Studentska letargija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Tensai

#1 Studentska letargija

Post by Tensai »

http://info.grad.hr/gf/index.asp?pid=1692

Evo linka sa građevinskog fakulteta u Zagrebu.Za upis je potrebna jedna uplatnica od 400kn što je nešto više od 100KM.
Na ekonomskom fakultetu prvih 60 studenata je oslobođeno plačanja participacije,dok ostali plaćaju od 270 do 6500KN,zavisno od pozicije na kojoj su rangirani.Vanredni studenti plaćaju 6500Kn
Naravno zagrebački studenti su godinama protestvovali da bi se izborili za ovo.
Kod nas je upis mnogo skuplji i komplikovaniji.Potrebno je nekih 5-6 uplatnica.Za razvoj isss-a,za fond suada dilberovic itd.Čak na nekim fakultetima se u banci uplaćuju uplatnice u iznosu od 1.5KM za upisni materijal.
Naravno,čim smo se prestalli buniti,i cijena karata je povećana sa 50KM godišnje na 96KM za polugodišnju kartu.

Dokad će trajati studentska letargija,dokad će redovni studenti imati skup i komplikovan upis,dokle ćemo imati skupe karte za prevoz?
Max Bunker

#2 Re: Studentska letargija

Post by Max Bunker »

Tensai wrote:http://info.grad.hr/gf/index.asp?pid=1692

Evo linka sa građevinskog fakulteta u Zagrebu.Za upis je potrebna jedna uplatnica od 400kn što je nešto više od 100KM.
Na ekonomskom fakultetu prvih 60 studenata je oslobođeno plačanja participacije,dok ostali plaćaju od 270 do 6500KN,zavisno od pozicije na kojoj su rangirani.Vanredni studenti plaćaju 6500Kn
Kod nas je upis mnogo skuplji i komplikovaniji.Potrebno je nekih 5-6 uplatnica.Za razvoj isss-a,za fond suada dilberovic itd.Čak na nekim fakultetima se u banci uplaćuju uplatnice u iznosu od 1.5KM za upisni materijal.
Naravno,čim smo se prestalli buniti,i cijena karata je povećana sa 50KM godišnje na 96KM za polugodišnju kartu.

Dokad će trajati studentska letargija,dokad će redovni studenti imati skup i komplikovan upis,dokle ćemo imati skupe karte za prevoz?
Danas na pravnom fakultetu se za demonstracije najavilo preko 300 studenata ( peticiju potpisalo oko 1 000 ) a doslo jedva dvadeset.
KiSSgirl

#3 Re: Studentska letargija

Post by KiSSgirl »

Max Bunker wrote:

Danas na pravnom fakultetu se za demonstracije najavilo preko 300 studenata ( peticiju potpisalo oko 1 000 ) a doslo jedva dvadeset.
:shock: :shock: nemoj zezat :?: a cula sam da su im dali drugi rok, ili da prenesu 2 predmeta, nisam sigurna sta tacno. A za karte, ma jos ce oni to poskupjeti, nikad im dosta, samo od studenata uzimaju, tako ce biti dok se ne pobunimo. Al uz ovakvu sloznost necemo nikad, sami smo krivi.
Tensai

#4 Re: Studentska letargija

Post by Tensai »

Naravno da će poskupiti kad se ne bunimo.Čim smo prestali da se bunimo,počeli su da poskupljuju.Ne znam ni za šta dajemo tih 5KM tom studentskom parlamentu kad kad ništa ne rade.
Richard Wagner

#5 Re: Studentska letargija

Post by Richard Wagner »

da papci uče, ne bi ništa trebali prenositi

uglavnom, niko ništa ne uči i svi bi se bunili i svi se ne bune

uostalom, jučer i prekjučer bila liga prvaka, kome je do pobune?
KiSSgirl

#6 Re: Studentska letargija

Post by KiSSgirl »

Richard Wagner wrote:da papci uče, ne bi ništa trebali prenositi

uglavnom, niko ništa ne uči i svi bi se bunili i svi se ne bune

uostalom, jučer i prekjučer bila liga prvaka, kome je do pobune?
to da, priznajem, nece da uce a svi bi nesto da prenose... i onda pljuju po fakultetu kako ne valja.. :-? pa ne znam sta hoce vise, da zavrse fakultet a ne taknu knjige, e ne moze tako :D
Mr.Penguin

#7 Re: Studentska letargija

Post by Mr.Penguin »

Studentske karte bile su 50KM zato jer je ZBIH stranka koja je to odlucivala sad je dosla druga i rekla mi nemamo nista s tim, a te pare koje spominjes za studentski parlament to njima ne ide oni nisu placeni za to.
Tensai

#8 Re: Studentska letargija

Post by Tensai »

Ne vidim kakvo veze ima učenje sa upisivanjem godine ili sa kartama.Izgleda da jako malo odgovora u ovoj temi najbolje pokazuje koliko su studenti zainteresovani za svoja prava.
Mr.Penguin

#9 Re: Studentska letargija

Post by Mr.Penguin »

Tensai wrote:Ne vidim kakvo veze ima učenje sa upisivanjem godine ili sa kartama.Izgleda da jako malo odgovora u ovoj temi najbolje pokazuje koliko su studenti zainteresovani za svoja prava.
I ti si student i isto latargican, trazis da se neko pobuni a ti bi ga pratio, budi ti onaj koga prate. Pusti forum izadji na ulicu budi ispred svakog fakulteta ucini promjenu.
Mr.Penguin

#10 Re: Studentska letargija

Post by Mr.Penguin »

I zaboravi tu obrnutu psihologiju kad pises. Mislis napsiao si da su latargicni i sad oni ce se tebi dokazivati da nisu...
Tensai

#11 Re: Studentska letargija

Post by Tensai »

Mr.Penguin wrote:
Tensai wrote:Ne vidim kakvo veze ima učenje sa upisivanjem godine ili sa kartama.Izgleda da jako malo odgovora u ovoj temi najbolje pokazuje koliko su studenti zainteresovani za svoja prava.
I ti si student i isto latargican, trazis da se neko pobuni a ti bi ga pratio, budi ti onaj koga prate. Pusti forum izadji na ulicu budi ispred svakog fakulteta ucini promjenu.
Ja ne znam ni kako,ni kome da se obratim.Treba kontaktirati nekoga iz studentskog parlamenta,sastaviti zahtijeve i poslati univerzitetu,i zaprijetiti štrajkom ukoliko se uslovi ne ispune.
Baudelaire

#12 Re: Studentska letargija

Post by Baudelaire »

Nije to toliko drastična razlika u odnosu na nas. Kakve su cijene studiranja u razvijenom svijetu prema kojem kao idemo?
Optimist

#13 Re: Studentska letargija

Post by Optimist »

Tensai wrote:Naravno da će poskupiti kad se ne bunimo.Čim smo prestali da se bunimo,počeli su da poskupljuju.Ne znam ni za šta dajemo tih 5KM tom studentskom parlamentu kad kad ništa ne rade.

Ovih 5 KM SPUS-u nisi duzan uplatiti, samo napises da ne zelis i gotovo.
erni3

#14 Re: Studentska letargija

Post by erni3 »

Sta treba za studentsku kartu, ja jos nisam izvadio, a ne isplati mi se ici autom.
Uglavnom, ja imam onu potvrdu koju sam uzeo u studentskoj sluzbi, imam i sliku. Sta jos treba, koliko para i ima li (ne daj Boze) onih uplatnica da uplacujem?
MAN-lion's coach

#15 Re: Studentska letargija

Post by MAN-lion's coach »

Evo ja ću ti prenijeti iskustvo sa svog faxa (mašinski)

Sjećam da je upis bio prvi put 100KM i na to još index i upisni materijal 30KM...
SPUS i Fond Suada Dilberović su na dobrovoljnoj osnovi koliko ja znam.
Ako zijaniš godinu jednom,samo plaćaš upis i slušaš predmete ono džaba,ali svaki naredni put plaćaš meni se čini 100KM po nepoloženom predmetu i skuplji upis (ja mislim 100KM skuplje).
Mislim da je ovo realno,ko je pljusnuo po drugi put da počne plaćati ispite.Čak štaviše mislim da treba i ograničiti broj puta koliko se godina može obnoviti bez obzira na plaćanje.
Šehidske RVI branitelji i tako te kategorije su oslobođene 100KM upisa ( to znam)

Za vanredne nemam pojma kakve su cijene.
Baudelaire

#16 Re: Studentska letargija

Post by Baudelaire »

MAN-lion's coach wrote:Evo ja ću ti prenijeti iskustvo sa svog faxa (mašinski)

Sjećam da je upis bio prvi put 100KM i na to još index i upisni materijal 30KM...
Ako zijaniš godinu jednom,samo plaćaš upis i slušaš predmete ono džaba,ali svaki naredni put plaćaš meni se čini 100KM po nepoloženom predmetu i skuplji upis (ja mislim 100KM skuplje).
Mislim da je ovo realno,ko je pljusnuo po drugi put da počne plaćati ispite.Čak štaviše mislim da treba i ograničiti broj puta koliko se godina može obnoviti bez obzira na plaćanje.
Šehidske RVI branitelji i tako te kategorije su oslobođene 100KM upisa ( to znam)

Po meni je ovo prihvatljivo. A mi ako težimo EU, zakonima i načinu studiranja u EU, osim dizanja kvaliteta nastave moramo drastično dići i cijene, a mnogima to svejedno neće odgovarati.
MAN-lion's coach

#17 Re: Studentska letargija

Mislim da bi na svim fakultetima trebalo uvesti neku jedinstvenu cijenu upisa,eventualnog ponavljanja i plaćanja i dokad se muze fax bez obzira na novac.
Neki danas nažalost samo ono bezveze studiraju radi nekih beneficija i papira,šta ja znam,ne bi ni da se ogriješim.... :roll:

Moram samo reći da na mom faxu recimo nisu bile knjige skupe,u smislu da za svaki predmet moramo kupiti 3-4 ,a znam da po nekim faxovima koštaju i preko 100KM.
Ono kopiranje,ako zbaviš ispod ruke niko te nije peglao i proganjao,ako nešto ima u biblioteci uzmeš najnormalnije.
Baudelaire

#18 Re: Studentska letargija

Post by Baudelaire »

MAN-lion's coach wrote:Mislim da bi na svim fakultetima trebalo uvesti neku jedinstvenu cijenu upisa,eventualnog ponavljanja i plaćanja i dokad se muze fax bez obzira na novac.
Neki danas nažalost samo ono bezveze studiraju radi nekih beneficija i papira,šta ja znam,ne bi ni da se ogriješim.... :roll:

Moram samo reći da na mom faxu recimo nisu bile knjige skupe,u smislu da za svaki predmet moramo kupiti 3-4 ,a znam da po nekim faxovima koštaju i preko 100KM.
Ono kopiranje,ako zbaviš ispod ruke niko te nije peglao i proganjao,ako nešto ima u biblioteci uzmeš najnormalnije.
Tako je i na ekonomiji, izuzev dva ili tri profesora koji insistiraju da se knjiga mora kupiti od njih. Ja ipak mislim da je cijena školovanja nama najmanji problem. Puno je gore neplansko školovanje kadra, i kako sam već ranije spomenuo, loš nastavni program. Na većini fakulteta mrtva teorija, praksa 0%, ljudi završe fakultet, blage veze nemaju. Ganja se diploma, znanje potcijenjeno, sve dok ne dođeš na intervju za posao. Puno posla se mora uraditi da se studenti trznu iz letargije, kako ime ove teme kaže, a mene od cijene školovanja i cijene studentske karte puno više pecka to što neke predmete možeš položiti da apsolutno ništa ne znaš, a druge opet, moraš se nasaditi na glavu da položiš, i profesor te opet može oboriti radi štamparske greške.
koel

#19 Re: Studentska letargija

Post by koel »

Studenti danasnji kad izadju nemaju pojma o poslu bilo koje vrste i realno ni ja ga nebi primio da radi treba mu minimalno godina dvije da udje u folove poslovanja a za to vrijeme moras mu placati i dadjbine i placu.A sto se tice cijene pa zivimo u kapitalizmu a ne u socijalizmu nije konekad da svi mogu na fax sada ko ima novac ce i studirati jer nije obavezno skolovanje pa nevidim u cemu je problem?????Nema potrebe da se bunite to je tako. :thumbup: :thumbup:
Jokericious

#20 Re: Studentska letargija

Post by Jokericious »

Baudelaire wrote:
MAN-lion's coach wrote:Mislim da bi na svim fakultetima trebalo uvesti neku jedinstvenu cijenu upisa,eventualnog ponavljanja i plaćanja i dokad se muze fax bez obzira na novac.

Tako je i na ekonomiji, izuzev dva ili tri profesora koji insistiraju da se knjiga mora kupiti od njih. Ja ipak mislim da je cijena školovanja nama najmanji problem. Puno je gore neplansko školovanje kadra, i kako sam već ranije spomenuo, loš nastavni program. Na većini fakulteta mrtva teorija, praksa 0%, ljudi završe fakultet, blage veze nemaju. Ganja se diploma, znanje potcijenjeno, sve dok ne dođeš na intervju za posao. Puno posla se mora uraditi da se studenti trznu iz letargije, kako ime ove teme kaže, a mene od cijene školovanja i cijene studentske karte puno više pecka to što neke predmete možeš položiti da apsolutno ništa ne znaš, a druge opet, moraš se nasaditi na glavu da položiš, i profesor te opet može oboriti radi štamparske greške.
De reci koji su ti laki a koji teski predmeti ako nije problem. Prva sam godina. :-D
Cointreau

#21 Re: Studentska letargija

Post by Cointreau »

Nisu oslobođeni, plaćaju 50 % od toga.
MAN-lion's coach

#22 Re: Studentska letargija

koel wrote:Studenti danasnji kad izadju nemaju pojma o poslu bilo koje vrste i realno ni ja ga nebi primio da radi treba mu minimalno godina dvije da udje u folove poslovanja a za to vrijeme moras mu placati i dadjbine i placu.A sto se tice cijene pa zivimo u kapitalizmu a ne u socijalizmu nije konekad da svi mogu na fax sada ko ima novac ce i studirati jer nije obavezno skolovanje pa nevidim u cemu je problem?????Nema potrebe da se bunite to je tako. :thumbup: :thumbup:

Nažalost ne postoji praksa na fakultetima,ono stručna,ali i ne može se očekivati od nekoga ko završi fakultet da apsolutno zna sve o poslu.Postoje ljudi koji rade i imaju staža npr.10 i više godina, ali definitivno pojma nemaju o poslu kojeg "rade".Šta onda?
Možda jedino da promjenimo nastavni plan,pa da se ukombinuje sa nekom praksom u kojoj ćeš ga uvesti u posao.Npr.da pripravnički određuje za vrijeme studija ili nešto slično.
Također pripravnički staž nije onakav da bi pružio uvod u posao,pretežno ljudi služe kao neke pomoćne radnice na kopiranju i nosanju papira i sl. kurirskih poslova. :-)
Uostalom ni famozni poslodavci ne nude ništa u tom pripravničkom(možda rijetki) sem ovog gore što navedoh.
I da ovisno o stručnoj spremi nisu na teretu 6 mjeseci ili godinu,ali uglavnom poslodavci dobiju džabnu radnu snagu,potrošnu robu koju će zamjeniti kada nekome istekne pripravnički i tako u krug.
Istina treba svima pružiti priliku da se školuju na fakultetu ako to žele,ne slažem se sa postavljanjem nekih velikih upisnina nedostižnih za obične ljude,ali se slažem da se ograniči i studiranje i koliko puta možeš nešto obnoviti bez obzira na dati novac. 8-)
MAN-lion's coach

#23 Re: Studentska letargija

Cointreau wrote:

Nisu oslobođeni, plaćaju 50 % od toga.
Vidiš ja prenosim sa svog fakulteta ono što jako dobro znam.Prvi put upis i znam da su oslobođeni 100KM.Kontaš?
Može se to i provjeriti na oglasnoj ploči.
Plaćaju 30KM indexa i papirologije i vjerovatno ljekarski pregled.
DJECA ŠEHIDA I POGINULIH BRANITELJA OSLOBOĐENI SU PLAĆANJA UPISNINE U IZNOSU OD 100,00 KM PO ODLUCI VLADE KANTONA OD 11.6.2009. GODINE.

EDT

Moja greška upis je 135 (upis,biblioteka,osiguranje) umjesto 100 koje sam navela. :)
Last edited by MAN-lion's coach on 26/09/2011 21:39, edited 1 time in total.
MAN-lion's coach

#24 Re: Studentska letargija

CollegeGunner wrote:
De reci koji su ti laki a koji teski predmeti ako nije problem. Prva sam godina. :-D

Predmeti su svi isti,Matematika I i II su doista opširne i jako brzo se ide sa predavanjima.
Stručni predmeti i nisu(ali se ne smiju zanemariti),ali im se treba posvetiti pažnja kontinuiranim radom.
Tensai

#25 Re: Studentska letargija

Post by Tensai »

Na mom fakultetu se plaća 100KM upis + neki drugi troskovi koji iznose 65KM.U objašnjenju piše da 65KM košta biblioteka,računarski centar,eskurzije itd.Za 4 godine koliko studiram nikad nismo otišli ni na kakvu ekskurziju,u biblioteci sam našao maksimalno dvije korisne knjige.
Haj meni to ne smeta,samo kad bi malo jednostavniji bio proces plaćanja,tj. da se ne ispunjava 10 uplatnica.
Post Reply