Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
generacija77

#1 Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by generacija77 »

Molim da mi se jave studentice iz Turske, koje studiraju u Sarajevu ili neko ko ih poznaje.
Radi se o sljedećem: novinar iz jednog uglednog švicarskog dnevnog lista dolazi početkom septembra u Sarajevo
s ciljem da napravi reportažu o ovim studenticama, koje su se odlučile da studiraju u Bosni i Hercegovini jer im je zabranjeno nošenje hidžaba na univerzitetima u Turskoj, pa me zamolio da iste kontaktiram.
Već sam se obratila "International University of Sarajevo" i "International Burch University", ali ide malo sporije
zbog raspusta i ljetnog odmora. Da li mi neko može pomoći ili ima ideju kako da dođem do njih?
HVALA puno!
palamuda

#2 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by palamuda »

Sad ih je vrlo teško naći jer su otišli kućama, ali evo ako nešto uspijem javim ti, znam par ljudi koji im izdaju kuće pa ću pokušati.
generacija77

#3 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by generacija77 »

Bila bih ti jako zahvalna ako možeš da mi nađeš bilo kakav kontakt, jer mi je to jako važno!
Kao što rekoh, pisala sam univerzitetima, ali sporije ide, pa sam odlučila da ovako objavim na forumu, možda se neko
javi... Možda jedno 3-4 studentice koje su voljne razgovarati o ovoj temi. On također namjerava obaviti interview
sa jednim od profesora, kao i sa nekim novinarima koji su upoznati sa ovom tematikom. Ako ima i neki novinar ili bilo
ko ko mi može dati više informacija o ovoj temi, molim neka mi se javi PP. HVALA!
poznanik

#4 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by poznanik »

generacija77 wrote:Molim da mi se jave studentice iz Turske, koje studiraju u Sarajevu ili neko ko ih poznaje.
Radi se o sljedećem: novinar iz jednog uglednog švicarskog dnevnog lista dolazi početkom septembra u Sarajevo
s ciljem da napravi reportažu o ovim studenticama, koje su se odlučile da studiraju u Bosni i Hercegovini jer im je zabranjeno nošenje hidžaba na univerzitetima u Turskoj, pa me zamolio da iste kontaktiram.
Koji li je stvarni cilj planiranog novinarskog intervjua :-)

Samo da ta djeca, te mlade djevojke, ne budu žrtve kojekakvih političkih prepucavanja i zloupotrebe ljudskih prava. Posebno su Švicarci poznati po tome :oops:
generacija77

#5 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by generacija77 »

Stvarni cilj planiranog novinarskog intervjua je napraviti reportažu kao što su to učinili i "Dani":

http://www.b92.net/putovanja/destinacij ... _id=410318

No, tipično za naše ljude - daju suvišne komentare o nečemu u što nisu ni upućeni...
By the way, ovaj novinar je bio dopisnik tokom rata u BiH, i pomoći mu u ovom slučaju je nešto najmanje što mogu učiniti iz zahvalnosti. Dakle, ako neko ima bilo kakvu informaciju ili prijedlog, neka mi pošalje PP.
Na suvišne i zajedljive komentare više ne odgovaram.
poznanik

#6 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by poznanik »

generacija77 wrote:Stvarni cilj planiranog novinarskog intervjua je napraviti reportažu kao što su to učinili i "Dani": http://www.b92.net/putovanja/destinacij ... _id=410318

No, tipično za naše ljude - daju suvišne komentare o nečemu u što nisu ni upućeni...
By the way, ovaj novinar je bio dopisnik tokom rata u BiH, i pomoći mu u ovom slučaju je nešto najmanje što mogu učiniti iz zahvalnosti. Dakle, ako neko ima bilo kakvu informaciju ili prijedlog, neka mi pošalje PP.
Potpuno sam svjestan komentara koji sam napisao i slobodno sumnjam u iskrenost krajnje namjere budućeg teksta. I ne moram biti osobni prijatelj s evropskim - švicarskim novinarom, koji želi upravo u BiH raditi intervju sa islamskom omladinom Turske, da bih mogao i imao pravo dati svoj komentar :-) Ne vjerujem da je njemu cilj "sloboda" turske djevojke, cilj mu je BiH... :oops:

O raznoraznim ratnim "dopisnicima" iz Sarajeva i iz BiH i njihovim stvarnim zadacima - ne bih...
wewa

#7 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by wewa »

zar nije prije izvjesnog vremena promijenjen zakon Turske kojim je bilo zabranjeno nositi hidzab u javnim ustanovama?
emirbey_7

#8 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by emirbey_7 »

generacija77 wrote:Stvarni cilj planiranog novinarskog intervjua je napraviti reportažu kao što su to učinili i "Dani":

http://www.b92.net/putovanja/destinacij ... _id=410318

Imas pp.
Strpljiva

#9 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by Strpljiva »

wewa wrote:zar nije prije izvjesnog vremena promijenjen zakon Turske kojim je bilo zabranjeno nositi hidzab u javnim ustanovama?
Jeste. Zato mi se čini da @poznanikova pije vode.
generacija77

#10 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by generacija77 »

After winning a referendum in September 2010, the ruling AK Party vowed to support any student who was disciplined for wearing the headscarf on a university campus. Following this, the head of the Turkish Higher Educational council(YÖK), Yusuf Ziya Özcan, announced that instructors in universities may no longer take action against students wearing the headscarf.[29] While this goes against the Constitutional Court ruling of 2008, most universities have started permitting students to wear the headscarf on campus.

Znači da sada univerziteti dozvoljavaju, ali je ipak protiv odluke Ustavnog suda iz 2008.
Čitaj - nije još sasvim stupilo na snagu.
poznanik

#11 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by poznanik »

Želi li "eminentni" švajcarski novinar postići dobru priču ili reportažu u kontekstu evropskih ljudskih prava i vjerskih sloboda poredeći ih sa turskim, jednostavnije mu je jednim zajedničkim pitanjem anketirati lokalno stanovništvo Zuricha, Berna, pa i Ženeve i turske studentice na univerzitetima u ovim gradovima, i dobijene odgovore uporediti sa sličnom anketom u turskim gradovima, među mladim turskim studenticama i onim koji to uskoro žele biti.
generacija77

#12 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by generacija77 »

On želi napraviti interview baš sa studenticama koje studiraju u BiH, jer je to (bila) masovna pojava da dolaze iz Turske u BiH.

Wow! Skoro 3000 postova za nešto više od godinu dana... :oops: Lijepo je vrijeme, get a life! :skoljka:
žuti

#13 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by žuti »

generacija77 wrote:On želi napraviti interview baš sa studenticama koje studiraju u BiH, jer je to (bila) masovna pojava da dolaze iz Turske u BiH.

]Wow! Skoro 3000 postova za nešto više od godinu dana... :oops: Lijepo je vrijeme, get a life! :skoljka:
:roll:

čovjek je, za razliku od nekih, imao masu konstruktivnih i korisnih postova.
a ta cifra, pa nije to ništa, nisi ovdje upoznala rekordere sa preko 20.000 :D

što se same teme tice, iskreno i meni je to suhveli.. ali to je sve. nemam pravo dalje bilo šta govoriti jer nisam upoznat sa detaljima. mislim da nije problem doci do studentica i profesora, ali sama cinjenica da ti ne odgovaraju trebalo bi da znači nešto. Istina, sezona je godisnjih odmora, ali ipak... mislim da za ovaj intervju do njih možeš jedino doci nekom linijom preko poznanstva i sl.
vs84sa

#14 Re: Studentice iz Turske u Sarajevu - HITNO!

Post by vs84sa »

cuj sumnja u namjere, pa valjda su te djevojke toliko obrazovane da daju par odgovora zasto ih podcjenjivati u startu toliko da ce ih neko izmanipulisati... pa skratite covjeku muke napisite mu vi jedan objektivno nepristrasni intervju...
Post Reply