka, jer je neko ocistio godinu ili diplomirao u roku, a niko se ne pita koliko je truda, zivaca i vremena ulozeno da bi se polozili ti ispiti. Ponekad pozelim da uzmem knjigu i naucim je od korica do korica, samo da vise ne moram visiti po fakultetu, rjesavati razlicite studije slucaja, pisati seminarske radove i ganjati prolaznike ne bi li ispunili anketu...

Ali eto, svakom je njegovo najteze i najgore i svako svoje brani! Moje je jedno i drugo pa mogu bar biti realan za razliku od drugih :mrgreen:

Pozzz
sandra01

#15 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by sandra01 »

Meni samo jedna stvar nije jasna.Na primjer ljudi koji su zavrsili Visu skolu prije rata je li oni sada imaju Bac. ili Visu skolu????
Manager19sa

#16 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Manager19sa »

Evo i ja da nesto kazem na ovu temu , posto je izgleda , slicna , zakljucana.

Privodim kraju prvi ciklus studija odnosno trecu godinu na Visokoj poslovnoj skoli na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smjer Razvoj poslovnih informacionih sistema. Pošto mi je matematika inace bolna tacka, prilikom upisa na fakultet iz opticaja je odmah u startu otpala elektrotehnika, FIT udaljen i poprilicno skup za DL studiranje. Upisao sam ovaj smjer na Visokoj poslovnoj skoli jer se u buducnosti namjeravam baviti informatikom i racunarima te mi je ovo u tom trenutku izgledalo kao najprihvatljivije rjesenje, a obecavali su nam da cemo nakon 3 godine imati zvanje diplomirani ekonomista kao i stari sistem. Međutim, nakon, evo, skoro 4 godine, situacija je u potpunosti drugacija. Koliko sam upratio, u vecini konkursa se jos uvijek traze diplomirani ekonomisti po starom sistemu, a rijetko gdje pise da se trazi "zavrsen prvi ciklus studija, bakaluerat ekonomije ili biznisa ". Također, jos uvijek ne znamo kolika ce biti cijena master studija, jer se bez navedenog tesko , izgleda , mozemo zaposliti. Sam koncept bolonjskog studija, po mom misljenju je bolji nego stari sistem, jer se radi veci broj seminarskih radova, slucajeva, zadaca koji su povezani sa poslom koji ce se u buducnosti obavljati. Problem, po mom misljenju predstavlja , to, bar na ovome mom smjeru, sto ne posjecujemo kompanije, sto se ne upoznajemo sa poslovnim procesima kompanijama, konkretno funkcionisanjem informacionog sistema u kompanijama, mogucnoscu unaprijedjenja, nacinu na koji se rijesavaju problemi u kompanijama i sl.

Sve u svemu, pitam se , zaista , sta smo mi nakon tri godine, jedno veliko nista, propali eksperiment ili nesto drugo ?
Do kada cemo biti taoci nesposobnih politicara, kojima studenti i akademska zajednica nisu od nekog znacaja ?
Kada ce se konacno konkursi za posao poceti prilagodjavati ovom Bolonjskom nacinu studiranja i zvanjima koje dobijamo ?
Sta ako master studij bude prelazio 1000 KM po godini ? Ko ce to placati, hocemo li mi sa 3 godine biti u ravnopravnom polozaju prilikom zaposlenja kao i oni koji su zavrsili cetverogodisnji studij ?
Neena

#17 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Neena »

Alkos wrote:
S druge strane, ovaj sistem zahtijeva konstantan rad, priprema studenta na rad pod pritiskom, na rad u grupi, individualni rad, gradi prezentacijske i komunikacijske vjestine (student iz svakog predmeta ima prezentaciju pred punim amfiteatrom), student je obavezan za vecinu predmeta izraditi istrazivacki rad i provesti istrazivanje, uci se na primjerima iz prakse analizirajuci caseove...
Tako da ovaj sistem itekako uci i priprema studenta za nove izazove i poslove, ne uci ga mozda teoriji kao stari sistem, ali ga uci nekim drugim stvarima, vise je praksi orijentiran.
Upravo :thumbup:

Ja sam zavrsila ekonomiju po bolonji (36 predmeta + diplomski). Po bolonji imas mnogo vise obaveza na fakultetu, mnogo vise rada i zalaganja (umjesto 9 predmeta godisnje, mi smo imali 12, i u cemu je razlika?!). Po starom sistemu se nisi ni morao pojaviti na faxu osim na ispitu.
A sto se tice konkursa, pratim ih sve vec godinu dana od kad sam diplomirala i nisam vidjela nijedan u kojem izricito traze nekoga ko je zavrsio ekonomiju po starom sistemu! Pogledaj samo oglase drzavnih institucija - traze pripravnike koji su zavrsilli ekonomski fakultet tj. prvi ciklus studija.
Bila sam na dosta razgovora za posao (banke, vece i manje privatne firme) i niko od njih nije rekao - niti aludirao na to da bolonja nije visoka strucna sprema. Jeste VSS! Kad zavrsis i drugi ciklus onda si magistar, a ne dipl. oec.! I sta je tu vise sporno?! Ionako nemas izbora, htio ne htio moras studirati po bolonji. Trebalo bi da su vec svi svjesni toga.

I jos nesto... mislis da ce neki ozbiljan poslodavac prije zaposliti nekog ko je tek zavrsio, a studirao po starom sistemu (dakle, studirao je najmanje 6 godina) ili mene koja sam sve to uspjela poloziti za duplo manje vremena?! A znanje se ne mjeri godinama, niti nacinom studiranja, svakako postoje testovi koje moras proci prije nego te pozovu na razgovor...
Manager19sa

#18 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Manager19sa »

Neena wrote:
Alkos wrote:

Ja sam zavrsila ekonomiju po bolonji (36 predmeta + diplomski). Po bolonji imas mnogo vise obaveza na fakultetu, mnogo vise rada i zalaganja (umjesto 9 predmeta godisnje, mi smo imali 12, i u cemu je razlika?!). Po starom sistemu se nisi ni morao pojaviti na faxu osim na ispitu.
A sto se tice konkursa, pratim ih sve vec godinu dana od kad sam diplomirala i nisam vidjela nijedan u kojem izricito traze nekoga ko je zavrsio ekonomiju po starom sistemu! Pogledaj samo oglase drzavnih institucija - traze pripravnike koji su zavrsilli ekonomski fakultet tj. prvi ciklus studija.
Bila sam na dosta razgovora za posao (banke, vece i manje privatne firme) i niko od njih nije rekao - niti aludirao na to da bolonja nije visoka strucna sprema. Jeste VSS! Kad zavrsis i drugi ciklus onda si magistar, a ne dipl. oec.! I sta je tu vise sporno?! Ionako nemas izbora, htio ne htio moras studirati po bolonji. Trebalo bi da su vec svi svjesni toga.

I jos nesto... mislis da ce neki ozbiljan poslodavac prije zaposliti nekog ko je tek zavrsio, a studirao po starom sistemu (dakle, studirao je najmanje 6 godina) ili mene koja sam sve to uspjela poloziti za duplo manje vremena?! A znanje se ne mjeri godinama, niti nacinom studiranja, svakako postoje testovi koje moras proci prije nego te pozovu na razgovor...
Nadam se samo da ce poslodavci postupati upravo ovako kao sto si ti navela, odnosno da ce prihvatati nas bolonjce kao nesto normalno , da necemo provoditi na birou po par godina kako bi nasli posao, da ce se na posao primati osobe koje imaju znanje, a ne preko veza i vezica. Uostalom , kao sto kazes, nemamo izbora, svakako moramo studirati po bolonji
studentina1

#19 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by studentina1 »

sandra01 wrote:Meni samo jedna stvar nije jasna.Na primjer ljudi koji su zavrsili Visu skolu prije rata je li oni sada imaju Bac. ili Visu skolu????
U okruženju su isti,imaju ista zvanja,jer im je Zakon o visokom školstvu dozvolio da zadrže zvanja.
E ovo se odnosi uglavnom na tehničke studije,jer su izlazili Inženjeri struka (maš.el.tehnolog isl)
Međutim oni sa višom upravnom,ekonomskom itd sada imaju stara zvanja,koja sada "škljocaju"
Npr sa višom upravnom je bio Upravni pravnik,ekvivalent sadašnjem pravnom fakultetu-FJU u SA koji ga poslije tri godine zovu Pravnik za javnu upravu....
Još uvijek u nekim kantonima ima i četverogodišnjih studija po Bolonji,ali imaju zvanje dipl.....240 ects i prolaze dobro
UNSA-master 8000,ispod 8,5,pa nek izvoli ko voli.
Na ekonomiji lani spustili kriterij na 7,jer raja skontala da su ih zgu..lili,al ........nek se studira.
Alkos

#20 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Alkos »

Manager19sa wrote:
Neena wrote:
Alkos wrote:

Nadam se samo da ce poslodavci postupati upravo ovako kao sto si ti navela, odnosno da ce prihvatati nas bolonjce kao nesto normalno , da necemo provoditi na birou po par godina kako bi nasli posao, da ce se na posao primati osobe koje imaju znanje, a ne preko veza i vezica. Uostalom , kao sto kazes, nemamo izbora, svakako moramo studirati po bolonji
Naravno da ce poslodavci morati prihvatiti bolonjce kao nesto normalno... Stari sistem vise ne postoji, studenata koji zavrse stari sistem je danas jako malo. Htjeli ne htjeli, poslodavci se danas moraju okretati novom kadru, tj Bolonjcima, jer ko ce onda raditi? Bolonja je u pocetku imala problema, danas je u vecini slucajeva prihvacena. Niko te vise ni ne pita jesi li po starom ili novom sistemu zavrsio i to vise nije nikakvo mjerilo, na birou ces se voditi kao dipl. ecc. ili ti ga VSS, drzavne institucije na javnim konkursima traze one koji su zavrsili prvi ciklus studija... Danas je situacija mnogo bolja nego prije godinu-dvije, i mislim da ce biti jos bolje u buducnosti, jer je trziste pocelo polako prihvatati Bolonjce.

Magistri ce ostati magistri, s tim sto ce neko studirati godinu, neko dvije, ali na kraju ce dobiti isto zvanje. U pocetku je mnogo studenata upisalo Master studij, ali tada je bas bila kriticna situacija jer se Bolonja rijetko priznavala, danas je medjutim drugacije, sve manje studenata upisuje PDS, ali su i poostreni kriteriji upisa, ne samo prosjek, vec razni prijemni i slicno. Ali to je sve uradjeno iz razloga da se studenti upisuju na druge PDS programe u saradnji sa raznim fakultetima, cije cijene za 2 ili 3 semestra se krecu od 8.000 do 10.000. Pa ko voli nek izvoli!

PS - nekada u konkursu drzavne institucije moze stajati da se trazi pripravnik sa zavrsenim prvim ciklusom dodiplomskog studija koji mora imati u toku školovanja ostvarenih najmanje 240 ECTS. Nemojte da brinete, uglavnom se radi o gresci, tj neznanju, pa posaljite mail i provjerite za svaki slucaj.
[19.01.2010] Dopisom broj 03-34-109-4/10 od 19.01.2010. obavješteni smo da je Regulatorna agencija za komunikacije napravila tehničku grešku u dostavljenom tekstu oglasa za objavu na našem web sajtu, tako što je u tački II, koja je ostala iz ranijeg oglasa za prijem diplomiranog pravnika, upisano da “Kandidat koji je završio prvi ciklus studija po Bolonjskom sistemu studiranja mora imati u toku školovanja ostvarenih najmanje 240 ECTS“ umjesto 180 ECTS. Uvažavajući molbu, izvršena je ispravka opisane tehničke greške.
Last edited by Alkos on 15/06/2010 15:33, edited 1 time in total.
studentina1

#21 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by studentina1 »

Diplomirani pravnik je uvijek i sada onaj ko "obavi"četiri god i nitko drugi(mislim na pravnike za javnu upravu)
Na kraju ova ispravka je samo zbog pominjanja ectsa 180-240,jer je to element koji se uzima za dalje školovanje ,i ništa drugo.
Hajde nađi oglas ADS gdje traže ekomomistu,bachelora,a lako ćeš naći dipl ecc.niht war
Alkos

#22 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Alkos »

Bitno je da su drzavne institucije pocele zaposljavati Bolonjce, a kako pise u oglasu to je najmanje bitno. Koliko sam upoznat, uglavnom pise prvi ciklus ili dipl. ecc. Mada prvi ciklus danas znaci dodiplomski studij (nema vise VII stepena), da li 3 ili 4 godine nebitno je.

Na birou se bachelori vode kao diplomirani ecc. i sto je najbitnije imaju pozive za intervjue i normalno se zaposljavaju, kao VSS.

Opet kazem, pisem za ekonomski fakultet, kada su ostali u pitanju i nije mi bas poznata situacija, niti zelim da se petljam...
Neena

#23 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Neena »

Manager19sa wrote:Nadam se samo da ce poslodavci postupati upravo ovako kao sto si ti navela, odnosno da ce prihvatati nas bolonjce kao nesto normalno , da necemo provoditi na birou po par godina kako bi nasli posao, da ce se na posao primati osobe koje imaju znanje, a ne preko veza i vezica. Uostalom , kao sto kazes, nemamo izbora, svakako moramo studirati po bolonji
Eh sad.. veze i vezice su nesto sasvim drugo :roll: Ja sam cekala skoro godinu dana na posao, ali ne zbog bolonje, vec zbog pomanjkanja ponude poslova (i stele naravno), sve je to zbog svjetske krize :roll:
Ali ide nabolje, pojavljuje se sve vise firmi koje traze sposobne, obrazovane, vrijedne uposlenike i spremni su se truditi da ih pridobiju i zadrze u firmi (to mozes shvatiti vec po silnim testiranjima koja vrse i za 'manje' poslove, a tek onda 2-3 kruga razgovora). Nikome se ne isplati zaposliti 'babine sinove' koji nit sta znaju, nit sta hoce da znaju. Dakle, sto se bolje pokazes u znanju i radu - to ces vise vrijediti poslodavcu. :-D Sve najbolje, nadam se da ces odmah po zavrsetku dobiti priliku da zablistas :thumbup:
Amazonka27

#24 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Amazonka27 »

sandra01 wrote:Meni samo jedna stvar nije jasna.Na primjer ljudi koji su zavrsili Visu skolu prije rata je li oni sada imaju Bac. ili Visu skolu????
po kojoj logici moze imati visoku skolsku spremu?
Neena

#25 Re: STUDIJ 2,3 ILI 4 godine,je li slično

Post by Neena »

Amazonka27 wrote:
po kojoj logici moze imati visoku skolsku spremu?
Bas! I po bolonji postoji visa, 2 godine.
Locked