Studentski protesti u Becu
- Jazz_Junkie
#1 Studentski protesti u Becu
Proteklog utorka su na akademiji za umjetnost poceli protesti zauzimanjem akademije. Protest se vec prosirio na Univerzitet Bec i TU Bec. Na beckom univerzitetu je sve zapocelo zauzimanjem sale AudiMax (Auditorium Maximum) i besprekidno traje. Studenti su se konacno organizirali, jer dosta je vise unistavanja obrazovanja, uvodjenja troskova preko studentskih ledja, korporacijskog mijesanja u obrazovni sistem, stvaranja elitnih uslova, te katastrofalnih uslova rada. Protest je takodjer upucen i protiv tzv. bolonjskog procesa.
Ovo neki od zahtjeva studentskog otpora:
- redemokratizacija i jacanje samoupravljanja u svim obrazovnim ustanovama!
- financiranje univerziteta!
- studiranje i zivot bez konkurentnog pritiska!
- slobodan pristup master-studijumu!
- ukidanje svih studentskih taksi i za migrante!
- nezavisno naucno istrazivanje!
- protiv neizvjesnih radnih uslova zaposlenih na univerzitetima!
- vise zena u redovima profesora!
- dovoljno studentskih mjesta za sve!
Obrazovanje je baza jednog modernog drustva. Podrska je stigla iz nekoliko evropskih zemalja. U Zagrebu ce se ovih dana organizovati masovni skup studenata, te voditi diskusije o komercijalizaciji obrazovanja i buducih planova studenata.
http://www.emancipating-education-for-a ... ge-croatia
Ovo neki od zahtjeva studentskog otpora:
- redemokratizacija i jacanje samoupravljanja u svim obrazovnim ustanovama!
- financiranje univerziteta!
- studiranje i zivot bez konkurentnog pritiska!
- slobodan pristup master-studijumu!
- ukidanje svih studentskih taksi i za migrante!
- nezavisno naucno istrazivanje!
- protiv neizvjesnih radnih uslova zaposlenih na univerzitetima!
- vise zena u redovima profesora!
- dovoljno studentskih mjesta za sve!
Obrazovanje je baza jednog modernog drustva. Podrska je stigla iz nekoliko evropskih zemalja. U Zagrebu ce se ovih dana organizovati masovni skup studenata, te voditi diskusije o komercijalizaciji obrazovanja i buducih planova studenata.
http://www.emancipating-education-for-a ... ge-croatia
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#2 Re: Studentski protesti u Becu
U nas ce da strajkaju vlasnici kopirnica.
Studentarija ce da strajkuje preko facebooka i mirca.
Studentarija ce da strajkuje preko facebooka i mirca.
- Semir Holm
#3 Re: Studentski protesti u Becu
Audimax jos uvijek zauzet. Sta se dogadja iz sata u sat moze se pratiti ovde:
http://derstandard.at/fs/r3653/UniPolitik
- Toto
#4 Re: Studentski protesti u Becu
moze li koja recenicaSemir Holm wrote:Audimax jos uvijek zauzet. Sta se dogadja iz sata u sat moze se pratiti ovde:
ne spreham svapski
- Semir Holm
#5 Re: Studentski protesti u Becu
Probaj sa ovim:
http://www.google.at/language_tools?hl=de
Na zalost nemam vremena za prevod a i moj prevod ne bi sigurno bio dobar. Mozda se neko javi od bosanskih studenata koji su danas bili tamo.
Na zalost nemam vremena za prevod a i moj prevod ne bi sigurno bio dobar. Mozda se neko javi od bosanskih studenata koji su danas bili tamo.
- Aurora Borealis
#6 Re: Studentski protesti u Becu
.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 01:45, edited 1 time in total.
- Toto
#7 Re: Studentski protesti u Becu
nama google na bosanko-'ercegovackom i ja ga iz protesta ignorisemSemir Holm wrote:Probaj sa ovim:
ima li kakva haber stranica o ovome na engleskom
ne moras prevodit
prepricaj
kontam da ti bolje znas prenijet "trac"
- alica.k
#8 Re: Studentski protesti u Becu
lol mogu oni...
ipak valja nama kafe pit!
ipak valja nama kafe pit!
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
- Halleluhwah
- Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen
#10 Re: Studentski protesti u Becu
Jah. Gdje će po zimi. 
- Jazz_Junkie
#11 Re: Studentski protesti u Becu
Sad sam stig´o iz Audimaxa. Prikljucuju nam se i kolege iz Graza i innsbrucka. 
- Toto
#12 Re: Studentski protesti u Becu
Izgleda da su vise BiH peMzioneri zainteresovani za ovaj becki ustanak nego BiH studentarija.
- Toto
#13 Re: Studentski protesti u Becu
a bi li ti mogo malko opjevat ustanike?? ko im je kolovodja?? gdje im je puko film...ko djeli mocart kocke, a ko previaj ranjenike???? gdje je Butmir u Becu???Jazz_Junkie wrote:Sad sam stig´o iz Audimaxa. Prikljucuju nam se i kolege iz Graza i innsbrucka.
- ladyblue18
#14 Re: Studentski protesti u Becu
Hajd i mi cemo aBd...uskoro....stay tuned...Jazz_Junkie wrote:Sad sam stig´o iz Audimaxa. Prikljucuju nam se i kolege iz Graza i innsbrucka.
- Halleluhwah
- Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen
#15 Re: Studentski protesti u Becu
Jedan svijet - jedno sunce. Kafa se i u bašči plaća.ladyblue18 wrote:Hajd i mi cemo aBd...uskoro....stay tuned...Jazz_Junkie wrote:Sad sam stig´o iz Audimaxa. Prikljucuju nam se i kolege iz Graza i innsbrucka.![]()
- Jazz_Junkie
#16 Re: Studentski protesti u Becu
Vec sam u prvom postu objasnio kako je sve pocelo. Studenti su se vec organizovali u radne grupe. Cak je pokrenuta i kuhinja (Volxküche), svatko donosi hranu, donira itd. Nema nikakvih kolovodja. Sve se radi zajedno. Spomenuo sam i nekoliko uslova, mada je lista nesto duza i konkretnija, te mi je trenutno mrsko sve prevoditi.Toto wrote:a bi li ti mogo malko opjevat ustanike?? ko im je kolovodja?? gdje im je puko film...ko djeli mocart kocke, a ko previaj ranjenike???? gdje je Butmir u Becu???Jazz_Junkie wrote:Sad sam stig´o iz Audimaxa. Prikljucuju nam se i kolege iz Graza i innsbrucka.
- Toto
#17 Re: Studentski protesti u Becu
ima li ikakvih pregovora
ko i s kim se vode pregovori
kome su upuceni ovi uslovi
ko bi ih na kraju trebao ispuniti
kako se drze profesori
meni je ovo jako jako saftali stvar za Europu
malko mi cudo da ima malo reakcija medju nasim studentima
kont'o sam da je na ovom forumu najvise studenata
kad su moji rodjaci pravili studentske proteste 1968 i mi smo im -iz pionirske organizacije- drzali fige...
cijela se drzava digla na noge ..nismi imali ni telefona a kamo li interneta..
takav je belaj bio da je Tito na kraju moro rec da su studenti u pravu i niko ih nije smio dirat
kako se drze profesori
kad su moji rodjaci pravili studentske proteste 1968 i mi smo im -iz pionirske organizacije- drzali fige...
takav je belaj bio da je Tito na kraju moro rec da su studenti u pravu i niko ih nije smio dirat
- macan prvi
#18 Re: Studentski protesti u Becu
Aurora Borealis wrote:Stvarno im svaka cast! Ako se bune studenti jedne ovakve zemlje i ovakvih uslova i standarda, ja stvarno ne znam koji **** mi vise cekamo. Kako je krenulo, za koju godinu ce kod nas samo oni najbogatiji moci studirati. Obican narod nece imati sredstava ni da prismrdi fakultetima.
@Jazz_Junkie, postoje li u Austriji skolarine, za domace ili za strance? Interesuje me kakva je situacija pa ako mozes odgovori na pauzi od cuvanja audimaxa.
-
metastasio
#19 Re: Studentski protesti u Becu
Ovi protesti su svakako za pozdraviti. Naime, situacija u austrijskom visokom školstvu se iz godine u godinu sve više komplicira. Na aktuelnu listu vodećih 200 univerziteta na svijetu dospio je ove godine samo jedan austrijski univerzitet - i to onaj klasični u Beču. Amfiteatri su puni, sve je više studenata iz susjedne Njemačke koji zbog nepostojanja prijemnog ispita na većini smjerova dolaze na studije u Austriju.
Inače, interesantno je reći i da se ovi "buntovnici" zalažu za potpuno ukidanje studijskih troškova, čak i za strane studente. Inače, za bh studente školarina se mora plaćati na svim univerzitetima osim na Universität Wien (možda se u međuvremenu i to promijenilo)...
Ministar nauke Johannes Hahn na ove proteste reagirao je tek peti dan (danas na Državni praznik) i u čisto ministarskom maniru rekao da neće tražiti studente da im se obrati, već studenti trebaju doći njemu na razgovor. Uslijedio je i jasan odgovor prosvjednika - danas će održati protestni skup ispred zgrade Ministarstva...
Sve u svemu, akcija za pozdraviti! Studenti su uvijek bili pokretači društvenih promjena u nekoj zemlji. Na očigled ovoga svega ostaje samo žal da ovakve akcije u našoj zemlji nisu za očekivati...
Inače, interesantno je reći i da se ovi "buntovnici" zalažu za potpuno ukidanje studijskih troškova, čak i za strane studente. Inače, za bh studente školarina se mora plaćati na svim univerzitetima osim na Universität Wien (možda se u međuvremenu i to promijenilo)...
Ministar nauke Johannes Hahn na ove proteste reagirao je tek peti dan (danas na Državni praznik) i u čisto ministarskom maniru rekao da neće tražiti studente da im se obrati, već studenti trebaju doći njemu na razgovor. Uslijedio je i jasan odgovor prosvjednika - danas će održati protestni skup ispred zgrade Ministarstva...
Sve u svemu, akcija za pozdraviti! Studenti su uvijek bili pokretači društvenih promjena u nekoj zemlji. Na očigled ovoga svega ostaje samo žal da ovakve akcije u našoj zemlji nisu za očekivati...
Last edited by metastasio on 26/10/2009 15:24, edited 1 time in total.
- Cholina_Lokica
#20 Re: Studentski protesti u Becu
hocemo ali malo prekosutra... lakse je mrtvog konja pokrenuti nego kod nas bilo kakvi akciju...ladyblue18 wrote:Hajd i mi cemo aBd...uskoro....stay tuned...Jazz_Junkie wrote:Sad sam stig´o iz Audimaxa. Prikljucuju nam se i kolege iz Graza i innsbrucka.![]()
- Dogman
#21 Re: Studentski protesti u Becu
U BiH trenutno vlada moralna i drustvena degradacija, tako da se od ovdasnjih studenata ne moze nista ocekivati.
- Jazz_Junkie
#22 Re: Studentski protesti u Becu
Skolarinu (Studiengebühr) ne placaju samo drzavljani Austrije i EU, te izbjeglice. Ali postoji i jedan uslov: ne smiju se prekoraciti dva semestra u prvoj polovici studija. Znaci, ako studiras predmet od 4 godine (8 semestara), prvi dio studija moras zavrsiti u roku od najvise 5-6 semestara. Za strance, odnosno osobe koje nisu drzavljani neke EU zemlje, skolarina iznosi 363,36 Eura. Sve do prosle godine su stranci morali placati cak preko 700 Eura po semestru sto se promijenilo novom vladom.macan prvi wrote:Aurora Borealis wrote:Stvarno im svaka cast! Ako se bune studenti jedne ovakve zemlje i ovakvih uslova i standarda, ja stvarno ne znam koji **** mi vise cekamo. Kako je krenulo, za koju godinu ce kod nas samo oni najbogatiji moci studirati. Obican narod nece imati sredstava ni da prismrdi fakultetima.![]()
@Jazz_Junkie, postoje li u Austriji skolarine, za domace ili za strance? Interesuje me kakva je situacija pa ako mozes odgovori na pauzi od cuvanja audimaxa.![]()
- Jazz_Junkie
#23 Re: Studentski protesti u Becu
Jos nema pregovora. Kako je metastasio vec napisao, ministar nauke Johannes Hahn odbija izaci u susret studentima i trazi da mu se dodje na noge. J**e se njega kada ga ceka pozicija u Briselu. Inace se ocekuju predstavnici studenata iz ÖH (Österreichische Hochschülerschaft) pa ce se vidjeti. Redovno se odrzavaju plenumi, a u srijedu ce se odrzati masovna demonstracija. Takodjer kruze glasila da bi studenti nocas mogli biti "izbaceni".Toto wrote:ima li ikakvih pregovora
kako se drze profesori
- Semir Holm
#24 Re: Studentski protesti u Becu
Direktan prenos iz Audimaxa!!!
- ladyblue18
#25 Re: Studentski protesti u Becu
Dile, Dile...ironija.Dile wrote:hocemo ali malo prekosutra... lakse je mrtvog konja pokrenuti nego kod nas bilo kakvi akciju...ladyblue18 wrote:Hajd i mi cemo aBd...uskoro....stay tuned...Jazz_Junkie wrote:Sad sam stig´o iz Audimaxa. Prikljucuju nam se i kolege iz Graza i innsbrucka.![]()