Studentski posao ili studenti- požalite se

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sizifinho

#1 Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by sizifinho »

Odmah da povučem liniju, znam da ne živim u Njemačkoj ili tak nekoj uređenoj državi, već u BiH, ali sam jednostavno jako potresen činjenicom da je teško naći "studentski" posao.
Ne mislim na poslove stalnog radnog odnosa, već u smislu nekih honoraraca, gdje će se studentu omogućiti i da se posveti svojim studijama ali i da zaradi nešto novca.
Najbolje je govoriti iz ličnog iskustva kada kažem da je jako teško biti student iz porodice u kojoj su svi nezaposleni (a siguran sam da nas ima jako puno ovakvih) i gdje je faktički jedino primanje nečija penzija i dječiji doplatak.
Hvala Bogu pa su nam bar ti dodaci pozamašni :-)

Naravno, postoje one agencije što kao uposle studente, radio sam za jednu.
Prvi posao mi je trajao 9 h, za 12-15 KM dnevnicu i morao sam hodati u odijelu Orangine po najtoplijem danu ljeti.
Drugi posao je bio za vrijeme ovih izbora, radio sam za jednu stranku, gdje sam proveo tačno 12 h na radnom mjestu, ne mičući i nisu me na kraju ni isplatili. Čak je bio i članak na klixu o tome.

Je li neko od vas forumaša imao kakvog iskustva, možda ja nisam upućen u temu. Možda da razmijenimo neke savjete, i tako...
Tesla10

#2 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by Tesla10 »

Što se mene tiče ako budem mogao da dobijem posao preko nekog studentskog servisa bit će super, a ako ne onda ću pronaći negdje drugo posao kako bih platio sebi studije. Neću biti ni prvi ni zadnji koji će primjera radi konobariti ili kopati da sebi plati školovanje.
ferratilis

#3 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by ferratilis »

Ja sam tokom 4 godine studiranja bio član studentkse zadruge u Tz, za te 4 godine sam jedno 20 puta otišao da pitam za posao, slao mailove i zvao, svaki put su rekli da trnutno nema ništa. Tek sam skoro saznao da je moj komšija, koji je dobar prijtelj ljudi iz te zadruge i stranački bot, dobijao ponude na mail ili su ga zvali i nudili mu razne poslove, čak je imao taj luksuz da neke i odbije. Saznao sam i da su poslovi kojim zadruga posreduje rezervisani za odabranu skupinu ljudi. Nije mi krivo, jednostavno je to tako. Ne mogu nikog krivit, sami smo tako odabrali kad šutimo i ne žalimo se, jbg.
Janjicar

#4 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by Janjicar »

ferratilis wrote:Ja sam tokom 4 godine studiranja bio član studentkse zadruge u Tz, za te 4 godine sam jedno 20 puta otišao da pitam za posao, slao mailove i zvao, svaki put su rekli da trnutno nema ništa. Tek sam skoro saznao da je moj komšija, koji je dobar prijtelj ljudi iz te zadruge i stranački bot, dobijao ponude na mail ili su ga zvali i nudili mu razne poslove, čak je imao taj luksuz da neke i odbije. Saznao sam i da su poslovi kojim zadruga posreduje rezervisani za odabranu skupinu ljudi. Nije mi krivo, jednostavno je to tako. Ne mogu nikog krivit, sami smo tako odabrali kad šutimo i ne žalimo se, jbg.
Zbog toga i jos nekih stvari nabijem citav USUT na onu stvar.
Sposobni su samo organizirati sijela kod Tome
ferratilis

#5 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by ferratilis »

Janjicar wrote:Zbog toga i jos nekih stvari nabijem citav USUT na onu stvar.
Sposobni su samo organizirati sijela kod Tome
Meni se USUT zgadio nakon humanitarne akcije poslije onih poplava, organizacija nula bodova, nije se znalo ko pije ko plaća.
sizifinho

#6 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by sizifinho »

Tesla10 wrote:Što se mene tiče ako budem mogao da dobijem posao preko nekog studentskog servisa bit će super, a ako ne onda ću pronaći negdje drugo posao kako bih platio sebi studije. Neću biti ni prvi ni zadnji koji će primjera radi konobariti ili kopati da sebi plati školovanje.
sve zavisi od kolegija :D
Za neke fakultete je nemoguće održati puni radno odnos i fakultet u isto vrijeme, što zbog izostanaka, što zbog obaveza.
Tesla10

#7 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by Tesla10 »

Ma sve se može kad se hoće. Mogu raditi i po noći a da po danu idem na predavanja, meni i to odgovara :D .
sizifinho

#8 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by sizifinho »

Tesla10 wrote:Ma sve se može kad se hoće. Mogu raditi i po noći a da po danu idem na predavanja, meni i to odgovara :D .
jebi ga, ne znam šta si ti studirao, ali stomatologiju, farmaciju, medicinu, mašinstvo, arhitekturu ne možeš tako. Možda možeš one fakultete gdje ispit spremaš 3-4 dana ranije, ali na ovim nabrojanim teško.
Tesla10

#9 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by Tesla10 »

Nisam još studirao, ali ću jako brzo. Financijska situacija mi nije bila najbolja :) . Ma moguće je i na tim. Znam momka radi kao recepcionar u jednom hotelu preko noći a preko dana ide na Građevinsko tehnički fakultet.

Vjerujem da može, samo moraš imati i malo sreće sa šefom ali i radnim vremenom :) .
sizifinho

#10 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by sizifinho »

Tesla10 wrote:Nisam još studirao, ali ću jako brzo. Financijska situacija mi nije bila najbolja :) . Ma moguće je i na tim. Znam momka radi kao recepcionar u jednom hotelu preko noći a preko dana ide na Građevinsko tehnički fakultet.

Vjerujem da može, samo moraš imati i malo sreće sa šefom ali i radnim vremenom :) .
ehh, to je druga priča, može...dobiješ noćnu smjenu da radiš kao recepcionar, sjediši učiš, nemaš nikakvog posla.
Meni bi bio idealan posao u nekoj biblioteci... haha, noćna smjena, knjige oko mene...ako mi se uči- učim, ako mi se čita- čitam... al jbg.
Kao što kažeš- treba mnogo sreće.
Tesla10

#11 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by Tesla10 »

Rekoh malo, ali hajde :mrgreen: .

P.S. Zezam se malo :) .
sizifinho

#12 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by sizifinho »

Tesla10 wrote:Rekoh malo, ali hajde :mrgreen: .

P.S. Zezam se malo :) .
znam :P
kažeš malo sreće?
Malo sreće bi bilo da neko na forumu vidi ovu temu, pa nas obojicu kontaktira i ponudi nam dream job haha
Tesla10

#13 Re: Studentski posao ili studenti- požalite se

Post by Tesla10 »

Sad će Bakir, svakog momenta :D .
Post Reply