Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#151 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by ladyblue18 »

Gdje sam ja to omalovazavala FPN?
Ja sam ga uzelu u kontekstu da je lik predstavio med. fakultete lagane kao FPN isl.
A dobro svi znamo kakvo je stanje na FPN-u i ko vecinom ide na njega.
Nista ja slagala nisam.
A pravo je opet odron, al malo manji od FPN-a meni se cini :wink:
Samo sto mene plaho ne zanima ko se cime bavi na fakultetu, ko sta radi i slicne gluposti, ja sam tu dosla da zavrsim, dobijem diplomu ako Bog da, i zdravo.
Doduse, ovako sam mislila prije, vidim da bez kesa nema prolaza, al nece ga dobiti od mene 8-)
U sustini meni nije bruka ako neku studira 10 pa ni 12 godina i vise ako je posteno zaradio tu diplomu, a ne da mi plati tajo ispit po ispit, pa zato imamo danas doktore koji pojma nemaju o tome sto rade, pravnike, zubare...

Moja prijateljica je nekidan isla da zub vadi kod nekog zubara, mladji je lik u pitanju, otisla je s momkom, uglavnom "doktor" je molio momka njenog da mu pomogne da joj izvadi zub :mrgreen:
Al su zato imbecili oni koji studiraju 10ak godina :oops:
lopta

#152 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by lopta »

Okupice se i kod nas studenti....nekad....kad zavrse studije djeca podobnih i politicara.
JohnnyS

#153 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by JohnnyS »

Ajde jedan humoristički intermezzo u ovoj ozbiljnoj temi. Evo kako Ante Tomić vidi studentski prosvjed :D

Proljeće je došlo, a studenti demonstriraju. Kako bi itko mogao išta reći protiv njih? Mladi i bezbrižni, ispružili su se, kao na teferiču, među žutim maslačcima na tratini ispred fakulteta, a da ih ne bi tkogod optužio da dangube, izabrali su se boriti za socijalnu jednakost. Ni više ni manje.

Zar nije krasno imati devetnaest i vjerovati da se nekoliko tisuća godina izrabljivanja i ugnjetavanja, čitavu krvavu povijest čovječanstva čekalo upravo vaš naraštaj da nepravde prestanu? To je tako dirljiva iluzija. Ako je nikada niste imali, niste zapravo ni živjeli.

Na prvoj godini studija, prije točno dva desetljeća, pamtim da sam i ja osjećao jednak zanos, tek što su velike ideje moje mladosti bile sloboda mišljenja i izražavanja. Kao brucoš u auli fakulteta oduševljeno sam uvjeravao prolaznike da se moraju potpisati na neki papir koji će nam korjenito promijeniti živote.
Zaboravio sam u međuvremenu njegov sadržaj, bilo je valjda nešto o ukidanju verbalnog delikta. Te 1989. zaista smo vjerovali, koliko god to smiješno danas zvučalo, da će s prvim višestranačkim izborima sve naše nevolje nestati. Manje od dvije godine kasnije počeo je rat, a ja sam naučio da je svijet složeniji, postao sam oprezan, gorak i zajedljiv. Prošao sam, kao i većina nas, dugačak, trnovit put od “budimo realni, tražimo nemoguće” do “budimo realni, daj šta daš”.

Ili ispiti, ili kablovi od struje

Svejedno, srce mi danas zaigra kad vidim studente kako su u borbi za besplatno školstvo fakultetske zgrade marljivo nakitili socijalističkim transparentima, kako su zatvorili predavaonice i noću spavaju po hodnicima. Ne namjeravam se ovdje ozbiljno baviti njihovim političkim ciljem, jer on zapravo nije ni važan. Politički ciljevi studentskih demonstracija uvijek i svuda jednake su prirode - ispravni, ali uzaludni. Nikada i nigdje nisu ni približno ostvareni niti je itko razuman očekivao da će se ostvariti, ali samo je njihovo htijenje bilo plemenito i dobro.
Osim toga, zabavno je. Okladio bih se da nigdje u Zagrebu ovih dana nije tako veselo kao na studentskim stražama noću na Filozofskom. Mogu zamisliti kako im je lijepo. Pije se vjerojatno nekakvo jeftino makedonsko vino, negdje u pozadini sviraju Flaming Lipsi ili Teenage Fanclub, a smotane studentice komparatistike, već malo pošandrcale od teških poststrukturalističkih eseja koje nisu razumjeli ni njihovi autori, s makrobiotičkim krekerom u ruci zaljubljeno slušaju plameni solilokvij glavnog ideologa studentske pobune, jednog raščupanog s piercingom na obrvi, koji tvrdi da ga policija prati i prisluškuje. Mladić viče i pjeni se i ispruženim kažiprstom prijeti ministru znanosti i visokog obrazovanja, sve dok ga u jednom trenu ne prekine telefonski poziv. On pogleda na displej tko ga zove i u trenutku više nije onako nepokolebljiv i odvažan. Blijed i smeten utišava društvo prije nego što se javi.
“Vedrane!” drekne s druge strane strogi muški glas s tvrdim drniškim naglaskom.
“Ej, ćaća!” reče ideolog studentske pobune plašljivo.
“Učiš li, Vedrane?”
“Učin, ćaća. Učin.”
“Učiš ti moj kurac, malopren san te vidio na televiziji. Šta to radiš, magarče? Ko je tebi da pravo govorit kako će ozbiljni i pametni ljudi vodit državu? Ko je tebe išta pita, balavče jedan neodgojeni?!”
“Ćaća, ne razumiš...”
“Ja ne razumin?!” prekine ga otac. “To oće reć da san ja seljak! Ja san seljak, a ti školovano čeljade, je li?! Slušaj, Vedrane, u široke si mi se gaće obuka. Nisan te ja zbog toga u Zagreb sla, da se majmuniraš na televiziji i sramotiš me. Tu stvar šta si počeo, smista da si prikinio, jesi me čujo? Dođen li ti ja gori, krvi mi Gospine, prisist će ti to šta radiš. Ne budeš li učio i dava ispite, ka šta je red, vratit ću te ovde da razvlačiš kablove od struje. Ajde, evo te mater još nešto oće čut.”
“Vedrane moj, diko moja”, javi se raznježeno mater.
“Ej, mama.”
“Slušaj, oni mladi kraviji sir šta san ti poslala, to ne more dugo stat, nego se odma mora izist.”
"Ajde u pizdu materinu i ti i on i mladi kraviji sir!” čuje se ogorčena psovka ćaće u drugom planu.

Studentice koje jedu makrobiotičke krekere

Vođa studentskih demonstracija nekoliko trenutaka kasnije potreseno prekida vezu i zbunjeno se osvrće, studentice kroatistike s makrobiotičkim krekerima ne gledaju ga očarano kao maločas. Večer koja je počela vedro i s mnogo očekivanja, koja je sigurno vodila grčevitom stiskanju u mračnom kutu neke fakultetske dvorane, nepovratno je uništena.
Nekome se od vas možda neće svidjeti ovaj rasplet priče, ali već sam vas upozorio kako sam postao gorak i zajedljiv. Po godinama sam, napokon, sada bliži roditeljima ovih studenata što na Filozofskom prosvjeduju protiv plaćanja školarina. Čitajući o demonstracijama i gledajući fotografije ozarenih lica mladih idealista, zatekao sam sebe kako razmišljam o njihovim majkama i očevima. Kako oni doživljavaju džumbus koji su učinili njihovi potomci? Jesu li ponosni na društveni angažman, ili su možda uplašeni, boje se da im se djeca suviše ne izlože i zamjere nekome moćnom? Ili su i jedno i drugo, i ponosni i prestrašeni, u isti čas im je i drago i ispunjava ih zebnja zbog djetetove budućnosti?

Logika moje babe

Smiješno je, pogledate li bolje, kako djeca često jadikuju da su im roditelji konformisti, a upravo djeca u najvećoj mjeri roditelje čine konformistima.
Moj stric prekinuo je studij ekonomije jer se 1971. šepurio negdje u studentskim demonstracijama. Ne bih se zakleo da je to istina, cijela istina i ništa osim istine o njegovome odustajanju od akademske karijere, ali tako su u pola glasa pričali dok sam ja bio mali. Premda su moji uvijek bili lagano nacionalisti, baba je bezbroj puta proklela Miku Tripala i Savku Dapčević. Otišla je na onaj svijet tvrdo uvjerena da su vođe Hrvatskog proljeća zeznule karijeru njezinom najmlađem djetetu. Da se nije “uvatio u kolo”, kako je baba voljela kazati, sa Savkom i Mikom, stric bi danas bio, što ja znam, guverner Narodne banke ili možda i nešto jače.
Logika moje babe s godinama mi postaje sve bliža. Pošalješ li dijete na fakultet, očekuješ da ono uči i daje ispite, a ne da se bori za idiotsku socijalnu jednakost. Premda, s druge strane, nikada neću ni sasvim odrasti. Kad god se neki mladi budu bunili, koliko god godina imao, zadovoljno ću se nasmiješiti.
Irm@

#154 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Irm@ »

cul sam danas na vijestima da su na korak do ostvarivanja trazenog :o :o
bash sam se sokirala... ak uspiju svaka ima cast... i nadam se da ce drzava doista imati toliko novca da finansira besplatno skolovanje SVAKOG studenta :)
Erzsebet

#155 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Erzsebet »

ladyblue18 wrote:Gdje sam ja to omalovazavala FPN?
Ja sam ga uzelu u kontekstu da je lik predstavio med. fakultete lagane kao FPN isl.
Nista ja slagala nisam.
Samo sto mene plaho ne zanima ko se cime bavi na fakultetu, ko sta radi i slicne gluposti, ja sam tu dosla da zavrsim, dobijem diplomu ako Bog da, i zdravo.
Doduse, ovako sam mislila prije, vidim da bez kesa nema prolaza, al nece ga dobiti od mene 8-)
U sustini meni nije bruka ako neku studira 10 pa ni 12 godina i vise ako je posteno zaradio tu diplomu, a ne da mi plati tajo ispit po ispit, pa zato imamo danas doktore koji pojma nemaju o tome sto rade, pravnike, zubare...

Moja prijateljica je nekidan isla da zub vadi kod nekog zubara, mladji je lik u pitanju, otisla je s momkom, uglavnom "doktor" je molio momka njenog da mu pomogne da joj izvadi zub :mrgreen:
Omalovažavaš samim tim što kažeš "zna se ko većinom ide na njega"... Nisu svi isti, i na stomatologiji ili bilo gdje drugo ima svakakve raje. Ostala priča ti je "rekla - kazala", tako da se neću ni osvrtati. Uživaj studirajući na PF-u, tamo je super i sve funkcioniše.
ladyblue18

#156 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by ladyblue18 »

Ama gdje sam ja covjece rekla da su svi isti :shock:
Nemoj da mi rijeci "trpas u usta".
Nit sam to gdje rekla a nit sam rekla da uzivam studirajuci na PF-u, kada je istina daleko drugacija, i ja sam o tome pisala, samo sto se ti uhvatis necega ko pjan plota i furas tu pricu.
Ja pricam na svim ovim stranicama jednu pricu, a ti vidis neku drugu.

I ja sam zavrsila diskusiju s tobom.

Nego, izgleda da ce Hrvati sutra da dobiju ono sto traze :thumbup:
dalmatinka

#157 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by dalmatinka »

ladyblue18

Kad se male ruke slože.... :D Evo samo jedan mali isječak iz Zadarskog lista:

- Nama sada slijedi dobivanje stava ministrstva i okupljanje svih delegata iz gradova koji imaju blokirana sveučilišta. Nakon toga ide dogovor oko zahtjeva i pregovori s ministarstvom, besplatno studiranje želimo od akademske godine 2009./2010., a o ostalim zahtjevima (domovi, menze) ćemo se dogovarati nakon ovoga, rekla nam je Petra. Studenti neće odustajati, iako se sve ovo odugovlači, već naprotiv, uvjereni su kako će inicijativa polučiti uspjeh, stoga će do daljnjega ostajati i spavati u zgradi Sveučilišta

Svi upućuju jedinstveni zahtjev, ako im pola od toga uspije - moj naklon do poda. :thumbup:
http://www.zadarskilist.hr/clanci/27042 ... brazovanja
Erzsebet

#158 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Erzsebet »

dalmatinka wrote:
ladyblue18

Kad se male ruke slože.... :D Evo samo jedan mali isječak iz Zadarskog lista:

- Nama sada slijedi dobivanje stava ministrstva i okupljanje svih delegata iz gradova koji imaju blokirana sveučilišta. Nakon toga ide dogovor oko zahtjeva i pregovori s ministarstvom, besplatno studiranje želimo od akademske godine 2009./2010., a o ostalim zahtjevima (domovi, menze) ćemo se dogovarati nakon ovoga, rekla nam je Petra. Studenti neće odustajati, iako se sve ovo odugovlači, već naprotiv, uvjereni su kako će inicijativa polučiti uspjeh, stoga će do daljnjega ostajati i spavati u zgradi Sveučilišta

Svi upućuju jedinstveni zahtjev, ako im pola od toga uspije - moj naklon do poda. :thumbup:
http://www.zadarskilist.hr/clanci/27042 ... brazovanja
Uspije li ovo, po povratku u BiH ću organizovati demonstracije iz milion drugih razloga. Već sam završio, finansijski manje-više nezavisan i kao takav ću vrlo rado skočiti za vrat rektorima, dekanima i svim onim starcima koji neće da se maknu iz fotelja, kao i onima koji uništavaju univerzitet koji može biti odličan.
Dee dee zagreb

#159 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Dee dee zagreb »

Erzsebet wrote:
Pa iskreno nemaš ni ti baš neke točne informacije, a to ti mogu ja reći s obzirom da živim u Zagrebu i studiram. Ali naravno ja neću reći da je Hrvatska bolja od BiH što se tiče obrazovanja jer ne znam kakvo je stanje u BiH. I istina je da kod nas ima jako puno problema s organizacijom fakulteta inače ne bi bezveze prosvjedovali. Ovo što je napisao tulumba uvezi prijavljivanja ispita putem neta i ove ostale stvari koje je naveo jesu točne barem na većini fakulteta. Nas u Hrvatskoj trenutno najviše muči što plaćamo velike cijene fakulteta koje ne prestaju rasti, a uvjeti na predavanjima su takvi da nekad nemaš mjesta za sjediti pa sjediš na podu što je sramotno s obzirom koliko plaćamo studij, a istodobno pričaju o nekakvom društvu znanja koji nam donosi taj Bolonjski proces. Problem je u tome što kod nas ta Bolonja se ne provodi kako bi trebala jer jednostavno trenutno nema dovoljno mogućnosti za takvo što kada se radi o kapacitetu dvorana i kvaliteti predavanja i seminara.
Mislim da mi govorimo otprilike isto, samo na malo različite načine. Ja nisam studirao u Hrvatskoj, ali imam mnogo prijatelja koji jesu i imao sam dodira s raznim visokoškolskim ustanovama, kao i sa samim Primorčevim ministarstvom. Više zavrzlama i korupcije u životu nisam sreo, kao u tom periodu dok sam morao raditi s njima. Naime, radio sam u firmi koja se bavi kartografijom i trebala nam je licenca za atlas. Nakon pola godine pokušavanja, nismo je uspjeli dobiti, iako nikad nismo dobili niti odgovor zašto, niti bilo kakvu reakciju. Pokušavao sam preko milion strana, prvo sam radio regularno, poslao dopis, pa stotinu mailova, pa zvao, pa išao, pa pričao s ljudima, pa povlačio veze itd. Nikad nisam uspio uopšte doći do ljudi koji su zaduženi za to, a napisao sam gore zašto.

Pratio sam neka od predavanja na FPZ-u i Prirodno-matematskom fakultetu u Zagrebu i upravo se dešavalo sve ovo što govoriš iznad, a to je da nije bilo mjesta ni za sjesti. Tako je bilo i na vježbama, a kvalitet predavanja je osrednji, ništa ni bolji, ni gori nego kod nas.

Elektronske prijave mi takođe odavno imamo, ali vjeruj mi da to nije neko mjerilo kvaliteta, to su samo finese koje ušminkavaju i popravljaju dojam. Vidio sam i u Zagrebu da ljudi čekaju po 3-4 sata da ispit počne, da profesori ne dolaze na predavanja, da maltretiraju ljude bez veze itd. Ja ne mogu reći konkretne informacije, ali moj dojam je takav da je to sve upakovano i prepakovano, a da je suština ista kao i ovdje. Iako bih volio da nije tako, sam Erasmus program to dovoljno pokazuje. Zašto Hrvatska nije član? Zato što su imali nesposobne političare da to sprovedu, a imali su sve uslove da studenti putuju i studiraju vani po semestar ili dva. S tim će se kasniti desetak godina, što je bruka, to se čak ni ovdje nije desilo.
Evo moga odgovora sa zakašnjenjem bila sam na plenumu i na ispitu pa doživjeh stres tak da sam bila u komi ovih zadnjih par dana :lol: :lol: Pa kad malo bolje pogledam mišljenja nam jesu otprilike ista, ali što se tiče ove razmjene studenata nas većina planira studirati 1 semestar kad budemo na 4.godini u nekoj drugoj državi s obzirom da je nama dekan rekao da ćemo moći ali samo ako Hrvatska tada bude članica Eu-a. Evo ja sam druga godina pa bi to značilo da ako Hrvatska za dvije godine ne uđe u Eu, a vjerojatno neće s obzirom na trenutne okolnosti ništa od studiranja barem jednog semestra vani :sad: Ako je slično stanje i u BiH kako ti kažeš bilo bi lijepo da i tamo krenu prosvjedi pa da malo probudimo svi zajedno ovaj uspavani Balkan :)
staza

#160 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by staza »

Naš Balkan se budi stihijski: što ne znači da ne izražavam duboko poštovanje prema ovoj akciji studentskoj u Zagrebu: a što će neminovnoj je na ovaj ili onaj način utjecati na šire okruženje.
Baš zbog te slučajnosti i treba biti optimist: jedno lijepoga dana neka bitna stvar će se promijeniti i kad se sve zarotira u suprotnom smjeru: generacija ispred neće se ni sjetiti kako je nekada bili.
Balkan se oporavlja od teške boljke: raznih turističkih putnika, dobronamjernih a češće naplatnih emisara, raznih prekonoćnih filozofa, magičnih intelektualaca: o kojima je tako simpatično pisao Kiš Danilo.
Niko se pretjerano ne bi bavio Primorcem osim ako nije samostalno iskusio nešto sa njim.
Recentan (ne baš tako: prije nekih godinu-dvije) primjer je Bugojanac Ivan Đikić, stručnjak svj. glasa, što stariji sve više kao vino (možda se nekad iznenadimo ako dobije Nobel), kao i mnogi drugi stručnjaci, koji su dolazili Zagrebu na noge i nudili se: i odbijeni su: znam još nekoliko sličnih primjera: nauka, umjetnost itd.: no svima njima je zajedničko: a) što nisu pripadali i nisu željeli pripadati iako im je u Hrvatskoj nuđeno: ni jednoj političkoj stranci; b) što nisu nudili nikakve projekte isplative, nego su željeli učestvovati u ozbiljnom naučno-istraživačkom ili društvenom radu, a za to nisu mogli obezbijediti sebi ni minimalno financiranje.
Slučaj Đikić (ostali slučajevi ni spomenuti nisu) završio je: ni lijeve ni desne ni partije centra: nisu se ni počešale: mediji raznoprofilirani su u skladu sa mecenskom im komandom ispisali zabavne uratke radi dnevnoga uveseljenja čitateljskog: i svi sretni i zadovoljni.
Studentski su mnogo niži level i robusnije ih je spominjati, mnogo teže im je spočitati kao npr. Đikiću da im se može...
No neka, od nečega treba početi.
Zagreb je uvijek bio revolucionaran: sjetimo se '71.
:thumbup:
Erzsebet

#161 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Erzsebet »

Evo moga odgovora sa zakašnjenjem bila sam na plenumu i na ispitu pa doživjeh stres tak da sam bila u komi ovih zadnjih par dana :lol: :lol: Pa kad malo bolje pogledam mišljenja nam jesu otprilike ista, ali što se tiče ove razmjene studenata nas većina planira studirati 1 semestar kad budemo na 4.godini u nekoj drugoj državi s obzirom da je nama dekan rekao da ćemo moći ali samo ako Hrvatska tada bude članica Eu-a. Evo ja sam druga godina pa bi to značilo da ako Hrvatska za dvije godine ne uđe u Eu, a vjerojatno neće s obzirom na trenutne okolnosti ništa od studiranja barem jednog semestra vani :sad: Ako je slično stanje i u BiH kako ti kažeš bilo bi lijepo da i tamo krenu prosvjedi pa da malo probudimo svi zajedno ovaj uspavani Balkan :)
Evo ja ću ti odmah reći da te dekan laže i da razmjena studenata, tj. Erasmus program, nema veze s Evropskom Unijom. Turska, Norveška, Island, Švicarska i Slovenija su postale članice Erasmusa mnogo prije nego EU-a, a od ovih je samo Slovenija i ušla u EU. Bitno je ispunjavati uslove, a Hrvatska te uslove ne ispunjava. Radio sam na promociji Erasmus programa po Evropi, pa i kod nas, i Hrvatska je tu čak dalje od BiH, upravo jer se niko ne bavi time.

Btw, šta je bilo s protestima i uslovima koje ste postavili?
Dee dee zagreb

#162 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Dee dee zagreb »

Na plenumu Fakulteta političkih znanosti je izglasan nastavak blokade predavanja, a i na drugim fakultetima koliko sam čula. Plenum se inače održava svaki dan osim vikendom tako da stalno se odlučuje da li se blokada nastavlja sljedećeg dana. Rektor sveučilišta je danas izjavio da je održano vijeće i da naravno oni ne mogu ispuniti sve zahtjeve, a što se tiče besplatnog studiranja to će se određivati prema uspješnosti studenta, prosjeku ocjena i socijalnom statusu.To zapravo postoji i sad na većini fakulteta i zaista se radi o jako malo ljudi i sve u svemu ne funkcionira dobro. Niko zasad nije zadovoljan takvim odgovorom pa smo dogovorili da se nastavlja blokada sve dok svi ne budu imali pravo na besplatno obrazovanje. Na mom faksu je trenutno prisutna razjedinjenost studenata jer nekima počinje smetati kaj ne mogu ići na seminare pa se danas potpisivala peticija protiv blokade predavanja i seminara. Kad se realno sagleda cijela situacija bojim se da od besplatnog obrazovanja za sve neće biti ništa. Nisam ni u početku imala pretjerano velika očekivanja ali drago mi je da su napokon studenti nešto pokrenuli u ovoj državi a ne da su stalno pasivni.
Irm@

#163 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Irm@ »

Erzsebet wrote:
Evo ja ću ti odmah reći da te dekan laže i da razmjena studenata, tj. Erasmus program, nema veze s Evropskom Unijom. Turska, Norveška, Island, Švicarska i Slovenija su postale članice Erasmusa mnogo prije nego EU-a, a od ovih je samo Slovenija i ušla u EU. Bitno je ispunjavati uslove, a Hrvatska te uslove ne ispunjava. Radio sam na promociji Erasmus programa po Evropi, pa i kod nas, i Hrvatska je tu čak dalje od BiH, upravo jer se niko ne bavi time.

Btw, šta je bilo s protestima i uslovima koje ste postavili?
ja sam dobila erasmus stipendiju da studiram u Rimu 6 mjeseci...kao sto vidimo josh sam u sarajevu...
naime nakon iscrpnog ganjanja pristanaka po faxu...ispostavilo se nema frke dat ce dekan potpis ali ne moze on primorati nijednog prof da mi prizna predmete koje bi tamo polozila (moze ali nece)...
prijateljica koja je na anglistici je otisla u Zagreb... neki dan govori kako je svjesna da ce nazalost izgubiti godinu jer to sto se eto cak u Hrvatskoj uci nema nikakve veze s drugom godinom ovjde...cak im ni predmeti nisu isti...
ja nazalost ne bih podnijela za mene taj psiholoski pad da izugbim godinu... jer na fax nisam dosla da bi gubila godine... niti na ispite izlazim da bih ih padala...
po meni erasmus je jedino smislen u slucaju apsolvenata koji imaju josh nekoliko ispita do kraja pa ima super dodje pola godine placeno da vide svijeta...
eh Evropo daleka si...
JohnnyS

#164 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by JohnnyS »

Dee dee zagreb wrote:Na plenumu Fakulteta političkih znanosti je izglasan nastavak blokade predavanja, a i na drugim fakultetima koliko sam čula. Plenum se inače održava svaki dan osim vikendom tako da stalno se odlučuje da li se blokada nastavlja sljedećeg dana. Rektor sveučilišta je danas izjavio da je održano vijeće i da naravno oni ne mogu ispuniti sve zahtjeve, a što se tiče besplatnog studiranja to će se određivati prema uspješnosti studenta, prosjeku ocjena i socijalnom statusu.To zapravo postoji i sad na većini fakulteta i zaista se radi o jako malo ljudi i sve u svemu ne funkcionira dobro. Niko zasad nije zadovoljan takvim odgovorom pa smo dogovorili da se nastavlja blokada sve dok svi ne budu imali pravo na besplatno obrazovanje. Na mom faksu je trenutno prisutna razjedinjenost studenata jer nekima počinje smetati kaj ne mogu ići na seminare pa se danas potpisivala peticija protiv blokade predavanja i seminara. Kad se realno sagleda cijela situacija bojim se da od besplatnog obrazovanja za sve neće biti ništa. Nisam ni u početku imala pretjerano velika očekivanja ali drago mi je da su napokon studenti nešto pokrenuli u ovoj državi a ne da su stalno pasivni.
S obzirom da od 170 000 studenata koliko ih navodno Hrvatska ima, štrajka oko 2 do 3 posto (ako i toliko), što bi se dogodilo da dođe na taj plenum bar 10% ostalih i glasa da se štrajk prekine? Bi li velike demokrate to uvažile?
Dee dee zagreb

#165 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Dee dee zagreb »

JohnnyS wrote:
Dee dee zagreb wrote:Na plenumu Fakulteta političkih znanosti je izglasan nastavak blokade predavanja, a i na drugim fakultetima koliko sam čula. Plenum se inače održava svaki dan osim vikendom tako da stalno se odlučuje da li se blokada nastavlja sljedećeg dana. Rektor sveučilišta je danas izjavio da je održano vijeće i da naravno oni ne mogu ispuniti sve zahtjeve, a što se tiče besplatnog studiranja to će se određivati prema uspješnosti studenta, prosjeku ocjena i socijalnom statusu.To zapravo postoji i sad na većini fakulteta i zaista se radi o jako malo ljudi i sve u svemu ne funkcionira dobro. Niko zasad nije zadovoljan takvim odgovorom pa smo dogovorili da se nastavlja blokada sve dok svi ne budu imali pravo na besplatno obrazovanje. Na mom faksu je trenutno prisutna razjedinjenost studenata jer nekima počinje smetati kaj ne mogu ići na seminare pa se danas potpisivala peticija protiv blokade predavanja i seminara. Kad se realno sagleda cijela situacija bojim se da od besplatnog obrazovanja za sve neće biti ništa. Nisam ni u početku imala pretjerano velika očekivanja ali drago mi je da su napokon studenti nešto pokrenuli u ovoj državi a ne da su stalno pasivni.
S obzirom da od 170 000 studenata koliko ih navodno Hrvatska ima, štrajka oko 2 do 3 posto (ako i toliko), što bi se dogodilo da dođe na taj plenum bar 10% ostalih i glasa da se štrajk prekine? Bi li velike demokrate to uvažile?
Većina studenata podržava ovaj štrajk barem na mom fakultetu iako dosta njih ne sudjeluje na plenumu. Već su ovi što se protive blokadi upadali na plenum ali nije ih bilo dovoljno, a koliko čujem ni peticiju im nije dovoljno ljudi potpisalo.Ukoliko bi na plenumu više ljudi glasovalo protiv blokade ja sam sigurna da bi se odustalo od štrajka. Ali to trenutno nije tako. Kod nas je peticiju protiv blokade pokrenuo predsjednik Studentskoga zbora te je njegova vjerodostojnost došla u pitanje jer umjesto da predstavlja sve studente što je njegova dužnost on se priklanja frakciji što ne bi trebao. Mi jednostavno ne možemo ostvariti ciljeve na način da se pošalju predstavnici studenata i razgovaraju s ministrom jer to je bio slučaj već nekoliko puta i studenti su uvijek bili izigrani i izašli sa sjednice praznih ruku. Rektor koliko čujem danas ne odbacuje mogućnost represije kako je rekao u slučaju da studenti ne odustanu od blokade. A danas se blokada proširila i na još više fakulteta na ekonomski, arhitektonski itd. Vrši se i pritisak na dekane koji stalno šalju poruke da se blokada prekine jer će kako kaže naš dekan oni pomoći da ostvarimo zahtjeve na civilizirani način. Svi znamo da je to ništa drugo nego još jedna prazna priča i laž. Mislim da ministar i rektor poprilično vrijeđaju našu inteligenciju i baš zbog toga trebalo bi i njih malo naživcirati i ustrajati i dalje u ovim zahtjevima.
Erzsebet

#166 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Erzsebet »

Irm@ wrote:ja sam dobila erasmus stipendiju da studiram u Rimu 6 mjeseci...kao sto vidimo josh sam u sarajevu...
naime nakon iscrpnog ganjanja pristanaka po faxu...ispostavilo se nema frke dat ce dekan potpis ali ne moze on primorati nijednog prof da mi prizna predmete koje bi tamo polozila (moze ali nece)...
prijateljica koja je na anglistici je otisla u Zagreb... neki dan govori kako je svjesna da ce nazalost izgubiti godinu jer to sto se eto cak u Hrvatskoj uci nema nikakve veze s drugom godinom ovjde...cak im ni predmeti nisu isti...
ja nazalost ne bih podnijela za mene taj psiholoski pad da izugbim godinu... jer na fax nisam dosla da bi gubila godine... niti na ispite izlazim da bih ih padala...
po meni erasmus je jedino smislen u slucaju apsolvenata koji imaju josh nekoliko ispita do kraja pa ima super dodje pola godine placeno da vide svijeta...
eh Evropo daleka si...
Ti si dobila Erasmus Mundus stipendiju, a ne Erasmus, to nije isto.
Ako je isti plan i program, preko ministarstva uvijek možeš izganjati da ti priznaju ispite. To se ne pitaju oni, to mora biti tako. Ali ti moraš donijeti plan i program na sunce, da se to uvidi, inače nemaš dokaz. Fol i jeste naći iste predmete, to se svugdje tako radi, a i ako položiš 5 ispita, a priznaju ti 2 ili 3, to nije neuspjeh, jer si dobila ogromno iskustvo, naučila jezik (u tvom slučaju talijanski), usavršila engleski, vidjela svijeta. Mislim da si pogriješila, a pogotovo mislim da nije u redu što si aplicirala za stipendiju, a ne želiš ništa žrtvovati, jer je tu stipendiju mogao iskoristiti neko ko je želi.
uvjek dobar gost

#167 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by uvjek dobar gost »

Šta bi mene kao čovjeka od nekih 20 godina natjeralo da reagujem, šta bi me nagnalo da ustanem i kažem da mi je pun svega nos, koja bi me to snaga motivisala, gdje bi nalazio svoje uzore... i na koji način bi im rekao, kako ni im pokazao da mi je fakat pun nos...

( Da živim u Belgiji il da studiran negdje u Americi il Britaniji.. meni bi bilo važno kakav mi je obrok, koliko vremena imam za učenje, kakva su predavanja, koliko su mi preko neta dostupni materijali, bilo bi mi bitno jeli Wc uredan i čist ili ima li dovoljno mjesta u parku da sjednem i pojedem sendvič... malo bi me ufatila panika od ove recesije .. il od ove gripe.. no znao bih da nakon truda koji ulažem čeka me neki benefit, da ću dobiti priliku... neku adekvatnu da pokažem svoje znanje... tamo ja kao student ne moram da berem brigu oko socijalnih razlika, oko diskriminacije u sistemu obrazovanja, ne mora da me brine podjela države il šta već. jer to u mojoj zemlji radi sindikat , jak NVO sektor i u većini slučajeva strogo javno mijenje.... no živeći u BiH.. mene ne treba da brine gubitak jedne godine.. jer i po završenom faxu kad ne budem bio dio stvarno "jake" populacije koja broji desetine i desetine hiljada jedinki... kad budem pojedinac koji je upao u mašinu.. tada ću izgubiti desetine godina jer sve je nasađeno na qurac ili ti na krivo. kad kažem sve mislim na bukvalno sve od sistema vrijednosti u društvu pa do samog društvenog uređenja... )

Šta je jedan semestar u odnosu na jahanje privatnika, na korupciju pri zapošljavanju, na podjele u svakom pogledu, na anarhiju u svim nivoima vlasti,na prvenstvo prolaza podobnih a ne sposobnih, šta su dva semestra u odnosu na davanje guzice za dobar posao u struci, za posao za koji sam se učio na kraju krajeva, šta je gubitak od pola godine il čak cijele godine u odnosu na život poslije toga.. jer jedno se uspraviti na dvije noge imati stav, imati gard, imati znanje il mišljenje.. ,a nešto sasvim drugo je banalizirati cijeli život i puzati, nemati svoj stav, kliziti linijom manjeg otpora, bezuvjetno se slagati i ne preispitivati sebe i druge.. zar to po definiciji to i nisu studenti.. oni koji preispituju.. ... ali ne mi volimo davati mito, životariti, ne raditi u struci ako nemaš babu ili familiju.... možda onda mi i nemamo studente, nemamo radnike, sindikat, nemamo jak NVO sektor, nemamo nikako civilno društvo i javno mijenje, možda mi to i ne želimo.. jer godi nam ovako..

Svako vrijeme ima svoje razloge, svaka zemlja je specifična, svi imaju svoj prag tolerancije, samo smo mi miševi već evo skoro 15 godina, jeli razlog nedostatak kritične mase, jesu li razlog demografske promijene, jesu li razlog mahom korumpirani asistenti i profesori koji pogrešno uče studente, jeli razlog opšte stanje duha i tijela, jesu li mediji na neki način dotukli motiv prezentiranjem crnjaka i opet crnjaka, ... ili je to Visoki predstavnik.. na nama je da skontamo.

Znamo da su politike tri nacionalne stranke krive, da su krivi narodi, da su dijelom krivi roditelji no svakako naša populacija je za jednog ozbiljnog sociološko-psihološkog istraživanja... jer ovo ni pas sa maslom pojeo ne bi...

Kako im to pokazati, mislim da su studenti u Hrvatskoj odabrali pravi metod i ja im skidam kapu !

P.S

Nek skoči cijena kafe u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli....Bihaću, Trebinju.. u kafićima i možda to probudi uspavanu i ublehanu populaciju ....

Sretan Vam 1 Maj !

živili
drama

#168 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by drama »

ladyblue18 wrote:Gdje sam ja to omalovazavala FPN?
Nista ja slagala nisam.

iako nisam im'o namjeru da ti odgovorim i da ulazim u bilo kakvu diskusiju, moram jer se, vidim, vise puta
dotices mog posta i jos uz to pokusavas bit' ironicna...
studiram stomatologiju i znam sigurno bolje od tebe kol'ko je teska al' studirat' 10 godina je cisti debilizam...
il', mozda, bolje nazvat' te sto studiraju 10 godina parazitima :idea:
ne znam kad ti je rodica studiralo i kol'ko se moglo stvari promijenit' u medjuvremenu al' ovaj faks se moze zavrsit'
u roku il' sa jednom obnovljenom godinom a da pri tome imas vremena i da seres po forumu i da imas djevojku, da se
bavis nekim sportom, da gledas tv ( sam ne pretjerivat' :D ) ....
samo, ne daj boze, kak'e bolesti i besparice :D
zato, ne kaki i ne pricaj pricu... drzava treba da placa studij onim koji su spremni da se malo zrtvuju i posvete
obavezama...
ja, da imam kakve ovlasti, bi' trazio najambicioznije studente, omogucio besplatan studij i jos nesto para za smjestaj,
knjige... al' bi bio napravljen ugovor po kojem bi, ako student ne ispuni obaveze, ne zavrsi faks u roku
il' recimo sa jednom obnovljenom godinom, vraca sve pare drzavi...
pa ako hoces stipendiju, nema zajebancije...
ladyblue18

#169 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by ladyblue18 »

Ja sam se tvog posta dotakla samo u onom gdje sam te citirala, nigdje vise :wink:
Studirala je prije, ima podosta godina vec kako je ona diplomirala, tako da zaista moglo se svasta promjeniti :) :wink:

Sto se tice besplatnog obrazovanja, mislim da studenti u Hr. ga nece dobiti, i mislim da svi vec postaju umorni, cak pocinju izmedju sebe da se svadjaju.
Ne mislim da bi obrazovanje trebalo biti besplatno, osim za najbolje i socijalno ugrozene ali koji zaista zele studirati.
Ako studenti u Hr. i dobiju nesto, onda ce to mozda biti smanjenje cijena.
Kod nas svi redovni, ali redovni ne redovni paralelni, studiraju haman besplatno, plate tih 100 KM godisnje, kupe knjige i to je to.
A ja ih licno znam koji nisu zasluzili taj status redovnog, koji su ga dobili zahvaljujuci "staroj slavi" odnosno ocjenama iz srednje.
Kod mene je prijateljica bila odlicna u srednjoj, upisala fax, prvu godinu se zajebavala, polozila 2 ispita, meni rekla kako nece da se zajebaje sa faxom kako to nije za nju. Evo obnavlja prvu, kraj ce jos malo i ove akademske godine ona i dalje nista...
A vodi se kao redovan.
Ja bih joj rado oduzela tu titulu jer poznajem bar 10 ljudi koji su paralelni ili vanredni a koji uce i ostvaruju rezultate a zasluzili su vise taj status redovnog od nje.
Eto to mene zivcira.
Nije posteno spram drugih, jer zauzima mjesto nekome ko uci, a mora da placa 1000 KM godisnje.
I zato mrzim nas obrazovni sistem, jer moze da radi ko sta hoce.
JohnnyS

#170 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by JohnnyS »

dalmatinka

#171 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by dalmatinka »

ladyblue18

Sto se tice besplatnog obrazovanja, mislim da studenti u Hr. ga nece dobiti, i mislim da svi vec postaju umorni, cak pocinju izmedju sebe da se svadjaju.
Ne mislim da bi obrazovanje trebalo biti besplatno, osim za najbolje i socijalno ugrozene ali koji zaista zele studirati.
Ako studenti u Hr. i dobiju nesto, onda ce to mozda biti smanjenje cijena.
I to bi bilo nešto, u današnjim uvjetima mnogo, za puno porodica. Ajmo, najnovije vijesti. Ovo je sa HRT-a:

Susret predstavnika fakulteta u blokadi

Predstavnici fakulteta u blokadi susreli su se u Rijeci kako bi razmijenili iskustva o dosadašnjem tijeku prosvjeda. Kako su izvijestili predstavnici Nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje, iz svakoga blokiranog fakulteta na sastanak je stigao po jedan ili dva izaslanika. Studenti su u Rijeku došli iz Varaždina, Osijeka, Zagreba, Splita, Zadra i Pule.

Na sastanku, zatvorenom za javnost, nije bila predviđena ni rasprava o blokadi ni donošenje odluka ili zaključaka. Najavljeno je da će se predstavnici fakulteta u blokadi ponovno susresti u nekom drugom gradu, a o mjestu i vremenu odlučivat će na svojim plenumima i u međusobnoj komunikaciji. Peticiju za besplatno obrazovanje potpisalo je dosad 30 tisuća ljudi. Studenti Fakulteta političkih znanosti večeras su odlučili prekinuti blokadu

Sin mi kaže da u Zadru još nisu odlučili da li će se blokada nastaviti, ali da su plenumi i dalje izuzetno posjećeni, interes ne opada.
Iz večerašnjeg Otvorenog, presjednica sindikata - Knežević, kaže da je bila na večerašnjem plenumu na filozofskom u Zagrebu, izgleda da se zagrebački studenti sutra pridružuju prosvjedu u Maksimiru. Zbog pojavljivanja na TV-u nije mogla čekati zaključke plenuma, pa ne zna da li će među govornicima biti i predstavnici studenata, ali ako oni večeras odluče aktivno sudjelovati, biti će im omogućeno.
Irm@

#172 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Irm@ »

Erzsebet wrote:
Irm@ wrote:ja sam dobila erasmus stipendiju da studiram u Rimu 6 mjeseci...kao sto vidimo josh sam u sarajevu...
eh Evropo daleka si...
Ti si dobila Erasmus Mundus stipendiju, a ne Erasmus, to nije isto.
Ako je isti plan i program, preko ministarstva uvijek možeš izganjati da ti priznaju ispite. To se ne pitaju oni, to mora biti tako. Ali ti moraš donijeti plan i program na sunce, da se to uvidi, inače nemaš dokaz. Fol i jeste naći iste predmete, to se svugdje tako radi, a i ako položiš 5 ispita, a priznaju ti 2 ili 3, to nije neuspjeh, jer si dobila ogromno iskustvo, naučila jezik (u tvom slučaju talijanski), usavršila engleski, vidjela svijeta. Mislim da si pogriješila, a pogotovo mislim da nije u redu što si aplicirala za stipendiju, a ne želiš ništa žrtvovati, jer je tu stipendiju mogao iskoristiti neko ko je želi.
hvala na pojasnjenju..
nije stvar izganjati iste predmete stvar je sto se u okviru tih predmeta uci 60 % stvari koje se kod nas ne uce... jer iako proklamiramo javno Bolonju na Pravu se i dalje uci po ex katedra sistemu...
italijanski je uvijet da dobijes stipendiju za Rim...ja jezik vec znam...
mozda i jesam pogrijesila vrijeme ce pokazati...ja znam da kad bi prvi onaj zemljotres zatresao preletjela bih Jadran rukama kuci :-D :D
Post Reply