Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

iiddaa

#26 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by iiddaa »

mIRCerka wrote:
iiddaa wrote:Vidno ne upucen. Na 2. godini studenti se ne zadrzavaju dugo jer ne znaju anatomiju poslije 2. godine ucenja, postoje tu dublji razlozi, koji trenutno nisu tema.

Jedan mali podatak, iz moje generacije samo je jedan student zavrsio u roku i sta ti to govori...?

Duzina studiranja ne medicini ne odredjuje hoces li biti dobar doktor, jer ja licno znam ljude koji su je "brzo" zavrsili, ali isto tako znam i nacin za to brzo zavrsavanje, ja ti ih ne bih preporucila za neke ozbiljnije stvari.

Zaista ne znam zasto sada ovo pisem, mi trazimo solidarnost jer se po ko zna koji put uskracuju prava studentima, a moram baljezgati o trenutno nebitnim stvarima.pozz
Moju podrsku imate, ako vam ista znaci, jer se borite. ono sto zamjeram i vama i ostalim studentima je to sto cekate da vase dupe bude u pitanju pa se bunite.
SRETNO!
Hvala na podrsci.

Jesmo sopri ali nadam se da ce i ova zakasnjela reakcija dati neki produkt, dosta je bilo degradiranja i omalovazavanja studenata.Mislim da smo i bez glupih odluka dekanata dovoljno ubijeni u pojam nekim drugim stvarima.
Vedri

#27 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Vedri »

iiddaa wrote:Evo da pokusam objasniti.

Bolonjslki proces na medicini se poceo sprovoditi prosle godine, kada su sve ponavljace prve godine prebacili na novi sistem, sada su bolonjci stigli do 2. godine, pa sada i drugu godinu treba presaltati na novi sistem, a vecina zna da je druga godina na medicini prelomna je se na njoj polaze anatomija i ima jako puno studenata ( oko 300 ), neki od njih su vise godina na 2. i ovo vracanje na 1. ce ih dokrajciti, uz to se predmeti po bolonji i oni po staro sistemu razlikuju, pa moraju polagati i razliku predmeta 1. i 2. godine , pored toga svi preneseni ispiti se placaju po 100 km, a ima ih jako puno.Ni pomocu trikova ti ljudi nece uspjeti ispolagati razliku i one redovne ispite da bi dali uslov za trecu.

Koliko smo mi upuceni studenti imaju pravo da zavrse studij po nastavnom planu i programu po kojem su i poceli, pa se zato borimo da im se to i omoguci.

Molim vas za solidarnost, protesti su na medicinskom fakultetu sutra u 12.

Ovdje nismo samo mi sa medicine u pitanju cijeli sistem nikako ne ide u korist studentima na bilo kojem faultetu.

moram jos dodati i tu cinjenicu da svi studenti na med fakultetu bez obzira da li upisuju narednu godinu ili su obnavljaci moraju platiti 100km po ispitu koje nisu polozili u toj godini. da pojasnim moguce je prenijeti 2 ispita u narednu god jer nisu bili ispiti za uslov ali mi ih moramo platiti po sto maraka. gdje je tu logika
p.s. naravno nista ne bi bilo cudno da se ova odluka donijela na pocetku skolske godine, medjutim ova odluka je donesena juce!!!!!
Vedri

#28 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Vedri »

Abacija wrote:
uvjek dobar gost wrote:Abacija Citat :
Kao drugo, nemate podrsku ostalih studenata i gradjana upravo iz razloga sto svi gradjani zele da ih lijece najbolji doktori. To je ocigledno i politika faksa i univerziteta; da izbacuju kvalitet a ne kvantitet.

Sa prvim dijelom se mogu i složiti ali ovo drugo je nebuloza.... najbolji doktori... uz ovoliku korupciju svuda i svakuda, negativnih primjera je u oblasti zdravstva skoro pa više nego pozitivnih.. oko neme ljudi šta mi pričaju ne mogu da vjerujem, sve se udaram nogama u guzicu jer još uvijek ne moram doktoru, a šta su mi prijatelju i ženi mu napravili sa prijevremenim porodom i svim reperkusijama poslije.. to je za streljanja...

Nije uzrok kvalitet već opšta nezainteresovanost i nedostatak solidarnosti eto ja sam naveo najaktualniji primjer za prvu generaciju svršenih bolonjaca svih fakulteta.. i.. i jesmo li čuli ikog da se pobunio i digao glas, pozvao na odgovornost ljude koji sjede u nadležnim ministarstvima il rektoratima...

Opšta nezainteresovanost i odsustvo kritične mase koja spremna je progovoriti o pravim problemima... po meni su veći problemi od tvog gore navedenog.
Ja se slazem sa tobom, ali posto nisam pisao blog nego ucestvujem u diskusiji ovo bi doslo na red prije ili kasnije. Zato nisam ni htio da sve navodim. Ima i drugih, kao ti na primjer, da to kazu. :thumbup:

P.S. Samo da dodam da ponekad bas oni studenti sto ponavljaju godinu po vise puta budu i najbolji doktori, ali ako hocemo u Evropu onda se moramo poceti privikavati na njihova pravila.

A kao sto sam rekao, ovo je mila majka kako je u Evropi. Tim studentima rektor daje sansu da nastave studirati. Na nekom stranom univerzitetu od renomea ti bi izletili davnih dana. "Jesi li polozio godinu izvoli ici dalje; nisi polozio - izvinite ali za Vas vise nema mjesta ovdje. Sretno u zivotu." ;-) :run:
razumijem ja i tebe ali na fakultetima na zapadu ti znas na cemu si kad tek upises tj imas plan i program ne ubacuju ti se novine na kraju skolske godine kako i sta trebas imat polozeno da bi upisao narednu, stoga suvislo je uopste pricat i uporedjivat nas sa zapadnim univerzitetima
scooter21ba

#29 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by scooter21ba »

ja vama studentima zamjeram sto protestujete samo kad vama gori pod nogama
mislim ne samo studentima nego i ostalima
al sada konkretno o studentima
dok se ide po kafama i dok se moze ili odugovlaciti fax ili preko stele zavrsavati super vam je cim treba iz dzepa protest (naravno cast izuzecima)
a sutra ako ste "picke" pa izadjete samo da bi sebe branili onda nemojte ni izlaziti ni sutra ni nikad
kad se budete skupili da za sve protestujete bicu prvi ako treba da vam pomognem i podrzim vas
cyprus

#30 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by cyprus »

Zašto se studenti nikad ne bune protiv čuvenog upisa i polaganja preko štele na fakultet? :-) :-)
Last edited by cyprus on 24/09/2008 19:58, edited 1 time in total.
Abacija

#31 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

iiddaa wrote:@ Abacija: Vidno ne upucen. Na 2. godini studenti se ne zadrzavaju dugo jer ne znaju anatomiju poslije 2. godine ucenja, postoje tu dublji razlozi, koji trenutno nisu tema.

Jedan mali podatak, iz moje generacije samo je jedan student zavrsio u roku i sta ti to govori...?

Duzina studiranja ne medicini ne odredjuje hoces li biti dobar doktor, jer ja licno znam ljude koji su je "brzo" zavrsili, ali isto tako znam i nacin za to brzo zavrsavanje, ja ti ih ne bih preporucila za neke ozbiljnije stvari.

Zaista ne znam zasto sada ovo pisem, mi trazimo solidarnost jer se po ko zna koji put uskracuju prava studentima, a moram baljezgati o trenutno nebitnim stvarima.pozz
I nisam upucen ali zajednickim dijalogom mozemo naci rjesenje. Nemoj cekati da ti ja (ili neko drugi) sve na gotovo serviram...

Sto se tice tako slabih rezultata... Ili nesto nije u redu sa fakultetom i programom, i/ili sa studentima i pristupu studijama. Dosta tzv. dijasporaca studira i sigurno ima neko ko studira i medicinu. Povezite se sa njima i usporedite studije i prakse fakulteta, pa onda trazite od rukovodstva da ispravi sto vam ne odgovara. Ako je program pogresno postavljen, pa je sansa za njegovo provodjenje u datom roku jako mala (primjer samo jednog iz tvoje generacije), onda se zalite na to.

P.S. Nemojte sami sebe sazaljevati. Ove prepreke sada su maciji dim, tek ces vidjeti poslije. Javi mi se za jedno 10-tak godina pa mi ispricaj o losim iskustvima... :wink:
iiddaa

#32 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by iiddaa »

Mora se priznati da su ovi protesti prekasno organizovani i da, cinjenica je da su organizovani jer nekim gori pod nogama, ali ne mozemo sada samo zbog toga sve odbaciti i ne podrzati ljude koji su konacno ustali da se bore za svoja prava.
Ja licno nemam nista s drugom godinom, a bicu gore da ih podrzim, bila bih i na nekom drugom faxu, da je i jedan ikad ista organizovao.

A to da ne idemo gore ako cemo se boriti samo za sebe nema smisla, jer mozda je ovo konacno pocetak kolektivnog budjenja.

Cijelo vrijeme bolonjcima na ekonomiji nije jasno sta su kada zavrse, a je li se neko trgnuo da nesto napravi - nije.

Eh pa mi cemo bar pokusati.
A bunili bi se mi i protiv polaganja ispita preko veze, ali tu nam treba bolja zaledjina i veca podrska.

@Abacija: ovdje vazi: student = pasivnost , ko zna mozda jedne lijpe godine se mi za nesto i izborim, ali za ovo vrijeme dok mirujemo, vjeruj ne cekamo ni da nam samo s neba padne, prije bih rekla da smo pomireni sa sudbinom, idiotarija jeste, ali tako je.

Iskreno se nadam da ce za 10 godina stvari biti malo bolje, nemoj mi kvariti iluziju :D

Pozz svima
Abacija

#33 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

iiddaa wrote:Mora se priznati da su ovi protesti prekasno organizovani i da, cinjenica je da su organizovani jer nekim gori pod nogama, ali ne mozemo sada samo zbog toga sve odbaciti i ne podrzati ljude koji su konacno ustali da se bore za svoja prava.
Ja licno nemam nista s drugom godinom, a bicu gore da ih podrzim, bila bih i na nekom drugom faxu, da je i jedan ikad ista organizovao.

A to da ne idemo gore ako cemo se boriti samo za sebe nema smisla, jer mozda je ovo konacno pocetak kolektivnog budjenja.

Cijelo vrijeme bolonjcima na ekonomiji nije jasno sta su kada zavrse, a je li se neko trgnuo da nesto napravi - nije.

Eh pa mi cemo bar pokusati.
A bunili bi se mi i protiv polaganja ispita preko veze, ali tu nam treba bolja zaledjina i veca podrska.

@Abacija: ovdje vazi: student = pasivnost , ko zna mozda jedne lijpe godine se mi za nesto i izborim, ali za ovo vrijeme dok mirujemo, vjeruj ne cekamo ni da nam samo s neba padne, prije bih rekla da smo pomireni sa sudbinom, idiotarija jeste, ali tako je.

Iskreno se nadam da ce za 10 godina stvari biti malo bolje, nemoj mi kvariti iluziju :D

Pozz svima
Nisam ja predlozio da se ne bunite nego sam predvidio da necete dobiti to sto trazite.

Sto se tice buducnosti... Zivot je lijep, ali covjek uvijek naleti na idiote i ti tu ne mozes nista drugo nego da se pripremis za njih. Nikad ne znas sta ce oni sutra izmisliti i kakve ce ti prepreke postaviti. Sretno! :)
Abacija

#34 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

uvjek dobar gost wrote:Abacija Citat :
Kao drugo, nemate podrsku ostalih studenata i gradjana upravo iz razloga sto svi gradjani zele da ih lijece najbolji doktori. To je ocigledno i politika faksa i univerziteta; da izbacuju kvalitet a ne kvantitet.

Sa prvim dijelom se mogu i složiti ali ovo drugo je nebuloza.... najbolji doktori... uz ovoliku korupciju svuda i svakuda, negativnih primjera je u oblasti zdravstva skoro pa više nego pozitivnih.. oko neme ljudi šta mi pričaju ne mogu da vjerujem, sve se udaram nogama u guzicu jer još uvijek ne moram doktoru, a šta su mi prijatelju i ženi mu napravili sa prijevremenim porodom i svim reperkusijama poslije.. to je za streljanja...

Nije uzrok kvalitet već opšta nezainteresovanost i nedostatak solidarnosti eto ja sam naveo najaktualniji primjer za prvu generaciju svršenih bolonjaca svih fakulteta.. i.. i jesmo li čuli ikog da se pobunio i digao glas, pozvao na odgovornost ljude koji sjede u nadležnim ministarstvima il rektoratima...

Opšta nezainteresovanost i odsustvo kritične mase koja spremna je progovoriti o pravim problemima... po meni su veći problemi od tvog gore navedenog.
Moram da dopunim odgovor na ovaj post...

Zainteresovanost doktora prema pacijentu upravo spada pod tu kvalitetu koju sam naveo ranije. Preptostavljam da je etika obavezna na medicini i da ce medicinski faks "proizvoditi" kvalitet a ne kvantitet.

P.S. Mali savjet za ponasanje kod doktora koji se bahato ponasa prema tebi... Pitaj ga ima li rodbine, i onda ga zamoli da te tretira i da ti pomogne k'o da si mu rod rodjeni. Vidjeces da ce upaliti. ;-)
Kjajević Majko

#35 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Kjajević Majko »

Jeste li pisali žalbu rektoratu?
Abacija

#36 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

Her Flick wrote:ako iko ode od forumasa na ove proteste, zamoli bih ga ili ju da nam napise podroban izvjestaj

hvala
Ici ce Helga, Image pardon @mircerka. :mrgreen:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#37 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by mIRCerka »

Ako stignem.
Ipak ja imam povecu porodicu koju hranim, pa nit mogu dezurat na forumu da mubarec okice ne gledaju svasta, nit mogu stic na svaki protest :D
Baby Jane

#38 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Baby Jane »

cyprus wrote:Zašto se studenti nikad ne bune protiv čuvenog upisa i polaganja preko štele na fakultet? :-) :-)
Suti, ne zakuhavaj ! :D

btw valjda iz istog razloga zbog kojeg se profesori ne bune kad prime kovertu
madnessa

#39 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

evo malo pojasnjenje... svojevremeno sam pokusala izaci na kraj sa istom situacijom na svom fakultetu, ali se tu kolege nisu htjele buniti, pa je sve propalo... ali eto makar znam zasto dajem pare svom fakuletu... eh ovako...

kad se uvodio bolonjski proces na fakulete istima se dala preporuka da studente po "starom planu i programu", tzv. Ante Bolonja (AB) izvedu do diplomskog na dva nacina:
1. da sve ostane kao i do tad... predavanja, vjezbe, obnavljanja itd. a da se vise ne vrsi upis novih generacija po tom programu.
2. da se studentima da prilika da upisuju naredne godine bez uslova...

prva varijanta je losa, jer nasi fakuleti nemaju uslove za prijem velikog broja bolonjaca i omogucavanje rada u grupama, a da se izvodi nastava istovremeno i za AB.
vidim da medicinski fakulet nije uvazio niti jedno...

nejse, da stvar bude gora... ministarstvo finansija kantona sarajevo koje je resorno ministarstvo za finansiranje univerziteta je donijelo odluku o makismalnoj visini troskova studiranja... naglasavam "maksimalnu visinu troskova" stocereci da je to gornja granica, te da ti troskovi mogu biti 0 KM.

http://www.unsa.ba/pdf/cijene%20vsu.pdf

posto ova odluka jasno nalaze da se to 100KM do 1800KM moze uzimati iskljucivo "paralelnim i vanredno upisanim" nasi fakuleti su napavili caku... zovu nas "paralelno upisanim sa mogucnoscu slusanja i polaganja ispita na godini za koju nemamo uslov"... tako se kod nas umjesto mita ljudi obaraju na ispitima kako ne bi imali uslov, pa im se uzele pare..

e, sad ko se redovno upise na prvu godinu po bolonjskom procesu, tj. prebaci sa lupam trece na prvu i to redovno, onda ne mora dati marke osim troskova upisa... osim ako se u medjuvremenu neko nije potrbusio i jos nesto smislio...

http://www.unsa.ba/cijene-vsu.php ovdje su sve odluke, pa bih rekla da nije... :D
Abacija

#40 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

madnessa wrote:evo malo pojasnjenje... svojevremeno sam pokusala izaci na kraj sa istom situacijom na svom fakultetu, ali se tu kolege nisu htjele buniti, pa je sve propalo... ali eto makar znam zasto dajem pare svom fakuletu... eh ovako...

kad se uvodio bolonjski proces na fakulete istima se dala preporuka da studente po "starom planu i programu", tzv. Ante Bolonja (AB) izvedu do diplomskog na dva nacina:
1. da sve ostane kao i do tad... predavanja, vjezbe, obnavljanja itd. a da se vise ne vrsi upis novih generacija po tom programu.
2. da se studentima da prilika da upisuju naredne godine bez uslova...

prva varijanta je losa, jer nasi fakuleti nemaju uslove za prijem velikog broja bolonjaca i omogucavanje rada u grupama, a da se izvodi nastava istovremeno i za AB.
vidim da medicinski fakulet nije uvazio niti jedno...

nejse, da stvar bude gora... ministarstvo finansija kantona sarajevo koje je resorno ministarstvo za finansiranje univerziteta je donijelo odluku o makismalnoj visini troskova studiranja... naglasavam "maksimalnu visinu troskova" stocereci da je to gornja granica, te da ti troskovi mogu biti 0 KM.

http://www.unsa.ba/pdf/cijene%20vsu.pdf

posto ova odluka jasno nalaze da se to 100KM do 1800KM moze uzimati iskljucivo "paralelnim i vanredno upisanim" nasi fakuleti su napavili caku... zovu nas "paralelno upisanim sa mogucnoscu slusanja i polaganja ispita na godini za koju nemamo uslov"... tako se kod nas umjesto mita ljudi obaraju na ispitima kako ne bi imali uslov, pa im se uzele pare..

e, sad ko se redovno upise na prvu godinu po bolonjskom procesu, tj. prebaci sa lupam trece na prvu i to redovno, onda ne mora dati marke osim troskova upisa... osim ako se u medjuvremenu neko nije potrbusio i jos nesto smislio...

http://www.unsa.ba/cijene-vsu.php ovdje su sve odluke, pa bih rekla da nije... :D
Odlicno objasnjenje, sad mi je sve jasno. Faks studente tretira kao paralelne a sve zbog para. :x :x :x :x :x :x :x :x :x Nije ni cudo sto onda demonstriraju.

P.S. Pa gdje si bila jucer sa ovim? :-D
madnessa

#41 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

Abacija wrote:Odlicno objasnjenje, sad mi je sve jasno. Faks studente tretira kao paralelne a sve zbog para. :x :x :x :x :x :x :x :x :x Nije ni cudo sto onda demonstriraju.

P.S. Pa gdje si bila jucer sa ovim? :-D
malo sam bila u svojim privatnim obavezama i nisam zamijetila temu... nadam se da nije kasno ni sad... :D
lolita_xx

#42 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by lolita_xx »

hm, a zar se na svakom fakultetu ne placa 100km za svaki preneseni ispit? nisam bas upoznata...

sto se tice medicine, na drugoj godini ima studenata koji su upisali fakultet 2003, 2004, pa cak i ranije... i iako ovo izgleda strasno, mislim da je neophodno, jer se plan i program promijenio, i veliko je pitanje sta s tom grupom studenata?
madnessa

#43 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

lolita_xx wrote:hm, a zar se na svakom fakultetu ne placa 100km za svaki preneseni ispit? nisam bas upoznata...

sto se tice medicine, na drugoj godini ima studenata koji su upisali fakultet 2003, 2004, pa cak i ranije... i iako ovo izgleda strasno, mislim da je neophodno, jer se plan i program promijenio, i veliko je pitanje sta s tom grupom studenata?
pa ne placa se na svakom... npr. pravni... a jako je bitno da se zna i zasto se placa. prvo, da mi je neko rekao da ce mi u pola petogodisnjeg studija nametnuti neka placanja bez mogucnosti normalne obnove godine nikad ga ne bih ni upisala. ove godine se posljenji put odrzavaju predavanja za AB, tj. slusa se jos samo peta godina... :-) nema obnove, a moram placati... to sto sam po cijeli bozji dan na predavanjima i nemam kad da ucim ono sto sam prenosila iz godine u godinu niko ne gleda kao otezavajucu okolnost... u biti slusam petu, a nemam ni trecu cistu... :-) veze ja nemam sta slusam... :D
lolita_xx

#44 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by lolita_xx »

iiddaa wrote:@ Abacija: Vidno ne upucen. Na 2. godini studenti se ne zadrzavaju dugo jer ne znaju anatomiju poslije 2. godine ucenja, postoje tu dublji razlozi, koji trenutno nisu tema.

izvini molim te, hoces da kazes da padaju jer znaju? ne kontam... naravno da postoji i to o cemu ti govoris, da se ispit polozi na neki laksi nacin, ali ti ako znas, ako imas znanje, niko te nece obarati 2 godine..
munevera44

#45 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 22:20, edited 1 time in total.
lolita_xx

#46 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by lolita_xx »

ne znam tacan broj, ali znam da ih ima...
madnessa

#47 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

vesna55 wrote:
madnessa wrote:
lolita_xx wrote:hm, a zar se na svakom fakultetu ne placa 100km za svaki preneseni ispit? nisam bas upoznata...

Izvini molim te upisao fakultet 2003 ili 2004. što znači za 5 godina dao dvije godine fakulteta.
Koliko je studenata upisanih 2003 i 2004 godine završilo taj fakultet ili je bar pri kraju završetka. Baš me interesira.
nije mi bas jasno pitanje, al evo primjer...

student trece druge godine nema uslov za trecu, al posto je posljednja godina po starom sistemu (AB) nema obnavljanja... il na bolonju il naprijed sa gomilom prenesenih predmeta koje plati... i tako na trecoj godini provodi po cijeli na faksu, nista ne stigne uciti zbog obaveza na predmetima koje trenutno slusa (na elektrotehnici ti je tako... vjezbe, izvjestaji s vjezbi, parcijale ovako onako...)... malo malo i eto ga red da se cetvrta upise, a nema uslova ni za trecu... i onda se jadan zapetlja... cifra koju fakultetu uplacuje svake godine sve veca, a kraj sve dalji... nit zna sta uci, sta slusa nit kako se zove...
sad konkretan problem medicine je sto im ne daju obnavljati godinu niti da idu dalje dok ne daju uslov (ili bar ne poloze anatomiju, koliko sam ja skontala)... eh, ko nije polozio anatomiju ajd nazad na prvu godinu po bolonji i plati... sta si radio 5 godina i Đes biJo?!! nista i nigdje... correct me if i'm wrong!
munevera44

#48 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by munevera44 »

...
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 22:18, edited 1 time in total.
bonnie24

#49 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by bonnie24 »

Nekim ljudima je problem anatomija, pa će tim istim biti problem patofiza;pa patologija-pa tako u nedogled. Kao i uvjek i kao i svugdje-postoje studenti koji rade i polažu bez štele;studenti koji su ostali na nivou srednje školi i koji nisu mentalno sazreli za obaveze na faxu; te studenti koji polažu jer su nečija dječica.
Elem, poenta je u tome da uprava fakukteta stavi obavijest 23.09. u 13:30 da SVI STUDENTI(bilo redovni ili ponovci) moraju platiti po 100 km za svaki prenesen ispit.
Zašto gospoda iz dekanata nije stavila tu obavijest prije mjesec dana ili ranije?
Zašto nismo imali drugi septembarski rok za kliničke predmete; pa bi bar stigli dati jedan ispit više i platiti im 100 km manje?

Napravi se medijska frka koja, konačno, urodi plodom. Nema ništa od plaćanje (bar za nas redovne), jer je ona obavijest za plaćanje navodno pogrešno protumačena!

i opet nas studente mafija sa studentske napravi budalama jer su nas uspijeli ubjeditit da smo loše vidjeli!!!

Divan nam ja fax, a naročito studentska....
madnessa

#50 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by madnessa »

@vesna: ima i toga, al ima i do situacije na samim fakuletima... niko nije rekao da ce se morati placati kad se upisivalo... malo su tu nefer ispali. i generalno mislim da nam nije situacija u drzavi takva da se moze toliko novca izdvajati. narocito ljudi koji moraju placati kirije i rezije... zasto niko nije uzeo cifru od 50KM, 20KM? svi odmah udarili na 100KM! i cuj na medicini neka ljetna skola iz anatomije 1000KM. :-)
Post Reply