Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali jomu

#1 Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by mali jomu »

Za redovnog studenta... posla nema

Image

Svugdje u Evropi redovni studenti za džeparac, kao i za troškove studiranja novac zarađuju radeći povremene poslove. Novac im se isplaćuje putem studentskih zadruga ili servisa. Jedina “crna mrlja” na cijelom kontinentu gdje je redovnim studentima onemogućeno da na ovaj način zarade koju marku je Federacija BiH.

Dobili smo informaciju da poslodavci u FBiH, koji žele zaposliti redovne studente na part time poslove, odnosno one poslove koji zahtijevaju samo nekoliko sati angažmana dnevno, i to ne svakog dana u sedmici, to ne mogu učiniti, jer ne postoji način da plate taj rad studentima.

http://izdvojeno.ba/nakon-akcije-zadrug ... i-servisi/

(studiranje je postalo privilegija za djecu bogatih, bogatijih i najbogatijih...)
nivla

#2 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by nivla »

to ti je kad neko na milion treba platiti 100000 poreza i da sebi isplati kes, a on gleda kako da falsifikuje potvrdu da bi nekog angazovao i od ovih 100000, ukrao 20000
ovdje se kaze ne mogu povremeni poslovi ali ko ti brani da se zaposlis s punim radnim vremenom i imas vlastito zdravstveno osiguranje
ovdje je izgleda problem taj sto sad ne mozes angazovati studenta a da mu ne platis doprinose, sto uglavnom ne ide na ruku poslodavcima koji bi da mogu sami od sebe ukrali
mali jomu

#3 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by mali jomu »

nivla wrote: ... ovdje je izgleda problem taj sto sad ne mozes angazovati studenta a da mu ne platis doprinose, sto uglavnom ne ide na ruku poslodavcima koji bi da mogu sami od sebe ukrali

... dobro si :lol: :thumbup:

ali ima masa studenata koji su tri dana na jednom maslačiću u pola kifle, i ne kontaju oni o takvim "detaljima...", njima je samo da bilo sta zarade, sto ovi iskoristavaju...
славянин

#4 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by славянин »

Ma ugovor o djelu to rjesava :D
JThomas

#5 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by JThomas »

isti autor prije tri sedmice - ima posla ali narod neće da radi...
mali jomu

#6 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by mali jomu »

JThomas wrote: isti autor prije tri sedmice - ima posla ali narod neće da radi...

Nego šta, u BiH Ima posla svugdje... za svakog :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
JThomas

#7 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by JThomas »

puno ima kvarnih koji "ne vrijeđaju" ako gledaš riječ po riječ, a ustvari itekako vrijeđaju. npr. ovaj nam svima vrijeđa pamet i posredno nam govori da smo svi idioti. samo zaobilaznim putem.
mali jomu

#8 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by mali jomu »

JThomas wrote: ... npr. ovaj nam svima vrijeđa pamet i posredno nam govori da smo svi idioti. samo zaobilaznim putem.
Uh, dobro mi je poznata ova..... "Rekao si ono što ja kažem da si rekao..."

samo što se ovdje radi o "Napisao si ono što ja kažem da si napisao..."

:mrgreen:
mali jomu

#9 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by mali jomu »

DonPizdon wrote: Pa nek on radi :lol: il nek zaposle inzinjere iz sirije :lol:

Ja i radim... i dobro mi i sa i bez "inzinjera" :mrgreen:

a posla u BiH ima........... za svakog :mrgreen:

Posla u BiH nema samo za one koji nece da rade. :mrgreen:
Sanjarko

#10 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by Sanjarko »

studiranje je postalo privilegija za djecu bogatih, bogatijih i najbogatijih
Sa ovim se slazem. Sa zadnjim ne bas. Jer skolovanje je sve, a ako nema skolovanja nema ni radnika sa sposobnostima za odredzeni posao. Inace ljudi nisu uniformisani samim time nemaju svi iste sposobnosti da rade svaki posao.

Ovo studiranje treba zamjeniti sa skolovanjem a pod skolovanje ide sve od skolovanja pa do doskolovanja.
mali jomu

#11 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by mali jomu »

Vizionar 1985 wrote: ...Ovo studiranje treba zamjeniti sa skolovanjem a pod skolovanje ide sve od skolovanja pa do doskolovanja.

Skolovanje je od osnovne dok ne izdjes iz srednje, poslije srednje ako ces se jos skolovati zove se studiranje...

mada je sve skolovanje ali je razdvojeno na maloljetnost - punoljetnost, u normalnim okolnostima ne moze maloljetan da studira, niti da se punoljetan skoluje...

a vazda ima izuzetaka... :mrgreen:
Sanjarko

#12 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by Sanjarko »

mali jomu wrote:
Skolovanje je od osnovne dok ne izdjes iz srednje, poslije srednje ako ces se jos skolovati zove se studiranje...

mada je sve skolovanje ali je razdvojeno na maloljetnost - punoljetnost, u normalnim okolnostima ne moze maloljetan da studira, niti da se punoljetan skoluje...

a vazda ima izuzetaka... :mrgreen:
To su cake. Sve je to skolovanje. Svabo samo salje i salje na skolovanje, drugi isto ili slicno rade, a ovdje plati, pa se klati. Samo se za poslove nisam slozio s tobom jer kazem radi skolovanja pa i radi drugih stvari nije bas ti ono tacno skroz.

Jer nisu ljudi uniformisani niti imaju iste sposobnosti pa ni iste mogucnosti ni iste polazne osnove pa cak ni ostalo.

Sto ljudi, sto cudi nas dobro opisuje.
mali jomu

#13 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by mali jomu »

Vizionar 1985 wrote: To su cake. Sve je to skolovanje. Svabo samo salje i salje na skolovanje, drugi isto ili slicno rade, a ovdje plati, pa se klati. Samo se za poslove nisam slozio s tobom jer kazem radi skolovanja pa i radi drugih stvari nije bas ti ono tacno skroz.

Jer nisu ljudi uniformisani niti imaju iste sposobnosti pa ni iste mogucnosti ni iste polazne osnove pa cak ni ostalo.

Sto ljudi, sto cudi nas dobro opisuje.

Sto se mene tice moze i tako, i svejedno mi je kako se sta zove..... jer sve to u stvari i jeste skolovanje :thumbup:
Sanjarko

#14 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by Sanjarko »

Na Zapadu izgleda nesto slicno desava, samo kroz satnice. Citao danas kako usporedba je napravljena kako su prije satnice studenata bile vrijednije jer je lova tada bila vrijednija. Da su prije studenti mogli vise postici a danas manje sa lovom kojom su zaradzivali od ovakvih poslova pa i inace poslova. Mozda nisam dobro objasnio. :zoka:

Ali eto ipak Zapad ima sistem gdje se skoluju ljudi citav zivot od prekvalifikacija do dokvalifikacija.
mali jomu

#15 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by mali jomu »

Vizionar 1985 wrote: Na Zapadu izgleda nesto slicno desava, samo kroz satnice. Citao danas kako usporedba je napravljena kako su prije satnice studenata bile vrijednije jer je lova tada bila vrijednija. Da su prije studenti mogli vise postici a danas manje sa lovom kojom su zaradzivali od ovakvih poslova pa i inace poslova. Mozda nisam dobro objasnio. :zoka:

Ali eto ipak Zapad ima sistem gdje se skoluju ljudi citav zivot od prekvalifikacija do dokvalifikacija.

Nemam pojma o cemu ti pises, koji zapad, ja sam konto da si u BiH, ja sam u Sa, odoh sad na poso, trenutno sam na gradjevini... malterisem nake vikendice dok ne padnem pa cu vidjet gdje cu i sta cu.... :mrgreen:

objasni malo bolje.... daleko je BiH od zapada :lol:
geralt

#16 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by geralt »

Vizionar 1985 wrote:Na Zapadu izgleda nesto slicno desava, samo kroz satnice. Citao danas kako usporedba je napravljena kako su prije satnice studenata bile vrijednije jer je lova tada bila vrijednija. Da su prije studenti mogli vise postici a danas manje sa lovom kojom su zaradzivali od ovakvih poslova pa i inace poslova. Mozda nisam dobro objasnio. :zoka:

Na Zapadu (konkretno u Americi) se studentu vise isplati da slobodno vrijeme provodi uceci nego da radi neke zlj poslove. Student sa dobrim ocjenama moze izganjati razne stipendije, umanjenja skolarine, cak i "full ride" gdje ti je studiranje besplatno, sto sve ima puno vecu finansijsku vrijednost od sice koju bi zaradio u McDonaldsu ili na nekom slicnom poslu.
Sanjarko

#17 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by Sanjarko »

mali jomu wrote:

Nemam pojma o cemu ti pises, koji zapad, ja sam konto da si u BiH, ja sam u Sa, odoh sad na poso, trenutno sam na gradjevini... malterisem nake vikendice dok ne padnem pa cu vidjet gdje cu i sta cu.... :mrgreen:

objasni malo bolje.... daleko je BiH od zapada :lol:
Ma ovdje sam u Bosni. Citao tekst neki, neki dan da se desava u Americi o ovo. Ima autor teksta i neki u komentarima utisak da su oni kao studenti sa lovom vise postizali itd. Ali opet ima onih koji kazu da nije tacno to.

Ista rasprava kao i ovdje sto je bila u vezi plate u Jugin vakat i sad fakticki.

Ali ponavljam oni barem ovo rjesavaju kroz sistem cjelozivotnog obrazovanja a ovdje nista sistemski se nerjesava.
Sanjarko

#18 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by Sanjarko »

geralt wrote: Na Zapadu (konkretno u Americi) se studentu vise isplati da slobodno vrijeme provodi uceci nego da radi neke zlj poslove. Student sa dobrim ocjenama moze izganjati razne stipendije, umanjenja skolarine, cak i "full ride" gdje ti je studiranje besplatno, sto sve ima puno vecu finansijsku vrijednost od sice koju bi zaradio u McDonaldsu ili na nekom slicnom poslu.
Amerika i jest bila upitanju. Kazu da su zakinute ove sve generacije nakon ne znam, mislim 90-tih da su pisali. Da su oni prije tad vise sve postizali itd.

Eto znaci pogresan utisak je autora teksta i komentatora. Opet su oni rijesili sistemski taj problem. Znaci da je samo upitanju pogresan utisak toga ko je pisao to.

Imaju i prekvalifikacije starijih kako sam shvatio na DW-u. Cak i njihov problem cjelozivotnog obrazovanja su rijesili i u USA i EU.

Ovdje sistem nista ili slabo skroz.
mali jomu

#19 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by mali jomu »

Ne znam kako je to sredjeno u drugim zemljama... daleko je to od nas ovdje, mi ukidamo samostalno studensko zaradjivanje za osnovnu egzistenciju, a vani je tako kako je...

Znam da vani jedino studenti u bilo kojem drustvu donose promjene... oni kad skoce sve leti dok se ne sredi, kod nas je to vec zajebanija stvar, zajebano je ovdje skocit, svi te sjebu, i oni sto su zajedno stobom skocili najvise te i sjebu
swanfilter

#20 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by swanfilter »

Kada sam studirao, bilo love ko plive. Sve subvencionrano :lol:

Jedino mi zao, dvije godine nakon diplome dosao zakon, rad preko servisa ide u staz .
.
mali jomu

#21 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by mali jomu »

swanfilter wrote: Kada sam studirao, bilo love ko plive. Sve subvencionrano :lol:

Jedino mi zao, dvije godine nakon diplome dosao zakon, rad preko servisa ide u staz .
.

Meni nisu dali ni da se upisem na fakultet, sviro gitaru i rekli mi da odsviram onu pjesmu od Djordjeta Balasevica "U ime svih nas iz 40 i neke..." i ja odsviro.... rekose mi "prijemni ti je nula, falso si rijeci tacno tamo gdje nisi trebao, kad naucis dodji..."

jebiga, nisam mogao naucit.... vazda sam im "negdje falso" :lol:

edit: to je prije rata bilo... 80tih :mrgreen:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#22 Re: Studenti su da studiraju: ukidaju se studentski servisi za posao...

Post by stetoskop »

Akcija zadruga je samo izgovor.
Da su imali volje pristupiti rješavanju problema, ne bi ukidali servise, već su mogli napraviti pravilnik da se studentima isplata može izvršiti samo na račun u banci.
Post Reply