Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by mIRCerka »

Sutra u Sarajevu
Protest studenata Medicinskog fakulteta
U četvrtak, 25. septembra 2008. u 12 sati najavljen je protest studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu gdje se, pored protesta, potpisuje i peticija protiv nove odluke Dekanata ovog fakulteta o studentima koji studiraju po starom sistemu. Putem internetskog foruma Medicinskog Fakulteta studenti su pozvani da se protestu odazovu u što većem broju.

Razlog njihovog protesta je odluka Dekanata Medicinskog fakulteta da sve studente koji obnavljaju drugu godinu po starom sistemu vrate na prvu godinu studiranja po Bolonjskom principu, a uz to bi im još naplatili razliku predmeta. Za svaki predmet dali bi po 100 KM, uplatili za semestar 100 KM, a ukoliko bi završili na ljetnjoj školi samo za ispit iz Anatomije izdvojili bi preko 1.000 KM.

Studenti su već ranije protestvovali zbog ove odluke, ali kako se studentima obratio samo sekretar Fakulteta, koji je podržavao stavove Dekanata, studenti su svoj protest bili prebacili ispred zgrade Vlade Kantona Sarajeva, u nadi da će im barem tamo neko pružiti odgovor i pomoć.
(Sarajevo-x.com)
kockica_kockica

#2 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by kockica_kockica »

posto sam blizu nase nam drage vlade onda cu u 12 skoknut da vidim.... prvo iz solidarnosti prema pacenicima a onda zato da vidim koliko ce ih se skupiti... :-D
uvjek dobar gost

#3 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by uvjek dobar gost »

Sve čestitke budućim medicinarima.... samo isto kao Her Flick pitam se hoće li im se pridružiti kolege sa drugih fakulteta univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Travniku, Mostaru.... Banjoj Luci, Grudama, Trebinju....

Solidarnost drugovi i kolege studenti.... moćna stvar za ostvarivanje prava pojedinca....
vjesticanametli

#4 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by vjesticanametli »

nece se buniti niko ............... mozda njih 20...........strah ...........
sunčan dan

#5 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by sunčan dan »

Ma i ja sam pesimistična. Dok ne shvate da su "vojska najača" kada se udruže i izađu.... do tada ništa. ŠUTI I TRPI i kod njih. :sad:
Abacija

#6 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

mIRCerka wrote:Sutra u Sarajevu
U četvrtak, 25. septembra 2008. u 12 sati najavljen je protest studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu gdje se, pored protesta, potpisuje i peticija protiv nove odluke Dekanata ovog fakulteta o studentima koji studiraju po starom sistemu. Putem internetskog foruma Medicinskog Fakulteta studenti su pozvani da se protestu odazovu u što većem broju.

Razlog njihovog protesta je odluka Dekanata Medicinskog fakulteta da sve studente koji obnavljaju drugu godinu po starom sistemu vrate na prvu godinu studiranja po Bolonjskom principu, a uz to bi im još naplatili razliku predmeta. Za svaki predmet dali bi po 100 KM, uplatili za semestar 100 KM, a ukoliko bi završili na ljetnjoj školi samo za ispit iz Anatomije izdvojili bi preko 1.000 KM.

Studenti su već ranije protestvovali zbog ove odluke, ali kako se studentima obratio samo sekretar Fakulteta, koji je podržavao stavove Dekanata, studenti su svoj protest bili prebacili ispred zgrade Vlade Kantona Sarajeva, u nadi da će im barem tamo neko pružiti odgovor i pomoć.
(Sarajevo-x.com)
Koliko sam ja shvatio ovdje se radi o studentima koji su pali drugu godinu, je li tako? Pa u cemu je onda tu problem? U tome sto su degradirani, ili zato sto moraju placati razliku predmeta?
uvjek dobar gost

#7 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Her Flick wrote:vidis kakav je odziv istih na zadatu temu

njih se to vjerovatno ne tice

bitnije je rapsravljati o gay populaciji

mislim da se sutra nece nista bitno desiti i da su ga ti studenti popusili (da izvinete)
mozda ce se okupiti njih 20tak kojih se tice ova odluka dekanata a ostali ce se usutit
ma samo da je Mirci u naslov teme ubacila ono gey.. mislim nešto u folu studenstka gey populacija se buni.. ili još bolje studenti se bune protiv gey populacije na sarajevskom univerzitetu.... e tada bi se zakuhalo
mIRCerka

#8 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote:
Her Flick wrote:vidis kakav je odziv istih na zadatu temu

njih se to vjerovatno ne tice

bitnije je rapsravljati o gay populaciji

mislim da se sutra nece nista bitno desiti i da su ga ti studenti popusili (da izvinete)
mozda ce se okupiti njih 20tak kojih se tice ova odluka dekanata a ostali ce se usutit
ma samo da je Mirci u naslov teme ubacila ono gey.. mislim nešto u folu studenstka gey populacija se buni.. ili još bolje studenti se bune protiv gey populacije na sarajevskom univerzitetu.... e tada bi se zakuhalo
mirci je peder...

a studentima zelim srecu u borbi, ako budem mogla s posla izac, odoh vidjet to svojim ocima...
lamija_SA

#9 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by lamija_SA »

(Sarajevo-x.com)
Ja moram priznati da ne razumijem bas najbolje razlog njihovog protesta, pa ako neko može da pojasni!?

Koliko shvatam studenti po starom sistemu koji su pali 2 godinu će biti vraćeni na 1 godinu i to novog sistema? Kako ih mogu vratiti na prvu, ako su pali drugu?
mIRCerka

#10 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by mIRCerka »

lamija_SA wrote:
Ja moram priznati da ne razumijem bas najbolje razlog njihovog protesta, pa ako neko može da pojasni!?

Koliko shvatam studenti po starom sistemu koji su pali 2 godinu će biti vraćeni na 1 godinu i to novog sistema? Kako ih mogu vratiti na prvu, ako su pali drugu?
vajda su ispremjestali predmete i ispite pa im je lakse ovako sad...ko menadzment kad s 2.godisnjeg prebacise na 3.godisnji studij
uvjek dobar gost

#11 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Abacija wrote:

(Sarajevo-x.com)
Koliko sam ja shvatio ovdje se radi o studentima koji su pali drugu godinu, je li tako? Pa u cemu je onda tu problem? U tome sto su degradirani, ili zato sto moraju placati razliku predmeta?
Ne ovdje se radi o klasičnom izrabljivanju studenata, mislim na meterijalno naravno a ne na tjelesno..

Kako onda shvatiti recimo da svršeni bolonjci nisu regulisani zakonom, odnosno da im status nije regulisan kada završe fakultet.. znači poslodavci im ne prihvataju klasifikaciju dobivene diplome.. odnosno studenti koji su prva generacija po bolonji... blago rečeno izaći će sa studija u neki vakum.. ali to ovoj svjesnoj i odgovornoj populaciji ne smeta.. smetaju im neke druge pojave u našem i ostalim društvima...
lamija_SA

#12 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by lamija_SA »

mIRCerka wrote:
lamija_SA wrote:

vajda su ispremjestali predmete i ispite pa im je lakse ovako sad...ko menadzment kad s 2.godisnjeg prebacise na 3.godisnji studij
To bi zančilo da će polagati razliku predmeta između "novog" i "starog" sistema uslijed izmjene predmeta.
A te predmete bi ionako polagali samo možda kasnije?

A koliko studenata se nalazi u ovoj situaciji, zna li neko?
Yamahalac

#13 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Yamahalac »

eo javnog poziva sa facebooka
Udruzenje gradjana "Krave muzare u bijelim mantilima" organizuje dobrotvornu veceru u cilju prikupljanja finansijske pomoci, koja ce biti urucena postovanom dekanu i profesorima Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Oni koji nisu u mogucnosti prisustovati ovom plemenitom cinu, svoju donaciju mogu uplatii na ziro racun medicinskog fakulteta 3389002208183767 u UniCredit Banci. Nadam se da cete se odazvati u sto vecem broju i podrzati ovu humanitarnu akciju, ipak, zahvaljujuci nasim profesorima i njihovom nesebicnom prenosenju znanja, m(uuuuu)i stasamo u mlade vrhunske doktore.
mIRCerka

#14 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by mIRCerka »

lamija_SA wrote:
mIRCerka wrote:
lamija_SA wrote:

To bi zančilo da će polagati razliku predmeta između "novog" i "starog" sistema uslijed izmjene predmeta.
A te predmete bi ionako polagali samo možda kasnije?

A koliko studenata se nalazi u ovoj situaciji, zna li neko?
na menadzmentu ti je bilo otprilike ovako:

ovi neki s druge sto obnovise drugu su polozili ispite 1 3 i 5 i mogu preci na 3. godinu studija, dok oni sa 1 2 i 4 ispitima moraju sve pikponove. Niko nije objasnio ZASTO. Nikad. Jedino sto se znalo jeste da petero ljudi ispunjava uslov da ide dalje.
Uzas.
Abacija

#15 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

@mirci - mozes li postaviti link teme sa internetskog foruma Medicinskog Fakulteta? Unaprijed hvala.
mIRCerka

#16 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by mIRCerka »

Abacija wrote:@mirci - mozes li postaviti link teme sa internetskog foruma Medicinskog Fakulteta? Unaprijed hvala.
http://samozaraju.com/forum/viewtopic.p ... 7f9f28d188
Abacija

#17 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

mIRCerka wrote:
Abacija wrote:@mirci - mozes li postaviti link teme sa internetskog foruma Medicinskog Fakulteta? Unaprijed hvala.
http://samozaraju.com/forum/viewtopic.p ... 7f9f28d188
Jako malo informacije na tom linku, manje nego ovdje. Jos uvijek ne kontam situaciju. Moze li mi ko sve to nacrtati kakvim primjerom?
mIRCerka

#18 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by mIRCerka »

Abacija

#19 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

Ma znao sam ja naci taj forum samo ne i temu. Ne da mi se citati sve teme pa onda slagati puzzle. Hajd' molim te objasni sve to jos jednom.
iiddaa

#20 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by iiddaa »

Evo da pokusam objasniti.

Bolonjslki proces na medicini se poceo sprovoditi prosle godine, kada su sve ponavljace prve godine prebacili na novi sistem, sada su bolonjci stigli do 2. godine, pa sada i drugu godinu treba presaltati na novi sistem, a vecina zna da je druga godina na medicini prelomna je se na njoj polaze anatomija i ima jako puno studenata ( oko 300 ), neki od njih su vise godina na 2. i ovo vracanje na 1. ce ih dokrajciti, uz to se predmeti po bolonji i oni po staro sistemu razlikuju, pa moraju polagati i razliku predmeta 1. i 2. godine , pored toga svi preneseni ispiti se placaju po 100 km, a ima ih jako puno.Ni pomocu trikova ti ljudi nece uspjeti ispolagati razliku i one redovne ispite da bi dali uslov za trecu.

Koliko smo mi upuceni studenti imaju pravo da zavrse studij po nastavnom planu i programu po kojem su i poceli, pa se zato borimo da im se to i omoguci.

Molim vas za solidarnost, protesti su na medicinskom fakultetu sutra u 12.

Ovdje nismo samo mi sa medicine u pitanju cijeli sistem nikako ne ide u korist studentima na bilo kojem faultetu.
Abacija

#21 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

iiddaa wrote:Evo da pokusam objasniti.

Bolonjslki proces na medicini se poceo sprovoditi prosle godine, kada su sve ponavljace prve godine prebacili na novi sistem, sada su bolonjci stigli do 2. godine, pa sada i drugu godinu treba presaltati na novi sistem, a vecina zna da je druga godina na medicini prelomna je se na njoj polaze anatomija i ima jako puno studenata ( oko 300 ), neki od njih su vise godina na 2. i ovo vracanje na 1. ce ih dokrajciti, uz to se predmeti po bolonji i oni po staro sistemu razlikuju, pa moraju polagati i razliku predmeta 1. i 2. godine , pored toga svi preneseni ispiti se placaju po 100 km, a ima ih jako puno.Ni pomocu trikova ti ljudi nece uspjeti ispolagati razliku i one redovne ispite da bi dali uslov za trecu.

Koliko smo mi upuceni studenti imaju pravo da zavrse studij po nastavnom planu i programu po kojem su i poceli, pa se zato borimo da im se to i omoguci.

Molim vas za solidarnost, protesti su na medicinskom fakultetu sutra u 12.

Ovdje nismo samo mi sa medicine u pitanju cijeli sistem nikako ne ide u korist studentima na bilo kojem faultetu.
OK. Puno ti hvala na brzom odgovoru. :thumbup:

Upotrijebicu malo uvredljiv ton, ali sve je to dobronamjerno i sa namjerom da se ti studenti malo probude. ;-)

Mislim da necete nista dobiti. A evo i zasto...
Kao prvo, studenti imaju pravo da zavrse studij po nastavnom planu i programu po kojem su i poceli ukoliko redovno i polazu ispite!!! Tako je u citavom svijetu i sto bi dekan pravio izuzetak na faksu medicine? Ako im vec daje sansu da nastave studirati onda je treba i iskoristiti. To sto moraju platiti je kazna, jer na njihovom primjeru se postavlja norma za sljedece generacije studenata. Poruka je: Ako hoces studirati medicinu, nema cile-mile. ;-) Nema se tu sta zahebavati na drugoj godini toliko vremena.

Kao drugo, nemate podrsku ostalih studenata i gradjana upravo iz razloga sto svi gradjani zele da ih lijece najbolji doktori. To je ocigledno i politika faksa i univerziteta; da izbacuju kvalitet a ne kvantitet.
uvjek dobar gost

#22 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Abacija Citat :
Kao drugo, nemate podrsku ostalih studenata i gradjana upravo iz razloga sto svi gradjani zele da ih lijece najbolji doktori. To je ocigledno i politika faksa i univerziteta; da izbacuju kvalitet a ne kvantitet.

Sa prvim dijelom se mogu i složiti ali ovo drugo je nebuloza.... najbolji doktori... uz ovoliku korupciju svuda i svakuda, negativnih primjera je u oblasti zdravstva skoro pa više nego pozitivnih.. oko neme ljudi šta mi pričaju ne mogu da vjerujem, sve se udaram nogama u guzicu jer još uvijek ne moram doktoru, a šta su mi prijatelju i ženi mu napravili sa prijevremenim porodom i svim reperkusijama poslije.. to je za streljanja...

Nije uzrok kvalitet već opšta nezainteresovanost i nedostatak solidarnosti eto ja sam naveo najaktualniji primjer za prvu generaciju svršenih bolonjaca svih fakulteta.. i.. i jesmo li čuli ikog da se pobunio i digao glas, pozvao na odgovornost ljude koji sjede u nadležnim ministarstvima il rektoratima...

Opšta nezainteresovanost i odsustvo kritične mase koja spremna je progovoriti o pravim problemima... po meni su veći problemi od tvog gore navedenog.
iiddaa

#23 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by iiddaa »

@ Abacija: Vidno ne upucen. Na 2. godini studenti se ne zadrzavaju dugo jer ne znaju anatomiju poslije 2. godine ucenja, postoje tu dublji razlozi, koji trenutno nisu tema.

Jedan mali podatak, iz moje generacije samo je jedan student zavrsio u roku i sta ti to govori...?

Duzina studiranja ne medicini ne odredjuje hoces li biti dobar doktor, jer ja licno znam ljude koji su je "brzo" zavrsili, ali isto tako znam i nacin za to brzo zavrsavanje, ja ti ih ne bih preporucila za neke ozbiljnije stvari.

Zaista ne znam zasto sada ovo pisem, mi trazimo solidarnost jer se po ko zna koji put uskracuju prava studentima, a moram baljezgati o trenutno nebitnim stvarima.pozz
Last edited by iiddaa on 24/09/2008 17:07, edited 1 time in total.
mIRCerka

#24 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by mIRCerka »

iiddaa wrote:Vidno ne upucen. Na 2. godini studenti se ne zadrzavaju dugo jer ne znaju anatomiju poslije 2. godine ucenja, postoje tu dublji razlozi, koji trenutno nisu tema.

Jedan mali podatak, iz moje generacije samo je jedan student zavrsio u roku i sta ti to govori...?

Duzina studiranja ne medicini ne odredjuje hoces li biti dobar doktor, jer ja licno znam ljude koji su je "brzo" zavrsili, ali isto tako znam i nacin za to brzo zavrsavanje, ja ti ih ne bih preporucila za neke ozbiljnije stvari.

Zaista ne znam zasto sada ovo pisem, mi trazimo solidarnost jer se po ko zna koji put uskracuju prava studentima, a moram baljezgati o trenutno nebitnim stvarima.pozz
Moju podrsku imate, ako vam ista znaci, jer se borite. ono sto zamjeram i vama i ostalim studentima je to sto cekate da vase dupe bude u pitanju pa se bunite.
SRETNO!
Abacija

#25 Re: Studenti se bune - nemoguce! Medicinski fax, Sarajevo

Post by Abacija »

uvjek dobar gost wrote:Abacija Citat :

Sa prvim dijelom se mogu i složiti ali ovo drugo je nebuloza.... najbolji doktori... uz ovoliku korupciju svuda i svakuda, negativnih primjera je u oblasti zdravstva skoro pa više nego pozitivnih.. oko neme ljudi šta mi pričaju ne mogu da vjerujem, sve se udaram nogama u guzicu jer još uvijek ne moram doktoru, a šta su mi prijatelju i ženi mu napravili sa prijevremenim porodom i svim reperkusijama poslije.. to je za streljanja...

Nije uzrok kvalitet već opšta nezainteresovanost i nedostatak solidarnosti eto ja sam naveo najaktualniji primjer za prvu generaciju svršenih bolonjaca svih fakulteta.. i.. i jesmo li čuli ikog da se pobunio i digao glas, pozvao na odgovornost ljude koji sjede u nadležnim ministarstvima il rektoratima...

Opšta nezainteresovanost i odsustvo kritične mase koja spremna je progovoriti o pravim problemima... po meni su veći problemi od tvog gore navedenog.
Ja se slazem sa tobom, ali posto nisam pisao blog nego ucestvujem u diskusiji ovo bi doslo na red prije ili kasnije. Zato nisam ni htio da sve navodim. Ima i drugih, kao ti na primjer, da to kazu. :thumbup:

P.S. Samo da dodam da ponekad bas oni studenti sto ponavljaju godinu po vise puta budu i najbolji doktori, ali ako hocemo u Evropu onda se moramo poceti privikavati na njihova pravila.

A kao sto sam rekao, ovo je mila majka kako je u Evropi. Tim studentima rektor daje sansu da nastave studirati. Na nekom stranom univerzitetu od renomea ti bi izletili davnih dana. "Jesi li polozio godinu izvoli ici dalje; nisi polozio - izvinite ali za Vas vise nema mjesta ovdje. Sretno u zivotu." ;-) :run:
Post Reply