Studentski protesti u maju

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Sasha00

#1 Studentski protesti u maju

Post by Sasha00 »

Interesuje me sta studentska populacija(ali i ostali) misle o organizovanju protesta negdje pocetkom maja(mozda 4. posto je vec praznik)? Vec je bilo par slucajeva da su se pojedini fakulteti samostalno organizovali(pedagoski, filzofski, pravni),a sad bi vec imali priliku da svi skupa izadjemo pred Parlament i Vladu.. razloga ima i previse, pocevsi od Bolonjskog procesa preko raznih afera, narocito one sa Pravnog fakulteta? Nema tu neke velike filzofije, samo treba da se svi obavijeste i da se pojave na zakazani dan u zakazano vrijeme.. umjesto vjezbi na proteste! Cini se da su se studenti u Zagrebu vec pokrenuli.. a mi imamo daleko vise razloga za to.. ne znam kako se vecina vas osjeca, ali mene fakat hvata jeza od pomisli na buducnost, jer kako stvari stoje, ne pise nam se dobro..
Hare_ze

#2 Re: Studentski protesti u maju

Post by Hare_ze »

Studentski protesti u BiH - to ti je oksimoron. Velika vecina studenata su obicni beskicmenjaci kojima je fakultet zamjena za socijalnu ustanovu. Gledam svoje kolege, toliki strah i podanicki mentalitet da to nije normalno. Kada se prosle godine nagadjalo da bi se master studij mogao placati po nekoliko hiljada KM, ja sam nagovarao studente da protestvujemo jer ne dam par hiljada za studiranje u neadekvatnim uslovima (blago receno). Al' jok, 95% studenata je odustalo od ekskurzije, jer valja roditeljima dici kredit da se plati master. Ako ih njihovi problemi ne mogu istjerati na ulice, pitanje je sta moze...
papacja

#3 Re: Studentski protesti u maju

Post by papacja »

Hare_ze wrote:Studentski protesti u BiH - to ti je oksimoron. Velika vecina studenata su obicni beskicmenjaci kojima je fakultet zamjena za socijalnu ustanovu. Gledam svoje kolege, toliki strah i podanicki mentalitet da to nije normalno. Kada se prosle godine nagadjalo da bi se master studij mogao placati po nekoliko hiljada KM, ja sam nagovarao studente da protestvujemo jer ne dam par hiljada za studiranje u neadekvatnim uslovima (blago receno). Al' jok, 95% studenata je odustalo od ekskurzije, jer valja roditeljima dici kredit da se plati master. Ako ih njihovi problemi ne mogu istjerati na ulice, pitanje je sta moze...
Odgovor na boldirano NIŠTA! Oni i nemaju probleme, sve situacije manjeg ili većeg životnog značaja će riješiti neko drugi :x
vjesticanametli

#4 Re: Studentski protesti u maju

Post by vjesticanametli »

jel vam to kafa poskupila ili je biblioteka ĐŽaba pa sad protesti
alica.k

#5 Re: Studentski protesti u maju

Post by alica.k »

svi koji su dobili popravni rok u maju, dobili su ga izmedju 4 i 15 maja. cisto sumnjam da ce rizikovat te rokove zbog protesta.

da se odma razumijemo, ja sam za to, pa i po cijenu dva nepolozena ispita, al mnogo mnogo (dovoljno mnogo da nista od toga) drugih nije.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6 Re: Studentski protesti u maju

Post by Chmoljo »

vjesticanametli wrote:jel vam to kafa poskupila ili je biblioteka ĐŽaba pa sad protesti
jok. izbacili nam slovo ĐŽ iz upotrebe pa se sad moramo mučiti i pogađati je li Dž ili je Đ... :-? :D
staza

#7 Re: Studentski protesti u maju

Post by staza »

Hare_ze wrote:Studentski protesti u BiH - to ti je oksimoron. Velika vecina studenata su obicni beskicmenjaci kojima je fakultet zamjena za socijalnu ustanovu. Gledam svoje kolege, toliki strah i podanicki mentalitet da to nije normalno. Kada se prosle godine nagadjalo da bi se master studij mogao placati po nekoliko hiljada KM, ja sam nagovarao studente da protestvujemo jer ne dam par hiljada za studiranje u neadekvatnim uslovima (blago receno). Al' jok, 95% studenata je odustalo od ekskurzije, jer valja roditeljima dici kredit da se plati master. Ako ih njihovi problemi ne mogu istjerati na ulice, pitanje je sta moze...
Svako neka radi šta hoće: šmrče šta hoće, hvata ispod suknje (kakvi su moderni ne bi me čudilo da su počeli i ispod pantalona) koga hoće, i diže kredite kako hoće, nek' posuđuje novac od koga hoće: nek' u institucijama postoje predstavnici političkih partija, raznih medija, prolazni trgovci, i udruženja koja služe ovim ili onim ciljevima.
I nek' već jednom: radio neko ovdje ili ondje: svako gleda svoj posao.
A kad neko prespava sa osobom kojoj može biti stariji rođak ili brat, kada diže nelegalno kredit, kada dobija institucionalnu i partijsku platu: daj, da ga uklonimo: ne zbog nas, nego zbog institucije: ako nam je do iste, bilo koje institucije stalo: ako nije, onda možemo raspravljati o ''nitkovu'' Andriću, zaboravljajući da je njegova proza kilometrima udaljena od npr. šovinističke, moćnićke, nekulturalne južnoslavenske narodne tradicije...
Ovo govorim za institucije generalno: inače, vidim da si u vezi univerzitetskoga života dobro informiran: ne daj se smetati, napiši još nešto...
papacja

#8 Re: Studentski protesti u maju

Post by papacja »

Chmoljo wrote:
vjesticanametli wrote:jel vam to kafa poskupila ili je biblioteka ĐŽaba pa sad protesti
jok. izbacili nam slovo ĐŽ iz upotrebe pa se sad moramo mučiti i pogađati je li Dž ili je Đ... :-? :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
cyprus

#9 Re: Studentski protesti u maju

Post by cyprus »

OK, protesti. Ali treba iskristalizirat ciljeve i zahtjeve istih. Pa koji bi to bili?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#10 Re: Studentski protesti u maju

Post by ladyblue18 »

evo sace, samo da ustanu iz kreveta i popiju kafu :thumbup:
Sasha00

#11 Re: Studentski protesti u maju

Post by Sasha00 »

Vidim svi su dobro raspolozeni za ironiju i sarkazam :) Salu nastranu, licno mislim da je dovoljno 100 ljudi da napravi cisti haos, a toliko nas valjda ima..ili? Slazem se za iskristalizirane ciljeve, no mislim da ukoliko bi se nas petoro evo u roku od pola sata prihvatilo tastature, mislim da bi mogli stvoriti poprilicnu listu ciljeva.
Evo od mene za pocetak:

1. Izjednacavanje diploma dobivenih 'Bolonjskim procesom' sa starim rezimom.. neka 'bachelor' bude isto sto i 'diplomirani', zar to ne bi bilo logicno?
2. Izjednacavanje primjene te iste 'bolonje' na podrucju citave drzave. U Tuzli jedno, u Zenici drugo, u Sarajevu trece, o RS-u da i ne pricamo.. takvo stanje imamo sada.
3. Isti uslovi upisa na svakom fakuletu, a ne na vecini prijemni, a na mom Pravnom ko god hoce.. samo dok ima lovu.
4. Sankcije za profesore koji se bave kriminalnim radnjama, i inace ispitivanje sumnjivih slucajeva.. ionako je moderno ustanovljavati raznorazne komisije, pa mogla bi jedna i za ovakva pitanja.
5. Proglasenje odredjene ustanove na nivou Univerziteta za krovnu. Sad imamo probleme jer je svaki dekan Bog i batina na svom fakultetu, a Rektorat postoji cisto kao pravno lice koje kupi pare i organizuje kojekakve promocije i zakuske.. na nas racun naravno.
6. Olaksice i fondove koji bi bili finansirani od strane drzave da se pomogne onima koji imaju zelju da studiraju, a zbog lose finansijske situacije nisu u mogucnosti.
7. Ustanoviti studentsku organizaciju u kojoj nece sjediti tatini i mamini sinovi i kcerke, vec odgovorni mladi ljudi koji su voljni izboriti se za prava ljudi koje zastupaju.
8. Ucesce predstavnika studenata u svakom mogucem projektu i pitanju koje ih se tice, pocevsi od izgradnje objekata(danas je haman svecano otvorena nova zgrada na Kampusu za Farmaceutski i Poljoprivredni fakultet) preko pitanja finansiranja i trosenja budzetskog novca, do pitanja politike Univerziteta, medjunarodne saradnje, viznih olaksica i slicno.

Ovo je na brzinu nabacano, bez prioriteta. Sigurna sam da bi svako mogao dodati jos ponesto, sto bi se ticalo svakog od nas jer smo svi u istom loncu. Niko nece rijesiti nase probleme za nas, mi to moramo sami.. ili se zelite za 5 godina probuditi, pogledati oko sebe i vidjeti da je gore nego sto je bilo..?
A za pocetak, zasto se predstavnici svih fakulteta(jer pretpostavljam da svi ili vecina imaju svoje Udruzenje) ne bi sastali i sjeli za sto da pricaju o ovim problemima?
shape of despair

#12 Re: Studentski protesti u maju

Post by shape of despair »

ovom je saši najbolje da prodaje mandarine
upravnik

#13 Re: Studentski protesti u maju

Post by upravnik »

studenti nemaju vremena za proteste, imaju nekih obaveza kod golića, saltage, lučića & co
ProbuseniDolar

#14 Re: Studentski protesti u maju

Post by ProbuseniDolar »

Kada odlucite da pokrenete proteste, mene cete naci u Centralu.
Sifra za raspoznavanje: Index na stolu :D
Sasha00

#15 Re: Studentski protesti u maju

Post by Sasha00 »

shape of despair wrote:ovom je saši najbolje da prodaje mandarine
Jasta. Mada, jagode bi bolje isle u ovo doba godine. Hoces sa mnom? 'Fifti-fifti' :)
Hare_ze

#16 Re: Studentski protesti u maju

Post by Hare_ze »

papacja wrote:
Odgovor na boldirano NIŠTA! Oni i nemaju probleme, sve situacije manjeg ili većeg životnog značaja će riješiti neko drugi :x
Ne zeli covjek da zvuci pesimisticno, ali ovo je krajnje realno da ih nista ne moze pokrenuti. Znaci, svog roditelja ces baciti u debeli kredit a ionako jedva prezivljavas, brojis svaku marku, zato sto ti je "ofirno" protestvovati, ili te strah (mada ne kontam cega?). Samo nek' ima dovoljno rokova, da se sve polozi i eto fakultet dodje k'o stamparija diploma.

Nedavno (kada se uveo porez na plate, pa je vecini roditelja trebala potvrda o redovnom studiranju djeteta/djece) su na mom fakultetu odjednom uveli da se ta potvrda placa 5 KM (do tada je bila dzabe) znajuci da ce masa studenata morati da je izvadi. Kada sam se zalio i bunio jos su me optuzili da sam cicija, k'o eto sta se zalis za 5 KM (iako sam ih za razliku od njih sam zaradio). Ne bi tih 5KM zalio da znam da ce od tih para kupiti nove racunare, da ce nam renovirati amfiteatar itd.
dablolseven

#17 Re: Studentski protesti u maju

Post by dablolseven »

Sasha00 wrote: 1. Izjednacavanje diploma dobivenih 'Bolonjskim procesom' sa starim rezimom.. neka 'bachelor' bude isto sto i 'diplomirani', zar to ne bi bilo logicno?
Padas na prvom zahtjevu - zahtjev koji nema logike. Zasto bi se nesto izjednacavalo ako nije isto??? Zasto se uvela Bologna ako ce na kraju biti izjednacena sa starim sistemom? Bologna je Bologna, stari sistem je stari sistem. Isto kao komunizam i kapitalizam. Svako iole pametan uocava bitnu razliku izmedju npr. "diplomiranog inzenjera" i "bachelora".
vjesticanametli

#18 Re: Studentski protesti u maju

Post by vjesticanametli »

papacja wrote:
Chmoljo wrote:
chmoljo ovo slovo ĐŽ se upotrebljava u nasim osnovnim skolama
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=48172
Last edited by vjesticanametli on 22/04/2009 17:34, edited 1 time in total.
Hare_ze

#19 Re: Studentski protesti u maju

Post by Hare_ze »

staza wrote:Svako neka radi šta hoće: šmrče šta hoće, hvata ispod suknje (kakvi su moderni ne bi me čudilo da su počeli i ispod pantalona) koga hoće, i diže kredite kako hoće, nek' posuđuje novac od koga hoće: nek' u institucijama postoje predstavnici političkih partija, raznih medija, prolazni trgovci, i udruženja koja služe ovim ili onim ciljevima.
I nek' već jednom: radio neko ovdje ili ondje: svako gleda svoj posao.
Ma slazem se da radi ko god sta hoce. Samo sam htio reci da mi nije logican taj osjecaj straha i podanickog mentaliteta. Neko hoce da ti naplati nesto sto NE VRIJEDI i ti pristajes na to bez imalo borbe. Pa ako im niko ne upise taj master, kome ce naplacivati? Onda bi bila druga prica, ali raja to ne vidi, njih je strah, samo ne znam cega.
staza wrote: A kad neko prespava sa osobom kojoj može biti stariji rođak ili brat, kada diže nelegalno kredit, kada dobija institucionalnu i partijsku platu: daj, da ga uklonimo: ne zbog nas, nego zbog institucije: ako nam je do iste, bilo koje institucije stalo: ako nije, onda možemo raspravljati o ''nitkovu'' Andriću, zaboravljajući da je njegova proza kilometrima udaljena od npr. šovinističke, moćnićke, nekulturalne južnoslavenske narodne tradicije...
Ovo govorim za institucije generalno: inače, vidim da si u vezi univerzitetskoga života dobro informiran: ne daj se smetati, napiši još nešto...
Najgore je sto smo svi dobro informisani o svim desavanjima i na univerzitetima i ostalim institucijama i nista...
Hare_ze

#20 Re: Studentski protesti u maju

Post by Hare_ze »

dablolseven wrote:
Sasha00 wrote: 1. Izjednacavanje diploma dobivenih 'Bolonjskim procesom' sa starim rezimom.. neka 'bachelor' bude isto sto i 'diplomirani', zar to ne bi bilo logicno?
Padas na prvom zahtjevu - zahtjev koji nema logike. Zasto bi se nesto izjednacavalo ako nije isto??? Zasto se uvela Bologna ako ce na kraju biti izjednacena sa starim sistemom? Bologna je Bologna, stari sistem je stari sistem. Isto kao komunizam i kapitalizam. Svako iole pametan uocava bitnu razliku izmedju npr. "diplomiranog inzenjera" i "bachelora".
Znao sam da ce se odmah ovoga uhvatiti. Ne opet, ima druga tema o tome.
Alhemicarkaa

#21 Re: Studentski protesti u maju

Post by Alhemicarkaa »

Sasha00 wrote:Vidim svi su dobro raspolozeni za ironiju i sarkazam :) Salu nastranu, licno mislim da je dovoljno 100 ljudi da napravi cisti haos, a toliko nas valjda ima..ili? Slazem se za iskristalizirane ciljeve, no mislim da ukoliko bi se nas petoro evo u roku od pola sata prihvatilo tastature, mislim da bi mogli stvoriti poprilicnu listu ciljeva.
Evo od mene za pocetak:

1. Izjednacavanje diploma dobivenih 'Bolonjskim procesom' sa starim rezimom.. neka 'bachelor' bude isto sto i 'diplomirani', zar to ne bi bilo logicno?
2. Izjednacavanje primjene te iste 'bolonje' na podrucju citave drzave. U Tuzli jedno, u Zenici drugo, u Sarajevu trece, o RS-u da i ne pricamo.. takvo stanje imamo sada.
3. Isti uslovi upisa na svakom fakuletu, a ne na vecini prijemni, a na mom Pravnom ko god hoce.. samo dok ima lovu.
4. Sankcije za profesore koji se bave kriminalnim radnjama, i inace ispitivanje sumnjivih slucajeva.. ionako je moderno ustanovljavati raznorazne komisije, pa mogla bi jedna i za ovakva pitanja.
5. Proglasenje odredjene ustanove na nivou Univerziteta za krovnu. Sad imamo probleme jer je svaki dekan Bog i batina na svom fakultetu, a Rektorat postoji cisto kao pravno lice koje kupi pare i organizuje kojekakve promocije i zakuske.. na nas racun naravno.
6. Olaksice i fondove koji bi bili finansirani od strane drzave da se pomogne onima koji imaju zelju da studiraju, a zbog lose finansijske situacije nisu u mogucnosti.
7. Ustanoviti studentsku organizaciju u kojoj nece sjediti tatini i mamini sinovi i kcerke, vec odgovorni mladi ljudi koji su voljni izboriti se za prava ljudi koje zastupaju.
8. Ucesce predstavnika studenata u svakom mogucem projektu i pitanju koje ih se tice, pocevsi od izgradnje objekata(danas je haman svecano otvorena nova zgrada na Kampusu za Farmaceutski i Poljoprivredni fakultet) preko pitanja finansiranja i trosenja budzetskog novca, do pitanja politike Univerziteta, medjunarodne saradnje, viznih olaksica i slicno.

Ovo je na brzinu nabacano, bez prioriteta. Sigurna sam da bi svako mogao dodati jos ponesto, sto bi se ticalo svakog od nas jer smo svi u istom loncu. Niko nece rijesiti nase probleme za nas, mi to moramo sami.. ili se zelite za 5 godina probuditi, pogledati oko sebe i vidjeti da je gore nego sto je bilo..?
A za pocetak, zasto se predstavnici svih fakulteta(jer pretpostavljam da svi ili vecina imaju svoje Udruzenje) ne bi sastali i sjeli za sto da pricaju o ovim problemima?
O Boze, je li ti mislis ovim zahtjevima pokrenuti mase? I to jos studentske? :-) Za proteste treba neki presudni momenat, nesto sto ce uzdrmati ljude i javnost, i da se ne lazemo, vi ste tih momenata imali milion, gdje ste bili kad je trebalo protestovati protiv montiranog procesa Golica i kompanije? Eto, nesto sto vas se konkretno dotice, bar vasih kolegica? Da ne spominjem slucaj Denis Mrnjavac, svi junaci Centrala se hvataju. Prica o diplomama Bolonja i ante-Bolonja je neaktuelna, vi ko medvjedi, probudite se iz zimskog sna, tri put zjevnete, pitate sta se desilo u medjuvremenu, dva puta zjevnete, jos malo odspavate i onda vam kao sine, hej MOZDA bi se mogli pobuniti. E, u tom medjuvremenu utece Medjedja.
Ovo izgleda kao jako losa pismena zadaca na temu "Sta je to truhlo u zemlji studentskoj".
pOZz

#22 Re: Studentski protesti u maju

Post by pOZz »

Studentski protesti u maju... Koje godine?
upravnik

#23 Re: Studentski protesti u maju

Post by upravnik »

pOZz wrote:Studentski protesti u maju... Koje godine?
ma nisi ti nešto dobro skontao
ovo "maj" je najvjerovatnije neki grad u francuskoj
kicky

#24 Re: Studentski protesti u maju

Post by kicky »

Lijep pozdrav iz Zagreba sa Filozofskog fakulteta kojeg su u ponedjeljak preuzeli studenti, dobivši jučer i službenu podršku svojih profesora tj. uprave fakulteta. Ja sam pričao neki dan s kolegom s Tuzlanskog univerziteta koji je sa mnom podijelio iskustva s tuzalsnkog prosvjeda prije par godina. Mislim da se u BiH nešto slično može organizirati - stvar je volje, entuzijazma i metoda!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25 Re: Studentski protesti u maju

Post by Chmoljo »

vjesticanametli wrote:
papacja wrote:
Chmoljo wrote:
chmoljo ovo slovo ĐŽ se upotrebljava u nasim osnovnim skolama
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=48172
znam. pa heboga šta te to čudi? znaš li ti bona ĐŽe živiš? :D
Post Reply