Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bonnie24

#76 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by bonnie24 »

iiddaa wrote:
bonnie24 wrote:Nekim ljudima je problem anatomija, pa će tim istim biti problem patofiza;pa patologija-pa tako u nedogled. Kao i uvjek i kao i svugdje-postoje studenti koji rade i polažu bez štele;studenti koji su ostali na nivou srednje školi i koji nisu mentalno sazreli za obaveze na faxu; te studenti koji polažu jer su nečija dječica.
Elem, poenta je u tome da uprava fakukteta stavi obavijest 23.09. u 13:30 da SVI STUDENTI(bilo redovni ili ponovci) moraju platiti po 100 km za svaki prenesen ispit.
Zašto gospoda iz dekanata nije stavila tu obavijest prije mjesec dana ili ranije?
Zašto nismo imali drugi septembarski rok za kliničke predmete; pa bi bar stigli dati jedan ispit više i platiti im 100 km manje?

Napravi se medijska frka koja, konačno, urodi plodom. Nema ništa od plaćanje (bar za nas redovne), jer je ona obavijest za plaćanje navodno pogrešno protumačena!

i opet nas studente mafija sa studentske napravi budalama jer su nas uspijeli ubjeditit da smo loše vidjeli!!!

Divan nam ja fax, a naročito studentska....

Slazem se, ali ipak mislim da, kada su u pitanju ponovci druge godine, nema potrebe jos ih kaznjavati, dovoljna im je kazna ponavljanje godine vise puta.

Vjeruj mi, dosta raje koja je moja generacija (upisali se 2003), još uvjek vuku kolokvije iz anatomije... Što se tiče studiranja, ti isti su u Kuku dio inventara. I onda pojedinci kad izadju na ispit uvjek krive profesora! Ima profesora iskompleksiranih;ali ima i studenata se*onja. Nauči pa izađi,a nemoj se blamirati na praktičnom iz anatomije kad izvučeš regiju pa je ne umiješ pročitati!
iiddaa

#77 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by iiddaa »

bonnie24 wrote:
iiddaa wrote:
bonnie24 wrote:Nekim ljudima je problem anatomija, pa će tim istim biti problem patofiza;pa patologija-pa tako u nedogled. Kao i uvjek i kao i svugdje-postoje studenti koji rade i polažu bez štele;studenti koji su ostali na nivou srednje školi i koji nisu mentalno sazreli za obaveze na faxu; te studenti koji polažu jer su nečija dječica.
Elem, poenta je u tome da uprava fakukteta stavi obavijest 23.09. u 13:30 da SVI STUDENTI(bilo redovni ili ponovci) moraju platiti po 100 km za svaki prenesen ispit.
Zašto gospoda iz dekanata nije stavila tu obavijest prije mjesec dana ili ranije?
Zašto nismo imali drugi septembarski rok za kliničke predmete; pa bi bar stigli dati jedan ispit više i platiti im 100 km manje?

Napravi se medijska frka koja, konačno, urodi plodom. Nema ništa od plaćanje (bar za nas redovne), jer je ona obavijest za plaćanje navodno pogrešno protumačena!

i opet nas studente mafija sa studentske napravi budalama jer su nas uspijeli ubjeditit da smo loše vidjeli!!!

Divan nam ja fax, a naročito studentska....

Slazem se, ali ipak mislim da, kada su u pitanju ponovci druge godine, nema potrebe jos ih kaznjavati, dovoljna im je kazna ponavljanje godine vise puta.

Vjeruj mi, dosta raje koja je moja generacija (upisali se 2003), još uvjek vuku kolokvije iz anatomije... Što se tiče studiranja, ti isti su u Kuku dio inventara. I onda pojedinci kad izadju na ispit uvjek krive profesora! Ima profesora iskompleksiranih;ali ima i studenata se*onja. Nauči pa izađi,a nemoj se blamirati na praktičnom iz anatomije kad izvučeš regiju pa je ne umiješ pročitati!

Takvi nisu vrijedni pomena, ali ima ljudi koji nisu takvi, a sve ih se trpa u isti kos.
uvjek dobar gost

#78 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by uvjek dobar gost »

Ljudi nemojte misliti da Vam solim pamet il da kakim (kao inače) po svemu, no mislim da su stvari postavljene naopačke...

Ovako ovo o čemu se može pročitati na ovoj temi samo je vrhil ledene barikade.. ledenog brijega...

Ja ću sada nabrojati stvari koje se nisu promijenile od kada sam ja diplomirao (a od toga ima tri-četri godine).
: studentski standard (ovdje mislim na sva moguća davanja, od najma stana, doma, nedostatka menze, nerada studenstkih servisa, cijene prenosa ispita, cijene prijavnice za ispit, raznih fantomskih taksi koje se razlikuju na nivou univerziteta itd)
: posao u struci nakon završetka studija
: korupcija na univerzitetima
: neadekvatan koncept prenošenja znanja
: neadekvatno opremljeni kabineti za vježbe na univerzitetima (ili pojedinim fakultetima)
: neadekvatan stručni kadar ( u vidu profesora i asistenata)
: neadekvatan sistem studija i njegova verifikacija na kraju studija (problemi oko Bolonje)
: nepostojanje jedinstvene politike u obrazovnom sistemu na nivou BiH (ovdje mislim na politiki proizvodnje kadrova koja nije u skladu sa potrebama privrede i samog razvoja)
: politizacija univerziteta i same studentske populacije
: rad studentskih domova i način sam njihovog funkcionisanja

Mislim da sam nešto garant fulio.., ali dok ne bude solidarnosti studenata na nivou univerziteta a kasnije i na nivou države... nema od toga ništa.. jer sistem će lako primorati grupu ljudi da se vrati u amfiteatre i fakultete pod presijom rokova ili upisa ispisa... no kada bi recimo studenti na nivou Univerziteta u Sarajevu recimo postigli dogovor o štrajku i kada bi imali određene zahtjeve, kada bi zauzeli amfiteatre i u njima organizovali debate i javne tribine.. kada bi izašli u javnost sa imenima korumpiranih asistenata i profesora... e taj potres bi se osjetio na nivou cijele BiH....
scooter21ba

#79 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by scooter21ba »

madner wrote:
uvjek dobar gost wrote:Oko % , svega 3% ljudi u našoj zemlji ima visoko obrazovanje..... :(
To je jos gore nego sto sam mislio (4%).
Strasno malo, treba nam puno vise a ne manje takvih.
ali mi ne treba 20% takvih od kojih je 90% zavrsilo sa stelom i onda si opet na ovih 3% visoko obrazovanih
radije cu 3% sigurno obrazovanih nego 20% sumnjivih
Last edited by scooter21ba on 25/09/2008 16:51, edited 1 time in total.
scooter21ba

#80 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by scooter21ba »

iiddaa wrote:

a ko je tu koga kaznio?
pa taj student je sam sebe kaznio ponavljajuci nije mu tu niko kriv
bilan

#81 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by bilan »

Idemo svi na demonstracije, ........ :)
Abacija

#82 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

uvjek dobar gost wrote:Oko % , svega 3% ljudi u našoj zemlji ima visoko obrazovanje..... :(
George Carlin je lijepo objasnio zasto je samo 3% sa visokim obrazovanjem.
"Ali postoji razlog za ovo, zasto obrazovanje smrdi, i zasto zbog istog razloga obrazovanje nikada, nikada nece biti sredjeno. Nece se nista poboljsati, nemojte gledati optimisticno i budite sretni sa ovim sto imate. Zato sto "vlasnici" ove drzave to ne zele...

Oni ("vlasnici") ne zele stanovnistvo koje je sposobno da kriticki razmislja. Oni ne zele dobro informisane, obrazovane ljude koji razmisljaju svojom glavom. Jer to njima ne pomaze, to je protiv njihovih interesa. Njima ne trebaju pametni ljudi koji ce sjesti za kuhinjski sto i razmisliti kako ih sistem zahebava. Oni to ne zele. Znate sta oni zele? Zele poslusne radnike!!!"

(Slobodan prevod sa ovog snimka.)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
madnessa

#83 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

uvjek dobar gost wrote:Ljudi nemojte misliti da Vam solim pamet il da kakim (kao inače) po svemu, no mislim da su stvari postavljene naopačke...
izvini, skratih tvoj post radi prakticnosti...

svaka ti je zlatna...

meni prvo ide na nerve sto u mojoj struci (elektrotehnika) sadasnja dostignuca i plan i program od prije 20ak godina ne idu jedno uz drugo... pojedini profesori se stvarno trude da premoste taj jaz, ali mnogi i ne bas... mnogi koji zele da neke stvari konkretno "opipaju" malo popuste na faksu, a oni druge veze zive nemaju kad diplomiraju... u posljednje vrijeme se radi na dovodjenju mladjeg kadra. to je ono dobro sto je bolonja donijela.

i ruku na srce, vecina profesora na nasim fakultetima su tu, jer su "politicki podobni". a da ne govorim koliko ih ima koji su samo "virtualni predavaci". ostavi student indeks u studentsku i dobije potpis. nikad ga ocima ne vidi... :-)

eh, sad licno... radi stipendije koju sam primala u ta doba nisam obnovila trecu godinu kako bog zapovijeda i tu sam se pocela petljat. jednostavno, ta stipendija mi je puno znacila. zato sam obnovila cetvrtu i morala se zaposliti da bih placala sve te troskove koji su se uvecali, pa i fakultet. super je meni kad se student zaposli na pola radnog vremena, pa nesto i stigne uciti i zivi sa roditeljima koji placaju rezije i hranu. ali da bi ljudi koji nisu iz sarajeva mogli ovo sve podnijeti ne mogu se osloniti na pomoc roditelja(jer i sami imaju svoje troskove), pola plate i sl. puno radno vrijeme jedva doprinosi prezivljavanju onih koji ne daju za kiriju, a kamoli nekog ko mora sve sam i jos studira. tako da mi puno smeta samovolja fakulteta... ali ocito mojim kolegama ne smeta, jer jos nisu okusili surov zivot i muzu jadne roditelje koji su do grla u kreditima. :sad:

i pravo mi smetaju komentari tipa "ne mora svako studirat". time ispada da mogu studirat samo "povlasteni", sinovi kakvih glavonja. uostalom, da sam znala da ce mi neko na trecoj godini studija reci daj mi 500KM da te upisem (a 500KM je cifra ukoliko ti je sve cisto izuzev 3 ispita, tj. samo malo ti fali za uslova: 300KM ispiti+200KM upis) upisala bih vjerovatno kod ganica, u grazu, u mostaru, tuzli... samo ne ovdje... uvela bih neki vid ugovora koji sklope student i visokoskolska ustanova pri upisu i nema mijenjanja. hoces-neces za obje strane...
madner

#84 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

scooter21ba wrote:
madner wrote:
To je jos gore nego sto sam mislio (4%).
Strasno malo, treba nam puno vise a ne manje takvih.
ali mi ne treba 20% takvih od kojih je 90% zavrsilo sa stelom i onda si opet na ovih 3% visoko obrazovanih
radije cu 3% sigurno obrazovanih nego 20% sumnjivih
10% od 20 je 2% :roll:
Nisu ni ovi 3% sigurni, veca konkurencija ne moze stetit drzavi nikako.
madner

#85 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

madnessa wrote:
uvjek dobar gost wrote:Ljudi nemojte misliti da Vam solim pamet il da kakim (kao inače) po svemu, no mislim da su stvari postavljene naopačke...
izvini, skratih tvoj post radi prakticnosti...

svaka ti je zlatna...

meni prvo ide na nerve sto u mojoj struci (elektrotehnika) sadasnja dostignuca i plan i program od prije 20ak godina ne idu jedno uz drugo... pojedini profesori se stvarno trude da premoste taj jaz, ali mnogi i ne bas... mnogi koji zele da neke stvari konkretno "opipaju" malo popuste na faksu, a oni druge veze zive nemaju kad diplomiraju... u posljednje vrijeme se radi na dovodjenju mladjeg kadra. to je ono dobro sto je bolonja donijela.

i ruku na srce, vecina profesora na nasim fakultetima su tu, jer su "politicki podobni". a da ne govorim koliko ih ima koji su samo "virtualni predavaci". ostavi student indeks u studentsku i dobije potpis. nikad ga ocima ne vidi... :-)

eh, sad licno... radi stipendije koju sam primala u ta doba nisam obnovila trecu godinu kako bog zapovijeda i tu sam se pocela petljat. jednostavno, ta stipendija mi je puno znacila. zato sam obnovila cetvrtu i morala se zaposliti da bih placala sve te troskove koji su se uvecali, pa i fakultet. super je meni kad se student zaposli na pola radnog vremena, pa nesto i stigne uciti i zivi sa roditeljima koji placaju rezije i hranu. ali da bi ljudi koji nisu iz sarajeva mogli ovo sve podnijeti ne mogu se osloniti na pomoc roditelja(jer i sami imaju svoje troskove), pola plate i sl. puno radno vrijeme jedva doprinosi prezivljavanju onih koji ne daju za kiriju, a kamoli nekog ko mora sve sam i jos studira. tako da mi puno smeta samovolja fakulteta... ali ocito mojim kolegama ne smeta, jer jos nisu okusili surov zivot i muzu jadne roditelje koji su do grla u kreditima. :sad:

i pravo mi smetaju komentari tipa "ne mora svako studirat". time ispada da mogu studirat samo "povlasteni", sinovi kakvih glavonja. uostalom, da sam znala da ce mi neko na trecoj godini studija reci daj mi 500KM da te upisem (a 500KM je cifra ukoliko ti je sve cisto izuzev 3 ispita, tj. samo malo ti fali za uslova: 300KM ispiti+200KM upis) upisala bih vjerovatno kod ganica, u grazu, u mostaru, tuzli... samo ne ovdje... uvela bih neki vid ugovora koji sklope student i visokoskolska ustanova pri upisu i nema mijenjanja. hoces-neces za obje strane...
Ako cemo realno ETF je bolji i od Ganica i od Mostara a placas manje (cak i da platis 1000 KM za svaku godinu).
Treba isto tako dodat da sve zavisi od smjera do smjera, nije situacija ni priblizno ista. :wink:
scooter21ba

#86 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by scooter21ba »

madner wrote:
nevazno koliko % to je sada irelevantno
sta bi ti da ja sada odem kupim diplomu i pocnem raditi u firmi koja treba praviti zgradu u kojoj ces ziviti ili raditi?
naravno da ili ne bi uselio ili bi se bunio oko arhitekte tj mene
pa ja kad bi cuo tako nesto ja bi ubio i arhitektu i tog glavnog izvodjaca
madner

#87 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

scooter21ba wrote:
madner wrote:
nevazno koliko % to je sada irelevantno
sta bi ti da ja sada odem kupim diplomu i pocnem raditi u firmi koja treba praviti zgradu u kojoj ces ziviti ili raditi?
naravno da ili ne bi uselio ili bi se bunio oko arhitekte tj mene
pa ja kad bi cuo tako nesto ja bi ubio i arhitektu i tog glavnog izvodjaca
To nije tema ove emisije, ali svakako mi je drago da ne pravis zgrade. :D
scooter21ba

#88 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by scooter21ba »

mozda kupim diplomu pazi se :D
procitaj fino ime izvodjaca radova i arhitekte :D
nevzno hocu li kupiti bolonjsku ili ovu ranije ma kako god se ona zvala :P
madner

#89 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

:lol:

Fakat to nije tema, niko ne kaze da treba spustit standard.
scooter21ba

#90 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by scooter21ba »

pa sa onim tvojim se standard spusta jer da bi dobio onih 20% ovi ce jos placati da budes dipl
madner

#91 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

Kazaulitet ne postoji, pogledaj koje drzave imaju 20, 30 ili 40% :wink:
madnessa

#92 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

madner wrote:Ako cemo realno ETF je bolji i od Ganica i od Mostara a placas manje (cak i da platis 1000 KM za svaku godinu).
Treba isto tako dodat da sve zavisi od smjera do smjera, nije situacija ni priblizno ista. :wink:
ma niko ih ne poredi... samo ne volim iznenadjenja... i stvar je principa...
malo mi je zao ljudi koji su jedva studirali i ranije, a sad bas nikako ne mogu. dok sam bila predstavnik studenata na faksu svakakvih sam se zivotnih prica naslusala i onda im dodje poglavar fakulteta i kaze: nije fakultet za svakoga... a to sto su roditelji te tri godine od grla odvajali i jedva kraj s krajem sastavljali niko ne postuje. i sad se trazi da nikako ne jedu, da gace izvinjavam se na poredjenju sa sebe skidaju da bi dijete zavrsilo ono sto je zapocelo... to mene nervira... a oni koji su upisali i znali sta ih ocekuje, njih mi nije zao... :x
madner

#93 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

Znam da puno raje jedva sastavlja kraj sa krajem, ali fakultet nije socijalna ustanova.
U nekom savrsenom svijetu ne bi trebali nista, ama bas nista uzet u obzir, bilo to siromastvo ili neka veza. Neki faksovi su tezi, neki laksi, ako su financijska sredstva tolko ogranicena, mozda nije najbolji izbor poslat dijete na tezi faks za te ekstremne slucaje?

To je problem za koji nije kriv fakultet, nego sami studenti, koji nisu u stanju izborit se za svoja prava. (Slazem se sa uvijek dobrim gostom, mada naravno ne sa apokalipticnim spinom :D ).
madnessa

#94 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

madner wrote:Znam da puno raje jedva sastavlja kraj sa krajem, ali fakultet nije socijalna ustanova.
U nekom savrsenom svijetu ne bi trebali nista, ama bas nista uzet u obzir, bilo to siromastvo ili neka veza. Neki faksovi su tezi, neki laksi, ako su financijska sredstva tolko ogranicena, mozda nije najbolji izbor poslat dijete na tezi faks za te ekstremne slucaje?

To je problem za koji nije kriv fakultet, nego sami studenti, koji nisu u stanju izborit se za svoja prava. (Slazem se sa uvijek dobrim gostom, mada naravno ne sa apokalipticnim spinom :D ).
sve ja to isto kazem. ali totalno je nefer upisati ljude i pustiti ih da studiraju godinama po jednom sistemu i onda im uvesti drugi sistem i placanje. to je cijela poenta mojih postova. ruku na srce, neki se nikad ne bi ni vratili na faks da nije uveden bolonjski proces... al nije fer prema ljudima koji su super inteligentni i ostane im jedan za uslova i samim tim moraju platiti 500KM... jos kad fakultet moze birati kolika ce ta cifra biti.
madner

#95 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

madnessa wrote:
madner wrote:Znam da puno raje jedva sastavlja kraj sa krajem, ali fakultet nije socijalna ustanova.

sve ja to isto kazem. ali totalno je nefer upisati ljude i pustiti ih da studiraju godinama po jednom sistemu i onda im uvesti drugi sistem i placanje. to je cijela poenta mojih postova. ruku na srce, neki se nikad ne bi ni vratili na faks da nije uveden bolonjski proces... al nije fer prema ljudima koji su super inteligentni i ostane im jedan za uslova i samim tim moraju platiti 500KM... jos kad fakultet moze birati kolika ce ta cifra biti.
Pa dobro, to je uvedeno od strane drzave. ETF je postupio u skladu sa novim zakonom, da nije donesen ne bi se nista ni promjenilo.
Opet kazem da mislim da je dosta do smjera, kad nekom ostane Grand Slam :wink: tesko da ce ga neko za godinu dana polozit, ma kolko se trudio.

Kako bi ti u nekom doglednom roku ukinula AB, ako se ne rijesis vjecnih studenata?
madnessa

#96 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

madner wrote:
madnessa wrote:
madner wrote:Pa dobro, to je uvedeno od strane drzave. ETF je postupio u skladu sa novim zakonom, da nije donesen ne bi se nista ni promjenilo.
Opet kazem da mislim da je dosta do smjera, kad nekom ostane Grand Slam :wink: tesko da ce ga neko za godinu dana polozit, ma kolko se trudio.

Kako bi ti u nekom doglednom roku ukinula AB, ako se ne rijesis vjecnih studenata?
ajd molim te procitaj moj prvi post, pa prestani pricati nonsence... bez uvrede... oni su po zakonu mogli i drugacije da postupe kako bi i vuk bio sit i ovce na broju.
madner

#97 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

Procitao sam, ne vidim tvoj prijedlog ako to nije da do 2025 vode AB program?
madner

#98 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

Nemoj biti bukvalac, hocu reci da je studiranje jedan od ljepsih perioda zivota gdje covjek ne treba samo da uci nego i da uziva.

Zato mi je zao sta su uradili sa bolognom, ovo je kao na masinskoj traci.
madner

#99 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

Misljenja sam da ocjene i brzina studiranja nista ne govore o kvalitetu.

Ne moze mozda svako, ali moze skoro svako.

"Oni koji misle ozbiljno" sta je to?
To je pod grupa, koja studira zato sto mora sto prije zavrsit i ima neki cilj. Niko ne kaze da se mora. Ja mogu studirat da bi se razvio kao licnost dok prodajem kospice.

Kad kazem kao na masinskoj traci mislim da je kao skola, ili zavrse ili propadnu.
madner

#100 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madner »

Prvi cilj je naucit i to pravilno. Samo sada kazu i kako i kad to trebas.

Ali kako cu to uraditi je do mene. Ako sam htio da pola godine gladim muda i onda posteno polozim jedan ispit, niko mi nije branio.
Nisam morao ici svaki dan, nisam morao pisat zadace (neke jesam, ali ne tolko) i mogao sam uzivati dok studiram.
Derneci, kafe, izlasci, sve ono sto cini car studentskog zivota.

Kad mi mogao birati za svoje djete zelio bi da ima istu sansu kao i ja da zivi i studira.
Post Reply